Homlokzati fal előkészítése hőszigetelés előtt

A homlokzati fal szigetelése előtt a fal hibáit ki kell javítani. Azért, hogy a rezsicsökkentésre kiválasztott hőszigetelő stabil alapra kerüljön fel. A külső fal látható és rejtett hibáinak kijavítása a hőszigetelés tervezett élettartamának biztos elérését teszi lehetővé. Azt, hogy a hőszigetelés várható 40-50 éves élettartama alatt ne vizesedjen a fal, ne repedjen, és ne porladjon el a vakolat a hőszigetelő rendszer alatt. Fontos ez a felrakott hőszigetelés megfelelő élettartamáért, és azért is, hogy egy esetleges viharos szél ne tudjon belekapni a felrakott hőszigetelésbe, és ne szakítsa le a felrakott hőszigetelő lapokat a falról.

A homlokzati falnak nemcsak a jól látható, hanem a rejtett hibáit is ki kell javítani a hőszigetelés előtt. Ezért részletesen fel kell tárni, utána pedig kijavítani a fal szerkezeti és külső felületi hibáit. Mik lehetnek ezek a kijavítandó hibák?

  1. villas bitumenes lemez

    Villas bitumenes lemez házalap és a talajon fekvő padló vízszigetelésére

    A fal szerkezeti hibáinak jelentős részét a vizesedés okozhatja a hiányzó vagy nem megfelelő vízszigetelés miatt. Szerkezeti repedések is lehetnek a falon.
  2. A fal külső oldalán a porladó, málló vakolat is kijavításra váró hiba hőszigetelés előtt.
  3. Repedések is lehetnek a vakolaton. Ezeket is meg kell szüntetni a hőszigetelő lapok felrakása előtt.

Mivel a hőszigetelő rendszer felrakása több évtizedre szól, ezért nem lenne jó 2-3 év múlva megbontani a felrakott szigetelést bármilyen észre nem vett rejtett hiba miatt.

Homlokzati fal vizesedésének megszüntetése

A vízszigetelés hiánya miatt vizesedő fal nemcsak penészedhet, gombásodhat, hanem még meg is repedhet, vagy akár össze is omolhat az évek, évtizedek alatt.

Másrészt pedig, ha nedves falra kerülne fel a hőszigetelő, akkor a fal nedvességét átvenné a hőszigetelés is, és ekkor ez a nedvesség jelentősen rontaná a hőszigetelő képességét. Nemcsak hamarabb menne tönkre a nedves falra felrakott szigetelés, hanem még a kívánt fűtési költség megtakarítást sem tudná elérni a hőszigetelés romlásával.

Ezért a hőszigetelés előtt a fal vizesedését mindenképp meg kell szüntetni. A vízszigetelés módjának meghatározását szakember tudja elvégezni a falszerkezet feltárásával.

A hiányzó vagy hiányos vízszigetelés miatti vizesedést jól meg tudja szüntetni például az injektálás, ami a felszívódó talajvíz és talajnedvesség ellen is megfelelő védelmet tud nyújtani. Más módszerek is lehetnek azonban családi háza utólagos vízszigetelésére.

Különösen nagy arányú, és nagy gondot jelenthet a vízszigetelés hiánya a vályogból épült házaknál. A vízszigetelés nélküli vályogházaknál a vályog felszívja a talaj nedvességét, még akkor is, ha nem fenyegeti az épületet a talajvíz. Ezért a ház utólagos hőszigetelése előtt a vízszigetelést érdemes megoldani.

Falhibák, repedések megszüntetése a hőszigetelés előtt

A falon lehetnek lyukak, amiket a hőszigetelés előtt ki kell javítani. Előbb mindig a nagyobb lyukakat kell kijavítani. A lyukakat portalanítás után nedvesíteni, majd pótolni kell. Habarccsal előbb pótolni kell, például egy tégladarabbal, majd a habarcs húzása után elsimítani a falat.

repedés a falon

Ha repedés van a falon, akkor azt kell kideríteni, hogy mitől származik, honnan indul a repedés

A repedések kijavításánál figyelembe kell venni, hogy hol keletkeztek a repedések.

  1. Ha az alap hibájából származik a falon a repedés, akkor a fal repedésének megszüntetése előtt előbb az alap hibáját kell pontosan kideríteni és megszüntetni. Nem szabad csak a fal repedésével foglalkozni, mert az alap repedésének további nyílásával a fal még tovább fog repedni. Hiába szünteti meg pillanatnyilag a repedést a falon.
  2. A fal szerkezeti hibájából is adódhat a repedés. Ilyenkor ezt a hibát kell kijavítani ahhoz, hogy a repedés megszűnjön.
  3. Az is lehet, hogy a födém, a felső színt túl nagy terhelése miatt keletkezik repedés a falon. Ilyenkor tartópillérekkel meg kell erősíteni a falat azért, hogy elbírja a födém terhelését.

Az alap repedésekor, illetve a födém túl nagy terheléséből adódó repedésnél statikai szakembernek kell látni az épületet ahhoz, hogy megfelelő módon ki lehessen javítani a repedésből származó hibát a hőszigetelés előtt.

A nem szerkezeti hibából adódó repedéseket mészhabarccsal töltheti fel. A repedésbe kerülő habarcs megkötése után pedig simára kell vakolni a falat.

Porladó, málló vakolat leverése

Utólagos hőszigeteléskor is a fal tapadásának a hőszigetelő rendszer felrakásakor jónak kell lenni. Ezért a vakolatról le kell verni a málló, porladó részeket. Sőt még ezen túl is egy kicsit, hogy a hőszigetelő alatti vakolat mindenütt stabilan álljon a falon. Minél régebbi építésű a fal, annál nagyobb a veszélye a vakolat hibáinak.

Ha púpos a vakolat, akkor biztos, hogy le kell verni a falról. Ha pedig megkocogtatja a vakolatot a kőműves kalapáccsal, és üresen kong, akkor el van válva a vakolat a faltól, és ekkor is le kell verni a málló vakolatot. Minden mozgó, porladó vakolatrészt le kell verni a falról, mert nem maradhat nem stabilan álló vakolat a felrakandó hőszigetelő rendszer alatt.

A málló, leváló, porladó részektől megtisztított falat portalanítani kell, majd benedvesítés után a hiányzó részeket habarcs felhordásával pótolni. Ha másfél centinél vastagabb réteget kell pótolni a vakoláskor, akkor a friss habarcsot csak több rétegben tudja felvinni a falra. Másfél centinél vastagabb vakolat ugyanis nem fog stabilan megállni a falon. Ráadásul a túl vastag habarcsréteg száradásakor is könnyen repedések keletkezhetnek rajta.

Arra is érdemes figyelni, hogy a javítandó felület ne száradjon hirtelen a túl nagy melegben, illetve a tűző napon. Ezért 25 foknál nagyobb melegben nemcsak a hőszigetelést érdemes elhalasztani, hanem a vakolat hibáinak kijavítását is. Ugyanis nemcsak a fedővakolatnál fontos, hogy ne száradjon ki túl gyorsan a tűző napon, hanem ugyanez érvényes a javítóhabarcs száradására is a hőszigetelés alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük