Dryvit hőszigetelés családi házára

A dryvit hőszigetelés új építésnél és utólagos szigetelésnél is jól használható családi háza homlokzatának rezsicsökkentő hőszigetelésére. A homlokzat dryvit szigetelésével nemcsak télen tudja lefaragni a borsos fűtésszámlát, hanem nyáron a klimatizálás költségét is jelentősen csökkenteni tudja. Sőt még, a meglévő vékony hőszigeteléssel ellátott külső falra is érdemes egy újabb szigetelést felrakni a fűtés és a nyári klimatizálás költségének csökkentésére.

dryvit hőszigetelés

Dryvit hőszigetelés családi háza homlokzati falára

Persze nemcsak a rezsi csökkentésére érdemes figyelni a hőszigetelés típusának és vastagságának kiválasztásakor, hanem a télen-nyáron megfelelő hőérzetünkre és a lakás levegőjének minőségére is. A jól hőszigetelt házban a külső falak mentén is közel ugyanolyan hőmérsékletet érez, mint a szobák belsejében. A dryvit hőszigetelő felrakása után nem kell félni a hideg homlokzati falaktól a fal belső oldalán.

A dryvit szigetelés választásával és szakszerű felrakásával a rezsi lefaragása mellett a kellemes hőérzetre és a lakás levegőjének minőségére sem lesz majd panasza. Mindhárom követelménynek meg tud felelni családi háza homlokzatának szigetelésekor.

Mi a dryvit hőszigetelés?

A dryvit szigetelés a polisztirolból készült homlokzati hőszigetelés családi háza külső falán.

bachl nikecell

Bachl Nikecell családi háza homlokzatára

A dryvit hőszigetelés a Balatonfűzfőn gyártott hungarocellből vagy másképpen nevezve nikecellből készült még több évtizeddel ezelőtt Dryvit néven. A Dryvit a Nikecell cég által kifejlesztett hőszigetelő vakolatrendszer márkaneve volt.

A Dryvit márkanév azonban ma már a technológiát is jelenti. Ha kisbetűvel írjuk a dryvit szigetelést, akkor az EPS polisztirolból gyártott szigetelésre gondolunk. Függetlenül attól, hogy ki a gyártója a polisztirol szigetelőnek.

A dryvit szigetelés kalkulátor használatához kattintson a linkre, és válassza ki családi háza homlokzati hőszigetelését!

Mik a hungarocell vagy dryvit szigetelés legfőbb előnyei?

Jó hőszigetelő

A polisztirol kiváló hőszigetelő új építéskor és utólagos szigetelésnél is. Ezért jó választás a téli fűtés és a nyári klimatizálás költségének drasztikus csökkentésére.

Utólagos szigetelésnél a fűtésre felhasznált energia felét is meg tudja takarítani a homlokzat utólagos szigetelésével. Sőt akár még ennél is nagyobb megtakarítást tud elérni a fűtésre felhasznált energiában.

Dryvit szigetelés kedvező áron

Az ára kedvezőbb a homlokzati szigetelésre használt másik szigetelőhöz, a kőzetgyapothoz képest. A homlokzatra való felrakásában is jóval több szakembernek van tapasztalata, ezért a kivitelezés is olcsóbb lehet a kőzetgyapot szigetelésnél.

Könnyű kivitelezés

A polisztirol lapok könnyen vághatók, ezért könnyű vele dolgozni a homlokzat szigetelésekor.

Mivel a több szakember ért a dryvitozáshoz, mint a kőzetgyapot homlokzatra való felrakásához, ezért kivitelező szakembert is könnyebb találni a dryvit szigetelő homlokzatra való felrakásához.

Könnyű súly

Könnyebb súlya miatt könnyebb felfogatni a homlokzatra, mint a kőzetgyapotot. a kivitelezés egyszerűbb, mint a kőzetgyapot homlokzati szigetelése.

Dryvit hőszigetelés folyamata az előkészítéstől a feleannyi fűtési költség eléréséig

Miért olyan fontos a dryvit szigetelés szakszerű kivitelezése?

Azért, mert a polisztirol lapok pontos illesztésének és felfogatásának elmaradásakor a szigetelés kidomborodik a melegtől. Télen pedig ellenkezőleg, a hidegtől lesz homorú. Ez nemcsak a szigetelt homlokzat kinézetében jelent nagy problémát, hanem a hőszigetelés hatékonyságában is. Nemcsak azért, mert a tervezetthez képest kisebb lesz a fűtés költségében mért megtakarítás, hanem a fal szerkezete is gyorsabban romlik. Ráadásul a falban futó vízvezetékek fagyveszélyével is számolni kell akkor, ha a táblák pontatlan illesztése miatt hőhidak alakulnak ki a homlokzaton.

Szigetelendő felület előkészítése

Új építésnél, ha a homlokzati fal kellően légtömör, vagyis a levegő nem áramlik át a falon, akkor nem kell vakolni a falat a hőszigetelés előtt. Ha viszont nagyobb hézagok vannak a falazóelemek között, akkor vakolással érdemes légtömörré tenni a falat a dryvit szigetelés felrakása előtt. A vakolással javítani tudja a fal légtömörségét, és ezzel pedig a hőszigetelő képességét.

A homlokzat utólagos szigetelésénél a legfontosabb feladat a leváló, porladó vakolatrészek eltávolítása a homlokzatról. Ezek a málló részek megakadályozzák a hőszigetelő lapok stabil felragasztását, ezért mindenképp el kell távolítani a falról. A málló részek eltávolítása után portalanítani kell a falfelületet.

A málló vakolatrészek leverése után a fal felületi egyenetlenségeit vakolással meg kell szüntetni. A polisztirol hőszigetelő lapokat stabilan álló, sík falfelületre lehet felragasztani. Ekkor fogja bírni a dryvit hőszigetelés a lapok ragasztása és dübellel való megerősítése után a viharral, széllel szembeni megpróbáltatásokat.

A hőszigetelő táblákat kellően sima és pormentes felületre tudja stabilan felragasztani. A poros felületről könnyen leválhatnak a lapok. Azért, mert a ragasztó nem tud megtapadni a poros felületen.

Ha már van valamilyen vastagságú szigetelés a homlokzaton, akkor meg kell vizsgálni a szigetelés állapotát. Ha kellően stabilan áll a szigetelés a homlokzaton, akkor csak az esetleges hibákat kell kijavítani, és utána lehet majd felragasztani a másik hőszigetelő réteget.

Ha viszont nem áll stabilan a korábbi szigetelés, akkor el kell távolítani azt a falról. Nem érdemes kockáztatni azt, hogy a felrakandó új szigeteléssel együtt essen le a falról néhány év múlva egy viharos zivatarban.

Kezdősín felrakása

Az indítósín pontos felrakása fogja biztosítani a polisztirol táblák elcsúszásmentes, pontos illesztését. Akkor, ha vízszintesen rakja fel a falra. Ha nem egyenes a homlokzat, akkor távtartók berakásával érdemes biztosítani a kezdősín egyenességét. A stabil felfogatás érdekében kezdősínt 30 cm-es közökkel érdemes a falhoz rögzíteni.

Az indítósín minőségén nem érdemes spórolni. Azért, mert a szigetelő táblák stabil felrakása és a homlokzati szigetelés időtállósága múlik rajta.

Polisztirol szigetelő lemezek felrakása a homlokzatra

A málló részektől megszabadított, portalanított és egyenesre kijavított homlokzati falra a polisztirol táblákat perem-pont módszerrel célszerű felragasztani. A ragasztás során a dryvit polisztirol lemezek szélére keni fel a ragasztót és a táblák közepére pedig 2-4 ponton rak még fel szigetelőt. A perem-pont módszer azért előnyös, mert ezzel a ragasztással egy esetleges viharkor nem tud a szél a táblák alá bejutni, és nem tudja a táblákat leszakítani a falról.

Fontos még az is, hogy a táblák hézagmentesen illeszkedjenek egymáshoz. Azért, mert így lesz hőhídmentes a szigetelés. A lehető legrosszabb megoldás a táblák közötti esetleges hézagokat ragasztóval kitölteni. Azért, mert ez hőhidassá teszi a dryvit szigetelést. Az esetlegesen előforduló apró hézagokat a táblák között purhabbal érdemes kitölteni.

Dübelezés majd csiszolás

A felragasztott polisztirol táblák évtizedeken keresztüli stabilitását a táblák dübelezésével tudja biztosítani.

Dübelezni a ragasztó megszáradása után lehet. Ez azt jelenti, hogy a táblák felragasztása után 1-2 napot várni kell a dübelezéssel. Fontos az is a dübelezéskor, hogy a dübeleket azokra a helyekre üsse be, ahol a táblák alatt ragasztó van. Ez fogja biztosítani azt, hogy a dübelekkel nem fogja túlságosan behúzni a táblákat. Ez azt jelenti, hogy a dübelek a táblák szélére, illetve egy dübel a táblák közepére kerüljön. Tapasztalati adatok szerint kb. 6 darab dübellel érdemes számolni négyzetméterenként. Fontos az is, hogy a dübelek feje ne álljon ki a táblák magasságából. Ezért is érdemes lehet süllyesztett dübeleket használni a dübelezéshez.

A polisztirol táblák közötti esetleges hézagok kitöltésére használt purhabot, és a táblák esetlegesen kiálló széleit egyenes síkra kell csiszolni, mielőtt tovább haladna a szigeteléssel.

Dryvit háló felrakása a szigetelésre

Az üvegszövetből álló dryvit háló felrakása azért fontos, mert ez a háló fogja megvédeni a homlokzatot az esetleges sérülésektől. Azért fontos ez, hogy például egy falnak ütődő labda vagy a falhoz támasztott bicikli ne sértse meg a szigetelést. A dryvit hálózás összetartja a szigetelő lapok felületét azzal, hogy védi a homlokzatot a nagy hőingadozással szemben. Nyáron a kánikulai napokon délidőben akár 40 fokos hőmérséklet is lehet, hajnalban viszont 20 fokos hőmérsékletek, vagy akár még ezalattiak is lehetnek. Télen pedig a hajnali mínusz 10-15 fokos hidegek a napközbeni fagypont feletti hőmérsékletekkel is járhatnak együtt. Különösen a déli oldalon lehet nagy a hőingadozás, ahol a falat napközben közvetlenül éri a napsütés, éjszaka viszont lehűl a hőmérséklet.

Nagyon fontos, hogy a háló ragasztóba ágyazva kerüljön fel a homlokzatra. Ezért a ragasztót fogazott simítóval kell felhordani a falra. Ezután kell a hálót felrakni a falra, mégpedig úgy, hogy gyűrődésmentesen be legyen nyomkodva a ragasztóba. Két háló találkozásánál legalább 10 cm-es egymásra fedést kell biztosítani azért, hogy a háló stabilan tartson a két háló találkozásánál is.

Az ajtók és ablakok homlokzati falának közelében külön meg kell erősíteni a hálózást, mégpedig 40 fokban elfordított plusz hálózással, körülbelül 30-40 cm-es körzetben.

Alapvakolat felhordása a homlokzatra

A teljesen megszáradt hálózásra vihető fel az alapvakolat. A felhordott alapvakolatnak is meg kell száradni a színező vakolat felvitele előtt. Ezért legalább egy napot száradni kell az alapvakolatnak. Ha nedves, párás az idő, akkor még többet is érdemes várni a nemesvakolat felhordásával.

Színező vakolata felhordása

A nemesvakolatot egyszerre, egy munkamenetben kell felhordani és elsimítani a falon. Ez azért fontos, hogy ne legyen átmenet az egyes munkamenetekben felhordott nemesvakolatfoltok között.

Fontos az is, hogy plusz 5 fok alatt már nem szabad vakolni a homlokzatot. Emellett pedig esőben vagy pedig kánikulában, a tűző napon sem szabad vakolni.

  • Az eső egyszerűen lemoshatja a vakolatot.
  • A tűző napon pedig a gyors száradáskor könnyen megrepedezhet a vakolat.

Nem szabad kockáztatni, még akkor sem, ha a kivitelezéskor nem is látszanak a kis hajszálrepedések. Az évek alatt ezek a szabad szemmel nem is látható repedések egyre nagyobb résekké válhatnak. Jobb ezt elkerülni a vakolás plusz 5 és 25 fok közötti időjárásban való elvégzésével.

Hogyan válasszon dryvit hőszigetelést homlokzatára?

Ha még nem választotta ki EPS hungarocell szigetelőjét homlokzatára, akkor mire figyeljen a választáskor?

Milyen vastag legyen a kiválasztott dryvit hőszigetelés?

hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Ha még nem választotta ki homlokzatára a legjobbnak tűnő hőszigetelő rendszert, akkor töltse ki a Hogyan válasszon homlokzati hőszigetelő rendszert családi házára kérdőívét! Válassza ki az Önöknek legjobb megoldást rezsiköltségük lefaragására!

  • A választását segítő kérdések pontos megválaszolása segíteni fog a különféle hőszigetelő rendszerek közötti legjobb választásban.
  • 41 éves tapasztalattal állítottuk össze Önnek családi háza hőszigetelésének kiválasztásához. Melyik dryvit szigetelés lesz a legjobb a rezsi lefaragásához?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük