Kádár kocka felújítás körültekintő tervezéssel

Kádár kocka felújítás előtt, alatt vagy a felújítás elvégzése után 844 ezer család van Magyarországon. Sok család éli már az életét felújított kádárkocka házában.

Az 1960-as, 70-es és 80-as években épült 10×10 kádár kocka házakat biztos ismeri. A kádár kocka mérete a 8×8 méteres kialakítástól a 11×11 méteresig is terjedhet. Még az is lehet, hogy éppen egy ilyen családi házban él. És akkor most lehet, hogy egy Kádár kocka felújítás előtt áll éppen.

Ezek a 100 m2 körüli alapterületű, elsősorban sátortetős és földszintes kockaházak mindenütt épültek az országban az 1960-as évektől a 80-as évek végéig.

Felmérések szerint mintegy 844 ezer kádár kocka ház épült az országban. Kifejezetten sok kockaház található Pest megyében, Somogyban, Zalában, Baranyában és Hajdú-Biharban is.

Ezek a Kádár kocka házak kb. 50 centis alappal épültek összkomfortos kialakítással. Ez azt jelentette, hogy be volt vezetve a házakba az áram és a víz. A házból kifolyó szennyvizet a kerti szennyvíztároló akna gyűjtötte össze. A szennyvízgyűjtő akna mindaddig gyűjtötte a szennyvizet, amíg a településen ki nem lett alakítva a szennyvízgyűjtő hálózat.

Kádár kocka felújítás miért szükséges?

A kockaházak fűtése kezdetben a helyiségekben elhelyezett kályhákkal, sokszor cserépkályhával történt. A melegvizet villanybojler biztosította. Később már a szobákban elhelyezett kályhák helyett központi fűtéssel épültek ezek a családi házak. Illetve a kályhafűtéses családi házak jelentős részét is átalakították központi fűtésessé. A kádár kocka felújítás következő szakasza a gázfűtés bevezetésekor volt. A gázfűtés elterjedésével már gázkonvektorok és gázkazánok biztosították a téli meleget.

Ezeket a típustervek alapján épülő kádárkocka házakat a telekhatártól legalább 3 méterre építették, mégpedig szabadon álló, önálló házakként. Ezért bármelyik külső falon lehetett ajtó és ablak.

A kádárkocka házak belső kialakítása igazán praktikus. A közlekedésre szánt folyosó vagy az előszoba viszonylag kevés helyet vesz el a ház hasznos alapterületéből.

kádár kocka felújítás

Kádár kocka ház felújítása utólagos hőszigeteléssel és belső átalakítással

A hosszabbik oldallal párhuzamosan található a belső teherhordó fal, ami külső falakkal együtt tartja a födémet. A többi válaszfal a ház átalakításakor könnyen lebontható, és összenyitható a belső tér a házban a kockaház felújításkor.

A falakat kezdetben kisméretű, tömör téglából építették. Később pedig a B30-as tégla lett a közkedvelt falazóanyag.

A Kádár kocka födém alapvetően kétféle kialakítású volt:

  • A fenyőfából készült folyók tartják a saralt födémet, ami lehet 10, 15 vagy akár 20 cm-es vastagságú is. Minél vastagabb a saralt födém padolás, annál jobb szigetelést biztosít a lakótér felett.
  • Betongerendák közötti tégla vagy pedig betontálca és ennek a salakos feltöltése is gyakran alkalmazott eljárás volt a födém építésére. Ennek a salakos feltöltésnek nagy hátránya volt a salak sugárzása akkor, ha erőművi salakot használtak az építkezéshez.

A kisméretű tömör tégla falaknál és a födém vastag kialakításánál is nagy tömeg épült be a fal- és a födémszerkezetbe. Emiatt a nagy tömeg miatt a kockaháznak jó a hőtárolása.

  • Ennek a nagy tömegnek a hátránya, hogy télen viszonylag nehéz felfűteni. Fő előnye viszont, hogy a nagy tömegű falak hosszan tárolják a meleget. Nem hűl ki a ház olyan hamar.
  • Nyáron pedig a nagy tömeg lassabban melegszik fel a kinti hőségtől, ezért a házban tovább megmarad a kellemes, hűvös idő.

A nagy tömegű fal és födémszerkezet jó hőtároló képességgel rendelkezik. A jó hőtárolással szemben a kockaház hőszigetelése nagyon gyenge. A 60-as, 70-es és 80-as években még messze nem volt ilyen drága a fűtésre használt energia, ezért az épületek hőszigetelésével sem foglalkoztak még akkoriban Magyarországon.

A nagy tömegű, jó hőtároló képességű fal és födémszerkezet viszont megfelelő hőszigeteléssel, illetve a homlokzati falon lévő nyílászárók cseréjével jó hőszigetelő és hőtároló képességű épületet tud biztosítani a család számára.

A Kádár kocka házak energetikai felújítását előzetesen érdemes egy energetikai vizsgálattal megalapozni. A vizsgálat pontosan feltárja azokat az épületszerkezeteket, ahol a legtöbb hő szökik meg a házból, és ennek megfelelően megmutatja, hogy milyen sorrendben érdemes a kockaház felújítást elvégezni.

Kádár kocka felújítás a födém hőszigetelésével

A kockaház felújítás során a hőszigetelést általában a födém szigetelésével érdemes kezdeni. Azért, mert a meleg levegő felfelé száll a kádárkocka házakban is. Ezért egy négyzetméterre vetítve a födémen keresztül szökik meg télen a legtöbb energia.

  • Ha a padlást nem használják tárolásra, akkor nem járható födém szigetelést érdemes kialakítani. Azzal a kiegészítéssel, hogy a kéményhez való eljutást még nem járható szigetelésnél is biztosítani kell a padláson. A nem járható szigeteléshez érdemes a kőzetgyapot vagy az üveggyapot szigetelők közül választani. A megfelelő szigeteléshez legalább 20 cm vastag szigetelést érdemes lerakni. Mégpedig kötésben, egymáson elcsúsztatva a hőszigetelő táblákat. Még jobb hőszigetelést ad azonban a 30 cm vastag padlás szigetelés akár kőzetgyapotból, akár üveggyapotból.
  • Ha viszont a padlást használják tárolásra, akkor járható födém szigetelésre van szükség. Járható szigetelés kialakítására is alkalmas az üveggyapot vagy a kőzetgyapot szigetelés. Azonban a szigetelés feletti járást a szigetelő táblák közötti pallóra felrakott deszkázással vagy OSB lapok lerakásával biztosítani kell.
  • Járható padlás szigetelésre a hungarocell szigetelés is alkalmas, mégpedig az Austrotherm padlap megoldása. A padlapnál a födém szigetelését az AT-N100-as lépésálló hungarocell szigetelő biztosítja. Erre van ragasztva a 8 mm vastag faforgács lap, ami pedig a padlás járhatóságát fogja biztosítani a szigetelés után. A padlapos szigetelőből is érdemes legalább 20 cm vastag szigetelést kialakítani. Az igazán jó hőszigetelést azonban a jelenlegi magas energiaárak mellett a 30 cm vastag szigetelés tudja biztosítani.

Kádárkocka felújítás homlokzat szigeteléssel

A födém szigetelése után pedig érdemes a homlokzati falon lévő ajtókat és ablakokat hőszigeteltre cserélni. Ezután pedig következhet a homlokzat és a lábazat hőszigetelése. A kockaház homlokzat felújítása a fal hőszigetelő képességének a javítását segíti.

Előtte azonban mindenképp fel kell mérni a falszerkezet állapotát. Azt, hogy milyen állapotban van a vízszigetelés, és nem vizesednek-e a falak. A falak vizesedését ugyanis a homlokzat és a lábazat szigetelése előtt kell megszüntetni. A külső és a belső vakolat állapotából tud erre következtetni.

A kisméretű téglából vagy B30-as téglából épült falak hőszigetelésére a hungarocell szigetelés is kiváló választás. Az pedig, hogy milyen vastag szigetelést választ attól függ, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni a téli fűtés és a nyári hűtésre fordított kiadások csökkentésében.

15 cm hőszigetelés

Legalább 15 cm vastag hőszigetelés a homlokzatra fehér színű hungarocellből

Hagyományos polisztirol szigetelőből a B30-as és a kisméretű téglából épült homlokzatra is érdemes legalább 15 cm vastag szigetelést rakni. Ezzel el tudja érni a falszerkezet 0,24 W/m2K hőátbocsátási tényező értéket, amit az új építésű házaknál a rendelet meghatároz jelenleg.

Ha viszont még jobb hőszigetelést és nagyobb fűtési költség megtakarítást szeretne, akkor érdemes 20 cm-es hagyományos polisztirol szigetelést választani. A 20 cm-es vastagsággal jó eséllyel el tudja érni a 0,17-0,18-as hőátbocsátási tényező értéket a kádárkocka ház homlokzatánál.

hungarocell szigetelés homlokzatra

Grafitos hungarocell szigetelés a homlokzat utólagos szigetelésére

A fehér színű polisztirol szigetelés helyett azonban választhatja a jobb hőszigetelő képességű, szürke színű hungarocell szigetelést is. Ebből a 20 cm helyett a 15 cm-es vastagság is elég lehet ugyanolyan hőszigetelés eléréséhez. Ha pedig a grafitos hungarocellből 20 cm vastag szigetelést rak fel a falra, akkor még többet tud megtakarítani a téli fűtés költségéből.

A minél vastagabb hőszigetelés nyáron is jó szolgálatot fog tenni a klimatizálás költségének lefaragásával. Ugyanis az egyébként is jó hőtároló képességű, és ezzel nehezebben, lassabban átmelegedő falak felmelegedését a homlokzati szigetelés első védelmi vonalként még tovább fogja lassítani. Ezzel pedig külön költség nélkül is kellemes klímát fog biztosítani kádárkocka házában még júliusban és augusztusban is.

Fűtéskorszerűsítés és belső felújítás a kockaház felújítás során

A kockaház felújítás harmadik lépése a fűtés korszerűsítése. A födém és a homlokzat hőszigetelése után a rezsi további csökkentéséért érdemes a fűtést is korszerűsíteni. Ha a fűtőtesteket és a csöveket is cseréli a fűtés korszerűsítésénél, akkor a csövek cserélése után festésre is szüksége lesz. Ezért a fűtéscsövek cseréjét a Kádár kocka ház belső felújítása után vagy azzal együtt érdemes elvégezni.

Ha viszont „csak” a kazánt cseréli energiatakarékosabbra, akkor a kazáncserét a belső felújítástól függetlenül is bármikor elvégezheti.

A kockaház felújítás 3 lépése közül melyik következik most családi házuk rezsijének csökkentéséért?

Miért éri meg Kádár kocka házát felújítani?

Azért, mert a felújított kádár kocka házak többet érnek. És jóval olcsóbb a működtetésük a kockaház homlokzat felújítás és szigetelés után.

Energiahatékony kockaház a felújítás után

A kádárkocka felújítás a benne lakó családoknak is megéri, és nemzetgazdasági szinten is rengeteg energiát spórolhatunk meg vele. A Kádár kockák felújításával a Magyar Energiahatékonysági Intézet szerint akár 60%-kal is csökkenteni lehetne 844 ezer családi ház energiafogyasztását. Ezzel együtt természetesen a fűtésre és a nyári klimatizálásra kifizetett rezsi is jelentősen csökkenne ezekben a felújítás után már energiahatékony családi házakban. Az Önök kádárkocka házában is.

A felújítással ezeknek a házaknak az értéke akár 20%-kal is magasabb lehetne. Szeretné, ha kádárkocka háza felújítás után 20%-kal többet érne és akár 60%-kal is csökkenne az energiafelhasználása?

Arról pedig ne is beszéljünk, pedig ez is nagyon fontos, hogy a Kádár kockák energiafelhasználásának jelentős csökkenésével a külföldről behozott gáztól való függőség is jelentősen csökkenhetne hazánkban.

Kockaház felújítás hőszigetelő rendszere milyen legyen?

hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert Kádár kocka házára? Melyik lesz a családjának legjobb, energiatakarékos hőszigetelés? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

A Kádár kocka házak felújítása a családoknak és nemzetgazdasági szinten is jelentős előnyökkel jár.

A felújítással még élhetőbbé átalakított kádárkocka házában akár a felére is csökkentheti a téli fűtés és a nyári klimatizálás költségét. Mégpedig úgy, hogy kellemesen érzi magát az otthonában.

  • Kádárkocka házának milyen mértékű felújítását tervezi a rezsiszámlák lefaragásáért?
  • Milyen homlokzati hőszigetelő rendszer beépítésével kapjon új külsőt kádár kocka házuk?

Ha még nem tudja, hogy milyen szigetelést rakjon családi háza homlokzatára, akkor a Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert kérdőív kitöltése segíteni fog a családjának legjobb, energiatakarékos hőszigetelés kiválasztásában.

A kockaház felújítás mikor kezdődik Önöknél?

Évtizedeken keresztüli alacsony rezsiszámlákat kívánunk felújított Kádár kocka házuk nyáron hűs és télen kellemes melegében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük