Üveggyapot szigetelés a szarufák közé

A magastető szarufák közötti hőszigetelésére a szálas hőszigetelő anyagok, a kőzetgyapot és az üveggyapot egyaránt jó választás lehet. Bármelyiket választhatja megfelelő vastagságban a szarufák közötti szigetelésre.

tetőtér szigetelés üveggyapottal

Tetőtér szarufák közötti szigetelése üveggyapottal

Mivel azonban a meleg levegő felfelé száll, ezért egy négyzetméterre vetítve a tetőn át szökik meg a legtöbb energia a házból. Ezért a szarufák legnagyobb, 15 cm-es magassága közé is csak 15 cm vastag tetőszigetelés fér be. Ezért a szarufák közötti üveggyapot szigetelést érdemes a szarufák alatti kiegészítő szigeteléssel még jobb hőszigetelő képességűvé tenni. Ez azt jelenti, hogy a szarufák közé berakott 15 centis szigetelést legalább egy 5 centis szarufák alatti kiegészítő szigeteléssel érdemes megerősíteni. A szarufák alatti kiegészítő szigetelésnek kettős hatása van:

  • Egyrészt a vastagság növelésével még jobb hőszigetelést biztosít a tetőtérben. A 15 centis szigetelés helyett a 20 cm vastag szigetelés nagyobb fűtési költség megtakarítást eredményez majd.
  • Másrészt pedig a magastető szigetelése a szarufák vonalában igencsak hőhidas. Azért, mert a fának sokkal gyengébb a hőszigetelése, mint az üveggyapotnak. Éppen ezért a szarufák alatti kiegészítő szigeteléssel jelentősen csökkenteni tudja a szarufáknál kialakuló hőhidak hatását. A kiegészítő szigeteléssel nemcsak jobb lesz a tető hőszigetelése, hanem még nem is fog annyira nedvesedni a szarufák mentén a hőszigetelés a jelentős hőmérsékletkülönbség miatt. Azért, mert a szarufák alatti egységes kiegészítő szigetelés csökkenti a hőmérsékletkülönbséget, és ezzel együtt az esetleges nedvesedést és párakicsapódást is.

Az üveggyapot gyártásakor a legnagyobb mennyiségben használatos alapanyag az újrahasznosított üvegtörmelék, ami az üveggyárakból és a forgalomba kerülő üvegtermékek újrahasznosított hulladékából kerül ki. Ehhez az üvegtörmelékhez adnak még hozzá nagy mennyiségben kvarchomokot, ami természetes állapotában bőségesen megtalálható a Földön.

Mivel a gyártáshoz újrahasznosított anyagot és természetes anyagot használnak fel, ezért az üveggyapot gyártása igencsak környezetbarát. Még azzal együtt is, hogy a kemencék fűtéséhez sok energiára van szükség. A gyártáshoz felhasznált üvegtörmelék és kvarchomok keverékét 1400-1500 celsius fokon lehet megolvasztani. A megolvasztott masszából egy henger alakú centrifugával húzzák a rendkívül vékony 4-7 pikométer átmérőjű üvegszálakat. A pikométer a méter billiomod (1×10-12) része. Az üvegszálak felületét gyantás kötőanyaggal vonják be, és ez biztosítja majd a vékony üvegszálak tapadását.

isover domo plus

Isover Domo Plus üveggyapot hőszigetelő szarufák közötti és alatti tetőtér szigetelésre

A szálak felületének gyantázása után következik az üveggyapot formázása, amikor a szálhalmaz tetszőleges vastagságúvá és sűrűségűvé alakítható a gépsoron. Az így kialakított üveggyapot folyamot darabolják majd az üveggyapot táblák vagy tekercsek méretének megfelelően.

A szigetelőanyagok hőszigetelő képességének egyik legfontosabb mérőszáma a hővezetési tényező. Minél alacsonyabb a szigetelő hővezetési tényezője, annál jobb a hőszigetelő képessége. Az üveggyapot gyártásakor 0,03-tól 0,05 W/mK hővezetési tényezőig bármilyen hőszigetelő képességű üveggyapot tábla vagy tekercs legyártható az üveggyapot testsűrűségének és szálszerkezetének megfelelő alakításával.

Gyártáskor az üvegtörmelék és a kvarchomok keverékéből a kemencében megolvadt masszából hosszú és vékony üveggyapot szálakat húznak. Az üveggyapot laza és vékony szálszerkezetéből adódik az üveggyapot nagyfokú rugalmassága. Minél vékonyabb szálakat húznak az üveggyapotból, annál jobb lesz az üveggyapot hőszigetelő képessége. Azért, mert a vékonyabb szálakból több fér el egymás mellett egy adott vastagságnál, és a több szál közé több jó hőszigetelést biztosító levegő kerülhet.

Minél jobban tömörítik az üveggyapot szálakat, annál nagyobb lesz a testsűrűsége az üveggyapotnak, és annál nagyobb lesz a hangszigetelő képessége. Emellett pedig a tetőtér oldalfalára függőlegesen, illetve a magastető szarufái közé ferdén berakott üveggyapot szigetelésnek az állékonysága is jobb lesz, ha nagyobb az üveggyapot testsűrűsége. Ez azt jelenti, hogy nem roskad össze a szigetelő, és nem tömörödik össze az eresz aljánál, lecsúszva a tető felső részéről.

Magastető szarufák közötti ferde síkjának a kitöltésére, és a tetőtér függőleges oldalfalának a szigetelésére a legalább 0,039 W/mK, vagy ennél alacsonyabb hővezetési tényezőjű üveggyapot szigetelő anyagokat érdemes használni.

Adott hővezetési tényezőnél minél vastagabb az üveggyapot szigetelés, annál jobb lesz a hő és a hangszigetelése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük