Cementfajták építkezéshez

A cement az átlagember számára legtöbbször csak egy szürke port jelent. Az építkezőknek már fontosabb a cement, ezért pontosabb ismeretük van róla. Számukra a cement az elkészülő beton, a falazó- vagy a vakolóhabarcs kötőanyaga.

váci és beremendi cement

Váci és beremendi cement

Betonozás előtt legtöbbször egy kérdés kerül el. Milyen cementet kell venni a betonozáshoz?

  • A válasz attól függ, hogy mit betonoz.

Sokféle cement van forgalomban. Szerencsére az otthoni, ház körüli betonozáshoz a legtöbbször nem kell kimagasló nyomószilárdságú és különleges tulajdonságokkal bíró beton. Ezért könnyebb a cement kiválasztása is a betonozáshoz.

Mit jelent a cement jelölése?

CEM II/B-M (V-LL) 32,5 R – Ez a váci és a beremendi kompozit portlandcement egyik típusának jelölése;
CEM II/B-M (V-L) 32,5 N –

A cementek jelölésében a CEM a szabványoknak megfelelő minőségben előállított cementet jelöli.

Az ezt követő római szám pedig a cement fajtáját, a cement összetételét mutatja meg.

  • CEM I – portlandcement
  • CEM II – összetett (kompozit) portlandcement
  • CEM III – kohósalakcement
  • CEM IV – puccolán cement
  • CEM V – kompozitcement

A perjel utáni jelölés a cementben lévő kiegészítő anyagok mennyiségének jelölésére szolgál.

  • A: 5-20%
  • B: 20-35%

A zárójelben lévő rész a kiegészítő anyagok megnevezését mutatja. A kiegészítő anyagok lehetnek:

  • V – pernye finomra őrölve
  • S – granulált kohósalak finomra őrölve
  • P – puccolán finomra őrölve
  • L – mészkőliszt

A cement elnevezésének 5. eleme egy szám. Ez a cement 28 napos kötés után elérendő nyomószilárdságát (N/mm2) mutatja. A cement nyomószilárdsága, teherbírása lehet:

  • 32,5
  • 42,5
  • 52,5

Az elnevezés 6. eleme a cement szilárdulásának ütemére és a szulfátállóságra vonatkozó jelölés:

  • N – normál kezdőszilárdságú cement
  • R – rapid, gyors kezdőszilárdságú cement
  • (S) – szulfátálló cement

Családi ház körüli betonozáshoz a 32,5-ös nyomószilárdságú és N, normál szilárdulású cementet használhatunk.

A szulfátálló cementet kémiai anyagokkal szemben ellenálló betonok készítéséhez használják. Elsősorban a szennyvízzel, talajvízzel érintkező betonok készítésére érdemes használni.

Cementfajták építkezéshez

A cementek 5 fő csoportba tartoznak. Ez alapvetően a cement összetételét mutatja.

Portlandcement

A portlandcement teljes mennyiségben őrölt portlandcement klinkerből készül. A portlandcement klinkert pedig mészkő és agyag keverékéből segédanyagok hozzáadásával égetik a cementgyárakban. Majd ezt a portlandcement klinkert őrlik meg.

Összetett, kompozit portlandcement

A neve is mutatja, hogy az összetett portlandcement a portlandcement mellett más anyagokat is tartalmaz. Ezek a cement megszilárdulásához fontos alkotóelemek.

Ezekkel a portlandcement melletti egyéb kiegészítő anyagokkal az elkészülő beton sem lesz olyan rideg. Javul a beton rugalmassága, és ezért nem reped meg olyan könnyen, mint a CEM I-es tiszta portlandcement. Még tovább tudja növelni az elkészülő beton rugalmasságát betonvas beépítésével.

Kohósalakcement

A kohósalak a nyersvas gyártásakor keletkezik. Mégpedig akkor, amikor a salakolvadékot vízzel hűtik le. A kohósalak megszilárdul, és ezt őrlik meg a cement gyártásához.

A portlandcementhez hozzáadva javítja a beton bedolgozhatóságát és korrózióállóságát is.

Puccoláncement

A puccolán olyan savas pernye, amit a szénfűtéses erőművek füstgázainak portalanításakor nyernek ki kéményen át távozó gázokból.

Önmagában nem képes megkötni a betont. Azonban, ha megőrölve hozzáadják a portlandcementhez, akkor a portlandcementből felszabaduló kalcium-hidroxiddal szilárd vegyületet alkot, és javítja a beton minőségét.

A pernyét tartalmazó cementek használatával javul a beton szerkezete. Ezért a korróziót jobban bíró betont tudnak készíteni a felhasználásával a sima portlandcementből készülő betonnál.

Kompozitcement

Összetett, többféle anyagot tartalmazó cementek ezek. Családi ház építéshez szükséges cementeket tud választani a korábban felsorolt cementfajtákból.

Milyen cementet válasszon betonozáshoz?

A nagyobb nyomószilárdságú 42,5 és 52,5-ös cementek a kötést biztosító portlandcement mellett kevesebb kiegészítő anyagot tartalmaznak. Emiatt azonban ezek a nagyobb nyomószilárdságú betonok ridegebbek, könnyebben megrepednek. Emiatt nem érdemes használni a ház körüli betonozásokhoz és falazó és vakolóhabarcsok készítéséhez sem.

Ezért a CEM II-es jelölésű, kohósalak portlandcement 32,5-ös nyomószilárdsággal és normál (N) szilárdulással is jól használható családi házaknál a betonozáshoz. Legtöbbször nincs szükség gyors szilárdulásra, gyors kötésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük