Betonkeverés otthon

Otthoni betonkeverés vagy inkább mixerbeton vásárlás? Ha kerítést épít, vagy családi házában vagy kertjében egy nagyobb felületet vagy épületszerkezetet betonoz, akkor ez az egyik első kérdés, amit meg kell válaszolni a betonozás előtt. Mikor rendeljen transzportbetont? Mikor jobb a betonkeverés otthon? Mi alapján döntsön?

Amikor jobb a betonkeverés otthon

Ha egy járdát, pihenőhelyet vagy kerti utat betonoz, ahol legfeljebb csak személyautóval fog néha közlekedni, ezért a beton minőségének nincs nagy jelentősége, akkor praktikusabb és gazdaságosabb lehet az otthoni betonkeverés.

Akkor is előnyös a betonkeverés házilag, ha nem egyszerre szeretne betonozni, hanem több lépcsőben. Például most csak lebetonozza a garázshoz vezető kerti utat. Később kerül majd sorra a kerti járda, utána pedig valamikor egy kerti pihenőt is kialakítana majd bográcsozóval, és le is betonozná majd. Ha így három ütemben betonoz, akkor egyszerre lehet, hogy nem is kell annyi beton, amit egy mixerkocsi egyszerre ki tud szállítani. Ezért nem érné meg a mixerbeton rendelés.

Akkor is könnyebben fog a házi betonkeverés mellett dönteni, ha van otthon egy betonkeverője, amivel könnyen meg tudja keverni azt a néhány köbméter betont, amire éppen szüksége van. Akkor is kézenfekvő megoldás a házilagos betonkeverés, ha a szomszédtól vagy valamelyik közeli ismerősétől szinte bármikor el tudja kérni a betonkeverőjét egy kis ház körüli betonozáshoz.

Mit gondoljon végig az otthoni betonkeveréskor?

A legfontosabb kérdés talán az, hogy tényleg a beton a legjobb megoldás annak az elkészítéséhez, amit betonozni szeretne.

Például egy kocsibejáró vagy kerti út építéséhez a betonozás helyett választhat térköveket is. Egy pihenőhely betonozása helyett a térkővel vagy a természetes kövekkel való burkolás is egyre többek által választott megoldás lehet.

A választásnál érdemes végiggondolni azt, hogy melyik a legpraktikusabb, legcélszerűbb megoldás és melyik az, amelyik anyagilag a leginkább megéri. Legtöbbször ennek a két szempontnak az együttes értékelésével tud választani az otthoni betonozás vagy valamilyen másik megoldás között.

Ha a betonozás mellett dönt, akkor a következő kérdés az, hogy házilag keverje meg a betont vagy pedig mixerbetont rendeljen a betonozáshoz?

Ha jó minőségű betonra van szüksége és legalább egy mixerautónyi mennyiségre, akkor érdemes mixerbetont rendelni a közeli betonkeverőből. Egy mixerkocsiba azonban 7-10 köbméternyi mixerbeton fér. Egy családi ház alapozásakor mindenképp érdemes mixerbetont rendelni. Ha azonban Önnek 2-3 köbméter betonra van szüksége, akkor nem biztos, hogy gazdaságos lesz mixerbetont rendelni a betonozáshoz.

Akkor sem tud azonban mixerbetont rendelni, ha a terület adottsága miatt a mixerautó nem tudja bevinni a megrendelt mixerbetont az építkezés helyére.

Rendelhet azonban kevésbé képlékeny, szárazabb állapotú földnedves betont is a betonozáshoz. Ebből már három köbmétert is gazdaságosan ki tud szállítani egy billencs. Ekkor azonban azzal számolni kell, hogy a földnedves betonhoz még a bedolgozás előtt vizet kell keverni, ezért például egy betonkeverőre szüksége lesz. Vagy pedig kézzel kell fáradtságos munkával képlékenyebre keverni a betont.

Ráadásul a billencs „csak” leönti a földnedves betont a betonozáshoz. Utána kell hígabbra keverni, és talicskával elhordani a bedolgozás pontos helyére.

Ha viszont nem szükséges egyenletesre kevert, jó minőségű beton, akkor nyugodtan megkeverheti házilagosan is a betont. Főleg akkor, ha kisebb mennyiségű beton is elég a betonozáshoz.

betonkeverés otthon

Betonkeverés otthon a betonozáshoz

Ha a házilagos betonkeverést választja, akkor ehhez szüksége lesz egy betonkeverőre, és meg kell vennie a betonhoz szükséges kavicsot és a cementet.

Cementként a keveréshez könnyen és jól keverhető beremendi vagy váci CEM II/B-M (V—LL) 32,5 N vagy R, normál vagy pedig gyorsan kötő kompozit portlandcementet érdemes választani. Elég a 32,5 N/mm2 nyomószilárdságú cement normál vagy pedig gyorsan kötő kivitelben. Ez a cement jól megtartja a vizet és csökkentett hőfejlesztésű, ezért a betonozás utáni megfelelő locsolással és takarással biztosítani fogja az elkészülő beton tartósságát és szilárdságát. Ha szükséges, akkor betonacél vasalással érdemes csökkenteni a beton ridegségét, és növelni a rugalmasságát. A beton vasalása biztosíthatja a beton repedésmentességét.

Fontos az is a cementnél, hogy ha nem használja fel azonnal a megvásárolt cementet a betonozáshoz, akkor ne érje víz és nedvesség se a zsákos cementet. Azért, mert ez csökkenti a cement kötőerejét. Zárt, száraz helyen is fontos, hogy ne a földön vagy a beton aljzaton tárolja, hanem raklapon. Azért, hogy a föld, illetve a talaj nedvességét se vegye át a cement.

A teherhordó beton készítéséhez, például házalaphoz, aljzatbetonhoz vagy kerítéshez használt kavicsnál az a fontos, hogy osztályozott, megfelelő szemcsenagyságú legyen, és ne legyen benne agyag. A betonba bekevert agyag ugyanis gyengíti a betont, rontja a minőségét. Gondoljon csak bele, hogy ha egy 5 centis átmérőjű agyagcsomó bekerül egy 10 cm vastag betonba, akkor ott mennyivel gyengébb lesz a beton. Ahol az agyagcsomó van, ott nincs megkevert beton, amelyik meg tudna kötni, és szilárd betont képezne. Teherhordó beton készítésénél a beton vasalására, betonacéllal való megerősítésére is figyelni kell. Azért, hogy a vasalás nélküli merev beton megfelelően rugalmas legyen ahhoz, hogy ne repedjen meg.

Járda, kerti pihenő, kerti út vagy garázsbejáró betonozásánál nem kell olyan szigorú követelményeknek megfelelni a felhasznált betonnak.

A cement és kavics mellé a betonhoz tiszta vízre is szükség van még. Erre a csapból kifolyó víz tökéletesen megfelelő.

A betonozáshoz a beton megkeverése és bedolgozása mellett a beton formáját megtartó zsaluzatra is szükség van. Minél nagyobb tömegű a beton, annál stabilabb zsaluzatra van szükség. Azért, hogy a bedolgozott beton stabilan álljon egészen addig, amíg megköt. Például a ház alapozásához felhasznált zsaluzatot karókkal és a karók megtámasztásával kell stabilan kitámasztani, és ki kell kötözni kötöződróttal. Azért, hogy stabilan álljon a zsaluzat a beton beöntése és bedolgozása, bedöngölése után is, és megtartsa a formáját. Fontos az is, hogy a támasztó karók és oszlopok ne csak a zsalu elkészítésekor álljanak stabilan, hanem akkor is, amikor a nedves beton bekerül az alapba. Akkor is stabilan kell állni a zsaluzatnak, amikor elkezdik locsolni a betont azért, hogy a friss beton ne égjen meg.

A ház alapjának betonozásához használt zsaluzat, vagy pedig födém és a gerendák, valamint a koszorú betonozásához használt zsalu elkészítéséhez még a házilagos betonkeverésnél is szakemberre van szükség. A teherhordó szerkezetek stabilitását ugyanis a házilagos betonozásnál is biztosítani kell.

Könnyebb a zsaluzat elkészítése akkor, amikor például egy kerti járdát, kerti utat vagy kocsibejárót betonoz. Ilyenkor a betonozás vastagságának megfelelő zsaluzatot kell készíteni a betonozáshoz.

A betonozás házi elkészítésénél nemcsak a beton vasalása, hanem a beton megfelelő tömörítése is fontos. Azért, hogy a légbuborékok ne kerüljenek be a betonba. És azért is, hogy a vasaláshoz megfelelően tapadjon a beton. Ezzel ugyanis sokkal erősebb, rugalmasabb és ezzel teherbíróbb lesz a beton.

A beton elsimításával nem ér véget a betonozás folyamata. Ugyanis a betonba bedolgozott cement kötéséhez vízre van szükség. A betonozás után néhány órával már locsolni kell a betont. Azért, hogy ne égjen meg, és ne repedjen meg, ne porladjon a beton. A beton kötési ideje 28 nap. Eddig folyamatosan köt, szilárdul a beton. Ebből a legkritikusabb az első 5-8 nap. A betonozás utáni első héten sűrűn kell locsolni a betont azért, hogy állandóan legyen víz a betonban lévő cementnek a kötéshez.

Az a legjobb, ha valamilyen nedvességet megtartó fóliával vagy zsákvászonnal letakarja a betont, és állandóan nedvesen tartja. Az első napokban, amíg meg nem köt a beton annyira, hogy már lehet rajta járni, nem érdemes rálépni.

Még nagyobb szerepe van a beton locsolásának akkor, ha nyáron tűző nap éri a friss betont. Ha a tűző nap éri a betont, akkor fontos, hogy állandóan nedves legyen a beton, legalább a betonozás utáni első héten. A beton szilárdulása azonban 28 napig tart, ezért érdemes egyre ritkábban ugyan, de rendszeresen locsolni. Azért, hogy károsodás nélkül megkössön a házilag elkészített beton.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük