Közös fal hangszigetelése

A megálmodott tökéletes hangszigetelést a valóságban nagyon nehéz megvalósítani. Gyakorlatilag lehetetlen is, mert valami mindig megakadályozza. Közös fal hangszigetelése esetén még pluszban jelentkezik a hangszigetelés eltérő igénye. A zajforrás keltőjét ugyanis sokkal ritkábban zavarja a zaj, mint a közös fal másik oldalán lakót.

Emellett pedig az optimális, zajforrás felőli hangszigetelést a megfelelő rétegrendben és vastagságban, tökéletes kivitelezéssel szinte lehetetlen megcsinálni. Valami mindig hiányzik ehhez.

A lakáselválasztó közös fal hangszigetelése a zajforrás felőli oldalról célszerűbb

Közös fal hangszigetelése célszerűbb a zajforrás felőli oldalról

A zajok csillapítását ugyanis a legjobban a zajforrás felőli oldalon lehet elvégezni. Ha a szomszéd hangosan bömbölteti a zenét, vagy a gyereke dobol, gitározik vagy zongorázik, akkor a szomszédos lakásban keletkező zajokkal szemben a szomszéd oldaláról kellene a lakáselválasztó falat szigetelni. A közös fal hangszigetelésében viszont a szomszéd nem mindig partner. Hisz nem őt zavarja a zaj. Sokkal inkább Önt a falon túl. Ilyenkor csak egy dolgot tehet.

A saját, rossz oldaláról kell a két lakást elválasztó falat szigetelni a szomszédos lakásból átszűrődő zajokkal szemben.

A levegőben terjedő léghangok elleni szigetelést valamilyen szálas vagy porózus szigetelő anyaggal tudja biztosítani. A kemény felületekről a hang visszaverődik, és így terjed tovább. Sokszor már azzal is jelentős előrelépést érhet a hangszigetelésben, ha a terjedő hangoknak a visszaverődését tudja csillapítani.

Hangszigetelő anyagként a nagy testtömegű kőzetgyapot lemezek jó hangszigetelést tudnak biztosítani. Minél nagyobb a kőzetgyapot testtömege, annál jobb a hangszigetelő képessége. A kőzetgyapot mellett az üveggyapot is jó hangszigeteléssel rendelkezik.

A hangszigetelő anyagok két legfontosabb jellemzője a hangszigetelés erősségének szempontjából a szigetelő testsűrűsége és vastagsága.

  • A testsűrűség adja meg a hangszigetelés tömegét. Minél sűrűbb a hangszigetelő anyag, minél nagyobb a tömege, annál jobb lehet a hangszigetelés. Mégpedig azért, mert nagyobb testsűrűségnél a hangszigetelő anyagban kevésbé tud áramlani benne a zajterhelést adó levegő. A nagyobb testtömegű anyag persze nemcsak jobb hangszigetelő, hanem jobb hőszigetelő is.
  • A hangszigetelő anyag vastagsága is egyenes arányos a hangszigetelő képességével. A vastagabb szigetelésnek jobb a hangszigetelése is. Ezzel együtt azonban több helyet vesz el a lakás belső teréből. Belső oldali hangszigetelésnél ezzel is számolni kell. Ha előtétfalat húz fel a szigetelendő fal elé, akkor akár 20-30 cm-rel is kisebb lehet a lakás belső területe.

Minél erősebb a zaj a lakáselválasztó fal másik oldalán, annál jobb hangszigetelésre lesz szükség. Ezért érdemes a zajforrás felőli oldalon szigetelni, mert így ugyanolyan testtömegű és vastagságú hangszigetelő beépítésével jobb hangszigetelést érhet el.

A lakáselválasztó fal utólagos hangszigetelésekor előtétfalat épít a fal elé. Az előtétfalban a hangszigetelést a kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelés adja. A szigetelést pedig leggyakrabban gipszkartonozással borítják.

Itt pedig nagyon nem mindegy a hanggátlásra és a hangelnyelésre szolgáló anyag felrakásának sorrendje:

  1. Ha a szomszéd lakásból a falon átszűrődő zajt szeretné csökkenteni, akkor közvetlenül a falra kell felrakni a hangelnyelésre szánt anyagot. Ez a hangelnyelő lehet szivacs vagy gumi is.
  2. A hangelnyelő anyag falra rakása után tudja felszerelni a hangszigetelésre kiválasztott kőzetgyapot vagy üveggyapot tartóvázát. A felrakott tartóvázra tudja felrakni a hangszigetelést.
  3. Harmadik rétegként pedig gipszkarton borítás kerülhet a szigetelésre.

A zajforrás felőli oldalon viszont előbb a falra a hangszigetelő anyagot kell felrakni a szigetelő táblákat megtartó tartószerkezet közé. Ez elé, a zajforrás felőli oldalra kerül a hangokat elnyelő gumi vagy szivacs. Ezt pedig boríthatja gipszkartonnal.

A hangszigetelésnél nemcsak a kiválasztott hangszigetelő és hangelnyelő anyagok minősége és vastagsága számít, hanem a rögzítésük is. Az anyagok rögzítésére pontszerű, rugalmas rögzítést használjon. Ezzel a szerkezet merevségéből adódó rezgéseket tudja elkerülni, ami hanghidakat képez a szerkezetben.

A rögzítésből származó hanghidak kialakulását persze nem tudja teljesen elkerülni. Azonban minél rugalmasabb a rögzítés, és minél kevesebb rögzítési pont van, annál kisebb lesz a hanghidak hangszigetelést rontó hatása. Ezért nem érdemes sok rögzítési pontot használni, csak annyit, ami a fal stabil rögzítéséhez mindenképp szükséges.

A lakáselválasztó közös fal hangszigeteléséhez kiválasztotta már a szigetelőanyagot?

hogyan válasszon szigetelőanyagot

Hogyan válasszon szigetelőanyagot a két lakást elválasztó fal hangszigeteléséhez? Választást segítő kérdőívéért kattintson a képre!

  1. Ha nem választott még, akkor a Hogyan válasszon hangszigetelő anyagot kérdőív kitöltése megkönnyíti majd a választást. Kattintson a linkre választást segítő kérdőívéért!
  2. Ha pedig kérdése van a hangszigetelő kiválasztásáról, akkor tanácsadó munkatársunk a (+36-26) 375-171-es számon munkaidőben várja a hívását. Segít a közös fal hangszigetelésében legjobb megoldás kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük