Meddig kell locsolni a betont?

Amikor elkészült a ház alapja, vagy befejezi a járda vagy a födém betonozását, azonnal jön a következő feladat a betonozáskor. A beton locsolása.

A legnagyobb mennyiségben kavicsot tartalmazó beton kötőanyaga a cement. A cement kötéséhez azonban vízre van szükség. A víz hozzáadásával ezért nemcsak a beton bedolgozhatóságát biztosítja, hanem a cement hidratációját is, ami biztosítja a beton kötését.

beton locsolása

Beton locsolása a betonban lévő cement zavartalan kötéséhez

A beton locsolására a cement kötését lehetővé tevő nedvesség folyamatos biztosításáért van szükség. A friss beton öntözése nedvesen tartja a betont, és biztosítja a betonban lévő cement kötését, ami a beton szilárdulásához szükséges. A friss beton kötése, szilárdulása biztosítja a beton rendeltetésszerű használatához szükséges teherbíró képességének kialakulását. Ha a beton nem kötne meg, akkor hamar megrepedne.

A betont különösen az első néhány napban kell rendszeresen locsolni. A friss beton öntözése ilyenkor a legfontosabb. Azért, mert ekkor a leggyorsabb a cement kötése, ezért ekkor van a legnagyobb szükség az állandó nedvességre a beton kötéséhez. Néhány nap gyors kötése után már lassul a beton kötése. Azonban a kötés ekkor is folytatódik, ezért az öntözésre, a beton nedvességének a biztosítására továbbra is szükség van.

Mi befolyásolja a beton locsolási idejét?

Mit betonoz?

Körültekintőbb, alaposabb locsolást igényel családi háza alapjának a locsolása a kerti betonjárda locsolásánál. Más locsolásra van szükség egy több méteres betonoszlop állandó nedvesen tartásához is.

A ház alapját az alapozást követő naptól első néhány napban óránként locsolni kell a beton gyors kötéséhez szükséges nedvesség biztosításáért. A betonjárda folyamatos nedvességét azzal is biztosítani tudja, ha nedvszívó anyaggal betakarja, és ezt a beton felületével érintkező nedvszívó anyagot tartja állandóan nedvesen. A beton öntözése sokkal biztonságosabb lesz, ha valamilyen nedvszívó anyaggal letakarja.

A több méter magas betonoszlop nedvesen tartását is meg kell oldania. Ha deszkával van zsaluzva az oszlop, akkor a deszka is megszívja magát locsoláskor nedvességgel, és ez is segíti a beton nedvesen tartását. Ha felülről meglocsolja az oszlopot óránként, akkor a víz le fog folyni az oszlopon, és nedvesen tartja a betont.

mixerbeton betonozáshoz

Mixerbeton összetételét a készülő betonhoz határozzák meg a betonüzemben. A beton rugalmasságát javítja még a beton vasalása

Ha nagy terhelésnek kitett, erős betonra van szüksége, akkor ehhez több cement kell. A több cementet tartalmazó beton gyorsabban köt, ezért még fontosabb a beton állandó nedvesen tartása, a locsolás.

Időjárás is befolyásolja a friss beton locsolását

Nagy melegben gyorsabban párolog a víz, ezért gyakrabban kell locsolni a betont. Sőt a párolgás ellen érdemes valamilyen nedvszívó anyaggal betakarni a friss betont, és ezt a nedvszívó anyagot kell állandóan nedvesen tartani a beton zavartalan kötésének biztosításához. Az erős és állandó szélnek is jelentős szárító hatása van. Ezt is ellensúlyozni kell a locsolással.

A friss beton takarása különösen nagy fontosságú a tűző napon lévő betonnál. Ilyenkor a beton takarása és nedvesen tartása a megégéstől is megvédi a frissen elkészült betont.

A nagy melegben nemcsak többször kell locsolni, hanem még arra is figyelni kell, hogy lassabban köt a beton. 15 fokon köt a legjobban. Minél melegebb van, annál lassabb lesz a beton kötése.

A hideg sem tesz jót a beton kötésének. Sőt plusz 5 fok alatt be sem indul a beton kötése. Ezért ilyenkor a beton kötésének beindulását, illetve a beton kötését fagyást gátló adalék hozzáadásával és a beton takarásával kell biztosítani.

Locsolást befolyásolja a zsaluzat is

A deszkából készült zsalu beszívja magába a vizet, és ezzel nedvesen tartja a betont. A zsalu deszkáiban lévő nedvesség is segíti a beton kötését. A fémből készült zsalu erre nem képes.

Sőt hidegben való betonozáskor a deszka rossz hővezető, ezért szigetelőként is védi a betont, és melegebben tartja. Ezzel szemben a fémzsalu jó hővezetőként hidegen tartja a betont. Ezért aztán hidegben nem is ajánlatos fémzsaluval hozzákezdeni a betonozáshoz.

A friss betont másnap kezdje el locsolni. Nem szabad eláztatni a betont, vagy erős vízsugárral locsolni, mert ez könnyen kiáztatja belőle a cementet. Az első néhány napban érdemes óránként, két óránként locsolni, illetve a nedvesség megtartását biztosító takarással ellátni a betont, és ezt a nedvességet biztosító anyagot locsolni úgy, hogy állandóan nedves legyen.

Mennyi a beton locsolási ideje?

A betonozást követő másnaptól kezdődően az első 4-5 napban mindenképp sűrűn kell locsolni a friss betont, illetve nedvszívó takarással érdemes állandóan nedvesen tartani a betont. Utána már lassabb ütemben köt tovább a beton, ezért nem kell olyan sűrűn locsolni. 2-3 hétig azonban mindenképp érdemes még nedvesen tartani, locsolni a friss betont. Megfelelő, nedvszívó takarással a beton állandó nedvesen tartását és ezzel a kötését, ritkább locsolással is biztosítani tudja.

A friss betont 2-3 hétig, 15-20 napig kell locsolni. Azért fontos a rendszeres locsolás, mert ezzel biztosítja a kötésben lévő beton folyamatos nedvességét. Ez a folyamatos nedvesség a cement kötéséhez, a beton repedésmentes száradásához szükséges.

Ha nem locsolná kellő gondossággal a betont, akkor nem biztos, hogy azonnal látná a betonon a repedéseket. Néhány éven belül azonban azt venné észre, hogy bizony megjelennek a betonon a locsolás elmaradásának legfőbb bizonyítékai.

Kötéskor ugyanis nemcsak szilárdul, hanem zsugorodik is a beton. Ha nem tartja nedvesen a kötő betont, akkor repedések jelennek meg rajta. Ezt előzi meg a beton locsolása. Ez biztosítja a beton kötéséhez szükséges vizet. A beton megfelelő összetétele mellett a friss beton öntözése a beton repedésmentes szilárdulásának másik fontos feltétele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük