20 cm hőszigetelés a külső falakra

20 cm hőszigetelés kell a homlokzatra? Egyre többen megkérdezik ezt tőlünk. Személyesen, a bemutatóteremben és telefonon is. Nem is olyan könnyű röviden válaszolni ezek a homlokzatszigetelés vastagságáról érdeklődő kérdésekre.

Leginkább azért, mert több dologtól is függ a homlokzatra felrakott szigetelés vastagsága. Amíg ezekre a kérdésekre nem tudja a választ a tanácsadó, addig a legnagyobb gyakorlati tapasztalattal sem tud megbízható választ adni. Talán 3 olyan kérdés van, amit mindenképp tisztázni kell azelőtt, hogy bármit is lehessen mondani.

  1. 20 cm hőszigetelés

    20 cm hőszigetelés a homlokzaton már hagyományos hungarocell szigetelőből is jó hőszigetelést ad

    Ha utólagos hőszigetelésről van szó, akkor mindig azt érdemes tisztázni először, hogy mennyit kell fizetni most a fűtésért, és milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni a homlokzat utólagos szigetelésével. A nyílászárók hőszigeteltre cserélése mellett a padlásfödém utólagos szigetelése biztosíthat még jelentős költségmegtakarítást a fűtés árában.
  2. A szükséges homlokzati hőszigetelés minőségét és vastagságát nagymértékben meghatározza az is, hogy a tervezett 20 cm-es hőszigetelés milyen falra kerül fel. Itt a legfontosabb kérdés, hogy milyen vastag a fal, és milyen falazóanyagból építették.
  3. baumit open plus

    Baumit Open Plus grafitos szigetelés a homlokzatra

    A harmadik fontos tisztázandó kérdés a kiválasztott homlokzati hőszigetelő. Nem mindegy, hogy milyen hőszigetelő képességű szigetelőt szeretnének felrakni a falra. A homlokzat szigetelésére kőzetgyapot és hungarocell szigetelést használunk. Ezen belül azonban az egyes kőzetgyapot és hungarocell márkáknak és típusoknak is eltérő a hőszigetelő képessége. Azt is figyelembe kell venni, hogy tégla és Ytong falra mindkét szigetelőt felrakhatja. Azonban vályogfal szigetelésére csak páraáteresztő kőzetgyapot szigetelőt, vagy pedig perforálással páraáteresztővé tett hungarocell szigetelést érdemes felrakni.

Minél vastagabb a hőszigetelés annál kevesebbet kell fizetni télen a fűtésért. Egy persze csak egy bizonyos vastagságig érvényes. Ezen a vastagságon túl nem érdemes növelni a szigetelés vastagságát. Azért, mert a vastagság növelésével elérhető megtakarítás kisebb lesz a szigetelőanyag árának növekedéséhez képest. Persze az is igaz, hogy minél többe kerül a fűtés, annál nagyobb a gazdaságos hőszigetelési vastagság. És természetesen az is igaz, hogy a hőszigetelő anyag vastagságát lehet csökkenteni jobb minőségű hőszigetelő beépítésével.

20 cm-es hőszigetelés új családi ház szigeteléséhez

Ma már olyan lyukacsos szerkezetű, teherhordó falak építéséhez használatos téglákat, valamint olyan Ytong falazóelemeket gyártanak a falazóanyag gyártók, amelyeknek sokkal jobb a hőszigetelő képességük a régi falazóanyagokhoz képest.

Például a 30 cm-es nútféderes téglákból épült téglafal szigeteléséhez 10 cm-es fehér színű hungarocell szigetelésre van szükség ahhoz, hogy a jelenleg érvényes szabályozásnak megfelelő 0,24 W/m2K hőátbocsátási tényező értéket elérje a fal. 20 cm vastag polisztirol szigetelés felrakásával már 0,16-os értéket érhet el a fal, ami kiválóan hőszigetelő falat eredményez, és jelentős fűtési költség megtakarítást érhet el.

  • Ha viszont 30 cm-es Porotherm X-therm téglából építi a falat, akkor már 4-5 cm vastag hungarocell szigeteléssel elérheti a 0,24-es hőátbocsátási tényező értéket.
  • 20 cm-es hungarocell szigeteléssel pedig már kimagasló hőszigetelő képességű falat építhet.

A 38 cm-es nútféderes téglafalra már egy 8-9 cm-es hungarocell szigetelést is elég felrakni a rendeletben meghatározott 0,24-es hőátbocsátási tényező érték eléréséhez. 20 cm vastag szigeteléssel már 0,15-ös értéket is elérhet a fal.

  • Ugyanakkor a 38 cm-es Porotherm X-therm téglából épült téglafal hőátbocsátási tényezője már önmagában eléri a kívánatos 0,24-es értéket. Ha erre még felkerül egy 20 cm vastag hungarocell szigetelés, akkor már a passzívháznak megfelelő 0,10-es hőátbocsátási tényező érték körüli lesz a homlokzat hőszigetelő képessége.

A hagyományos fehér színű nikecell szigeteléshez képest, a szürke színű grafitos szigetelés 22-24%-kal jobb hőszigetelést biztosít. Ez azt jelenti, hogy ugyanolyan vastagságban beépítve még jobb lesz a fal hőszigetelő képessége. Illetve vékonyabb szigetelés is elég a kívánatos hőszigetelés eléréséhez.

Természetesen a fűtés várható költségének kiszámításához nemcsak a fal hőátbocsátási tényező értékét kell meghatározni, hanem 2 további fontos tényezőt.

  • Tudnia kell azt, hogy milyen hőmérsékletet szeretne a házban a hideg téli hónapokban. Egész más lesz ugyanis a fűtés költsége akkor, ha elég a 19 fokos hőmérséklet a lakásban, mint akkor, amikor 22-24 fokot szeretne októbertől áprilisig.
  • A tervezett lakáshőmérsékleten túl pedig azzal is kalkulálnia kell, hogy a fűtésre használt gáz ára, vagy az Önök által használt alternatív energiaforrás ára várhatóan hogyan fog alakulni az elkövetkező 20-40 évben. Ezt természetesen még az energetikával foglalkozó tapasztalt szakemberek sem tudják pontosan megbecsülni. Legfeljebb különböző valószínűségű forgatókönyveket tudnak meghatározni az árak várható jövőbeli alakulására.

Az energiaárak alakulását nem tudhatjuk előre. Azt azonban nagy valószínűséggel feltételezhetjük, hogy csökkenni nem fog az energia ára. Ezért, ha 22-24 fokot szeretne télen, akkor érdemes jobb hőszigetelést rakni a homlokzatra. Minél magasabb árat prognosztizál az energia árának alakulására, annál jobb hőszigetelést érdemes rakni a házra. Vastagabb hőszigeteléssel biztos lehet abban, hogy kevesebbet kell majd fizetni a fűtésért.

Természetesen az elkövetkező évtizedek alacsony havi fűtésszámlájának ára van. A vastagabb, jobb minőségű hőszigetelés drágább, többe kerül a homlokzat szigetelésére kiválasztott anyag. A kivitelezés díja viszont nem lesz több attól, hogy a jobb hőszigetelő képességű grafitos polisztirolt rakják fel a falra a fehér színű polisztirol helyett.

20 cm hőszigetelés háza homlokzatának utólagos szigeteléséhez

b 30 tégla

A 70-es években népszerű B-30-as tégla homlokzati fal építéshez

Ha a 30, 40 vagy 50 évvel ezelőtt épült családi háza homlokzatának utólagos szigetelését tervezi, akkor a 20 centi vastag hagyományos hungarocell szigetelés elég lesz szinte bármilyen falazóanyagból épült fal utólagos szigeteléséhez. Például az évtizedekkel ezelőtt közkedvelt B30-as téglából épült fal 20 centis fehér színű hungarocell szigeteléssel hőszigetelt fal hőátbocsátási tényezője 0,17-0,18 W/m2K lesz. Ez már kiváló hőszigetelést ad.

Ha viszont a 20 centis szigetelést grafitos szigetelésből rakja fel a B30-as tégla falra, akkor a 0,15-ös hőátbocsátási tényező értéket érheti el a fal.

Milyen 20 cm-es szigetelés legyen a homlokzaton?

hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára? Hungarocell vagy inkább kőzetgyapot legyen? És milyen vastagságban? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Ha még nem választották ki a szigetelőt, akkor a Hogyan válasszon szigetelőt homlokzatára kérdőív kérdéseinek megválaszolása segíteni fog a könnyebb választásban. Ha gondosan megválaszolja a kérdéseket, akkor még lehet, hogy nem fog tudni azonnal választani. A kérdőív megválaszolása azonban segíteni fogja abban, hogy tisztábban lásson. Pontosabban fogja tudni, hogy mire is lehet szüksége. Le tudja majd szűkíteni a sok választási lehetőséget néhány lehetségesre. A kevesebb választási lehetőségből már könnyebben tud választani. Könnyebb lesz kiválasztani a legjobbnak tűnő szigetelést.

Az is lehet azonban, hogy további kérdése van még. Ekkor hívja homlokzati hőszigetelésben tapasztalt tanácsadó munkatársunkat munkaidőben a +36 (26) 375-171-es számon. Várja a hívását. Válaszol a kérdéseire, és utána a választásban. Tanácsadónk az Önnek legfontosabb szempont szerint fogja tudni rangsorolni a legjobbnak tűnő lehetőségeket. Így még könnyebb lesz majd választani Önnek a lehetőségek között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük