Kádár kocka ház felújítás hőszigeteléssel

A Kádár kocka házak az 1960-as évektől a 80-as évek végéig épültek tömegesen. Ezekből a házakból felmérések szerint 844.000 található hazánkban. Ezek a kocka alakú, 100 m2 körüli, földszintes, sátortetővel épített családi házak évtizedeken át közkedveltek voltak a családi házukat építőknél. Ezek a típustervek alapján készült házak nagyon hasonlóak egymáshoz. Nemcsak a méretük, hanem a belső elrendezésük is hasonló.

Ezek az összkomfortos Kádár kocka házak praktikus belső kialakítással, ugyanakkor a hőszigetelés teljes hiányában épültek. Nem véletlenül, hisz akkor még nem volt drága az energia, ezért az energiahatékonysági szempontok nem voltak fontosak az építkezésnél.

kádár kocka felújítás

Kádár kocka ház felújítása utólagos hőszigeteléssel

A kezdetben zömében kisméretű téglából, később pedig B30-as téglából épített családi házak fűtése utólagos szigetelés nélkül ma már elviselhetetlenül sokba kerül. Különösen 2022 augusztusa, a rezsicsökkentés csökkentése óta, amikor az átlagos gázfogyasztás, az évi 1729 m3 fogyasztás felett 102 forint helyett 747 forintot kell fizetni az elhasznált gáz köbméteréért.

Nem véletlenül gondolkodnak többszázezer Kádár kocka házban a ház utólagos hőszigeteléséről. Nézzük meg, hogy hogyan lehet csökkenteni a hőszigetelés nélküli Kádár kocka házak energiaéhségét.

A felújítás előtt érdemes a Kádár kocka házaknál is alaposan felmérni az épület állapotát. Ehhez érdemes egy energetikai vizsgálatot végezni. Megnézni azt, hogy mely épületszerkezeteken át szökik meg a legtöbb energia a házból.

Fel kell mérni az épületszerkezetek nedvességtartalmát is. Elsősorban a lábazat és a falak nedvességtartalmát. Szakemberek becslése szerint ugyanis, ha a lábazat, vagy bármi vizesedik a házon, akkor harmincszor gyorsabban hűl ki az épület a vizesedés nélküli szerkezethez képest.

Ha nem jó a ház vízszigetelése, akkor a lábazat vizesedésétől a falak is nedvesek lesznek. Ez nemcsak az épület gyorsabb kihűlését eredményezi, hanem a falak penészedését, gombásodását és a vakolat mállását is meggyorsítja. Ez pedig egészségtelenné teszi a ház levegőjét. Ha vizesedik valamelyik épületszerkezet, akkor a hőszigetelés előtt ezt a vizesedést meg kell szüntetni. Ezután lehet majd elkezdeni a homlokzat és a lábazat utólagos szigetelését.

Kádár kocka ház födém szigetelése

Az energetikai vizsgálat alapján a hőszigetelést ott érdemes elkezdeni, ahol a legtöbb energia szökik meg. Ez legtöbbször a padlás. Azért, mert a meleg levegő felfelé száll elsősorban. Ezért fajlagosan itt szökik meg a legtöbb energia. Nem ritkán a házból megszökő energia 25-30%-a is a mennyezeten keresztül távozik a Kádár kocka házak lakótéréből. Ezt az elpazarolt energiát tudja megtakarítani a födém szakszerű hőszigetelésével.

rocwook airrock ld hangszigetelő kőzetgyapot

Rockwool Airrock LD kőzetgyapot a födém nem járható szigetelésére

Jó minőségű kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelőből legalább 20, de inkább 30 cm vastag szigetelést érdemes lerakni a szigetelő táblák vagy tekercsek pontos illesztésével. A legjobb a tervezett padlásszigetelőt 2 rétegben, egymáson elcsúsztatva lerakni. Ekkor ugyanis a táblák pontos illesztésénél is szükségszerűen kialakuló hőhidak hatását is ki tudja küszöbölni.

Ha nem járható padlás szigetelésre van szüksége, akkor elég a szigetelő alá párazáró fóliát, a táblák felé pedig a porosodás ellen üvegszövet hálót vagy páraáteresztő fóliát rakni.

Ha járható padlás szigetelésre van szüksége azért, mert a padláson tárolni szeretne, például terményeket vagy bármi mást, akkor a szigetelőanyag fölé még a járást biztosító deszkázatot vagy OSB lap réteget is le kell rakni a szigetelő táblák közé befektetett pallókra. Ezek a berakott pallók is hőhidat fognak azonban képezni a padláson. Azért, mert a fa hőszigetelése sokkal gyengébb, mint az üveggyapot vagy kőzetgyapot szigetelésé.

Ajtók és ablakok hőszigeteltre cserélése a homlokzaton

A homlokzat utólagos szigetelése előtt mindenképp érdemes a külső falon lévő nyílászárókat hőszigeteltre cserélni. A Kádár kocka házakba beépített fatokos ajtók és ablakok hasadékain, üvegezésén és ablak feletti redőnyön keresztül rengeteg energia megy veszendőbe. Hiába szigetelné le a homlokzatot, ha a nyílászárókon át vígan szökik továbbra is az egyre drágább pénzen vásárolt meleg.

Érdemes ezeket az elavult nyílászárókat teljesen kiszedni a falból, és hőszigetelt fa vagy műanyag nyílászárókat beépíteni. Lehetőleg az fal külső síkjába, mert így nem lesz hőhíd a homlokzati fal és az ablakok találkozásánál. Különösen akkor, ha az ablakkáva szigetelés is precízen meg lesz oldva.

Ma már érdemes háromrétegű üvegezéssel ellátott ablakot beépíteni a még jobb hőszigetelés érdekében. A toktoldó és a külső árnyékolásra szolgáló redőny beépítése is sokat segít az energiapazarlás csökkentésében.

Homlokzat és a lábazat szigetelése

A téglából épített Kádár kocka házak utólagos hőszigetelésére jó választás a hungarocell szigetelés.

Attól függően érdemes megválasztani a homlokzati szigetelő típusát és vastagságát, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni a téli fűtés és a nyári klimatizálás költségében.

Utólagos szigetelés hungarocellel

A hagyományos fehér színű polisztirol szigetelőből érdemes legalább 15 cm-es szigetelést felrakni a homlokzatra. Ha viszont igazán jó hőszigetelést, és még nagyobb fűtési költség megtakarítást szeretne, akkor legalább 20 cm-es hungarocell szigetelő kerüljön fel a kisméretű tégla vagy B30-as tégla falra. Sőt akár még a 25 cm-es szigetelés beépítése sem elvetendő gondolat.

Utólagos szigetelés grafitos hungarocellel

25 cm-es fehér színű hungarocell szigetelés helyett azonban érdemes a jobb hőszigetelő képességű grafitos szigetelést választani a homlokzatra. A 25 centis fehér színű hungarocell szigeteléssel egyenlő mértékű megtakarítást eredményez az energiafelhasználásban a 20 cm-es grafitos szigetelés. Ez már jelentős energiamegtakarítást és kimagasló fűtési költség csökkentést eredményez majd az elkövetkező években, évtizedekben.

grafitos hungarocell szigetelés

Grafitos hungarocell szigetelés a homlokzatra. 15 cm vastag grafitos szigetelő már kiváló hőszigetelést ad a homlokzaton, és jelentősen csökkenti a fűtés költségét is

A 15 cm vastag grafitos szigetelés is jó megtakarítást eredményezhet. Azonban, ha az energia árának további emelkedésére számít az elkövetkező évtizedekben, akkor érdemes előre gondolkodva jobb hőszigetelő képességű, vastagabb szigetelést felrakni a homlokzatra. Ennek persze nagyobb lesz a bekerülési díja. A kivitelezésért azonban közel azonos árat kell fizetni akkor is, ha a vastagabb szigetelést választja. Csak arra kell figyelni, hogy minél vastagabb a homlokzatra felkerülő szigetelő, annál fontosabb szerepe van a felrakott táblák dübelezéssel való megerősítésének.

Lábazat szigetelése

A lábazat szigetelését a homlokzattal együtt érdemes elvégezni. Mégpedig úgy, hogy a homlokzat és a lábazat falszerkezetének együttes hőszigetelése közel egyforma legyen. Emellett pedig a lábazat szigetelésére a vízszigetelésre is alkalmas hőszigetelőt érdemes választani.

Jó választás lehet a lábazat szigetelésére az XPS lemezek közül az Austrotherm XPS TOP P szigetelő lemeze a megfelelő vastagságban kiválasztva, és szakszerű kivitelezéssel felrakva.

A lábazat szigetelés vastagságát úgy érdemes megválasztani, hogy lábazat külső síkja bentebb legyen a homlokzat szigetelésénél. Azért fontos ez, mert így a homlokzatról lecsorgó csapadék lecseppen, és nem beleszivárog a lábazati szigetelésbe.

Fűtés korszerűsítése a házban

Családi háza fűtési igényét akkor tudja pontosan felmérni, ha már szigetelte a padlást és a homlokzatot is a lábazattal együtt. És már a nyílászárók is hőszigeteltek a külső falon. Ezért érdemes a fűtési rendszer korszerűsítését a hőszigetelés után elvégezni. A szükséges fűtési rendszer méretezéséhez érdemes energetikus segítségét kérni.

A Kádár kocka házak cserépkályhás, egyedi gázkonvektoros vagy központi vegyes tüzeléses fűtési rendszere helyett érdemes korszerű kondenzációs fűtési rendszert kialakítani a házban. A kondenzációs gázkazán rendszerekben ugyanis elég 40 fokra felmelegíteni a rendszerben cirkuláló fűtővizet a hagyományos kazánok által működtetett rendszerek 80-90 fokos, energiapazarló működtetésével szemben.

Az igaz, hogy egy korszerű kondenzációs gázkazán beépítése jelentős kiadással jár, utána viszont évtizedeken át jóval kevesebb energiát fog elhasználni a fűtésre. Olcsóbb lesz a fűtés utólagosan hőszigetelt Kádár kocka házában. Ha eddig nem volt gázfűtés a házban, akkor a gázfűtésre való átállás a vegyes tüzeléses kémény bélelését is igényli majd.

A cserépkályha vagy kandalló fűtést azonban a felújítás után is megtarthatja a házban. Attól függően, hogy szeretne-e télen mindennap tüzelni a kályhában, vagy pedig inkább másodlagos fűtésnek tartaná meg a házban a jó öreg cserépkályhát, valamilyen egyéb elsődleges fűtési mód kialakítása mellett.

A jó energiahatékonysággal működő kondenzációs gázkazán helyett azonban a megújuló energiát felhasználó hőszivattyú vagy pedig napelemes rendszer kialakítása is szóba jöhet. Attól függően, hogy milyen energiával szeretné biztosítani otthona energiaigényét az elkövetkező évtizedekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük