Vakolás házilag

A vakolás kívül és belül nagy gyakorlatot igénylő munka az építkezés és a felújítás során. A külső és belső vakolás elvégzéséhez azonban nem szükséges nagy szakmai tudás. Rátermettségre és kézügyességre azonban szüksége van.

A vakolat megfelelő összetételének meghatározása vagy kiválasztása, valamint a falra való felhordása és a felhordott vakolat elsimítása gyakorlatot és kézügyességet igényel. Ha ezzel nem rendelkezik, akkor ne kezdjen hozzá a vakoláshoz. Kézügyesség nélkül a vakolás házilag nem fog menni. Még családi háza felújításakor sem. Ha viszont van kézügyessége, szeret a ház körül barkácsolni, és nem első próbálkozásra veszi a kezébe a kőműveskanalat, serpenyőt és a simítót, akkor családi háza felújításakor, a vakolat hibáinak kijavításakor a vakolással is megpróbálkozhat.

Új építést persze bízza a megfelelő tapasztalattal és szaktudással rendelkező szakemberre. Azonban egy kisebb belső felújítást, ami vakolást is igényel, bátran elvégezhet otthon Ön is. A lemálló vakolat miatti hibát is bátran kijavíthatja a falon. Egy kisebb javítás elvégzéséhez nem kell szakembert hívnia. Azért sem, mert ilyen kis munkákat a jól képzett szakemberek bizony nem szoktak elvállalni. Ez nekik nem éri meg. Önnek viszont a vakolás házilagos elvégzése azért is jön jól, mert nem kell érte fizetni. Így az anyagköltségen túl nem kerül semmibe a saját maga által elvégzett javítás vagy kisebb felújítás.

Felújításkor a vakolás előtt a fal felületét vakolásra alkalmassá kell tennie. A málló vakolatrészeket le kell verni a falról. A málló részek eltávolítása után a falat portalanítani kell, és javítani kell a falon lévő kisebb repedéseket is. Nagyobb repedések pedig ne legyenek a falon, mert ez már szerkezeti, statikai hibát jelenthet. Vagyis azt, hogy a fal nem képes stabilan tartani a födémet és a tetőt. Éppen ezért a falon lévő nagyobb repedéskor mindenkor szakemberre van szükség a munka elvégzéséhez. Ilyenkor nemcsak vakolásra, hanem a fal vagy akár még az alap megerősítésére, az épület stabilitásának, a fal tartóképességének a biztosítására is szükség van.

villas bitumenes lemez

Villas bitumenes lemez házalap és talajon fekvő padló vízszigetelésére

A vakolandó fal megfelelő teherbírása mellett a fal szárazsága is fontos. Nedves, vízszigeteléssel el nem látott falat nem érdemes vakolni. Azért, mert a fal szigetelés nélküli nedvesedése miatt a felrakott vakolat előbb-utóbb úgyis leválna. Ráadásul az állandóan nedvesedő falnak a stabilitása is igencsak kétséges. Arról nem is beszélve, hogy a vizes, nedves fal penészedhet is, és emiatt a lakás levegője is könnyen egészségtelen lehet. Nedves falnál előbb a fal nedvességmentesítését kell elvégezni megfelelő vízszigeteléssel.

Téglafalnál a málló részek leverése és a fal portalanítása után a fal már alkalmas a vakolásra. Vályogfalnál azonban a fal tapadóképességét növelni kell valamilyen vakolaterősítő háló, például nádszövetháló kötöződróttal való felszegezésével. Ez fogja biztosítani a felhordott vakolat vályogfalhoz való tartós tapadását.

A málló vakolatrészek leverése előtt érdemes a padlóra védőfóliát lerakni. Ez megvédi a padlót a lehulló vakolatdarabok karcolásától, és a vakolás, majd festés után a védőfólia felvétele után sokkal kevesebbet kell majd takarítani.

A málló vakolatrészektől megszabadított és portalanított falat híg cement és homok keverékéből készített fröcskölőanyaggal kell felfröcskölni. Ezt serpenyővel tudja felcsapni a falra. Ez a vakolat falhoz való jobb tapadását fogja segíteni.

vakolás házilagosan

Vakolás házilagosan, saját kivitelezésben

Ennek a fröcskölőanyagnak a meghúzása után lehet a vakolatot felhordani a falra. Ha a javítandó vakolat túl nagy felületet ad, kb. 2 méternél szélesebb, akkor a javítandó felület közepén a vakolatból előbb egy vezetősávot kell kialakítani. Ez a felhordott alapvakolat léccel való lesimításához szükséges.

A vezetősávot az ép vakolat szintjének megfelelően kell felsimítani a falra. Arra kell vigyázni, hogy másfél centinél vastagabb réteget egyszerre nem lehet a falra felhordani. Ha ennél vastagabb a javítandó vakolat helye, akkor több rétegben lehet felhordani a vakolatot a javítandó részre.

A vezetősáv felvitele, lesimítása és meghúzása után tudja felcsapni kőműveskanállal a vakolatot egyenletes vastagságban. Érdemes inkább több, mint kevesebb vakolatot felcsapni a falra. Azért, mert a felületet lehúzóléccel lehúzva a felesleget úgyis leszedi a falról, a hiányzó rész azonban kevesebb lesz, ezért nem kell sok helyen pótolni a vakolatot.

A felcsapott vakolat lehúzását alulról felfelé végezze, és a hiányzó részeken kőműveskanállal pótolja a hiányzó vakolatot. A vakolat pótlására a lehúzó lécről lehulló vakolatot használja.

Ha a vakolat vastagsága miatt több rétegben végzi a vakolást, akkor a felhordott vakolatréteg kellő meghúzása után lehet felvinni a következő réteget. Az a fontos, hogy szilárduljon meg annyira, hogy stabil alapot adjon az újabb vakolatrétegnek, viszont ne legyen még teljesen száraz, hogy összekössön, összeépüljön a két réteg vakolat.

Az alapvakolat teljes száradása után szükséges még a simító vakolatréteg felhordása és lesimítása a falon.

A simítóvakolat hígabb az alapvakolatnál. Azért, mert ezt vékonyabban, 2-3 mm vastagon kell felhordani a falra. A simítóvakolat felhordása után, a vakolat húzására figyelve kell a simítóval laza, körkörös mozdulatokkal egyenletesen simára simítani a felületet. Ehhez a simításhoz kell a laza kéztartás, kézügyesség, és nem árt némi gyakorlat sem a simításban. Azért, hogy a felület egyenletesen sima legyen, és ne legyenek benne bemélyedések. Fontos, hogy lazán tartsa a körkörös simító mozdulatok közben a simítót. Azért, hogy ne „gödrözze” ki a simított felületet.

A simítóvakolat megszáradása után a falfelületnek már egyenletesen simának kell lenni a festéshez vagy tapétázáshoz. Ha mégsem tartja elég simának, akkor gletteléssel tudja még tovább finomítani a felület simaságát a festés előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük