Mészvakolat beltéri és kültéri felhasználásra

Ház építésekor és felújításkor is törekszünk a legjobb megoldások választására. Így van ez a külső és a belső vakolt felületek kialakításánál is. Azzal természetesen számolni kell, hogy az anyagi lehetőségeinek, az igényének és ízlésének megfelelően mindenkinek más és más lehet a legjobb megoldás a kényelmes otthon kialakításakor. Azonban az biztos, hogy a mészvakolat is jó választás lehet a külső és a belső vakolat elkészítéséhez.

homlokzati vakolat

Homlokzati vakolat a külső falon

A homlokzati vakolat már messziről mutatja a ház külső megjelenését. Nemcsak igényes, egyenletes falfelületet ad, hanem megvédi az épületet az időjárás viszontagságaitól is. Az energiaköltségekkel való takarékoskodásban is fontos szerepe van a vakolatnak, hisz hőszigetelő vakolat beépítésével a téli fűtés és a nyári klimatizálás költségén is spórolhat majd.

A belső vakolat pedig a falfelület esztétikus megjelenésén túl egységessé és egyenletesen simává teszi a fal belső felületét. A hagyományosan használt mészvakolat jól használható külső és belső vakolatként is. Újabban jól használhatók azonban cementes és gipszes vakolatok is.

Nézzük meg, hogy mik a mészvakolat előnyei?

Mészhabarcs vakolatnak jó a hőszigetelő képessége

A mészhabarcs vakolatnak jobb a hőszigetelő képessége a cementvakolatnál. Azonban kevésbé tartós és nem olyan erős. Kötőanyagként a cement a mésznél tartósabb vakolatot eredményez. Ha viszont a hőszigetelő képesség és az energiaköltségekkel való spórolás az elsődleges szempont, akkor a mészvakolat jobb választás a cementvakolatnál.

Egészséges lakóklímát biztosít a házban

Az esős őszi időszakban sokan szenvednek a náthától és a különféle megfázásos tünetektől. Egyre többen érzékenyek a levegőben szálló pollenekre és egyéb különféle allergiás panaszok is egyre több embernek keserítik meg az életét. A megfázásnak persze a legyengült immunrendszer, az allergiának pedig a szervezet érzékenysége és az immunrendszer téves válasza az elsődleges oka, azonban a nedves, penészes fal sem tesz jót ezeknek a panaszoknak az elkerüléséhez. A fal nedvesedésével a gombák és baktériumok elszaporodnak, és bejutnak a lakás levegőjébe is. A mészvakolat azonban segít a falak nedvesedésének és penészedésének elkerülésében.

austrotherm grafit reflex szigetelés

Austrotherm Grafit szigetelésből már 15 cm vastag szigetelés a homlokzatra jelentős fűtési költség megtakarítást eredményez évtizedeken át

A hőszigeteléssel jelentősen csökkentheti a fűtés költségét, azonban a lakás elhasznált levegőjének a cserélődését is akadályozza a homlokzati fal külső oldalának a becsomagolása. A vakolatban lévő mész azonban tisztítja a levegőt, így a lakótér elhasznált levegőjét is. Megköti az egészségre ártalmas szén-dioxidot és kén-dioxidot is. Ráadásul a szén-dioxid felvétellel nemcsak a levegőt tisztítja, hanem a vakolatban kialakult hajszálrepedéseket is javítja, mert mészben a szén-dioxid felvétellel mészkő keletkezik. Ezáltal a vakolat nemcsak repedésmentes, hanem tartósabb is lesz.

Még tovább ronthatja a falak egészséges szellőzését és a pára eltávozását a párát át nem eresztő vakolat használata. A mészvakolat azonban nem ilyen. Jó páraáteresztő képességét pórusszerkezetének köszönheti. A másik közkedvelt vakolathoz, a cementvakolathoz képest 5-ször, 6-szor több párát képes átengedni, és ezzel nemcsak a fal nedvesedését és penészedését akadályozza meg, hanem a lakás levegőjét is javítja.

A lélegzéssel és mindennapi tevékenységünkkel keletkezett pára ugyanis sokkal nagyobb mennyiségben képes a mészvakolaton át a lakásból eltávozni a cementvakolathoz képest.

A jó szellőzés és páraáteresztés érdekében érdemes a mészvakolattal vakolt belső oldali falakat jó páraáteresztő képességű mészfestékekkel vagy szilikátalapú festékekkel festeni a diszperziós festékekkel szemben. Azért, mert a diszperziós festékek eltömítenék, lezárnák a mészvakolatban kialakult pórusokat, és ezzel jelentősen rontaná a vakolt fal páraáteresztő képességét. A jó szellőzés és páraáteresztés érdekében érdemes figyelni arra, hogy a festéshez használt festékek ne tartalmazzanak pórusokat elzáró diszperziós adalékokat.

Nemcsak a fal belső oldalára, hanem a külsőre is érdemes mészvakolatot, meszes habarcsot használni a fal jó páraáteresztő képességének biztosításához. Ennek egyik legbiztosabb módja az, ha a víz és az adalékanyagként használt homok mellett kötőanyagként oltott meszet használ a vakolat elkészítéséhez. A vakolat készítésekor 4 lapát homokhoz egy lapát oltott meszet érdemes használni.

A mészvakolat készítésekor előbb az oltott meszet érdemes a vízben feltörni, és utána a teljesen feloldott mészhez hozzáadni és elkeverni a homokot.

A meszes vakolat felhordásakor is oda kell figyelni arra, hogy egy rétegben csak másfél, 2 cm vastag vakolatot vihet fel a falra. Azért, mert ha vastagabban vinné fel a mészvakolatot, akkor a száradáskor egyszerűen megrepedezne. Az esetleges több rétegben való felhordás persze megnöveli a vakolás idejét. Sőt a mészvakolat száradása is lassabb a cementes vakolatokhoz képest. Mészvakolat használatakor bizony többet kell várni a vakolat száradására, és nem lehet az egyik réteget a másik rétegre azonnal felvinni.

Mire figyeljen oda a meszes vakolat használatakor?

A falat a mészvakolat jobb tapadása érdekében felhordás előtt portalanítani kell. Seprűvel érdemes leseperni a falat, és eltávolítani a port.

A vakolás előtt érdemes rabichálót felrakni a falra. Ettől még erősebb lesz a vakolat, mert jobb lesz a tapadása.

Vízzel érdemes átlocsolni, nedvesíteni a felkerülő vakolat jobb tapadásáért. Ezután a fal jobb páraáteresztő képessége érdekében ne híg cementhabarcsot, hanem homokkal dúsított, híg mészhabarcsot csapjon fel a falra. Erre a rétegre kerülhet fel a mészhabarcs alapvakolat.

Az alapvakolat felhordásakor érdemes figyelni arra, hogy jobban tapad a serpenyővel falra feldobott mészvakolat habarcs a falra felsimítottal szemben. Ezért érdemes a serpenyővel olyan erővel feldobni a falra a mészhabarcs vakolatot, hogy az a feldobás után ottmaradjon, és jól megtapadjon. Simítani természetesen el kell a vakolatot, de ne a simítóval vigye fel a falra a vakolatot, hanem a falra serpenyővel feldobott vakolatot simítsa el.

Az alapvakolatra megy legalább egy nap száradás után a simítóvakolat, az alapvakolatnál jóval vékonyabb rétegben.

Arra figyelni kell a vakoláskor, hogy nagy hőségben, és tűző napon ne vakoljon. Azért, mert ilyenkor sokkal gyorsabban szárad a vakolat, és ez azzal jár, hogy a gyors száradáskor be fog repedezni a vakolat. Ezzel pedig jelentősen csökken az élettartama. Ezt meg kell előzni azzal, hogy 25 foknál nagyobb melegben nem vakolja a falat, és napsütésnek kitett homlokzati oldal még a 25 fok alatti hőmérsékletnél is, késő délután vakolja. Azért, hogy este, egész éjszaka és másnap délelőtt megkössön annyira a vakolat, hogy a vakolatot érő napsütés se tegyen kárt benne. Vagyis, hogy a napsütéstől való gyors száradás miatt ne repedezzen meg a vakolat.

Vakolat meszelése

A mészvakolat habarcs teljes száradása után a fal még nincs kész, mert ezután következik a meszelés. A meszelést legalább három rétegben érdemes felvinni a falra. Első rétegként meszes vízzel érdemes lemeszelni a falat. Ez a második meszelés réteg jó tapadását fogja biztosítani.

Második réteg meszelésként már egy mésztejből készült vastagabb, erősebb meszelést kap a fal. Érdemes lenolajat hozzákeverni azért, hogy még jobban tapadjon. Harmadik rétegként a második meszeléskor felhordott mésztejes anyagot kell felvinni újra a falra. A meszelések között arra kell figyelni, hogy a második és a harmadik meszelés előtt teljesen száradjon meg a fal.

A mészvakolat felhordása szakmunka. Nem érdemes próbálkozni vele, ha még nem csinálta korábban a vakolást. Ahhoz, hogy megtapadjon a vakolat tényleg szakszerűen kell felcsapni a falra a vakolatot a serpenyővel, és a felület egyenletes elsimítása is gyakorlatot és kézügyességet igényel.

A meszelést azonban már saját maga, házilag is el tudja végezni. Azért, mert ez nem igényel hozzáértést, és különösebb gyakorlatot és kézügyességet sem. Egyszerűen csak gondosan le kell meszelni a falat. Kézi meszelővel és nyeles meszelővel is meszelhet. Sőt egy nagyobb ecset is jó lehet. Az ecsettel azonban biztosan nem fog olyan gyorsan haladni, mint egy meszelővel. Arra figyeljen, hogy meszelés közben ne folyjék meg a felhordott mész. Ezért mindig csapja ki a meszelőből vagy az ecsetből a meszet. Csak annyi legyen a meszelőben, amit megfolyás nélkül fel tud vinni a falfelületre.

A három rétegben, egyenletesen felhordott meszelés a falon már jó fedést biztosít majd. Általában a második meszelés után még foltos fal, a harmadik meszelés után már egyenletes fehér színű lesz. Ha nincs megelégedve a felület színének egyenletességével, akkor még fel lehet vinni egy negyedik meszelést is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük