Szárazvakolat gipszkartonból

Otthona belső burkolatát a vakolat határozza meg. A vakolat szépségében a vakolat színvilága mellett a felület simasága is meghatározó fontosságú. A vakolat készülhet cementes, mész- vagy gipszvakolattal is. Ezeknél azonban a felület csak tökéletes munkával és simítással lesz egyenletesen sík. A vakolat simításának tökéletes elkészítéséhez nagy gyakorlatra van szükség

A szárazvakolat, a belső fal vakolás gipszkartonnal viszont garantáltan sík felületet ad. Belső vakolás helyett gipszkarton használatával nemcsak sima lesz a felület, hanem ráadásul még hamarabb el is készül. Mire figyeljen a szárazvakolat készítésekor?

Mi kell a szárazvakolat készítéséhez?

A gipszkartonnal vakolni kívánt fal belső felületének repedésmentesnek és száraznak kell lenni. Máskülönben csak a hibákat fedné el a gipszkarton burkolattal, és a felrakott gipszkarton burkolat mögött tovább repedne és nedvesedne a fal.

A falfelületnek nem kell teljesen simának lenni. Azért, mert a kisebb egyenetlenségeket a szárazvakolat elfedi. A fal egyenetlensége azonban ne haladja meg a 3 centit.

Új építésnél a mai korszerű falazóanyagokból épült fal a fal tökéletes száradása után megfelelő alapot biztosít a szárazvakolat elkészítéséhez. Ha viszont felújítást tervez szárazvakolattal, akkor a gipszkarton felrakása előtt a jelenlegi vakolat málló részeit le kell verni a falról. A málló részektől megszabadított fal kisebb egyenetlenségei nem jelentenek majd gondot a gipszkarton mögött. Ha azonban 3 centinél nagyobb egyenetlenségek lennének a felújítandó falfelületen, akkor ezeket a nagyobb egyenetlenségeket a szárazvakolat felrakása előtt ki kell javítani.

A szárazvakolat elkészítéséhez is megfelelő hőmérsékletre van szükség. Ez azt jelenti, hogy 5 fok alatt gipszkartonozni sem szabad, mert legalább 5 fokosnak kell lenni a gipszkarton lapoknak. A szárazvakolat készítéséhez a legjobb azonban természetesen a megszokott belső hőmérséklet, a 18-20 fok a lakásban. Ilyenkor lehet jól ragasztani a gipszkarton táblákat a falra.

Szárazvakolásnál a gipszkarton lapokat függőlegesen nem lehet megtoldani. Ezért a ház teljes belmagasságát kitöltő lapokkal lehet gipszkartonozni a falat.

Továbbá fontos még az is, hogy csak a falra ragasztható a gipszkarton lapokból készülő szárazvakolat, a mennyezetre nem.

Még egy lényeges dologra kell figyelni. Fürdőszobába a szárazvakolat nem lesz jó választás a fal vakolására. Azért mert, a nedves fürdőszobában a gipszkarton lapok mögé bejutó pára a ragasztógipsz tapadását gyengítené.

Falfelület alapozása és a gipszkarton ragasztása

pórusbeton

Pórusbeton falazóelemek nagyobb nedvszívó képessége miatt a Rikombi-Grund alapozót használja a falra

Új építéskor a nagyobb nedvszívó képességű falazóanyagból épült falaknál, például a téglafalaknál és a pórusbeton falazóanyagoknál a Rikombi-Grund alapozót kell felhordani a falra hengerrel. A kisebb nedvszívó képességű falaknál, például vasbeton falszerkezetnél a Rikombi-Kontakt alapozót hordja fel a falra hengerrel.

A gipszkarton lapok felragasztása előtt az alapozó száradjon meg teljesen a falon. Ehhez legalább egy fél napra van szükség.

Rifix ragasztógipsszel ragassza fel a falra a gipszkarton lapokat. A por alakú Rifixet a felhordás előtt vízbe kell szórni, és így felkeverni. A keveréskor arra figyeljen, hogy ha még híg a massza, akkor ahhoz Rifix port hozzá tud keverni, hogy keményedjen a ragasztó. Ha viszont túl keményre sikerült, akkor vízzel már nem tudja hígabbra keverni.

Arra is figyeljen, hogy háromnegyed óra alatt a bekevert Rifix ragasztógipszet fel kell használni.

A teljes magasságban felragasztott egész gipszkarton lapok pontos helyét érdemes kijelölni a padlón. Utána a Rifix ragasztógipszből álló pogácsákat a gipszkarton lapok hátára és a falra is ragaszthatja.

Ha a falra viszi fel a ragasztógipszet, akkor a táblák helyét pontosan ki kell jelölni a falon, és a falat csak a ragasztógipsz alatt kell tökéletesen megtisztítani a ragasztás előtt.

A gipszkarton lapok alján teljes hosszban, az oldalán pedig folyamatosan, de kisebb közöket kihagyva vigye fel. A lapok közepére 30-35 centiméterenként a ragassza fel a ragasztópogácsákat. A fal teljes magasságát lefedő gipszkarton lapok felragasztása után a ragasztó vastagsága 2-4 cm legyen. Ekkor fogja a ragasztó száradás után stabilan tartani a gipszkarton szárazvakolatot.

A szárazvakoláshoz a belmagasságnál 2 centivel rövidebb gipszkarton lapokat használjon. A falra ragasztáskor alul a padlónál és felül a mennyezetnél is legyen 1-1 cm-es hézag. A ragasztáskor egyszerűen állítsa a gipszkarton lapokat a gipszkarton levágott hulladékára.

Az első gipszkarton lapot illessze be a sarokba függőlegesen, vízmértékkel beállítva, gumikalapáccsal a pontos helyére beillesztve. A következő gipszkarton lapot pedig a már beállított lap mellé illessze gumikalapáccsal, vízmértékkel és a lapok pontos magasságát biztosító egyenes léccel a pontos helyére.

Gipszkarton hézagolása

A hézagoláshoz a ragasztógipsz megkötése után kezdjen hozzá. A ragasztógipsz megkötéséhez 20 fokos hőmérsékleten legalább 2-3 napra van szükség.

Gipszkarton hézagolása

Gipszkarton hézagolása és glettelése a tökéletesen sík felület biztosításához

Hézagoláskor a gipszkarton lapok közötti függőleges hézagokat hézagoló anyaggal töltse ki. A hézagok megerősítésére üvegfátyol vagy papír hézagerősítő szalagokat használjon. Ha a hézagerősítő szalagot a felrakás előtt benedvesíti, akkor könnyebben fog tudni dolgozni.

A padlónál és a mennyezetnél lévő vízszintes hézagot akril tömítővel töltse fel. Ez azért jó, mert a megkötés után is rugalmas marad, és ezért kismértékű dilatációnál is stabilan tartja a felragasztott gipszkartont.

A hézagolás után a gipszkarton felület glettelés majd csiszolás után már festhető vagy tapétázható is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük