Fuga kiválasztása burkolathoz

Épületeink falait és padlóját burkolat fedi. A homlokzat már messziről látszik. A külső burkolat meghatározza a homlokzatot. Az épületen belül pedig a padlón és a falon kialakított burkolat a szoba megjelenését.

  • Csempe kerül a fürdőszoba és a konyha falára.
  • A padlóra pedig hidegburkolat a folyosón, az előszobában, a konyhában és a fürdőszobában.
  • A nappali burkolata lehet hideg és melegburkolat is.
  • A hálószobák és gyerekszobák burkolata pedig legtöbbször melegburkolat.

A melegburkolatnál nincsenek fugák.

A hidegburkolatnál azonban a falra kerülő csempék és burkolólapok között, valamint a padlóra kerülő padlólapok, csempék és mozaikok között a fuga színe és szélessége is stílusosan meghatározhatja a szoba megjelenését.

A fugák színe harmonizálhat is a burkolat színvilágával, azonban kontrasztot adva jelentősen el is üthet a burkolattól. Attól függően, hogy mi a célja, és milyen burkolatot szeretne látni maga körül a házban.

Mik a fuga kiválasztásakor a legfontosabb szempontok?

Amikor padlólaphoz vagy csempéhez fugát választ, akkor ezekre a szempontokra figyel a leginkább.

A fuga milyen színű legyen?

A csempék és burkolólapok színével harmonizáló fuga a burkolat egységes megjelenését hangsúlyozza. Ugyanakkor a fuga eltérő színe élesen elválasztja a lapokat, és a burkolat kontrasztos megjelenését hangsúlyozza.

Amikor kiválasztja a fuga színét, akkor alapvetően a csempék vagy padlólapok színétől és a helyiség stílusától függően érdemes választani.

Ha a burkolat egységes megjelenését szeretné hangsúlyozni, akkor a burkolat színvilágával harmonizáló fugát érdemes választani. Ha viszont az a célja, hogy ritmizálja a burkolat megjelenését, akkor a burkolattól eltérő színű fugát érdemes választani.

A fuga színének kiválasztásakor a burkolat színén és a helyiség megjelenésén kívül arra is figyeljen majd, hogy hogyan tudja majd később is megvásárolni pontosan ezt a színárnyalatot. Akkor, ha véletlenül keveset vásárolt, és már a fugázáskor kiderül, hogy szüksége van még némi pótlásra. Illetve arra is érdemes gondolni, hogy évek, vagy akár évtizedek múlva szeretné felújítani a burkolatot.

A fuga későbbi pótlásakor arra figyeljen oda, hogy ne csak ugyanazt a színt válassza majd, hanem a szükséges színt ugyanattól a gyártótól vásárolja majd meg. Erre azért van szüksége, mert a gyártók ugyanolyan színű fugái között bizony lehetnek árnyalatnyi eltérések.

Milyen széles legyen a fuga?

A csempék és padlólapok közötti fuga szélessége alapvetően attól függ, hogy milyen megjelenést szeretne adni a burkolatnak. Ez pedig az ízlésétől függ.

fuga szélessége

Milyen széles legyen a fuga a burkolólapok között?

A keskeny fuga burkolattal harmonizáló színben harmonikusan összeköti a lapokat. A széles fuga viszont egy markánsan eltérő színben, már éles kontrasztot tud biztosítani a lapok között. Ez alapvetően attól függ, hogy milyen a helyiség stílusa, és mit szeretne kifejezni a burkolat megjelenésével.

  • A keskeny fuga egy millimétertől egy centiig terjedhet.
  • A széles fuga pedig fél centitől 2 centis vastagságig. Mint látja, átfedés van a két szélesség között, tehát nem lehet élesen szétválasztani a széles és a keskeny fugát.

Ha a burkolat egységes, harmonizáló megjelenését szeretné hangsúlyozni, akkor érdemes keskeny fugát választani a burkolat színének megfelelő színvilágban.

Ha viszont a burkolat egyedi, karakteres megjelenését szeretné hangsúlyozni, akkor a szélesebb fuga burkolattól eltérő színben látványos választás lehet burkolata fugázásához.

Rugalmas vagy inkább szilárd fuga legyen?

Ez a burkolat teherbírása miatt fontos szempont. A padlóburkolat fugázásához mindenképp a nagyobb terhelést bíró, nagyobb szilárdságú fugák közül érdemes választani. Falburkolat fugázásához a kisebb teherbírású, rugalmasabb fugák közül is választhat.

A nagyobb szilárdságú, CG2-es kategóriájú fugák forgalmas, strapabíró padlóburkolatok fugázására is alkalmasak. A rugalmasabb, kisebb szilárdságú CG1-es fugákat ne válassza nagy teherbírást igénylő padlóburkolathoz.

Mennyire fontos a burkolat tisztíthatósága, tisztán tarthatósága?

A vízlepergető fugákat tisztán tarthatóság szempontjából sokkal érdemesebb választani. Azért, mert sokkal kevesebb vizet vesznek fel, emiatt jóval könnyebb lesz a burkolatot tisztán tartani. Kifejezetten fontos a burkolat tisztán tarthatósága a világos színű burkolatoknál. Azért, mert a kosz sokkal jobban meglátszik a világos felületen.

Sötét árnyalatú burkolatoknál már korántsem ennyire fontos a víztaszító fuga választása. A fekete és a szürke árnyalatain sokkal kevésbé látszanak meg a szennyeződések.

Fuga bedolgozhatósága is számít

Ha könnyen és gyorsan szeretné felhasználni a fugát, akkor bizony nem mindegy, hogy könnyen bedolgozható vödrös kiszerelésben vásárolja meg, vagy pedig porállapotú, zsákos kiszerelésben. Ha vödrös kiszerelést választ, akkor víz hozzáadásával a vödörben is megkeverheti a fugát a felhordáshoz.

A fuga bedolgozhatóságát az is nagyban meghatározza, hogy a fugázás után a feleslegesen felhordott fugát a csempékről, padlólapokról mennyi ideig tudja lemosni. Minél hosszabb ez az idő, annál kényelmesebb a fugával dolgozni burkoláskor.

A fuga bedolgozhatóságát a bekeverés utáni felhasználhatósága is meghatározza. A fugázókat a bekeverés után általában egy óra alatt be kell dolgozni. A bedolgozott fuga általában egy nap alatt szárad meg. Ez azt jelenti, hogy a fugázás után egy nappal lehet a burkolaton járni.

Figyelni kell a fugázáskor arra is, hogy a fugázás előtt a csempék és padlólapok felragasztásához használt ragasztó teljesen száradjon meg. Nem szabad a fugázással a nedvességet bezárni a burkolatba.

A feldolgozhatóság szempontjából nem mindegy, hogy porállapotú, zsákos vagy pedig bekevert, folyékony vödrös kiszerelésben vásárolja meg.

A vödrös kiszerelésben a fugázóhoz csak hozzá kell önteni a vizet, és már keverheti is a vödörben a fugázót.

Fugázáskor mire figyeljen?

A legfontosabb az, hogy a csempék és padlólapok felragasztásához használt ragasztó teljesen száradjon meg. A ragasztó nedvessége a fugát is elszínezheti. Inkább várjon 1-2 nappal többet a száradásra, de ne fugázza le a burkolatot a ragasztó teljes kiszáradása előtt.

Ugyanilyen fontos az is, hogy a burkolat legyen tiszta a fugázáskor. Ne legyen szennyeződés a lapokon, mert az esetleges szennyeződés könnyen bekerülhet a lapok közé, a fugába, és ez bizony nem lenne szerencsés.

A lerakott burkolólapok máz nélküli széllel is készülhetnek. Ezeknél a lapoknál a máz nélküli széleket érdemes nedvszíváskiegyenlítő alapozóval átkenni a fugázás előtt. Azért jó ez, mert így a fuga egyenlegesen fog száradni.

Fugázás után előbb a lapokról takarítsa le a feleslegesen felhordott fugázót. Ezután pedig mossa át a felületet tiszta vízzel. Így lesz tiszta a burkolat a fugázás után.

Ne lépjen rá a burkolatra addig, amíg nem a ragasztásra használt ragasztó teljesen meg nem köt. A teljesen megkötött, megszáradt ragasztás után már biztonsággal fugázhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük