Kádár-kocka felújítás 4 lépésben

Az energiahordozók árának drasztikus emelkedése miatt az energiapazarló Kádár-kocka házak felújítása is egyre sürgetőbb. 2022 augusztusában pedig még magasabb fokozatba kapcsolt a Kádár-kocka felújítás kényszerű sürgőssége.

Azért, mert a fűtésre használt rezsicsökkentett gáz limitjének bevezetése miatt csak az átlagfogyasztás mértékéig lehet már rezsicsökkentett áron hozzájutni a háztartásoknak a fűtésre használt gázhoz.

Ez azt jelenti, hogy az évi 1729 m3 feletti gázfogyasztásnál a 102 forintos köbméterenkénti gázár helyett 747 forintot kell fizetni az elhasznált gáz köbméteréért. Ez az átlagfogyasztás feletti hétszeres gázár még sürgetőbbé teszi a Kádár-kocka házak energiahatékonysági felújítását.

Ha eddig még nem érezte sürgetőnek a hőszigetelést, akkor hétszeres gázár fizetésének réme könnyen véget vethet halogatásának. Főleg egy hideg tél után, mert a 2022-23-as tél nem volt olyan hideg, hogy sokat kellett volna fűteni. Minél hamarabb belevág a felújításba, annál hamarabb fizethet majd jóval kevesebbet télen a fűtésért. Sőt nyáron is tovább lesz hűvös hőszigetelt családi házában. Így a nyári kellemes klíma biztosítása is kevesebbe kerül majd.

kádár kocka hungarocell hőszigetelés

Kádár kocka utólagos hőszigetelése hungarocellel

Ráadásul a Kádár-kocka házak utólagos hőszigetelésével és fűtéskorszerűsítésével nemcsak a rezsiköltségeket tudja drasztikusan csökkenteni, hanem még a ház értékét is jelentősen növeli a felújítás.

A Kádár-kocka házak a nevükből is adódóan négyzetes alaprajzú, 100 m2 körüli, földszintes, sátortetős családi házak. Ezek a házak a 60-as, 70-es és 80-as években épültek. Az így megépült 844 ezer családi ház nem véletlenül volt népszerű abban az időben. Jól kihasználható, praktikus formája és könnyű megépíthetősége sok családnak nyerte el a tetszését az ország egész területén.

Energiahatékonyság szempontjából azonban már korántsem teljesítettek ilyen jól a Kádár-kocka házak. Abban az időben még jóval alacsonyabb volt az energiahordozók ára, ezért nem volt meghatározó szempont az energiahatékonyság az építkezéseknél. A mai energiaárak mellett azonban már felújításra szorulnak az energiafaló Kádár-kocka házak.

Jól átgondolt és megtervezett felújítással jelentős mértékű megtakarítást lehet elérni ezeknél a házaknál a téli fűtés és a nyári klimatizálás költségének csökkentésében is. Érdemes megtervezni a felújítást, mert nem mindegy, hogy milyen sorrendben lát hozzá családi háza korszerűsítésének.

Kádár-kocka felújítás 4 lépése lépésről lépésre

Födém szigetelése

Érdemes az utólagos hőszigetelést a födém szigetelésével kezdeni. Azért, mert a meleg levegő felfelé száll a lakásban, ezért egy négyzetméterre vetítve a födémen át szökik meg a legtöbb energia a házból. Ezért fajlagosan a födém szigetelésével tud a legtöbbet megtakarítani a fűtésre használt energiából.

A födém szigetelésekor arról kell dönteni, hogy járható vagy nem járható födémszigetelést szeretne?

Ha nem használja a padlásteret, akkor nem szükséges járhatóvá tenni a szigetelést. Elég lesz a nem járható padlás szigetelés is. Csak a kémény megközelíthetőségét kell biztosítani a padlásra lerakott szigetelés felett.

Ha viszont különféle dolgok tárolására használja a padlásteret, akkor járható padlásszigetelésre van szüksége. Erre ugyanis le tudja rakni a terményeket és egyéb padláson tárolni szánt dolgait.

rocwook airrock ld hangszigetelő kőzetgyapot

Rockwool Airrock LD kőzetgyapot a födém nem járható szigetelésére

Mivel egy négyzetméterre vetítve a födémen szökik meg a legtöbb energia a házából, ezért a padlás szigetelés vastagságán és minőségén érdemes a legkevesebbet spórolni. Jó minőségű kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelőből is érdemes legalább 20 cm-es szigetelést lerakni. Mégpedig kötésben, egymáson elcsúsztatva a táblákat, hogy a táblák találkozásánál kialakuló hőhidak hatását is a minimálisra csökkentse.

Még jobban fog járni azonban, ha 30 cm vastag padlásszigetelést rak le a 20 centis helyett. Még kevesebb energia fog megszökni a födémen át a lakásból, és még hamarabb meg fog térülni a padlás szigetelésére befektetett pénze.

Nyílászárók cseréje hőszigeteltre

A födém mellett a külső falakon keresztül is rengeteg energia szökik meg a házból a téli fűtési szezonban. Ha nem szeretné egész télen az utcát fűteni a szigetelés nélküli ajtókon, ablakokon és falakon át, akkor először érdemes a külső falakon lévő ajtókat és ablakokat hőszigeteltre cserélni. Azért, mert a Kádár-kocka házakba beépített faablakok tokjain, szárnyain és a falba beépített redőnyön keresztül rengeteg energia megy veszendőbe a téli fűtési szezonban.

Azért érdemes előbb a nyílászárókat lecserélni, és majd utána szigetelni a homlokzatot, mert így jóval kisebb lesz a nyílászárók utólagos beépítéséből származó hőhidak kialakulásának a veszélye. Ha az ajtók és ablakok nem centiméterre pontosak, akkor sok problémával és nehézséggel járna azok hőszigetelés utáni beépítése.

A régi elvetemedett faablakok helyett érdemes háromrétegű üvegezéssel ellátott új ablakokat berakni tokcserével együtt.

Homlokzatszigetelés a lábazat szigetelésével

A homlokzat és a lábazat találkozásánál kialakuló hőhíd csökkentésére érdemes a homlokzatot és a lábazatot egyszerre szigetelni. A teljes hőhídmentességet valószínűleg így sem fogja tudni biztosítani. Azonban a homlokzat és a lábazat szigetelő együttes kiválasztásával és egyszerre való felrakásával van a legnagyobb esélye annak, hogy a teljes falszerkezet együttes hőszigetelő képessége egyforma vagy legalábbis közel egyforma legyen a homlokzaton és a lábazaton is.

grafitos hungarocell szigetelés

Grafitos hungarocell szigetelés a homlokzatra. 15 cm vastag grafitos szigetelés már kiváló hőszigetelést ad a homlokzaton

A nagy valószínűséggel B30-as vagy valamilyen másféle téglából épült homlokzati fal szigetelésére érdemes legalább 20 cm vastag fehér színű hungarocell vagy 15 cm vastag grafitos szigetelést választani. Ha viszont még jobb hőszigetelést szeretne, akkor még ennél vastagabb szigetelést is érdemes beépíteni a fűtés költségének még jelentősebb lefaragására.

Ilyen magas energiaárak mellett még vastagabb szigetelés beépítésének is van értelme. Ha pedig az energiaárak még további emelkedésére számít, akkor még inkább meg fogja érni a vastagabb és jobb minőségű homlokzati szigetelés.

A lábazat szigetelésére a hőszigetelés mellett a felcsapódó csapadék szigetelésére is alkalmas XPS szigetelők közül érdemes választani.

A homlokzat és a lábazat szigetelése előtt azonban meg kell győződni a vízszigetelés minőségéről is. Ha ugyanis vizesednek, penészednek a falak, és mállik a vakolat, akkor a hőszigetelés előtt a falak vízszigetelését kell megoldani a megfelelő technikával.

A Kádár-kocka ház megfelelő vízszigetelése két dolog miatt is fontos:

  • Egyrészt a hőszigetelés hatékonysága is jelentősen romlani fog akkor, ha vizesek a falak. Egyszerűen nem fog jól szigetelni a vizes fal, és nem fog a várt mértékben csökkenni a fűtés költsége.
  • Másrészt pedig a nedves fal nemcsak vizes, hanem penészes is lesz. Ez pedig a penészgombák elszaporodása miatt a ház levegőjének romlásához vezet. Ez különösen akkor lesz egészségkárosító hatású, ha valamilyen légúti allergiával küzdő van a családban. Előzze meg ezt a megfelelő vízszigetelés biztosításával.

Fűtés korszerűsítése

Miért érdemes a fűtéskorszerűsítést a felújítás végére hagyni?

Azért, mert hőszigetelés nélküli, energiazabáló Kádár-kocka házának a fűtési igénye értelemszerűen jóval nagyobb, mint amikor már lecserélte a nyílászárókat a homlokzaton, valamint szigetelte a födémet és a homlokzatot.

Ha az utólagos szigetelés után méri fel, hogy milyen teljesítményre lesz szüksége családi háza téli fűtéséhez, akkor sokkal kisebb a veszélye annak, hogy túlméretezett lesz a fűtés. Márpedig nem érdemes egy olyan nagy beruházást megcsinálni, amire semmi szüksége sem lesz a következő évtizedekben. Épp elég pénz megy el majd enélkül is Kádár-kocka házának a felújítására.

A Kádár-kocka házakba régebben beépített gázkonvektorok vagy vegyes tüzelésű kazánok energiahatékonysága jelentősen elmarad a mai korszerű kondenzációs kazánok teljesítményétől.

A vegyes tüzelésű kazánok 80-90 fokra melegítik fel a radiátorokban keringtetett fűtővizet. Egy korszerű kondenzációs kazán beépítésével akár meg is felezheti a fűtési rendszerben keringtetett fűtővíz hőmérsékletét. Ezért jóval kevesebb energiát fog elhasználni a fűtésre. Az igaz, hogy egy kondenzációs kazán beépítése sokba kerül, utána viszont évtizedeken keresztül olcsóbb lesz utólagosan hőszigetelt Kádár-kocka házának a fűtése.

Milyen megtakarítást érhet el a felújítással?

Már a födém utólagos 20-30 cm vastag hőszigetelésével is 20-30%-kal csökkentheti Kádár-kocka háza fűtési költségét.

A homlokzati nyílászárók és a homlokzat utólagos szigetelésével további ilyen mértékű megtakarítást érhet el a téli fűtés és a nyári klimatizálás költségének a csökkentésével.

Ha pedig egy korszerű kondenzációs gázkazánt is beépít a régi rossz hatékonysággal üzemelő kazánja helyett, akkor akár 70-80%-os energiamegtakarítást is elérhet korábbi energiapazarló Kádár-kocka házának felújításával.

Milyen mértékben szeretné csökkenteni Kádár-kocka házának felújításával a fűtés költségét?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük