Kádár kocka szigetelés kalkulációval

2022 augusztusában a rezsicsökkentés csökkentésével, az átlagos gázfogyasztás feletti fogyasztásnál hétszeresére emelték a gáz árát. Ezzel a hőszigetelés nélküli, energiafaló Kádár kocka házak tulajdonosai hirtelen nehéz helyzetbe kerültek.

A rezsicsökkentés 2013-as bevezetése óta hónapról hónapra megkapott rezsicsökkentett gázár elkényelmesítette a hőszigetelés nélküli családi házak tulajdonosait, így a Kádár kocka házakban élő családokat is. A rezsicsökkentett gázár mellett nem volt igazán késztetése az embereknek családi házuk utólagos hőszigetelésére. A rezsicsökkentéssel támogatott lakossági gázfűtés alacsony fogyasztói ára visszatartotta a családokat a milliós nagyságrendű utólagos hőszigeteléstől.

2022 augusztusában az átlagfogyasztás feletti gázfogyasztás árának hétszeresre emelésével azonban ez hirtelen megváltozott.

kádár kocka szigetelés

Kádár kocka szigetelés a fűtés költségének csökkentésére

A 844 ezer, zömében még hőszigetelés nélküli Kádár kocka ház tulajdonosának abban kellett dönteni, hogy mit fognak tenni augusztustól októberig, a fűtés legkésőbbi bekapcsolásáig. 3 reális lehetőség között választhattak:

  1. Hőszigetelés nélküli Kádár kocka házukban nem fognak minden helyiségben fűteni télen, hanem csak abban a szobában, fürdőszobában és konyhában, amiben mindenképp tartózkodni fognak. Ez reális választási lehetőség akkor, ha gázkonvektoros fűtés van a ház helyiségeiben. Ha központi fűtéses kazán van, akkor viszont nem lehet lekapcsolni egyes helyiségeket a fűtésről.
  2. Igyekeznek takarékosabban fűteni, jobban felöltözni, és alacsonyabb hőmérsékletet tartani a házban. Azért, hogy lehetőleg ne lépjék túl jelentősen az átlagos gázfogyasztás 1729 köbméteres éves limitjét. Így várhatóan nem lesz jelentős az az elhasznált gázmennyiség, amit 747 forintos köbméterenkénti áron kell kifizetni. És reménykedhettek abban, hogy nem lesz hideg a tél.
  3. Vagy pedig októberig még megpróbálják utólagosan hőszigetelni a padlást és/vagy a homlokzatot a lábazattal együtt. A homlokzat szigetelése előtt azonban még a nyílászárókat is hőszigeteltre kellene cserélni akkor, ha az még nem történt meg.

Több százezer Kádár kocka háztulajdonos mérlegelte ezt a három választási lehetőséget 2022 harmadik negyedévében.

Szerencsére nem volt hideg 2022-23 tele, ezért nem kellett sokat fűteni. Sok százezer Kádár kocka ház tulajdonosa az első vagy a második lehetőség választásával bele tudott férni az átlagos gázfogyasztás alatti, rezsicsökkentéssel támogatott gázfogyasztásba.

2023 októberétől azonban újra kezdődik a fűtési szezon, ezért újra mérlegelni kell a hőszigetelés nélküli házakban. Vagy pedig tényleg szigetelni kell végre a 844 ezer Kádár kocka házból minél többet.

Az nem kérdés, hogy egy hőszigetelés nélküli, gázfűtéses, 10×10 Kádár kocka ház gázfogyasztása 20-22 fokos belső hőmérsékletnél bőven meghaladja a rezsicsökkentett áron megvásárolható 1729 köbmétert. Ha pedig még ennél is melegebbet szeretnének a házban lakók, mert például kisgyerek is van a házban, akkor még nagyobb lesz az éves gázfogyasztás. A 10×10-es ház szigetelése jelentősen csökkentheti a gázfogyasztást és ezzel együtt a rezsit is.

Egy kisgyerekes Kádár kockában élő családnak nemigen van más lehetősége a fűtés költségének lefaragására, mint a ház födémének és homlokzatának utólagos hőszigetelése a nyílászárók cseréjével együtt. Nézzük, hogy várhatóan milyen becsült költséggel lehet egy Kádár kocka ház utólagos hőszigetelését elvégezni 2023-ban.

Kádár kocka homlokzat szigetelésének várható költségei

Mennyi egy kádár kocka felújítás ára? Egy átlagos 10×10-es, 100 négyzetméteres ház utólagos hőszigetelésekor az alábbi tervezett költségekkel számolhat.

utólagos nikecell szigetelés

Hungarocell szigetelés Kádár kocka házára utólagosan

20 cm vastag Austrotherm AT-H80-as fehér színű hungarocell lemez 6.500 forintos négyzetméterenkénti áron számolva 650.000 forintba kerül a homlokzat utólagos szigeteléséhez. A 10×10-es ház szigetelése során a 40 méter hosszú falat 2,5 méteres magassággal számoltuk. A felületből természetesen le tudja vonni a homlokzaton lévő ajtók és ablakok területét. A homlokzati fal magassága azonban 2,5 méternél magasabb.

15 cm vastag Austrotherm Grafit Reflex lemezből 5.600 forintos négyzetméteres áron számolva 560.000 Ft-ba kerül a grafitos hungarocell szigetelő a homlokzatra.

Austrotherm XPS TOP P lábazati szigetelés

Austrotherm XPS TOP P lábazati szigetelés Kádár kocka háza lábazatának vízálló hőszigetelésére

A lábazat szigetelésére 14-16 cm vastag Austrotherm XPS TOP P szigetelőt érdemes felrakni a lábazatra. Ebből 40 méteres falhosszúsággal és 50 centis magasággal számolva kb. 20 négyzetméterre lehet szükség. Ez 14-16 cm-es vastagságnál 180-200.000 forint lehet.

A 10×10-es ház szigetelésekor a szigetelőhöz hozzá kell még adni a hőszigeteléshez szükséges kiegészítőket is. Az üvegszövetháló, a kezdősín, a ragasztó, a dübelek, a hálós élvédő kb. 250-350.000 forint lehet.

Ehhez jön még hozzá az alapvakolat és a színező vakolat a lábazatra és a homlokzatra is. Ennek a költsége 400-600.000 forint körül lehet. Természetesen a kiválasztott vakolattól függően.

Emellett még a homlokzat és a lábazat szigetelésének munkadíját is hozzá kell számolni a költségekhez. Ez a málló vakolat leverésével, portalanításával, a fal előkészítésével, kezdősín felfogatásával, a hőszigetelő táblák felrakásával, dübelezéssel, üvegszövet hálózással, ablakkáva szigeteléssel, hálós élvédők felrakásával, alap és színező vakolat felhordásával együtt 1,5 és 2 millió forint közötti összeg is lehet egy 10×10-es ház szigetelése során.

A kivitelezés tág határok között mozgó ára mellett azzal is számolhat, hogy mennyit kell várni a szigetelésre kiválasztott szakemberre. Aki jó szakember, az megkéri jó minőségű munkájának a díját. Emellett valószínűleg már hónapokkal előre le van kötve. Aki viszont azonnal tud kezdeni, annak nagy valószínűséggel nem olyan pontos, precíz a munkája.

Nem könnyű tehát kivitelezőt találni a homlokzati szigeteléshez. Érdemes olyan szakembert választani, akinek megbízható referenciái vannak. Például olyan referenciáit ismeri a környezetéből, amelyekkel meg van elégedve nemcsak a ház tulajdonosa, hanem Ön is látta az utólagos szigetelés eredményét.

hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert kádárkocka házára? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

A Kádár kocka homlokzat szigeteléséhez kiválasztotta már a hőszigetelőt?

Mi a legfontosabb szempont a választáskor? Ha még nem választott, akkor a Hogyan válasszon homlokzati szigetelést kérdőív kérdéseinek megválaszolása segíteni fog az Önöknek legjobb homlokzati szigetelés kiválasztásában.

Kádár kocka födém szigetelés

A homlokzat utólagos szigetelése előtt mindenképp érdemes a födémet szigetelni. Két szempont miatt is:

  • Egyrészt azért, mert a lakás meleg levegője elsősorban felfelé száll, ezért egy négyzetméterre vetítve a mennyezeten át szökik meg a legtöbb hő a házból. Vagyis a padlás utólagos szigetelésével spórolhat a legtöbbet a fűtés költségén. Felmérések szerint a házból megszökő energia 25-30%-a is a födémen keresztül távozik a házból. Ezt tudja jelentősen csökkenteni a padlás utólagos szigetelésével.
  • Másrészt viszont a padlás szigetelését akár még saját maga is elvégezheti. Különösen akkor, ha nem járható padlás szigetelésre van szüksége. Ilyenkor a kivitelezés díja sem növeli a padlás utólagos szigetelésének költségét.

Ha nem használja tárolásra a padlást, akkor a nem járható padlás szigetelésére elegendő a szigetelő alá szükséges párazáró fólia megvásárlása, a hőszigetelést biztosító üveggyapot vagy kőzetgyapot szigetelő, valamint a szigetelőt a porosodástól megvédő párazáró fólia vagy üvegszövetháló beszerzése.

A Knauf Naturoll PRO üveggyapot szigetelőből a 30 cm vastag kétrétegű hőszigeteléshez 200 m2 15 cm vastag üveggyapot szigetelésre van szüksége. Ennek díja 2.200 Ft négyzetméterenkénti árral számolva 440.000 forint. Ehhez jön még hozzá a 100 m2 párazáró fólia és a szigetelőanyagot a porosodástól megvédő üvegszövetháló vagy páraáteresztő fólia. Ha a szigetelést saját maga rakja le családi vagy baráti segítséggel, akkor a kivitelezésnek nincs munkadíja. Emellett pedig nem kell várni esetleg hónapokat addig, amíg egy kivitelező szabad időpontot talál a naptárjában padlása utólagos szigetelésére.

Kőzetgyapot szigetelés választásakor választhatja a Rockwool Multirock szigetelőt 30 centis vastagságban lerakva. A jobb hőszigetelés érdekében érdemes 2 rétegben, kötésben, egymáson elcsúsztatva a táblákat lerakni. A szigeteléshez 200 m2 15 cm vastag Rockwool Multirock szigetelőre van szüksége. Ennek díja 3.250 forintos négyzetméterenkénti árral számolva, 650.000 Ft. Kőzetgyapot szigetelésnél is meg kell még vásárolni a szigetelő alá a párazáró fóliát, felé pedig az üvegszövet hálót vagy a páraáteresztő fóliát.

A Naturoll Pro üveggyapot és a Rockwool Multirock kőzetgyapot árából is látszik, hogy az üveggyapot szigetelés olcsóbb a kőzetgyapotnál a födém utólagos szigetelésére. Milyen szigetelőt választ a födém szigetelésére? Eldöntötte már?

hogyan válasszon szigetelőanyagot

Hogyan válasszon szigetelőanyagot padlásfödéme rezsicsökkentő szigeteléséhez?

Ha még nem választott, akkor a Hogyan válasszon hőszigetelő anyagot kérdőívét kitöltve könnyebben fog tudni választani.

A kérdések megválaszolása után már tisztábban fog látni. Felkészültebben könnyebb lesz kiválasztani az Önnek legjobb szigetelő anyagot födéme utólagos szigeteléséhez.

2 gondolatok ezen: “Kádár kocka szigetelés kalkulációval

  1. REMAJ LAJOS

    A cikk csak nagyrészt igaz: nekem is ilyen házam van, és valóban a padlás padozatát hőszigetelte, először a párazáró – majd 10 cm préselt kőzetgyapot 5×10 cm fa keretbe, rá fólia, majd 1 colos deszka, rá használt linóleum, járható, takarítható. Az oldalfalak és az ablakok nem hőszigeteltek, régi fa. 22 fokos digitális termosztát és csőtermosztát az ÉTI 25-ös kazánon. 2023-2024 januári leolvasáskor a fogyasztás 1640 köbméter. Központi fűtéskor a 3 szobából egyet a radiátor szeleppel lezártam.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Remaj Lajos
      Igen, bőven lehetnek eltérések a Kádár kocka házak szigetelésében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük