10 cm hőszigetelés elég lesz a homlokzatra

Az átlagfogyasztás feletti energiaárak tavalyi nagy emelkedése után még többen kérdezik tőlünk, hogy 10 cm hőszigetelés elég lesz házuk homlokzatának szigetelésére?

Nem könnyű válaszolni a homlokzati hőszigetelés szükséges vastagságát tudakoló kérdésekre.

10 cm hungarocell hőszigetelés

10 cm hungarocell hőszigetelés elég lesz a homlokzatra?

Elsősorban azért, mert a válasz több tényezőtől is függ. Legalább háromtól:

  1. A legfontosabb kérdés az, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni a homlokzat szigetelésével? Ha erre a kérdésre válaszol, akkor még mindig van legalább 2 olyan kérdés, amit a válasz előtt tisztázni kell.
  2. Az egyik fontos, kérdés, hogy milyen falra kerül fel a 10 cm-es hőszigetelés? Milyen falazóanyagból épült a fal, és milyen vastag?
  3. A harmadik fontos kérdés pedig az, hogy milyen homlokzati szigetelőből szeretne 10 cm szigetelést rakni a falra?
baumit open plus

Baumit Open Plus grafitos szigetelés a homlokzatra

Téglafal szigetelésére választhatja a jó páraáteresztő képességű kőzetgyapot és a hungarocell szigetelést is. A jó páraáteresztő vályogfal szigetelésére viszont csak páraáteresztő homlokzati szigetelőt választhat. Ugyanis arra figyelni kell a falszerkezet rétegrendjénél, hogy kifelé haladva egyre jobb páraáteresztő anyag legyen a falban. Ez azt jelenti, hogy a vályogfalra a vályognál jobb páraáteresztő szigetelést célszerű rakni. Ez lehet a kőzetgyapot szigetelés vagy pedig a lyuggatással, perforálással páraáteresztővé alakított Baumit Open szigetelés. A képen a Baumit Open Plus szürke színű grafitos Baumit Open Plus homlokzati szigetelőt látja kiváló, 0,031 W/mK hővezetési tényezővel.

Az első és legfontosabb kérdés talán az, hogy új építésű családi ház homlokzatára kerül fel a 10 cm-es szigetelés, vagy pedig utólagosan szigeteli korábban épült családi házát?

10 cm hőszigetelés új családi ház homlokzatszigeteléséhez

Ha új építésű családi házra kerül fel a 10 cm-es szigetelés, akkor a kiválasztott falazóanyag hőátbocsátási tényezőjének értékéből és a homlokzat szigetelésére szánt homlokzati szigetelő hőszigetelő képességének az ismeretében pontosan ki tudja számolni, hogy milyen hőszigetelő képességű lesz a külső fal az építés után. Ebből már meg lehet állapítani, hogy milyen mértékű fűtési költséggel számolhat majd a hőszigetelés után.

Azonban ehhez is tudni kell még legalább 2 fontos dolgot.

  • Egyrészt azt, hogy milyen hőfokot szeretne tartani télen családi házában? Ugyanis sokkal több energiára lesz szüksége a fűtésre akkor, ha a 18-19 Celsius fokkal szemben 22 fokot szeretne tartani a házban a leghidegebb téli hónapokban is.
  • Másrészt pedig meg kell becsülni azt is, hogy a fűtésre felhasznált energia ára várhatóan hogyan fog alakulni az elkövetkező 10-20-30 évben.

Ilyen magas energiaárak mellett azt már nagy valószínűséggel meg tudja mondani, hogy elegendő lesz-e a házban a 18-19 fok a téli hónapokban, vagy ragaszkodnak a 22 fokhoz. Még akkor is, ha ezért jóval többet kell fizetni majd.

porotherm 38 x-therm rapid tégla

Porotherm 38 X-Therm Rapid tégla kiváló hőszigeteléssel külső teherhordó fal építéséhez

Ugyanis, ha ragaszkodnak a 22 fokhoz, akkor még a 38 cm-es Porotherm X-therm téglából épült, 0,24 W/m2K hőátbocsátási tényező értékű tégla falra is érdemes jó hőszigetelést rakni. Mit jelent ez?

Azt, hogy a hagyományos fehér színű polisztirol szigetelésből a 10 cm vastag szigetelés nem biztos, hogy elég lesz 10-20 év múlva akkor, ha az energiaárak továbbra is emelkedni fognak. Ha pedig még a 22 foknál is melegebbet szeretne, például azért, mert gyereke születik, és a babának bizony kell a meleg, akkor még biztosabb lehet benne, hogy nem lesz elég a 10 centis szigetelés.

rezsicsökkentő hőszigetelés

Rezsicsökkentő hőszigetelés grafitos hungarocell szigeteléssel

A fehér színű polisztirolnál 22-25%-kal jobb hőszigetelő képességű grafitos polisztirol szigeteléssel jobb hőszigetelő képességű falat építhet egy 10 cm vastag homlokzati szigeteléssel.

Az energiaárak alakulását természetesen senki sem tudja 20-30 évre előre megmondani.

Azt azonban feltételezhetjük, hogy olcsóbb nem lesz a fűtés ára. Ezért érdemes jobb hőszigetelést rakni a homlokzatra. Egyszerűen azért, mert ezzel is kevesebbet kell majd fizetni a fűtésért az elkövetkező évtizedekben. Természetesen ennek pedig az az ára, hogy a jobb minőségű és/vagy vastagabb homlokzati hőszigetelő többe kerül, és ezért a megvásárlása nagyobb kiadással jár.

10 cm hőszigetelés családi háza utólagos szigeteléséhez

Ha a 60-as, 70-es, 80-as években épült családi háza utólagos szigetelésén gondolkodik, akkor ilyen magas, és a jövőben még várhatóan tovább növekvő energiaárak mellett azt lehet mondani, hogy a 10 cm vastag szigetelés nem lesz elég a hagyományos polisztirol szigetelőből.

A grafitos polisztirol szigetelésből 10 cm-es jelenleg még talán elég lehet. Azonban a várhatóan tovább emelkedő energiaárak mellett már grafitos szigetelésből is inkább a 15 cm-es szigetelést érdemes felrakni a homlokzatra.

Azonban ez is attól függ természetesen, hogy jelenleg mennyit fizetnek a fűtésért, és a homlokzat utólagos szigetelése után a jövőben milyen mértékű fűtési költség megtakarítást szeretnének elérni. És természetesen attól is, hogy mennyi pénzt tudnak most költeni a homlokzat utólagos szigetelésére, hogy milyen minőségű és milyen vastag homlokzati hőszigetelésbe tudnak beruházni az elkövetkező évtizedek fűtési költségének csökkentéséért.

Nem könnyű előre megbecsülni az energiaárak várható jövőbeni alakulását, és évtizedekre felmérni, hogy milyen mértékben érdemes beruházni családi házuk utólagos homlokzati hőszigetelésébe.

Ha pedig ezt mégis meg tudják tervezni a jövőre vonatkozó 2-3 legvalószínűbb forgatókönyv megtervezésével, akkor a család hőszigetelésre előteremthető pénze határozhatja meg azt, hogy 10 cm hőszigetelés kerüljön-e fel a homlokzatra, vagy pedig be tudnak fektetni egy vastagabb és ezzel jobb hőszigetelést biztosító homlokzati szigetelésbe.

10 cm szigetelés vagy vastagabb legyen a homlokzaton?

hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Ha még nem döntöttek, és nem választották ki a homlokzatszigetelőt és annak vastagságát, akkor a Hogyan válasszon homlokzati szigetelőt kérdőív kérdései segíteni fognak a választásban. Ha megválaszolja a kérdéseket, akkor lehet, hogy nem fog tudni azonnal dönteni és választani. Azonban a kérdések megválaszolása segíteni fog abban, hogy tisztábban lásson, és le fogja tudni szűkíteni a sok választási lehetőséget néhány lehetséges választásra. Utána pedig a kevesebb lehetőségből már könnyebben fogja tudni kiválasztani az Önöknek tényleg legjobbnak tűnőt.

Ha kérdése van még, akkor homlokzati hőszigetelésben tapasztalt tanácsadó munkatársunk munkaidőben a +36 (26) 375-171-es számon várja hívását munkaidőben. Válaszol családi háza hőszigetelésével kapcsolatos kérdéseire, és utána pedig segít Önnek a választásban. Az Önnek legfontosabb szempont szerint fogja tudni rangsorolni Önnek a legjobbnak tűnő szigetelési lehetőségeket. Így még könnyebb lesz majd választani Önnek a hőszigetelési lehetőségek között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük