Kültéri betonozás

A kültéri betonozás során figyeljen arra, hogy milyen beton készül. Vagyis arra, hogy mit betonoz. És arra is, hogy milyen terhelés fogja érni a betont. Ettől függ ugyanis a kültéri beton vastagsága.

Milyen legyen a kültéri beton vastagsága?

kültéri betonozás

Kültéri betonozás a beton vasalásával

A beton vastagságától függ a beton tartóssága és terhelhetősége. Minél nagyobb terhelés éri a betont, annál vastagabb betonra van szükség.

A rideg beton rugalmasságát, teherbíró képességét javítani tudja a beton vasalásával is. A vasalással a beton repedésmentességét biztosítja. A betonvas vagy betonacél hálós megerősítéssel rugalmasabb, és ezzel sokkal teherbíróbb lesz az egyébként rideg beton.

Hacsak nem parkolóról vagy mélygarázsról van szó, akkor az épületek belterében a betonozott felületeket általában csak a berendezésre használt bútorok és egyéb berendezések, valamint az épületben közlekedő emberek súlya terheli.

Kültéri beton esetén azonban gyakran számolhat az autós forgalom terhelésével is. Miért fontos ez? Azért, mert a személyautós forgalom jóval nagyobb terhelést jelent a gyalogos forgalommal szemben.

Még nagyobb terhelést jelent a teherautók és más nehézgépjárművek közlekedése a betonon. Márpedig például egy kerti udvar betonozásánál is lehet számítani egyszer-egyszer egy teherautó udvarba való beállásával. Vegye számításba azt, hogy például tűzifát vagy valami mást szállíthatnak-e a betonozott udvarra.

A kertben is vannak olyan betonutak, amelyeken csak gyalogos forgalommal kell számolni. Ilyen csak gyalogos forgalomra készülő kültéri beton lehet például a kerti pihenőhely lebetonozása, a kerti járda, vagy a ház körüli járda betonozása. Ezeknek a gyalogos forgalomra készülő betonoknak a vastagságára elég a 10 centiméter.

mixerbeton betonozáshoz

Mixerbeton az udvar vagy járda betonozásához

Ha viszont egy teherautós forgalomra is készülő udvari burkolatot betonoz, akkor itt már 20-25 cm vastag betonnal érdemes számolni a beton megfelelő terhelhetősége, teherautós teherbírása érdekében. Egy nagyobb terület betonozásakor már meggondolandó lehet a mixerbeton rendelés is. Biztos lehet benne, hogy az otthoni keverésnél jobb minőségű lesz a beton keverése. Jobb lesz a beton terhelhetősége is a teherautós forgalomhoz.

A kültéri beton nagyobb vastagságát nemcsak a kültérben előforduló nagyobb terhelés igényli, hanem a változó időjárásnak való kitettség is. A szabadban kialakított betont nemcsak az eső és a hó éri, hanem a mi mérsékelt égövi időjárási körülményeink között a hőmérséklet jelentős, akár 40-50 fokos ingadozása is. A hideg téli hajnalokon ugyanis mínusz 10 fokkal, vagy még ennél nagyobb hideggel is számolni lehet. Nyáron pedig egyre kevésbé lesz ritka a 38-40 fokos kánikulai hőség sem. Különösen akkor jelentős az időjárásnak, a nagy melegnek való kitettség, ha a meleg mellett még a tűző nap is éri a betont.

  • Ennek a nagy hőingadozásnak a repedés nélküli elviseléséhez is vastagabb betonra van szükség.
  • Emellett pedig a kültérben lévő betonoknál az évenkénti 20-40 fagyás/olvadással is számolni kell. Ez azt jelenti, hogy évente van 20-40 olyan nap, amikor hajnalban a kemény mínuszok miatt fagyos a talaj és ezzel a beton is, napközben viszont felenged a föld fagya. Ez télen pedig akár heteken keresztül is állandóan előfordulhat. Ez a jelentős napközbeni 20-25 fokos hőmérsékletingadozást a beton is nehezen viseli.

Hogyan betonozzon kültéren?

Gyalogos forgalomnál elég lehet a 10 cm vastag beton is. Teherautós forgalomnál azonban érdemes 20 cm vastag betonra méretezni a készülő betont. Sőt a 20 cm-es beton alá érdemes még rakni legalább 6-8 cm vastag kavics ágyazatot is, és ezt jól ledöngölni. Így még stabilabb lesz a beton.

A betonozásra kerülő, járda, kerti út, pihenőhely vagy udvari burkolat helyét, nyomvonalát ki kell jelölni, és ki kell ásni az ágyazatot. A megfelelő mélységben. Lehet, hogy még zsaluzatot is érdemes a beton köré rakni.

Kültéri burkolatnál figyelni kell a csapadékvíz elvezetésére is. Ezért az épület melletti járdáknál az épülettől elvezető irányban, máshol pedig jobbra vagy balra az elkészülő járda vagy pihenőhely burkolatnak érdemes keresztlejtést kialakítani a lehulló esővíz és az olvadó hólé elvezetésére.

A betonozás után a frissen elkészült betont az első napokban, a beton gyors kötésének időszakában gyakrabban, azután pedig ritkábban locsolni kell. Pontosabban biztosítani kell a beton nedvesen tartását. Ha tűző nap éri a friss betont, akkor mindenképp érdemes valamilyen vizet megtartó ponyvával, zsákkal vagy bármi mással betakarni, és ezt állandóan nedvesen tartani. Ez a takarás a tűző naptól is megvédi a betont, és nedvesen is tartja. A víz, a nedvesség a betonban lévő cement kötéséhez szükséges. Az elkészülő betont érdemes legalább 2 héten át locsolni.

Ha a betonban lévő cement kötéséhez nem biztosítja a folyamatos nedvességet, akkor a betonban lévő víz elpárolog, és ezért a cement nem tud megkötni. Ez pedig csökkenti a beton szilárdságát, tartósságát. A nem megfelelően locsolt friss beton hamar megrepedezik, emiatt romlik a tartóssága.

Különösen nagy melegben, 25 fok felett párolog el gyorsan a betonról a víz, miközben nagy melegben a cement kötése is meggyorsul. Ezért nagy melegben még fontosabb a friss beton állandó nedvesen tartása.

Ugyanakkor 10 fok alatti hőmérsékleten pedig a betonban lévő cement kötése lelassul, 5 fok alatt pedig meg is áll a beton kötése, illetve 5 fok alatt nem is indul meg a betonban lévő cement kötése.

Ezért hidegben a betonozáshoz használt víz, cement és adalékok melegen tartásával, melegvízzel való keveréssel, több cement és fagyásgátló adalék hozzáadásával, majd pedig a friss beton takarásával, illetve a fűtés biztosításával kell biztosítani a beton kötésének megindulását és a beton kötését.

Ha pedig a beton kötéséhez szükséges körülményeket nem tudja biztosítani a kültéri betonozáskor, akkor hideg időben érdemes inkább elhalasztani a betonozást.

4 gondolatok ezen: “Kültéri betonozás

  1. németferi

    Betonozás alá csak a kavicságy megfelelő-e, vagy más anyag pl. törött tetőcserép darabok is megfelelnek-e?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Feri
      Hát igen, ez is egy örök kérdés😊
      Ha nem sikerül nagyon jól tömöríteni, és a fagytól elporladnak a cserépdarabok, akkor nem fog megfelelően tömör alapot adni a betonozás alá.

  2. András Varga

    Egy 15-17cm ckt beton alap rajt a 8centis térkővel mekkora terhet képes vajon elviselni? Egy mixeres betonkeverőt 25-26tonnával?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves András
      Nem tudok a kérdésére megbízható választ adni. Én nem próbálnám ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük