15 cm hőszigetelés a homlokzatra

15 cm hőszigetelés a homlokzat szigetelésére jó minőségű szigetelőből szakszerű kivitelezéssel már elég lehet.

15 cm hőszigetelés

15 cm hőszigetelés a homlokzatra fehér színű hungarocellből

Arra a kérdésére azonban, hogy az Ön családi háza homlokzatának szigetelésére a 15 cm-es szigetelés elég lesz-e, csak akkor tudja megadni, illetve egy szakembertől megkapni a választ, ha tudja, hogy milyen falra, milyen szigetelőből tervezi a 15 centis szigetelést.

A megalapozott válaszhoz pedig még arra is szükség van, hogy mennyit fizet jelenleg a fűtésért, és milyen mértékű megtakarítást szeretne a fűtés költségében. Minél többet szeretne megtakarítani a fűtésre fordított kiadásából, annál jobb minőségű és vastagabb szigetelést érdemes felrakni a nyílászárók hőszigeteltre cserélése után a külső falra. A fűtési költség megtakarítására vonatkozó kérdésre természetesen csak akkor tud válaszolni, ha utólagosan szigeteli családi háza homlokzatát.

A rezsicsökkentés csökkentésének bejelentése, 2022 júliusa után hirtelen minden hőszigetelés nélküli családi házban élőnek sokkal fontosabb kérdés lett a fűtés költségének várható alakulása. Ez nem véletlen, hisz az átlagfogyasztás feletti gázfogyasztásnál a fűtésre felhasznált gáz ára a korábbi hétszeresére emelkedett. A hétszeres gázáremelés után pedig hirtelen sokkal sürgetőbb kérdés lett a ház utólagos szigetelése. Főleg akkor, ha eddig is jelentős volt a fűtési számla, tehát biztosan az átlagos feletti volt a gázfogyasztás, és a pénz is rendelkezésre áll a családnak a födém és/vagy a homlokzat szigetelésére, illetve a külső falon lévő nyílászárók hőszigeteltre cserélésére.

Ha jelentős, 50%-os megtakarítást szeretne elérni a fűtésre felhasznált energia mennyiségében, akkor a 15 cm vastag szigetelésre szinte biztos, hogy szüksége van.

  • Nem mindegy azonban, hogy milyen falra kerül fel a 15 cm-es hőszigetelés? Itt az a fontos, hogy milyen falazóanyagból épült a házuk, és milyen vastag a fala.
  • Az is fontos kérdés még, hogy a 15 cm-es szigetelést milyen szigetelőből szeretné felrakni a családi háza külső falára?

Ha téglából épült a házuk, akkor a homlokzat szigetelésére a hungarocellt és a kőzetgyapotot is választhatja.

páraáteresztő kőzetgyapot szigetelés

Páraáteresztő kőzetgyapot szigetelés a homlokzat rezsicsökkentő szigetelésére. Vályogfalra mindenképp páraáteresztő szigetelést kell rakni

Vályogfal szigetelésére viszont a hagyományos hungarocell szigetelő nem jó. Vályogfalat csak a jó páraáteresztő képességgel rendelkező kőzetgyapot szigeteléssel tudja szigetelni. Illetve választhatja a hungarocell szigetelést is akkor, ha a perforálással páraáteresztővé tett Baumit Open szigetelők valamelyikét választja.

A szigetelőanyag fajtájának kiválasztása mellett az is fontos kérdés, hogy új építésű családi ház homlokzatát szigeteli, vagy pedig régebben épült házát szigeteli utólagosan. Ilyenkor ugyanis a falazóanyag hőszigetelő képességétől függően a régebben, akár 30-40-50 évvel ezelőtt épült családi házaknál jóval alacsonyabb lehet a fal hőszigetelő képessége, és ezért jobb minőségű és/vagy vastagabb hőszigetelés kell a falra utólagos szigetelésnél.

Ez sem feltétlenül biztos azonban, mert a régi építésű családi háza is épülhetett 50 évvel ezelőtt 50 cm vastag vályogfalból, és új építésű családi háza homlokzati fala is készülhet 25 cm vastag mészhomok téglából. Mert az 50 centis vályogfalnak jobb a hőszigetelő képessége, mint a 25 centis mészhomok téglából épült falnak. Nem ez az általános azonban, mert 40-50 évvel ezelőtt még nem volt olyan magas az energiahordozók ára, mint most, ezért nem figyeltünk oda kiemelt fontossággal a fal hőszigetelő képességére.

15 cm hőszigetelés új családi háza homlokzatának szigeteléséhez

Ha új építésű családi háza külső falára rak még fel egy 15 cm-es szigetelést, akkor a falazáshoz választott falazóanyag hőátbocsátási tényezőjének értékéből és a homlokzat szigetelésére kiválasztott szigetelőanyag hőszigetelésének, hőátbocsátási tényezőjének ismeretében ki tudja számolni, hogy milyen lesz épülő családi háza homlokzatának hőszigetelő képessége. Ebből már meg lehet állapítani, hogy milyen mértékű fűtési költséggel számolhat majd a hőszigetelés után.

Nem mindegy azonban az, hogy elegendő lesz a házban a téli hónapokban a 18-19 Celsius fok, vagy pedig szeretnének 22 fokot tartani egész télen. Azért, mert 22 fokos meleghez jóval több fűtésre lehet szükség. Vagy pedig vastagabb, jobb minőségű szigetelőanyagot kell felrakni a falra.

hungarocell szigetelés homlokzatra

Grafitos hungarocell szigetelés a homlokzat utólagos szigetelésére. 15 cm-es vastagságban már kiváló hőszigetelést nyújt családi háza homlokzatán

Például, ha tudják, hogy szeretnének nagyobb meleget tartani télen, akkor a 15 cm vastag hagyományos polisztirol szigetelés helyett a 15 cm-es grafitos szigetelő 22-25%-kal jobb hőszigetelést, illetve magasabb belső hőmérsékletet képes biztosítani a házban.

Illetve az energiaárak jövőben várható további növekedésével számolva a 10-20 évvel későbbi árakat előre prognosztizálva a 15 cm-es grafitos szigetelés nagyobb mértékű fűtési költségmegtakarítást képes biztosítani, és ezért hosszú távon várhatóan gazdaságosabb megoldás lehet a homlokzat szigetelésére.

15 cm hőszigetelés otthona utólagos szigeteléséhez

eps homlokzat szigetelés

Homlokzat szigetelés fehér színű hungarocell szigeteléssel

Ha a 40-50 évvel ezelőtt épült családi háza utólagos szigetelésén gondolkodik, akkor a jelenlegi magas energiaárak miatt a hagyományos fehér színű hungarocell szigetelésből a legtöbb falra a 15 cm vastag szigetelés elég lehet a homlokzati falakra jelenleg érvényes 0,24 W/m2K hőátbocsátási tényező értéknek az eléréséhez.

Ha a 0,24-es hőátbocsátási tényezőnél magasabb értéket és jobb hőszigetelést szeretne elérni, akkor a fehér színű polisztirol szigetelés helyett érdemes a szürke színű grafitost választani a falak szigetelésére. Ezzel még jobb lesz a fal hőszigetelő képessége.

Azonban az, hogy Önöknek a 15 cm vastag fehér színű hungarocell vagy szürke grafitos szigetelés elég lesz-e a homlokzatra attól függ, hogy most mennyit kell fizetni a fűtésért. Az utólagos hőszigetelés után pedig várhatóan mennyit kell majd fizetni, és ez elegendő fűtési költség megtakarítást fog eredményezni.

30 cm hőszigetelés homlokzatra

Austrotherm Resolution Fassade szigetelő a homlokzatra. Ebből a szigetelőből biztos lehet benne, hogy sokáig elég lehet a 15 cm-es szigetelés háza homlokzatára

Azért, mert ha nem, akkor a 15 cm vastag grafitos szigetelés helyett választhatják a homlokzatra a még jobb hőszigetelést biztosító Austrotherm Resolution Fassade szigetelőt is. Azért mert ennek a szigetelőnek kimagasló a hőszigetelő képessége. Az Austrotherm Resolution Fassade szigetelőnek 0,022 W/mK a hővezetési tényezője, míg a szürke színű Grafit Reflex szigetelőnek 0,031. A 15 cm-es Austrotherm Resolution Fassade homlokzati hőszigetelés tehát sokkal jobb hőszigetelést biztosít majd a falon. Ennek a szigetelőnek azonban az ára is jóval magasabb, mint a Grafit Reflexnek.

Nem könnyű tehát előre megbecsülni a 10-20-30 évvel későbbi várható energiaárakat, és azt, hogy érdemes-e most bevállalni a jobb minőségű hőszigetelő anyag jóval magasabb árát a jövőbeni alacsonyabb fűtésszámlákért.

És a választást természetesen az is jelentősen befolyásolja, hogy mennyi pénzt tudnak most elkölteni a homlokzat utólagos szigetelésére? Saját forrásból vagy a felvehető hitel, hogy milyen minőségű és milyen vastag homlokzati hőszigetelésbe tudnak beruházni az elkövetkező évtizedek fűtési költségének csökkentéséért.

Nem könnyű előre megbecsülni évtizedekre előre az energiaárak várható alakulását, és eldönteni, hogy milyen mértékben érdemes befektetni családi házuk homlokzatának utólagos szigetelésébe.

Milyen 15 cm-es hőszigetelés legyen a homlokzaton?

hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hogyan válassza ki családi háza homlokzati hőszigetelő rendszerét? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Ha még nem választottak a kőzetgyapot vagy a hungarocell közül, illetve még nem választották ki a homlokzati szigetelő típusát, akkor a Hogyan válasszon családi házára homlokzati szigetelőt kérdőív kérdéseinek a gondos megválaszolása segíteni fog a választásban.

Lehet, hogy nem fog tudni még választani, ha megválaszolja a kérdéseket. Azonban biztos lehet abban, hogy tájékozottabb lesz, és pontosabban fogja tudni, hogy mire lehet szüksége. A kérdések gondos megválaszolása segíteni fog abban, hogy tisztábban lásson. Le tudja majd szűkíteni a sok választási lehetőséget néhány lehetséges jó választásra. Ezután pedig a kevesebb lehetőségből már könnyebben fogja tudni kiválasztani az Önöknek tényleg legjobbnak tűnőt.

Ha kérdése van, akkor homlokzati hőszigetelésben jártas tanácsadó munkatársunk munkaidőben a +36 (26) 375-171-es telefonszámon munkaidőben várja hívását. Válaszol a kérdéseire, és segít Önnek a választásban. Az Önnek legfontosabb szempont szerint fogja tudni rangsorolni Önnek a legjobbnak tűnő szigetelési lehetőségeket. Ez alapján még könnyebb lesz választani Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük