Mennyi a beton kötési ideje?

Ha betonozni szeretne, akkor az egyik első kérdése biztosan az, hogy mennyi lehet a beton kötési ideje. Ha pedig háza alapját betonozza, akkor még fontosabb a beton kötési ideje. Hisz ettől függ, hogy mennyi idő alatt szilárdul meg annyira az alap, hogy folytassa az építkezést az alap feltöltésével, és a vízszigetelés utáni falazással.

Beton kötési ideje több tényezőtől is függ. Mik ezek?

beton kötési ideje

Beton keveréséhez kavicsra, cementre, vízre és ha szükséges, akkor adalékanyagokra van szükség. Mennyi a beton kötési ideje?

A betonhoz legnagyobb mennyiségben kavicsra van szükség. Azonban ahhoz, hogy a kavicsból nagy szilárdságú beton legyen a beton kötőanyagát adó cementre és vízre is szükség van az esetleges adalékanyagok mellett.

Betonozáskor a hozzákevert víz nemcsak a friss beton képlékenységét, bedolgozhatóságát biztosítja, hanem a cement kötését is. A víz biztosítja ugyanis a cement kötéséhez szükséges nedvességet. A hozzákevert víz által megkötő cement biztosítja a beton szilárdságát a betont érő terhelés elviseléséhez. A cement kötésének biztosításához a betont a kötés ideje alatt is folyamatosan nedvesen kell tartani. A beton locsolásával folyamatosan biztosítani kell a beton nedvességét. A nedvesség biztosítja a cement kötését, ami a beton szilárdságának eléréséhez szükséges. Ha kiszárad a beton, akkor a cement kötése megáll, és könnyen megrepedhet a beton.

A friss beton locsolásakor vigyázni kell, hogy a vízsugár mossa ki a betonból a cementet, mert akkor nem szilárdul, hanem elporlik a beton. Erre az első néhány napban kell odafigyelni. Utána meg megköt annyira a beton, hogy nem kell a cement kimosásától tartani.

A friss beton kötése folyamatos, ezért nem véletlen, hogy a még kötésben lévő, teljesen meg nem szilárdult beton igen sérülékeny. A friss beton a leginkább képlékeny, a leginkább sérülékeny. A frissen elsimított betonra rá sem lehet lépni, mert azonnal meglátszik rajta a cipő nyoma.

Megfelelő, plusz 15 fok körüli hőmérsékleten a beton kötése hamar, 24 órán belül beindul. Az első néhány napban gyorsan, utána pedig egyre lassuló ütemben köt a beton. Mennyi idő alatt éri el azonban a beton a kellő szilárdságát? Mennyi idő alatt köt meg a beton?

Több tényező is befolyásolja a beton kötési idejét.

Beton kötési idejét befolyásolja az időjárás

Nem véletlen az időjárás szerepe. A beton kötéséhez a plusz 15 fokos hőmérséklet az ideális. Ez alatti hőmérsékleten már lassabban köt a beton, plusz 5 fok alatti hőmérsékleten pedig nem is indul be a beton kötése. Ezért módosul a beton kötési ideje télen.

A nagy meleg sem segíti a beton kötését. Ráadásul minél nagyobb a meleg, annál nagyobb a beton locsolására használt víz párolgása. Ezért minél nagyobb a meleg, annál többször kell a betont locsolni.

Zsaluzat

A zsaluzat is befolyásolja a beton kötését. Például a fém zsalu jól vezeti a hőt, ezért nagy melegben felforrósítja a betont, ezért több nedvességre van szükség a beton kötéséhez. Hidegben pedig a hideget vezeti jobban, ezért 0 fok körüli hőmérsékleten a fém zsalu mellett be sem indul a beton kötése. Ezzel szemben a fából készült zsalu hideg időben melegebben tartja a betont, már magával a beton beburkolásával is. Hisz a fa jól szigetel. A nyári nagy melegben pedig a fa is magába szívja a betonra locsolt vizet, és ezzel segít a beton nedvesen tartásában, a beton kötésének segítésével.

Beton szerkezete

mixerbeton betonozáshoz

Mixerbeton járda betonozásához

beton szerkezete is befolyásolja a beton kötését. Minél vastagabb a beton, annál hosszabb a beton kötési ideje is. Más kötési ideje van egy ház betonalapjának, egy kerti járdának, egy födém betonozásának vagy egy több méretes betonoszlopnak. Ha erősebb, nagyobb teherbírású betonra van szüksége, akkor több cementet kell a betonhoz keverni. Ezért a beton gyorsabban köt.

Emiatt viszont több nedvességre van szüksége, ezért többet kell locsolni, illetve érdemes állandóan nedvesen tartani a betont. Például érdemes valamilyen nedvszívó anyaggal letakarni, és ezt állandóan nedvesen tartani. Nem mellesleg a takarás a tűző nappal szemben is védi a betont a megégéstől.

Miért fontos a beton locsolása?

A betonozástól kezdődően az első 4-5 napban mindenképp sűrűn kell locsolni a betont, illetve nedvszívó takarással érdemes állandóan nedvesen tartani a betont. Utána már lassabb ütemben köt tovább a beton, ezért nem kell olyan sűrűn locsolni. 2-3 hétig azonban mindenképp érdemes még nedvesen tartani, locsolni a friss betont. Megfelelő, nedvszívó takarással a beton állandó nedvesen tartását és ezzel a kötését, ritkább locsolással is biztosítani tudja.

A beton 2-3 hetes locsolása nagyon fontos. Ugyanis, ha nem locsolja, nem tartja állandóan nedvesen a betont a beton kötésének ideje alatt, akkor a beton kötése megáll, és emiatt megrepedhet a beton. Nem biztos, hogy azonnal látszik majd rajta a repedés, hanem néhány éven belül fognak majd jelentkezni a nem megfelelően locsolt betonon a repedések.

Mennyi lehet a beton kötési ideje?

A beton kötési idejét befolyásoló tényezőktől függően a beton kötési idő változó.

A betonozástól számított 24 órán belül megindul a beton kötése. Akkor, ha plusz 5 fok feletti a hőmérséklet. Az első néhány napban gyorsan köt a beton. Ezért is fontos a beton gyakori locsolása, állandó nedvesen tartása. Néhány nap után lassuló ütemben folytatódik tovább a beton kötése. Az első néhány napban még nem szabad rálépni, nem szabad terhelni a betont. A terheléstől megsérülhet, megrepedhet a beton.

A beton szerkezetétől, cementtartalmától, az időjárástól és a zsaluzattól függően a beton kötése 4 hétig, 28 napig tart. Ekkorra éri el a beton teljes szilárdságának a 80-85%-át. Ekkor már terhelhető a beton. Ez azt jelenti, hogy nemcsak rá lehet már lépni, hanem akár autóval is rá lehet hajtani.

Azonban, ha nem szükséges, akkor semmiképp se tesztelje az egy hónapos beton teherbírását, mert akár még hónapokig is köthet a beton, amig eléri a teljes szilárdságát. Ha a beton teherbírásának határán lévő terhelést ad a betonnak, akkor 80-85%-os szilárdság nem lesz elég a beton teljes terheléséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük