Lépésálló kőzetgyapot szigetelés

A lépésálló kőzetgyapot beépítési területét az elnevezése világosan meghatározza. A nevéből adódóan a talajon fekvő padlón és a szintek közötti födémen építhető be a padló szigetelésére.

lépésálló kőzetgyapot

Lépésálló kőzetgyapot szigetelő a padló szigetelésére

A lépésálló kőzetgyapot testsűrűsége jóval nagyobb az átlagos kőzetgyapot szigetelőkhöz képest. Ez a nagyobb testsűrűség teszi lehetővé a lépés közben keletkező kopogó hangok szigetelését. A nagy testsűrűségű kőzetgyapot nemcsak a kopogó hangok elnyelésében jeleskedik, hanem a hőszigetelésben is. Ezért is használható jól nemcsak a két lakószint közötti födémek lépéshang szigetelésére, hanem a talajon lévő padlók hőszigetelésére is.

Minél nagyobb testsűrűségű a kőzetgyapot, annál nagyobb terhelést képes elviselni a padlóba beépítve.

Lépéshangszigetelés Rockwool Steprock kőzetgyapottal

Lépéshang szigetelés Rockwool Steprock HD kőzetgyapottal

A lépésálló kőzetgyapot a sima felületű aljzatbetonra kerül a lépéshangszigetelésnek megfelelő vastagságban. A Rockwool Steprock HD és ND lemezeket 2-től 5 cm-es vastagságig terjedően bármelyik egész centiméternek megfelelő vastagságban be tudja építeni a padló szigetelésébe. Minél vastagabb a szigetelés, annál jobb lesz a kopogó hangok elnyelése a két szint közötti födémen. Illetve minél vastagabb szigetelést épít be a talajon fekvő padló szigetelésére, annál komfortosabban érezheti magát mezitláb is a padlón járkálva.

A padlószigetelő lerakása előtt fel kell rakni a szegélycsíkot a fal tövében. Ez a dilatációt fogja biztosítani a fal és aljzat között a kopogó hangok minél jobb szigeteléséért.

A Steprock HD vagy ND lépéshangszigetelő lemezek lefektetésekor a táblák pontos illesztésével, a szoba bejáratától legtávolabb lévő ponttól érdemes elkezdeni a táblák lerakását valamelyik fal mentén. Mégpedig úgy, hogy a lemezek kötésben legyenek. Ez azt jelenti, hogy a táblák illesztése soronként eltérő legyen. A legkönnyebben ezt úgy tudja megtenni, hogy az első sort elkezdi lerakni a kőzetgyapot táblák szoros illesztésével, és a sarokba szükséges helyre beszabja a szükséges nagyságú kőzetgyapot táblát. A táblák méretre vágását éles késsel könnyen el tudja végezni. Ha a következő sort a leeső darabbal kezdi el, akkor a kőzetgyapot lemezek kötésben lesznek lerakva.

A lerakott lépésálló kőzetgyapot táblákra kerül az úsztatott aljzat. Az úsztatott aljzat készülhet gipszkartonból, faforgács lapból, OSB lapokból lerakva egy, de még jobb, ha 2 rétegben. Az OSB lapokat a lerakott kőzetgyapot táblákra merőlegesen rakja le. Közben figyeljen arra is, hogy járásakor pontszerű terheléssel ne roppantsa össze a lerakott kőzetgyapot táblákat. Az OSB lapok második rétege az előbb lerakott táblákra merőleges legyen. A két rétegben lerakott OSB táblákat egymáshoz kell csavarozni.

Ha padlószőnyeg kerül a padlóra, akkor a szegélycsíkot levághatja az OSB táblák felett. Ha viszont padló kerül a szobába, például szalagparketta vagy laminált padló, akkor előbb rakja le a szalagparkettát vagy más anyagból készült keménypadlót, és majd efelett vágja le a szegélycsíkot. Így a hangszigetelést biztosító dilatáció teljes lesz. Ha a dilatációs szegélycsík nem érne fel a keménypadló tetejéig, akkor a padlón járáskor keletkező kopogó hangokat átvezethetnék a falra is.

A padlóra lerakott lépésálló szigetelés nemcsak a kopogó hangokat, hanem a szobában keletkező léghangokat is szigeteli.

Nézze meg videón is a padló lépéshang szigetelését a Rockwool Steprock HD lépésálló kőzetgyapot szigetelővel!

Családi házából nemcsak a homlokzati falakon, nyílászárókon és a födémen át szökik meg a meleg, hanem a talajon fekvő padlón is. Ezt a padlón át megszökő hőveszteséget tudja jelentősen csökkenteni a padló lépéshangokat is szigetelő hőszigetelésével. Ezzel a hőszigeteléssel még azt is elérheti, hogy télen akár zokniban is járkálhat a padlón. Azért, mert a szigetelt padlón sokkal jobb lesz talpa hőérzete, mint a padló szigetelése nélkül. Nem mellesleg 1-2 fokkal alacsonyabb hőmérsékleten is komfortosan fogja érezni magát, ha a hőszigeteléssel ellátott talajon fekvő padlón keresztül nem süt majd a hideg.

A lépésálló kőzetgyapot 5 cm vastagságban lesz a legjobb választás talajon fekvő padlója vagy szintközi födéme lépéshang szigetelésére?

2 gondolatok ezen: “Lépésálló kőzetgyapot szigetelés

  1. Csaba F

    Tisztelt Dallos Tüzép!

    Milyen vastag OSB lapot javasolt használni 2 réteg lerakása mellett a lépésálló kőzetgyapotra?

    Üdvözlettel,
    Csaba

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Csaba
      Ez alapvetően a terheléstől függ. És attól is, hogy például az OSB lapra kerül-e még valamilyen burkolat. Általánosságban, átlagos terhelésnél egy családi házban 2 rétegben, kötésben lerakva, a 2 réteg együtt legalább 2 cm, de inkább 3 cm vastag legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük