Légáteresztő szigetelés a homlokzatra

Mi a légáteresztő szigetelés legfőbb előnye? Miért keresik ezt a szigetelést a homlokzatra?

Mitől légáteresztő a légáteresztő szigetelés?

A légáteresztő szigetelés a lakásban keletkezett pára külső falakon való áteresztését, a szigetelés utáni fal párát, levegőt áteresztő képességét jelenti. A légáteresztő szigetelésnek különösen az olyan falak utólagos szigetelésénél van kiemelkedő jelentősége, amelyek már önmagukban is jó páraáteresztő képességgel rendelkeznek. Ilyen jó páraáteresztő képességű fal például a vályogfal. Ezeknek a jó páraáteresztő képességű falaknak a szigetelésére kell olyan külső szigetelést választani, aminek a páraáteresztő képessége még jobb, mint magának a falnak a páraáteresztő képessége.

Azért nagy jelentőségű ez, mert a szigetelésnél fontos szempont, hogy kifelé haladva a falszerkezetben egyre jobb legyen az egyes szerkezeti elemek páraáteresztő képessége. Azért, hogy a lakásban keletkezett pára ne záródjon be a falszerkezetbe, hanem a falban kifelé haladva egyre kisebb ellenállásba ütközve jusson át a falon, és jusson ki a szabadba. Azért fontos ez, hogy ne nedvesedjen, ne vizesedjen a fal a lakásból a falba jutó pára falba való bezárásával és a pára kicsapódásával.

A légáteresztő szigetelés a lakásból a falba jutó pára könnyű szabadba való kijutását biztosítja a pára áteresztésével. Ezért fontos a páraáteresztő szigetelés légáteresztő, páraáteresztő vakolattal való vakolása. Hisz a szigetelőanyag feletti külső rétegként még jobb páraáteresztő képességgel kell rendelkeznie, mint az alatta lévő szigetelő.

Légáteresztő szigetelés a homlokzatra

Kőzetgyapot szigetelés a pára áteresztésére

légáteresztő szigetelés

Légáteresztő kőzetgyapot szigetelés a homlokzat szigetelésére

A kőzetgyapot nemcsak kiváló hő- és hangszigetelő, hanem jó páraáteresztő is. Ezért jó választás a kőzetgyapot minden olyan esetben, amikor a hőszigetelés mellett a páraáteresztésnek is fontos szerepe van. Melyek ezek az esetek?

  • A vályogfal páraáteresztő képessége kiváló. Ezért a vályogfal építéskori és utólagos szigetelésére is jó választás a kőzetgyapot szigetelés. Jó páraáteresztő képességével ugyanis a kőzetgyapot nem akadályozza meg a vályogfalon keresztül a lakásban keletkezett pára falakon keresztüli eltávozását, a ház természetes szellőzését a falakon át. A kőzetgyapot szigetelés tehát a vályogház jó hőszigetelésén túl a fal páraáteresztését is biztosítja.
  • Akkor is fontos szerepe van a szigetelés páraáteresztő képességének, ha légúti allergiával és/vagy asztmával küzdő van a családban. Ebben az esetben ugyanis páraáteresztő szigeteléssel még jobb szellőzést tud biztosítani a falakon át, és ezzel együtt egészségesebb lesz a klímája a háznak. Ez azt jelenti, hogy nemcsak kevésbé fog nedvesedni, vizesedni és penészedni a fal, hanem emiatt egészségesebb lesz a ház levegője is.

Páraáteresztő hungarocell szigetelés a külső falra

Az alapból rossz páraáteresztő képességű hungarocell a jó páraáteresztő képességű vályogfal szigetelésére nem használható. Azért, mert rossz páraáteresztésével a hungarocell szigetelés nem engedi át a párát, ezért a hungarocell szigetelésen belül bezárná a nedvességet, a párát a vályogfalba, és nem engedné kiszellőzni, eltávozni a szabadba a lakásban keletkezett párát. Emiatt a hungarocell szigetelő mögött a vályogfal könnyebben nedvesedne, és a pára kicsapódása a falban penészedést okozhat.

A rossz páraáteresztő hungarocell szigetelés páraáteresztő képességét azonban lehet javítani a hungarocell táblák páraáteresztésének a javításával. Ezt pedig a táblák kilyuggatásával, perforálásával tudja elérni. A párás, nedves levegő áramlását lehetővé tevő perforálással már a hungarocell szigetelés is páraáteresztővé alakítható át. A perforált hungarocell tábla alatt már a vályogfal sem fog nedvesedni. Nem fog kicsapódni a pára a falba, mert a szigetelés lyukain keresztül a lakásban keletkezett pára szabadon távozhat a szabadba.

A fehér színű Baumit OpenTherm hungarocell szigetelő lapok a táblák kilyuggatásával lettek jó páraáteresztők is.

baumit open plus

Baumit Open Plus szigetelés a homlokzatra

A szürke színű, grafitos Baumit OpenPlus és OpenReflect táblákat szintén perforálással alakították át páraáteresztővé. Ezzel a kilyuggatással biztosítják a szigetelés páraáteresztését és a szigetelt fal jó szellőzését és penészedésmentességét.

Ezek a jó páraáteresztő képességű Open szigetelő lemezek nemcsak vályogházak szigeteléséhez, hanem többféle falazóanyagból épített homlokzati falak vagy ismeretlen falazóanyagból épített falak utólagos szigetelésére is nagy biztonsággal használhatók.

Sőt új építésű házak szigetelésére is biztonsággal használhatja, hisz a falazás és belső és külső vakolás után még nem teljesen kiszáradt falak nedvessége is el tud párologni a szigetelő táblák perforálásán át, és nem fogja nedvesíteni a falat.

hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Ezek a Baumit Open polisztirol szigetelő rendszerek a kőzetgyapot és hungarocell szigetelők előnyös tulajdonságait egyesítik. A kőzetgyapot rendszerekre jellemző jó páraáteresztő képességet egyesítik a hungarocell szigetelés könnyebb falra rakásával, kisebb súlyával és kedvezőbb árával.

Kiválasztotta már családi háza utólagos szigetelőjét? Ha még nem, akkor a Hogyan válasszon szigetelő rendszert házára kérdőív kérdéseinek megválaszolása segíteni fogja a választásban. Töltse ki a kérdőívet, és válassza ki az Önöknek legjobb szigetelő rendszert a megfelelő vastagságban fűtési költségük lefaragására!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük