5 cm hőszigetelés elég lesz?

Az 5 cm hőszigetelés elég lesz a homlokzatra? Többen megkérdezik ezt tőlünk személyesen is építőanyag központunkban. Szinte biztos, hogy nem lesz elég a szigetelés.

5 cm hőszigetelés

5 cm vastag hőszigetelés elég lesz a homlokzatra?

De azért nem lehet erre a kérdésre határozottan, egyértelműen válaszolni. Vajon miért?

  • Azért, mert az a fő kérdés, hogy hova, milyen falra lesz az 5 cm homlokzati szigetelés?
  • A másik fő kérdés pedig az, hogy milyen minőségű homlokzati szigetelőből?

Még többen érdeklődnek azonban az 5 cm vastag hőszigetelő rendszer homlokzatra rakásának hasznosságáról telefonban. Telefonon sem lehet azonnal határozott választ adni a kérdésre. További kérdéseket kell pontosan megbeszélni ahhoz, hogy megalapozottan tudjunk válaszolni erre az elsőre egyszerűnek tűnő kérdésre.

porotherm 38 x-therm rapid tégla

Porotherm 38 X-Therm Rapid tégla kiváló hőszigeteléssel külső teherhordó fal építéséhez

Ha a fal már önmagában is megfelelő hőszigetelő képességű, akkor az 5 cm vastag szigetelés felrakása is csökkenteni tudja az egyébként is alacsony fűtési költségeket. Ha például a fal a Wienerberger 38 cm vastag Rapid téglájából épül, akkor ennek a falnak a hőszigetelő képessége már önmagában is megfelel a homlokzati falakra jelenleg érvényes követelménynek. Hisz a téglafal hőszigetelő képessége pontosan a követelmények szerinti 0,24 W/m2K lesz.

Ha erre a 38 centis Porotherm tégla falra rak fel egy 5 cm-es homlokzati hőszigetelést, akkor ezzel még tovább tudja javítani a falszerkezet együttes hőszigetelő képességét. Ezzel pedig még többet tud megtakarítani a téli fűtés és a nyári klimatizálás költségéből.

Ha viszont egy évtizedekkel ezelőtt épült, hőszigetelés nélküli családi ház homlokzatára szeretne 5 cm vastag homlokzati hőszigetelést felrakni utólagos hőszigetelésként, akkor szinte biztos, hogy nem lesz elég az 5 centis hőszigetelés, még a legjobb hőszigetelő képességű Austrotherm Resolution Fassade homlokzati szigetelésből sem. De vajon miért?

Azért, mert a 30 évvel ezelőtt vagy még korábban épült családi házak építésekor nem figyeltünk még a hőszigetelésre. Akkor még sokkal olcsóbb volt a fűtés. Ezért ezekre a falakra nem elég az 5 cm hőszigetelés.

b 30 tégla

B-30-as téglából sok családi ház épült a 70-es, 80-as években. Önök is ebből a téglából építkeztek?

Például a 60-as, 70-es években a családi házak építéséhez gyakran használt B-30-as tégla fal utólagos szigeteléséhez 14-15 cm vastag fehér színű hungarocell szigetelésre vagy 10-12 cm vastag jobb hőszigetelő képességű grafitos szigetelésre van szükség a rendeletben homlokzati falakra jelenleg meghatározott hőátbocsátási tényező (0,24 W/m2K) eléréséhez. Ha pedig még ennél is jobb hőszigetelést szeretne a fűtési költségek még nagyobb arányú megtakarítására, akkor még vastagabb szigetelést érdemes utólagosan a falra rakni.

A 30-40 évvel ezelőtt, más falazóanyagokból épült családi házak utólagos szigetelésére is hasonló vastagságú utólagos szigetelést érdemes felrakni azért, hogy jelentősen csökkentse a téli fűtés és a nyári hűtés költségét.

Emellett pedig azért sem éri meg az 5 cm vastag hőszigetelés utólagos felrakása, mert a hőszigetelés munkafolyamatait ugyanúgy el kell végezni az 5 cm vastag szigetelő felrakásánál is. Ezért a 5 cm-es homlokzati hőszigetelő felrakása is majdnem ugyanannyiba kerül, mint a 10 cm vastag szigetelésnél.

Márpedig a fűtési költségek megtakarításában sokkal kevésbé jeleskedő 5 cm-es szigetelés felrakását is szinte ugyanannyi munkadíj terhelné, mint a 10 cm-est. Az 5 cm-es szigetelés nemcsak önmagában elégtelen megtakarítást biztosít a fűtési költségekben, hanem még a relatíve magas munkadíja is rontja az utólagos hőszigetelés soha meg nem térülő egyszeri jelentős kiadását.

Austrotherm Resolution Fassade

Austrotherm Resolution Fassade homlokzati hőszigetelő lemez kiemelkedő hőszigetelő képességgel

Még a kimagasló hőszigetelő képességű, 0,022 W/mK hővezetési tényezővel rendelkező Austrotherm Resolution Fassade homlokzati hőszigetelő B30-as téglafalra rakása sem biztosítja 5 cm-es vastagságban a homlokzati faltól elvárt 0,24 W/m2K hőátbocsátási tényező értéket. A rendeletben meghatározott hőszigeteléshez 8 cm vastag homlokzati szigetelést kell a B30-as téglafalra rakni a Resolution Fassade szigetelőből is.

Ha viszont 38 cm vastag hagyományos nútféderes Porotherm téglafalra rakja fel az 5 cm-es Austrotherm Resolution Fassade homlokzati szigetelést, akkor el tudja érni a szükséges 0,24 W/m2K hőátbocsátási tényező értéket. Persze még a 38 cm vastag Porotherm tégla falra is érdemes az 5 cm-nél vastagabb szigetelést rakni a fűtés költségének még nagyobb lefaragásáért.

hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára? Melyik lesz a legjobb? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Ha még nem választotta ki családi háza homlokzatszigetelésének anyagát, és vastagságát, akkor a Hogyan válasszon szigetelő rendszert kérdőív kérdéseinek megválaszolása segíteni fog a választásban.

Ha megválaszolja a kérdéseket, akkor máris tisztábban fogja látni, hogy milyen szigetelésre van szüksége családi háza homlokzatán. A kérdések megválaszolásával leszűkíti a választási lehetőségek körét. Utána már könnyebb lesz a választás a kevesebb jó lehetőség között.

2 gondolatok ezen: “5 cm hőszigetelés elég lesz?

  1. Jonas Lajos

    Tisztelt Cím, Utólagos fal szigetelés esetén, helyszűke miatt sajnos csak 5 cím vastag Nikecell lapokat tudtak feltenni.
    A szaki aki felrakta, azt mondta, hogy ennél a vastagságnál nem szükséges dübelek használata, elég ragasztani. El is végezték a munkát, és úgy tűnik a minősége megfelelő. A kérdésem az lenne, hogy hosszútávon ezzel a megoldással mennyire lesz tartós a szigetelés? Válaszukat előre is köszönöm ,
    Tisztelettel, Jonas Lajos

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Lajos
      A szakembernek igaza lehet akkor, ha precíz munkát végezve, perem-pont módszerrel rakták fel a falra az 5 centi vastag lapokat. 5 centis vastagságnál valóban sokszor nem dübeleznek még, és ha tökéletes a kivitelezés, akkor várhatóan később sem lesz gond. Erre azonban azért nincs garancia, és különösen nem így látatlanban, amit most itt leírtam Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük