Zajmentesség otthon

Családi ház szigetelésekor elsőként szinte mindig a hőszigetelésre gondolunk. Nem véletlenül, hisz az egyre magasabb energiaárak miatt a hőszigetelésnek egyre nagyobb szerepe van az emelkedő rezsiköltségek kordában tartásában.

A drága pénzen vett meleg hőszigeteléssel történő lakásban tartása mellett azonban a zajmentesség biztosítása is hozzátartozik komfortos családi életünkhöz.

Zajforrásokból ugyanis bőségesen van környezetében. Ráadásul a jövőben várhatóan egyre több lesz. A házon belüli és a kívülről beszűrődő zajok is zavarják vagy zavarhatják.

  • Az utcáról a falakon és ablakokon át beszűrődő közlekedés zaja annál erősebb és zavaróbb, minél forgalmasabb út mellett laknak. Ha pedig valamilyen szórakozóhely van a közelben, akkor az oda igyekvő vagy onnan távozóban lévők hangos beszélgetése, vagy éppen kiabálása is gyakori kellemetlen zaj lehet.
  • Ha társasházban élnek, akkor a szomszéd lakásban élők mindennapi életének zaja is átszűrődhet a lakáselválasztó falon.
  • A hangos zenehallgatás a házon belüli vékony válaszfalon és a szomszédtól minket elválasztó lakáselválasztó falon is átszűrődhet. Attól függően, hogy milyen vastagok a falak, és milyen a hangszigetelő képességük.
  • Ezek mellett pedig bármilyen váratlan zajnak is lehet ritkán előforduló kellemetlen zavaró hatása.

A zavaró zajok hosszú távon még halláskárosodáshoz is vezethetnek, emellett pedig idegesítőn is hatnak. Nehéz úgy pihenni, ha zavar bennünket valami. Ez a zavaró valami pedig lehet a kívülről beszűrődő vagy a másik szobából áthallatszó zaj is. A zavaró zajok idegesítő hatásukon túl még állandó fáradtságot, kialvatlanságot is okozhatnak. Ha pedig hónapokon, éveken át érezhető ártalmas hatásuk, akkor még akár a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának a veszélyét is növelik.

Egyéni tűrőképességétől függően kisebb vagy nagyobb mértékben zavarják ezek a házon belüli és a házon kívülről beszűrődő zajok. Ezért mindenkinek más és más lehet a még elviselhető zajszintje. Ha pedig az Önt érő zajok ezen elviselhető szint felett vannak, akkor érdemes a túl erős zajok ellen is szigetelni. A zavaró hangok szigetelése biztosíthatja ugyanis azt a csendet és nyugalmat, amire a zavartalan pihenéshez szüksége van.

zajmentesség hangszigeteléssel

Zajmentesség a gipszkarton válaszfal kőzetgyapot hangszigetelésével

A kívülről beszűrődő és az egyik szobából a másik szobába áthallatszó zajok esetén a léghangok ellen kell szigetelni a külső falakat, illetve a házon belül a szobákat elválasztó falakat. Gyakran használják ezeket a válaszfalakba beépíthető kőzetgyapot és üveggyapot hangszigetelő lemezeket gipszkarton válaszfalak hangszigetelő betéteként.

Ugyanilyen léghangok elleni szigetelést lehet beépíteni a tetőtéri szobák feletti magastető hangszigetelésére, ha az utcáról beszűrődő közlekedés zaja ellen szeretné szigetelni a tetőt. Ilyenkor a magastető szigetelésére olyan szigetelőt érdemes választani, ami egyszerre képes megoldani a hő és a hangszigetelést is. Ezek a szigetelők jellemzően a szálas hőszigetelő anyagok, a kőzetgyapot és az üveggyapot.

A léghangok elleni szigetelésre nem lehet használni a hőszigetelésre jól használható hungarocell szigetelőket. Egyszerűen azért, mert a hőt kiválóan szigetelő hungarocell nem alkalmas a léghangok elleni szigetelésre.

rockwool steprock nd padlószigetelés

Rockwool Steprock ND padlószigetelés

Az egyik lakószintet a másik lakószinttől elválasztó födémen keresztül áthallatszó kopogó hangok ellen pedig a lépéshang szigetelést kell kialakítani a zajforrást okozó oldalon, a felső szinten. A két fűtött lakótér között ilyenkor nincs szükség a födém hőszigetelésére. Annál nagyobb szükség lehet azonban a kopogó lépéshangok elleni szigetelésre az alsó szinten élők nyugalmának biztosításáért.

austrotherm lépéshang szigetelés

Austrotherm lépéshang szigetelés AT-L2 lemezzel

A lépéshangok elleni szigetelésre viszont a szálas szigetelők mellett a polisztirol szigetelés is jól használható. Azért, mert a kopogó hangok ellen a lépésálló hungarocell szigetelés is jól használható. A szigetelő beépítésekor arra kell vigyázni, hogy ne érje víz a szigetelőt. Ezért a lépésálló padlószigetelő lap lerakása után technológiai fóliával meg kell védeni a hungarocell lap szigetelő képességét a rákerülő aljzatbeton nedvességétől.

Jellemzőjük még ezeknek a lépésálló szigetelő lapoknak, hogy a pontszerű terhelést nem bírják. Az aljzatbeton alatt viszont a beton a terhelést elosztja a szigetelőlap nagy területére, ezért nagy terhelést is jól elbírnak ezek a padlószigetelő lapok. Illetve a családi házakban előforduló normál terhelésnél nagyobb terhelésre is megfelelő hungarocell szigetelő lapokat fejlesztettek ki garázsok, raktárak és közösségi terek lépésálló padlójának a teherbíró szigetelésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük