Betonozás télen

Sokan kérdezik, hogy lehet-e betonozni télen? Többen kérdezik azt is, hogy hány fokig lehet betonozni hidegben?

Az építkezők szeretnék tudni, hogy milyen veszélyekkel jár a téli betonozás. Tudni szeretnék, hogyan alakul a beton kötési ideje hidegben. Milyen a friss beton fagyállósága? Meddig fagyveszélyes a beton? Ezekre a kérdéseire kapja meg a választ ebben téli betonozásról szóló cikkben.

Nem nehéz kitalálni, hogy a betonozás télen veszélyekkel jár. Éppen ezért odafigyelést igényel a beton fagyásának elkerülése.

A betonozás kellemes meleg időben a legjobb. Azért, mert a beton kötéséhez és tökéletes megszilárdulásához a plusz 15 Celsius fok a legelőnyösebb. Hajnalra bizony jelentősen leesik a hőmérséklet, még a nappal kellemes időben is. Fontos még az is, hogy a beton kötésének ideje alatt a hőmérséklet ne essen +5 fok alá. Még hajnalban sem. Fagy pedig semmiképpen se legyen. A betonozás hideg időben a beton fagyásának az elkerülését jelenti alapvetően.

Mit jelent ez a beton fagyásának megelőzésében? Azt, hogy november elejétől március végéig számolhat olyan hideg idővel, ami akadályozza vagy legalábbis megnehezíti a betonozást.

Különösen a betonozás utáni első 3-5 nap hőmérséklete a kritikus a beton kötése szempontjából. Plusz 5 fok felett 24 órán belül beindul a beton kötése. A beton kötése hőt termel a betonban. A beton kötése az első napokban gyors, és utána egyre lassuló ütemben köt tovább a beton. Ez pedig azt is jelenti, hogy a beton kötésének első napjaiban sokkal kritikusabb a hőmérséklet alakulása, mint a későbbi időszakban. A beton kötésének későbbi időszakában a beton kötése már megtörtént. Végleges szilárdságának jelentős részét már elérte a beton. Utána már „csak” szilárdul a beton, amikor egy kisebb fagy már nem annyira veszélyes.

Éppen ezért, ha a napi középhőmérséklet 15 fok alá süllyed, akkor már lassabb folyamat lehet a beton kötése. Minél hidegebb van, annál lassabban köt a beton. Hazánkban október végétől március végéig, április elejéig nem igazán alkalmas az időjárás a tökéletes betonozáshoz. Egyszerűen azért, mert ilyenkor a napi középhőmérséklet a betonozáshoz kívánatos 15 fok alá süllyed.

Ez persze nem jelenti azt, hogy október végétől április elejéig nem lehet betonozni. Azt azonban igen, hogy a betonozás hidegben több odafigyelést igényel. A téli betonozásnál annál körültekintőbbnek kell lenni, minél alacsonyabb a hőmérséklet. A beton fagyása olyan veszély, amit meg kell előzni a hidegben való betonozásnál.

betonozás télen

Betonozás télen sem lehetetlen. Oda kell figyelni azonban ahhoz, hogy a beton megkössön, és ne fagyjon meg

Az építőipari munkák és benne a betonozás persze nem állhat le októbertől áprilisig a hidegben. Két okból sem:

  • Az építőiparban dolgozó kivitelező szakemberek nincsenek olyan sokan, hogy a házak építésére és felújítására elég legyen az április elejétől október közepéig tartó meleg idő.
  • Emellett persze az építőipari szakemberek sem tudnak megélni évi 7 hónapi munkából. A novembertől márciusig terjedő időszakban is folytatódnak a házépítések és felújítások. Természetesen ilyenkor a kinti munkák helyett érdemes elsősorban a belső munkálatokra koncentrálni a házak építésekor. Télen a belső munkák jobban is haladnak az építkezésen, és sokkal kisebb a fagyás és a hideg időből adódó pontatlan munkavégzés veszélye.

Ma már vannak olyan fagyásgátló, valamint a beton kötését és szilárdulását gyorsító adalékanyagok, amit a betonhoz hozzákeverve lehetséges a biztonságos téli betonozás is. Gondos munkavégzéssel.

Betonozás télen a hőmérséklettől függően

A betonozáshoz valóban a +15 Celsius fok az optimálisan ajánlott napi középhőmérséklet. Azonban plusz 15 fok alatt is lehet betonozni. Betonozáskor azonban a hőmérséklet csökkenésével együtt egyre több dologra figyelni kell. Például arra, hogy mikor kell fagyálló a betonba? Pontosabban nem is fagyálló, hanem fagyásgátló adalék, ami segít megakadályozni a friss beton fagyását.

Betonozás hideg időben, 0 fokig

kompozit portlandcement

Beremendi kompozit portlandcement. Mire figyeljen oda téli betonozáskor?

A betonba kevert cement kötése +5 fok felett indul meg. Ezért az optimális +15 és +5 fok közötti hőmérsékletnél nincs semmi különösebb teendő a betonozáskor.

Egyszerűen csak arról van szó, hogy a beton kötése +15 foknál az optimális. Ez alatti hőmérsékletnél már lassul a beton kötése, lassul a szilárdulása. Ezért a beton kötésére meghatározott 28 napos szilárdulási idő, amikorra a beton a teljes szilárdulásának 80-85%-át eléri, +15 fok alatti hőmérsékletnél kitolódik. +5 fokos hőmérsékletig azonban nem szűnik meg a beton kötése. A kötés beindul, csak lassabb lesz a kötés, a szilárdulás folyamata. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál lassabban köt a beton. 0 fok alatt pedig leáll a beton kötése.

0 fok feletti hőmérsékletnél azonban még nincs különösebb teendő a betonozáskor. Azonban több napra előre nem tudja pontosan meghatározni a hőmérsékleteket, emellett pedig a beton kötésének a beindulása nagyon fontos. Hideg időben ezért érdemes elővigyázatosságból meleg vízzel megkeverni a betont, és a cementet is érdemes a melegről kivinni a betonkeveréshez. Ez is nagyobb melegséget biztosít a bekevert betonnak. A beton kötésének megindulásához az első 24 óra időjárása az alapvető fontosságú. Emellett pedig az is fontos még, hogy a beton kötésének első három napjában ne menjen a hőmérő higanyszála 0 fok alá. A legjobb azonban az a beton kötése szempontjából, ha plusz 5 fok felett van a hőmérséklet állandóan.

Hideg időben való betonozáskor ezért az esetleges fagyás megelőzése érdekében nagyon fontos az elkészült betont letakarni valamilyen melegséget adó, hőszigetelést biztosító takaróval, fóliával. Bármilyen melegséget adó megoldás jó lehet a friss beton takarására. Ez a takarást adó fólia is védi a betont, és néhány fokkal melegebben tartja a hőmérsékletét. Ez a plusz néhány fok is segíti a beton kötését, és ezzel együtt pedig a friss beton szilárdulását.

A frissen elkészült beton hideg időben való takarására jó megoldás lehet a vastag geotextília, hőszigetelő paplan és PE (polietilén) fólia használata. Több rétegben történő takarásnál nemcsak maguk a takarásra használt anyagok tartják melegebben a betont, hanem az egyes rétegek közötti levegő is.

Betonozás 0 és -5 Celsius fok között

Ha a betonozáskor vagy a betonozást követő néhány napban (különösen az első három nap a kritikus) a hőmérséklet fagypont alá csökkenhet, akkor a beton melegvizes keverése, a cement melegről való kivitele mellett még érdemes legalább 5%-kal több cementet adni a betonhoz. Emellett pedig valamilyen fagyásgátló adalékot is adjon a megkevert betonhoz. Ha fagyásgátlóval helyettesíti a betonban lévő víz mennyiségét, akkor a beton jobban bírja a fagyot a kötés ideje alatt is.

betonvas háló

Betonvas háló födém betonozáshoz

Fontos a melegvíz, a cement, az adalékok, valamint a beton vasalására használt vasanyag megfelelő hőmérséklete azért, hogy legalább ezeknek az anyagoknak a hőmérséklete segítse elő az elkészülő beton +5 Celsius fokon tartását, és ezzel a beton kötésének beindulását. Azért, mert a betonozáshoz legnagyobb mennyiségben szükséges kavicsnak a hőmérsékletet tudja a legnehezebben növelni akkor, ha fagypont alatt van a hőmérséklet. Több mázsa vagy tonna kavicsot azért nem olyan egyszerű a beton keverése előtt bevinni a melegre, hogy a kavicsból kevert beton hőmérséklete meghaladja a plusz 5 fokot.

Hideg időben az eltelt időnek is fontos szerepe van a beton kötésében. A beton megkeverése után minél hamarabb bekerül a beton a végleges helyére, annál kevésbé hűl ki.

  • Ezért, ha betonüzemben megkevert betonból betonoz, akkor a beton minél gyorsabb szállítása segíti a beton gyors bedolgozását.
  • Házilag kevert betonnál pedig a beton keverése utáni azonnali bedolgozás, és utána pedig az elkészült, lesimított beton betakarása segíti a beton megfelelő hőmérsékleten tartását, és a beton kötésének megindulását.

Arra mindenképp figyeljen, hogy a betonozáskor és a betonozást követő egy napon, de ha lehet, akkor három napban a hőmérséklet ne csökkenjen fagypont alá. Az ezt követő napokban fagyásgátló adalékkal kevert betonnál már kisebb fagyot elbír a kötésében megindult beton.

Az elkészült beton hőszigetelést biztosító takarásáról azonban nem szabad elfeledkezni ilyenkor sem. Ez is néhány plusz fokot biztosít a beton kötéséhez.

Fontos az is, hogy fagypont alatti hőmérsékletnél nem szabad vízzel locsolni a betont, mert 0 fok alatti hőmérsékletnél nem a cement kötését segíti, hanem a beton fagyását okozhatja a vízzel való locsolás. Hidegben a nedvesség is sokkal lassabban párolog a betonból, és még ezt a párolgást is lassítja a PE fóliával való takarás.

Betonozás -12 fokig

Ha hajnalonta mínusz fokok vannak, és nagy a veszélye annak, hogy akár -5 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet a hajnali, kora reggeli órákban, akkor ne betonozzon. Várja meg, amíg várhatóan 4-5 napra megenyhül az időjárás, és legfeljebb csak gyenge mínusz 1-2 fokos fagyokra van kilátás.

Ha azonban nem tud várni a betonozással, és az időjárás előrejelzés egész héten -5 fok alatti hajnali hőmérsékleteket jelez, akkor mínusz 10-12 fokig még kellő körültekintéssel belefoghat a betonozásba.

Itt azonban még kiemelkedőbb fontossága van a beton melegvizes keverésének, és a cement melegről való kivitelének a betonozáshoz. Fagyásgátló, kötésgyorsító adalékot kell a betonhoz adni, és a megszokotthoz képest 10-15%-kal több cementet.

Hány fokig lehet betonozni télen?

Plusz 5 fokig bátran lehet betonozni télen is. 15 fok alatt ugyan lassul a beton kötési ideje, azonban köt a beton.

A beton kötésének beindulásához legalább +5 fokos hőmérsékletre van szükség. Ez alatt nem is indul meg a beton kötésének folyamata. Plusz 5 fok alatt már fagyveszélyes a betonozás.

A betonozáskor mindenképp plusz fokosnak kell lenni a megkevert kész betonnak. Ezért a betonozást is délelőtt vagy a legmelegebb déli órákban érdemes elvégezni. Semmiképp sem késő délután vagy este, amikor rohamosan hűl le a levegő. A betonozás befejezésekor pedig azonnal be kell takarni az elkészült, lesimított betont hőszigetelő fóliával vagy bármilyen meleget adó takaróval.

Fontos, hogy 0 fok körüli és alatti fagyos hőmérséklet ne érje a frissen elkészült betont. Sőt a takarás mellett még valamilyen fűtést is érdemes alkalmazni a kötési idő első 4-5 napján fagypont alatti hőmérsékleteknél. Zárt térben arra is figyeljen, hogy valamilyen tüzelőanyaggal működő fűtőberendezést használ, akkor a szellőzést is biztosítani kell. A szellőzés pedig a hőmérséklet csökkenését okozhatja. Ezért a friss beton kötését biztosító fűtést is körültekintően gondolja át.

Az is nagyon fontos, hogy a mínusz 8, 10, 12 fokos kinti hőmérsékletnél már a kinti szabadban nem lehet betonozni. Csakis a beltérben betonozzon, ahol a friss hideg közvetlenül nem éri még a beton hőszigetelő takarását sem. Arról nem is beszélve, hogy a beton esetleges fűtését is jobban meg tudja oldani beltérben.

Ha viszont a kinti hőmérséklet -12 fok alattra süllyed, akkor semmiképp se betonozzon. Ilyen alacsony kinti hőmérsékletnél ugyanis a beton fagyás nélküli kötése semmilyen fagyásgátló adalékkal és takarással sem biztosítható zárt, fűtött helyiség nélkül. Természetesen fűtéssel ellátott belső térben a megfelelő hőmérséklet biztosításával bármikor lehet betonozni. Persze csak akkor, ha a betont nem a kinti mínusz 10 fokban keveri meg, és biztosítja a beton keverésének és a kötés megindulásának feltételeit.

Téli betonozás alapelvei

A betonozáskor követendő szabályok mellett mik azok az évtizedes szakmai tapasztalatokon alapuló alapelvek, amit téli betonozáskor be kell tartania ahhoz, hogy a téli mínusz fokokban ne fagyjon meg a beton?

A beton keverésekor betartott szabályok mellett a bekevert betont nem öntheti le a fagyott talajra. A fagyos talajban kiásott alapba és bármilyen más fagyos szerkezetre nem lehet beönteni, leönteni a megkevert betont.

  • Azért, mert a fagyott víz térfogata nagyobb a folyékony víz térfogatánál. A fagy felolvadásakor a beton megsüllyedhet, megrepedhet.
  • Másrészt a fagyos talajon, illetve talajban a talajjal érintkező beton megfagy, ezért nem is indul el benne a beton kötésének a folyamata.

Ilyenkor a betonozással meg kell várni az olvadást.

Ha pedig nincs ugyan fagy, de hideg az idő, akkor a tömörítésnél kell gondosabb, pontosabb munkát végezni. Azért, mert hideg időben nem olyan jó a beton terülése, tömörödése, mint +15 fok feletti hőmérsékletnél. A hideg miatti gyors lehűléstől és az erős széltől is védeni kell a friss betont. Ezért a zsalu hőszigeteléséről gondoskodni kell. Legalább szigetelő fóliával be kell burkolni a betonozás után a zsaluzott szerkezetet.

födém betonozása

Födém betonozásakor a betont gondosan tömöríteni kell. Azért, hogy légmentesen tapadjon a beton a betonvas hálóhoz, és erős legyen a beton tartása, rugalmassága. Ez biztosítja a födém teherbírását

Födém hideg időben történő betonozásakor a betonozott teljes felületet védeni kell a hidegtől, és különösen pedig a fagytól. Ez azt jelenti, hogy a homlokzati falon lévő nyílásokat a betonozás előtt le kell zárni, például szigetelő fóliával. A födémet erősítő vasalt szerkezet körül a betont gondosan tömöríteni kell a betonozás közben. A betonozás után hőszigetelő fóliával be kell burkolni az elkészült födémet. Ha pedig tartani lehet a 0 fok alatti hőmérséklettől, illetve a tartós hidegtől, akkor a zsalu és az elkészült födém fűtéséről is gondoskodni kell a betonozást követő 4-5 napban. A hideg szempontjából a fából készült zsalu jobb a vasból készültnél. Azért, mert a vas sokkal jobban vezeti a hőt, és ezért a hidegben sokkal jobban lehűl. Ezzel pedig lassítja a friss beton kötését.

Ha tartani kell a fagypont alatti hőmérséklettől, akkor a zsalu elbontását is érdemes későbbre halasztani. Azért, mert maga a zsalu is burkolja a betont, és védi a kihűléstől a téli betonozás idején. A kihűléstől védő hatás különösen akkor jó, ha fából készült a zsalu. Egy fémből készült zsalu nemcsak a meleget, hanem a hideget is jól vezeti, ezért nem védi a betont a kihűléstől a téli betonozás idején.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük