Érdekli a lábazat szigetelés?

A külső szigetelés nem ér véget a homlokzat szigetelésével. A falak szigetelésének folytatásaként a lábazat szigetelés is fontos fűtési költségei csökkentéséhez.

A lábazat szigetelés nemcsak a fűtési költségek csökkentésében, hanem családi háza állagának a védelmében is fontos szerepet játszik.

  • Egyrészt a lábazat szigetelésének elmaradása vagy pedig nem megfelelő szigetelése esetén a külső fal és a lábazati beton találkozásánál kialakuló hőmérséklet különbség hatására kicsapódhat a fal tövében a falat érő pára, és ez penészedést okozhat.
  • Másrészt pedig az esős őszi és a havas téli időben a talajról felcsapódó vagy beszivárgó eső és hólé okozhat a megfelelő szigetelés nélküli épületben nagyon nehezen helyreállítható károkat.
lábazat szigetelés

Lábazat szigetelés a homlokzat szigetelés folytatásaként

Éppen ezért családi háza lábazatának nemcsak fűtési költségei alakulásában, hanem a ház állapotának védelmében is alapvető fontosságú szerepe van. A megfelelő állagvédelemhez a lábazatot mindig el kell látni hőszigeteléssel és vízszigeteléssel is.

  • A hőszigetelés azért fontos, hogy ne alakuljanak ki hőhidak, és elkerülje a páralecsapódásból kialakuló penészedést a falak tövében.
  • A vízszigetelés pedig a falat védi a talaj nedvességétől, valamint a felcsapódó esőtől és hótól. A vízszigetelésnek kiemelkedő fontossága van az épület statikai állapotának a védelmében és hőszigetelésben is. Ez nem meglepő, hisz az átnedvesedett falszerkezet stabilitása rohamosan romlik, a nedvességet kapott homlokzati hőszigetelő anyag pedig elveszíti hőszigetelő képességét.

A homlokzati fal és a lábazat kialakításától függően többféle lehetősége van a lábazat víz és hőszigetelésének a megoldására.

Többrétegű homlokzatburkolat esetén, amikor a falra kerülő hőszigetelésre (ami jellemzően elsősorban polisztirol lemez vagy kőzetgyapot szigetelés lehet) még homlokzati vakolat is kerül, viszonylag könnyen megoldható a lábazat megfelelő víz és hőszigetelése.

  • Hisz a homlokzati falra – a falazóanyag hőszigetelő képességétől függően persze – kőzetgyapot szigetelés esetén is legalább 10 centiméteres szigetelést érdemes rakni, és erre kerül még fel az alapvakolat és a fedővakolat.
  • Hagyományos EPS polisztirol szigetelésnél a falszerkezet hőszigetelését is figyelembe kell venni, de általában érdemes bőven 10 centiméter feletti vastagságban felrakni a fehér színű EPS szigetelést.
  • Grafitos polisztirol szigetelésnél az előbbi hagyományos polisztirolnál vékonyabb szigetelés is elég, hisz ezeknek a grafitos lemezeknek a hőszigetelő képessége 20-30%-kal is jobb az EPS lemezeknél. De a fűtési költségek elvárt szintű megtakarításához grafitos hőszigetelésnél is érdemes a 10 centiméteres vastagságban gondolkodni.

A homlokzati fal szigetelésének ez a vastagsága biztosítja a lábazat megfelelő víz és hőszigetelését is. Ugyanis a lábazati betonszerkezetre egy 4 centiméterrel vékonyabb víztaszító szigetelés kerülhet, ami bentebb lesz a homlokzati fal síkjánál, és ez biztosítja a homlokzati falról lecseppenő esővíz lefolyását is. Vagyis a homlokzati falról lecsorgó eső nem a kiálló lábazati szigetelésbe próbál bejutni, hanem lecseppen felette. Ezzel pedig nem fog károsodni a szerkezet.

Jellemzően ezt a homlokzati és lábazati szigetelési szerkezetet lehet alkalmazni az utólagos szigeteléseknél, és azoknál az új építéseknél is, ahol a homlokzati fal megfelelő hőszigetelését nem a korszerű falazóanyag biztosítja önmagában, hanem külön hőszigetelő anyag kerül fel a homlokzatra.

A polisztirollal szigetelt homlokzatok lábazati hő és vízszigetelésének megoldására kétféle szerkezet is kiváló megoldást nyújt:

  • austrotherm expert fix lábazati szigetelő

    Homlokzatot a lábazattal együtt szigetelje. Grafitos homlokzati szigetelés Expert Fix lábazat szigetelővel

    Az Austrotherm által gyártott Expert Fix lemezek formahabosítással készülnek. Minimális a vízfelvételük, és jó a hőszigetelő képességük is. Az Expert Fix lapok hővezetési tényezőjének értéke alacsonyabb, mint a hagyományos fehér színű EPS lemezeké, ezért 2-4 centiméterrel vékonyabb vastagságban is megfelelő hőszigetelést képes biztosítani a lábazaton, emellett pedig a felcsapódó esővel szemben is védi az épületet. Nem mellesleg a 2-4 centiméterrel vékonyabb vastagsága biztosítja, hogy a homlokzatról lecsorgó eső lecseppenjen a homlokzatról. Bordázott felületén pedig jól megtapad a felvitt lábazati vakolat.

  • austrotherm xps top p lábazati szigetelő

    Austrotherm XPS TOP P lábazati szigetelő lemez

    Az XPS polisztirol lemezek hővezetési tényezőjének értéke hasonló az Expert Fix lemezekéhez, ezért ezek is megfelelő hőszigetelést képesek biztosítani 2-4 centiméterrel vékonyabb vastagságban is. A vízszigetelésük pedig még jobb is, mint az előbbi, formahabosítással készülő Expert Fix lemezeknél.

A két lábazati szigetelésre használható lemez közül bármelyiket választja, megfelelő lehet a lábazat szigetelése. Természetesen a lábazati szigetelés anyagának és vastagságának a megválasztásakor vegye figyelembe azt is, hogy milyen építőanyagból épült a homlokzati fal, és milyen vastag, valamint a homlokzatra kerülő szigetelés típusát és vastagságát is.

porotherm 44 x-therm rapid dryfix

Porotherm 44 X-Therm tégla Dryfix ragasztóhabbal ragasztva

Ha viszont a homlokzati fal olyan korszerű falazóanyagból készül, amely már önmagában is megfelelő hőszigetelést biztosít a homlokzaton, akkor a lábazat megfelelő hő és vízszigetelésére már az épület tervezésekor gondolni kell.

Az épület megfelelő statikájának biztosításával meg lehet oldani úgy a korszerű anyagból, például Porotherm X-Therm téglából épült fal építését, hogy a néhány centiméterrel kijjebb hozott téglafal alá befér még a lábazati szigetelés is. Ekkor a lábazat védve van a homlokzatról lecsorgó csapadéktól.

Ha az épület tervezésekor nem gondoltak a lábazat hőszigetelésére, akkor a lábazati vízszigetelésre ragasztott 4-8 centiméter vastag hőszigetelés, és a még erre felkerülő lábazati vakolat síkja kintebb lesz a homlokzati fal síkjánál, és a homlokzatról lecsorgó eső még egy 45 fokos kialakításkor is beszivároghat az épületszerkezetbe. Ez azért rossz, mert károsíthatja a falat és a lábazatot is.

52 gondolatok ezen: “Érdekli a lábazat szigetelés?

  1. Bánfiné Miklós Hedvig

    Üdvözlöm! Hány centiméterig kell leengedni a lábazati szigetelést abban az esetben, ha az épület melletti járdára később még felkerül 10 cm térkő?
    Köszönöm a választ előre is!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Hedvig
      A később az mit jelent?
      Minél lentebb engedi a lábazati szigetelést, annál biztosabban fogja védeni a lábazatot a talajból felszivárgó nedvességgel és a felcsapódó esővel szemben. Ez tehát azt jelenti, hogy legalább a járda szintjéig engedje le a lábazati szigetelőt. Attól függetlenül, hogy később majd térkő burkolat kerül rá. Addig a leginkább veszélyeztetett alsó 10 cm-rel a lábazaton mi lesz?
      Egyébként ha nincs pince, akkor a fal illetve padló vízszigetelés alatti 60-80 cm-ig érdemes lemenni a lábazati szigeteléssel általánosságban. Tehát ha nincs pince, akkor másfél méteres lábazatnál nem feltétlenül szükséges a teljes lábazatot XPS vagy Expert Fix szigeteléssel szigetelni. 30 cm-es lábazat esetén viszont a földfelszín feletti 30 cm-es lábazati szigetelés meglehetősen kevés lesz.
      A lábazat szigetelését azonban érdemes a homlokzattal együtt elvégezni, és ezt pedig érdemes szakemberre bízni. A gyakorlott szakember pedig a helyi viszonyok ismeretében meg tudja határozni a szükséges lábazati szigetelést.

  2. Gombár István

    Üdvözlöm ! Most vásároltuk a házat. Kérdést szeretnék feltenni mit tegyek az első 2 szobám penészedik. Úgynéz ki termés kő az alap, kisméretű tégla a fal nincs szigetelve .Kérdésem mit tegyek ,hogy a penészedés megszünjön? Szigetelném a lábazatot azzal megszünne a penészedés? vagy az egész házat kellene szigetelni, vagy mielőtt szigetelném a lábazatot nem kellene esetleg előtte invektálni az alapot?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gombár István
      Helyszíni felmérés nélkül lehetetlen megmondani pontosan, hogy mit tegyen.
      A lábazat szigetelése önmagában még kevés lehet, mert ha a vízszigetelés nem megoldott, akkor a lábazat szigetelése nem jelent megoldást. Igen, lehetséges, hogy injektálásra lesz szükség.
      Kérje szakember segítségét, helyszíni felmérését.

  3. Lorinczi Istvan

    Udvozlom. Hazam labazatat keszulok szigetelni Austrothem Xps 10 cm-es lapokkal.
    Kerdesem az lenne, hogy mivel ragasszam fel a betonbol keszult labazatra? Van aki purhabot es van aki cement alapu zsakos polistirol ragasztot javasol. Erdekelne az On velemenye.
    Koszonom elore is.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves István
      Mindkét megoldás jó lehet. És mindkettőből van jobb és kevésbé jó minőség. A kevésbé jó minőség mindkettőből rosszabb, mint a másikból a jobb minőség. A jó minőségű purhab a cementes ragasztókhoz képest erősebb tapadást biztosít. Előírás szerint használva, vagyis jól letisztított felületen, nedvesítéssel.
      A polisztirol ragasztók között vannak olyanok, amelyek csak EPS-hez használhatók jól. Ezeket XPS lapok ragasztására nem célszerű használni. Minél nagyobb arányban van a ragasztóban műgyanta, annál jobban köt. Persze annál drágább is. Ha zsákos polisztirol ragasztót választ, akkor olyan legyen ami XPS ragasztására is alkalmas.

  4. Mészáros Norbert

    Üdvözlöm! Utolagos homlokzati szigetelest tervezek. A haz udvar felőli reszénél a labazat alig van 30 cm. Ez az oldal D-i fekvesű és az eső sem éri a tető tullogasa okan. Kerdesem az lenne, hogy itt szinte lehetetlen labazati szigeteles kivitelezese az alacsony magassag miatt. Megoldas lehet ha itt a jardaszintig, attol 1cm t elhagyva leengedem a homlokzati szigetelest es így egy sikban lesz az egesz labazati szigeteles nelkul? Vagy mit javasol? A lenyeg hogy felcsapodo viz nem eri ezt a homlokzati reszt. Köszönöm!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Mészáros Norbert
      A szigetelés lényege, hogy a teljes falkeresztmetszetben nagyjából egyforma legyen a hőszigetelés a homlokzaton és a lábazaton is. Mivel a homlokzati fal és a lábazat hőszigetelő képessége nem egyforma, ezért, ha ugyanazt a hőszigetelést rakja a homlokzatra és a lábazatra is, akkor a hőszigetelés után is eltérő lesz a teljes falszerkezet hőszigetelő képessége. Vagyis a lábazat és a homlokzat között hőhíd alakul ki.
      Másrészt pedig a lábazati hőszigetelésnek nemcsak a felcsapódó, hanem a talajból felszivárgó nedvesség ellen is védeni kell a lábazatot.
      Ezeknek a felvállalásával lehet a homlokzatra használt hőszigetelőt a lábazatra is felrakni.

  5. Szabó Sándor

    Üdvözlöm.

    Házam
    Belső falán padlószinten vizesedés jelent meg. Kívül a lábazat 2 cm polisztirol szigeteléssel van lefedve 40cm magasan végig a házon. Ez a kinti térkő szint tetejéig van leengedve. A térkő egy régi járdára lett rárakva. Ha lecserélem a szigetelést egy vastagabbra pl 6cm lábazati szigetelésre meddig vigyem le a szigetelést elég a térkő szintig vagy a régi járda szintig kell vinni?

    Köszönöm

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szabó Sándor
      A 40 centis magas lábazat a lakószint alatt meglehetősen kevés. Ennél azért a lakószint alatt magasabb lábazati szigetelésre lenne szükség. Ezért a lábazati szigetelést jó lenne legalább 50-60 cm magasságig levinni.

  6. Kondacs Áron

    Üdv,
    Házunk homlokzati szigeteléssel nem rendelkezik, és nincs is tervben.
    Van-e értelme csak a lábazatot leszigetelni?

    Köszönöm,
    Kondacs Áron

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Áron
      Nem megszokott a kérdése:)
      A homlokzat szigetelése nélkül a lábazat hőszigetelésének nem sok értelme van. Ugyanakkor a lábazat vízszigetelésének lehet értelme. Ha azonban ezzel a lábazat síkja kintebb kerül, mint a homlokzati falé, akkor még a homlokzatról lecseppenő esővíz lábazati szigetelés alá jutását is meg kell akadályozni.
      Erre a helyzetre minden szempontból jó megoldás nemigen létezik.

  7. Varga Mihály

    Üdvözlöm!

    A segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben.
    A családi házunk utólagos hőszigetelését tervezzük. A hmlokzatot és a lábazatot egyaránt szigeteljük.
    A fal mellett körben beton járda van, amit nem tudok felszedni, így a lábazati szigetelést rá kell ültetnem a járdára, így viszont az XPS lap és a járda közé be tud folyni a víz.

    A kérdés az lenne, hogy szoktak e tenni valamit a lábazati szgetelés alá, a vízbefolyás megakadályozására?

    Előre is köszönöm a segítségát

    Mihály

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Varga Mihály
      Igen, a lábazat szigetelésénél az lenne jó, ha a vízzáró szigetelés a talajszint alá menne legalább 30 cm-rel, és talajszint felett pedig a lábazaton legalább 40-60 cm lenne.
      A járdára ráültetett lábazati szigetelés alá azért nem igazán jó semmilyen megoldás, mert telente 25-35 olyan nap van, amikor napközben 0 fok felett éjszaka pedig 0 fok alatt van a hőmérséklet. Ezért a ház körüli járda akár egy tél alatt is mozog több év alatt pedig szinte biztos, hogy mozogni fog. Tehát itt nemcsak a vízbefolyás megakadályozása a cél, hanem a lábazati szigetelés megsértése, megmozdítása is. Ez így nehéz ügy.
      Talán a kenhető vízszigetelés lenne használható, mint eléggé rugalmas anyag. Azonban ez is inkább a szerkezeten lévő hajszálrepedéseket tömíti és nem két szerkezeti elem elmozdulása közötti hézagot.

  8. Kelemen Tamás

    Üdvözlöm
    Több kérdésem is lenne.
    A párommal vásároltunk vidéken egy kis házat amit kb 11-12 éve ” újítottak fel”.Elvileg 100 év körüli a ház.Amúgy rendben van .Két éve élünk itt, és most jelentkezett az a probléma hogy vizesedik a lábazat Ami mivel 100 éves, gondolom tégla.És mivel a talajvíz szint 6 méteren van(az ásott kútban ott van a vízszint)Azt gondolom hogy a csapadékvíz szivárog be.
    Mit javasol mit tegyek?
    Tisztelettel :Tamás

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tamás
      Biztosan ki kellene deríteni, hogy pontosan miből készült a lábazat, és ennek megfelően keresni a legjobb megoldást a beszívárgó csapadékvíz ellen.
      A másik megfontolandó szempont pedig a lábazat szigetelés kiválasztásakor az, hogy gondolkodnak-e a homlokzat szigetelésen?
      Látatlanban ilyen régi építésű házaknál nehéz konkrét javaslatot adni. Azért, mert az adott probléma megoldása könnyen egy másikat okozhat, ha erre nem figyelünk. Egy szakember helyszíni felmérés alapján kiválasztott tanácsát javasolnám leginkább Önöknek.

  9. Mészáros Sándor

    Üdv
    Vályogház 60 cm -es alap a ház padlőfűtéses a falak 55 cm vályogtégla ,téli időben a falakat mérve 3-5 fok a falak hőmréséklete , a lábazat 7-10 celsius fokos -10 fokos kinti hőmérsékletnél.Érdemes a lábazatot szigetelnem vagy sem . A kőműves szerint nem szabad leszigetelni a lábazatot mivel akkor eltakarom a külső fal szoknyáját ahol szellőzik is a fal .
    Köszönöm a választ .

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Sándor
      A kőműves megközelítése érdekes. Ezt még nem hallottam.
      Annyiban igaz lehet, hogy önmagában csak a lábazatot tényleg nem érdemes szigetelni.
      Ha azonban a vályogházat szigetelni szeretné jó páraáteresztő kőzetgyapottal, akkor a lábazatot is érdemes a homlokzattal együtt szigetelni. Például víz és hőszigetelésre is alkalmas XPS polisztirol szigetelővel. Mégpedig olyan mértékben, hogy a homlokzati falszerkezet és a lábazat együttes hőszigetelő képessége megközelítőleg egyforma legyen. Ugyanis ekkor nem fog hőhíd kialakulni a lábazat és a vályogfal találkozásánál.

  10. Edina

    Tisztelt Uram,
    Meg szeretném kérdezni, hogy pincével ellátott háznál mely körbe van már betonozva (de még nincs járólapozva) a hőszigetelés és a lábazati szigetelést hogyan érdemes elkészíteni? Itt is javasolt hogy a lábazat beljebb legyen mint a homlokzat? Sok újépítésű modern minimalista háznál nem így csináljak csak a sima homlokzati vakolatot viszik le teljesen gyakorlatilag egysikban a földig. Van speciális homlokzati vakolat ami jó fent és lent azaz a lábazatnál iegyaránt? A tervünk az hogy ne törjük meg síkban a ház falát. Hálásan köszönjük a tanácsát.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Edina
      Igen, itt is javasolt, hogy a lábazati szigetelés bentebb legyen, mint a homlokzat. Legfőképpen pedig az javasolt, hogy a falszerkezet együttes hőszigetelése a lábazatnál is minél jobban közelítse meg a homlokzati falszerkezet hőszigetelését.
      És az is javasolt, hogy a homlokzatot homlokzatszigetelésre alkalmas szigeteléssel, a lábazatot és a pincét pedig XPS vagy expandált polisztirol szigeteléssel szigeteljük.
      Nem tudok olyan vakolatról, ami a homlokzat szigetelésre és a lábazat szigetelésre is tökéletes lenne.

  11. Tóth Sándor

    Üdvözlöm.

    Lábazat illetve az alatt futó 2 illetve 4 sor zsalukő talajpára és hőszgetlésének rétegrendjére lennék kíváncsi. Bitumenes szigetelés, xps, drén lemez?
    A külső talajszint körülbelül a zsalukő felett levő 15cm aljzatbeton tetéjég ér.

    A bitumenes szigetelés lehet kenhető vagy bitumeneslemezt kell ráolvasztani a zsalukőre?

    Köszönettel
    Sándor

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Sándor
      A lábazat szigetelésére XPS szigetelést javasolom. Erre megy a ragasztó, az üvegszövetháló és a lábazati vakolat. A drénre kifejezetten nedves környezetnél van szükség.
      A bitumenes vízszigetelés persze lehet kenhető is. Jobb azonban a ráolvasztás.

  12. Kis Viktor

    Jó napot!

    Terméskőből épült lábazatot szeretnék szigetelni. A terméskőből adódó egyenetlenségeket vakolással kb egy síkba hozom, majd a lábazatot kenhető vízszigeteléssel, majd 5 cm-es lábazati szigeteléssel, hálóval, végül pedig vakolattal zárnám. A szigetelést ragasztóval és dűbelezéssel rögzíteném. A járdaszint alá mennék 20 cmel a vízszigeteléssel és az XPS-el. A járdától a homlokzati szigetelésig kb 70 cm van. A homlokzati és lábazati szigetelés közé alumíniumból készült vízvető kerül, mivel a lábazati szigetelés kintebb lesz sajnos. Megfelelő lehet így a szigetelés?

    Köszönöm a válaszát

  13. Dala Gábor

    Tisztelt dalos-blog!

    50cm-rel a földfelszín alatt lévő szuterént szerettem volna hőszigetelni a későbbi lakhatóság miatt. Feltörtem az épület falánál lévő járdát, kiástam a faltól 80cm szélességben és 60 cm mélyen a földet és ekkor szembesültem vele, hogy a föld alatti rész teljesen amorf. Valószínűleg az építéskor (1978) csak belülről volt zsalu, kivül csak a kiásott föld, ezért teljesen egyenetlen a beton+terméskő kombó falazat. Hogyan tudnék ere szigetelést rakni vagy egyáltalán szükséges-e? 45cm vastag a falam. Ha XPS-t rakok valahogyan és föld helyett murvát töltök vissza majd erre a térkő megy megfelelőnek véli az elrendezést?
    Válaszát előre is köszönöm!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gábor
      A legfontosabb kérdés természetesen az, hogy mennyire egyenetlen a felület?
      Ha több centiméteres eltérések vannak, akkor a szigetelés szempontjából az lenne jó, ha az egyenetlen felületet ki lehetne egyenlíteni a XPS lapok felragasztása előtt. Nagyon egyenetlen felületre nem sok értelme van az XPS felrakásának. A szigetelés sem lesz jó, és a felragasztás sem lesz stabil.
      Konkrét választ helyszíni szemle nélkül nemigen tudok adni ebben a helyzetben.

  14. Sümegi Bernadett

    Tisztelt Dalos-blog!

    Újabb építésű (2016) házunk lábazata vizesedik a ház egyik oldalán. Kiástuk a ház oldalát, és drain lemez, drain cső felhelyezését tervezzük és kaviccsal töltenénk fel a kiásott hézagot.
    Eddig föld volt benne, ezért arra gondoltunk, hogy onnan szívja fel a fal/szigetelés a vizet.
    Egy kisebb eső után azonban újra vizesedés jelent meg a lábazaton, pedig a mellette lévő föld por száraz, nem éri közvetlen esővíz, mert van egy kis előtető is. Már a lábazat mellett lévő földből sem tud vizet szívni, hisz kiástuk.
    A házon belül ezen az oldalon nem tapasztalunk vizesedést.
    Teljesen tanácstalanok vagyunk, mitől vizesedhet, hiszen 10 cm polisztirol szigetelés van rajta.
    Érdemes feltenni a drain lemezt vagy komolyabb kivizsgálás szükséges?

    Válaszát előre is köszönöm.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Bernadett
      Természetesen meg lehet próbálni a drén lemez felrakását. Egy komolyabb feltárás azonban pontosabb választ tudna adni a feltételezés helyett.

  15. János

    Jó napot érdeklődnék hogy új építésű a házunk ami 3sor zsalu elem ből 12 cm szerelő beton és erre jön még 15 cm magas lépésálló és 8cm esztrichbeton az lenne a kérdésem hogy milyen magasan érdemes lábazati szigetelést rakni?elég csak a zsalukő magasságába? Vagy érdemes magasabbat? kb 40- 60 cm töltés még lesz a ház körül. 1 részén járda lesz a többi részén pedig körbe kavics. Előre is köszönöm a válaszát.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves János
      Igen ez jó kérdés. A töltés tetejétől, a ház körüli járda szintjétől legalább 40 cm legyen a lábazat. Ez azonban tényleg a minimum.

  16. Kiss Attila

    Üdvözlöm!

    Homlokzat és lábazati szigetelése előtt állok.
    Az egyértelmű, hogy a lábazat nem kaphat vastagabb szigetelést mint a homlokzat, különben az esővíz lecsorogva beszivároghat a szerkezetben. Az ideális nyilván az, ha a homlokzat helyezkedik el „kijjebb”. De mi a helyzet akkor, ha az XPS és a kőzetgyapot egy síkban van. Pl. 10 cm vastagságú a lábazati és a homlokzati szigetelés is. Egybe hálózva a találkozásuk, folytonosság meglenne.

    Köszönettel:

    Kiss Attila

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kiss Attila
      Az elmélet mellett mindig fontosabb maga a kivitelezés minősége és pontossága. Ha a hőszigetelő vakolat és a lábazat vakolása is precízen, szakszerűen és kellő gyakorlat birtokában van elvégezve, akkor nem lehet baj.

  17. Benedek Réka

    Üdvözlöm.

    Segítséget kérnék.
    Adott egy 30cm kisméretű tégla fal, amit 8cm eps-el körbe szigelteltünk, most szigetelnénk a lábazatot, viszont a ház egy része körül beton van, amit nem szívesen vernénk fel, lehet erre valami megoldás?!
    Válaszát előre is köszönöm.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Réka
      Ha nincs pince, akkor a lábazat szigeteléssel a padló vízszigetelés alatti 60-80 cm-ig érdemes lemenni. Kompromisszumot persze lehet kötni, de annak azért következménye lehet.

  18. Hubicska Balázs

    Üdvözlöm! Egy domboldalba épült házat szeretnénk szigetelni, a homlokzatra( 30-as ytong ) 15 cm kőzetgyapot szigetelést szeretnénk, viszont a lábazatban nem vagyok biztos. A lábazat zsalublokkból készült, nincs pince sem szuterén, a lenti oldalon 1,4 m magas a föld feletti rész. Megfelelő, ha az aljzati vízszigetelés alatti 60-80cm magas sávot szigetelem 15 cm vastag xps lapokkal, a maradék részt pedig szabadon hagyom? Vagy szükséges a lábazat teljes felületén alkalmazni a szigetelést?

    Válaszát előre is köszönöm!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Balázs
      Hát igen. A padlószint, a vízszigetelés alatti 60-80 cm-es lábazati szigetelés elég. Azonban semmiképp sem hagynám szabadon a lábazat föld feletti részét. A felcsapódó eső nem tesz jót a lábazatnak.

  19. Hegedűs Péter

    Üdvözlöm!

    Van egy könnyűszerkezetes házunk, aminek a lábazati szigetelése kb 1cm-re van a járdától. A probléma az az, hogy azon a hézagon keresztül a víz, rovarok és rágcsálók is meg tudják közelíteni a falszerkezetet és annak külső burkolatát. Mivel érdemes a hézagot kitölteni? Kaptam több ötletet is, például fagyálló csemperagasztó, szárazbeton, bitumenes anyagok, habos szigetelőanyag stb. Mi lenne a legjobb megoldás ebben a helyzetben?

    Válaszát előre is köszönöm!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Péter
      Ezek mind jó ötletek lehetnek. Egy centiméteres vastagságban odarakva azonban tartósságuk, fagyállóságuk és a hézagkitöltő képességük is meglehetősen bizonytalan lehet. Itt valamilyen rugalmas, flexibilis anyag lenne jó, ami fagyálló és vízálló is.
      Talán valamilyen flexibilis fagyálló csemperagasztó vagy bitumenes kitöltés lenne a legjobb. Azonban a mínusz 15 fokot és a plusz 35 fokot nem sok anyag bír egy centiméteres vastagságnál hézagmentesen.

  20. Pál Mórocz

    Üdvözlöm!
    Egy régi kocka ház a miénk, a lábazat 1meter 10 cm . Kőből készült.A házat 10 cm polisztirol hőszigetelő anyaggal fogom szietelni. És azt a tanácsot kaptam hogy a lábazatot nem kell beszigetelni. Mert elég magas. A véleményed szeretném kérni. Köszönöm! Üdv: Mórocz Pál.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Pál
      Nem igazán tudok hozzászólni. A 10 cm vastag polisztirol szigetelést meglehetősen vékonynak tartom kőből készült házra, különösen hagyományos fehér polisztirolból. A lábazat nem szigeteléséhez pedig nem igazán szeretnék hozzászólni.

  21. Norbert

    Tisztelt Dalos Blog!

    Idén vásároltunk egy 1980-ban téglából épült családi házat. Szigeteletlen, ezért utólagosan mindenképp be szeretnénk a házat „csomagolni”.

    A padlásfödém kapni fog egy 30cm-es közetgyapot szigetelést.
    A homlokzatra 20cm-es austrotherm grafit reflex lapokat, lábazati szigetelésnek pedig szintén austrotherm expert fix 15cm vastag lábazati szigetelést választottam. Azt gondolom, hogy ennek elégnek kellene lennie, a későbbiek folyamán a konyhát illetve a nappalit is újra járólapozni fogjuk ekkor kapni fognak 3cm-es Austrotherm EPS-t, így a földszinten minden helyiség szigetelve lesz.

    A ház körül 50cm-es járda van, eredetileg eddig akartam leengedni a lábazati szigetelést, viszont olvastam, és javasolják, hogy törjük fel a betont, és a benti padló szintje alá ássunk le 30-50cm-el.

    Kérdésem az lenne, hogy tényleg ennyire ajánlott a „szigetelést leásni”?
    Ha esetleg ezt kimarad, és csak a járda felett 1cm-el kezdődik a szigetelés, az mennyire vehető észre majd a fűtésnél?
    Valamint a véleménye szerint elegendő-e a mai világban ennyi szigetelés a házra?

    Köszönöm válaszát.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Norbert
      Igen tényleg ajánlott a lábazati szigeteléssel legalább ennyivel a benti padló szintje alá menni. Viszont valóban igaz, hogy a legtöbben nem törik fel az ennél alacsonyabb lábazat mellett a járdát utólagos szigeteléskor.
      A 3 cm-es Austrotherm EPS talajon fekvő padló szigetelésére meglehetősen vékony. Legalább Grafit 100-as legyen, ha csak 3 cm fér el.
      A 30 cm vastag kőzetgyapot padlás szigetelés és a 20 cm vastag grafitos homlokzati szigetelés is felette van a ma alkalmazott átlagos hőszigetelési vastagságoknak. Bőven felette. Aztán hogy ez 10-20 év múlva milyen fűtési költség megtakarításra lesz elég, azt majd megtudjuk, amikor 10-20 év múlva megismerjük a fűtésre használt tüzelőanyag árát.

  22. Lukács Tamás

    Kedves Dalos Blog!

    3 éve vásárolt ingatlanom homlokzata 8 cm EPS szigeteléssel van ellátva, és lábazati szigetelés helyett ez van leengedve a talajba valameddig. Mióta a házban lakunk, 2-3 helyen a alsó sarokban képződött penész, ezért gondolkodom a lábazati résznél az EPS-t eltávolítani és XPS-t rakni a helyére. Van értelme ennek a megoldásnak? Ahol járda van a fal mellett, ott is cserélni kellene XPS-re (bár azon az oldalon nem észleltem penészt). Illetve mehet szintén 8 cm, hogy egy síkban legyen a homlokzat a lábazattal?

    Szíves válaszát előre is köszönöm!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tamás
      A lábazat szigetelésére a felcsapódó és a talajból felszívódó nedvesség miatt nem alkalmas az EPS. Ezért a lábazaton lévő EPS helyett XPS-t felrakni mindenképp érdemes.
      A lábazati XPS szigetelésnél az igazi az lenne, ha egy kicsit vékonyabb lenne a szigetelés, hogy a homlokzatról lecseppenő vízcsepp lecseppenjen a lábazati szigetelés előtt. A falszerkezet és a lábazat együttes hőszigetelő képességének a teljes keresztmetszeten pedig nagyjából egyforma nagyságúnak kellene lenni. És mivel a homlokzati fal hőszigetelő képessége általában jobb, mint a lábazat betonalapjáé, ezért a lábazati XPS-nek jobb hőszigetelő képességűnek, alacsonyabb hővezetési tényező értékűnek kellene lenni a homlokzati EPS szigetelésnél.

  23. Kis András

    Kedves Dalos Blog!
    Egy 1990 körül épült kétszintes családi ház szigetelésében szeretnék néhány kérdést feltenni. A ház fala elvileg beton és tégla szigetelés nélkül.

    Az alsó szint szuterén, kb. 60-70 cm-el a talaj szint alatt helyezkedik el. Itt a szuterén szinten az ablakok gyakorlatilag a talajszint fölött ~5-10 cm-re vannak. A ház körül viszonylag keskeny beton járda van. A lábazati hőszigetelést milyen formában szokták kivitelezni? Jól gondolom, hogy a járda feltörése után a szuterén szintje alá kell ásni 40-50 cm-rel vízálló XPS lábazati szigeteléssel? Magyarul körbe kellene ásni az egész ház mentén ~ 1 méter mélységben?

    A másik kérdés, hogy a „magas” földszinthez a fal mentén beton lépcső vezet fel a ház két oldalán. Az egyikhez egy beton terasz ~10 m2-es is tartozik. A terasz, ha jól gondolom gyakorlatilag hűtőbordaként viselkedik a padlót tekintve. Ezeket a felületeket hogy szokták szigetelni?

    Üdv,
    András

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves András
      Igen, jól gondolja.
      A terasz víz és hőszigetelésére pedig egy tapasztalt szakembertől kérjen helyszíni felmérés alapján egyedi kivitelezési javaslatot.

  24. Molnár Norbert

    Tisztelt Szakértő!

    Érdeklődni szeretnék,hogy van egy 100nm2 kádár kocka házunk,amit 2 éve vásároltunk.A ház belseje teljes felújításon esett át!Most tervezzük a külső hőszigetelést! A ház falai tégla,a lábazata terméskő.Homlokzatra 12cm EPS kerül.A ház alatt pince található.A lábazat 100cm magas.A belső talajszint és a lábazat között 15cm a szint különbség.Érdeklődnék hogy amennyiben a homlokzati szigetelést a 15cm szint különbség alá vinnénk(így kb 25cm lenne a belső talaj és lábazat közötti szakasz) nagy hibát teszünk ha nem szigeteljük a lábazatot?Ezáltal meghagyva a szép kő látványt!
    Válaszát köszönöm!

    Tisztelettel:
    M.Norbert

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Norbert
      A jó hőszigetelés lényege az, hogy lehetőleg a lábazatnál és a homlokzaton is a teljes falszerkezet, illetve lábazatszerkezet együttes hőszigetelő képességének nagyjából egyformának kell lennie. Ekkor nem alakul ki hőhíd a lábazat és a homlokzati fal között. A hőhidaknál nemcsak rosszabb a hőszigetelés, hanem hidegebb a fal, ami emiatt nedvesedhet, penészedhet is. Nem szerencsés a lábazatot szigetelés nélkül hagyni.

  25. Balogh Tímea

    Üdvözlöm! Vásároltunk egy régi kő alapra épített, tufa falazatú házat. A falak alá kátrány vízszigetelést tettek. Régen nyaralónak használták kevés bútorral és nem volt penészesedés. Most azonban a külső falak és az aljzat találkozásánál lecsapódik a pára és felpúposodik a festék, bepenészedik. Feljebb a falon nincs víz csak az alsó részen a parketta szélénél végig. Azt tudjuk, hogy hőszigetelve nem volt alulról sem és a falazat sem. A ház már be van vakolva így nem szívesen szigetelnénk és eleve 50 cm vastagok a falak. Elég lehet-e, ha a parketta alá raknánk szigetelést vagy kívülről csak a lábazatra? Vagy mindkettő? Köszönöm.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Balogh Tímea
      Helyszíni vizsgálat nélkül erre a kérdésre nemigen tudok válaszolni

  26. Kocsis Katalin

    Üdvözlöm.
    Segítséget szeretnék kérni Öntől, nagy dilemmám van. Hetek óta tépelődök ezen a dolgon. A nyáron vásároltunk egy 85- ben épült házat, mely B 30-as téglából épült. Most készülünk a szigetelésére. Homlokzatára 20-as Eps-t vásároltunk, a lábazatra 15-ös Xps -t. A lábazat szigeteléséhez fel szerettük volna vágni a beton járdát körben, hogy a járda szint alá 50 cm-re le tudjunk ásni, és onnantól szigetelni. Széles és nagyon vastag beton járda van, elkezdtük felvágni, de reménytelen ebből negyven métert felvágni. A ház pár lépcsőn felmenve megközelíthető, azaz a belső padló szint a külső járda szinthez képest 50-60 cm feljebb van. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben ha csak a járdára leengedve kezdenénk a lábazat szigetelését, mennyire rontaná a szigetelés hatását az eredeti tervhez képest. A lábazat magassága 57 cm. Igazából két okból kifolyólag szeretnénk szigetelni a házat. Egyrészt nagyon hideg, „süt” a falakból a hideg, másrészt az ablakcsere után mikor elkezdtünk fűteni, vastagon penészesek lettek a falak, pedig a páratartalom optimális, 50 százalék a lakásban. Nagyon szerettem volna, ha a szigetelés tökéletesre sikerül, de ez a vastag erős járda áthúzta a számításaimat. A másik kérdésem, hogy a gáz csövek a lábazaton futnak, azt olvastam, hogy ki kell emeltetni, de nem kis költség. A kérdésem, hogy van-e erre más alternatíva, vagy csak a falból kiemelés. Nagyon megköszönöm előre is válaszát. Üdvözlettel: Kocsis Katalin

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Katalin
      Nyilván rontja a szigetelés hatását. Azt azonban, hogy mennyivel, azt még egy konkrét helyszíni felméréssel is csak valószínűsíteni lehet. A homlokzat szigetelését mindig a ház szellőzésével, szellőzési rendszerével együtt érdemes megtervezni, végiggondolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük