Érdekli a lábazat szigetelés?

A külső szigetelés nem ér véget a homlokzat szigetelésével. A falak szigetelésének folytatásaként a lábazat szigetelés is fontos fűtési költségei csökkentéséhez.

A lábazat szigetelés nemcsak a fűtési költségek csökkentésében, hanem családi háza állagának a védelmében is fontos szerepet játszik.

  • Egyrészt a lábazat szigetelésének elmaradása vagy pedig nem megfelelő szigetelése esetén a külső fal és a lábazati beton találkozásánál kialakuló hőmérséklet különbség hatására kicsapódhat a fal tövében a falat érő pára, és ez penészedést okozhat.
  • Másrészt pedig az esős őszi és a havas téli időben a talajról felcsapódó vagy beszivárgó eső és hólé okozhat a megfelelő szigetelés nélküli épületben nagyon nehezen helyreállítható károkat.
lábazat szigetelés

Lábazat szigetelés a homlokzat szigetelés folytatásaként

Éppen ezért családi háza lábazatának nemcsak fűtési költségei alakulásában, hanem a ház állapotának védelmében is alapvető fontosságú szerepe van. A megfelelő állagvédelemhez a lábazatot mindig el kell látni hőszigeteléssel és vízszigeteléssel is.

  • A hőszigetelés azért fontos, hogy ne alakuljanak ki hőhidak, és elkerülje a páralecsapódásból kialakuló penészedést a falak tövében.
  • A vízszigetelés pedig a falat védi a talaj nedvességétől, valamint a felcsapódó esőtől és hótól. A vízszigetelésnek kiemelkedő fontossága van az épület statikai állapotának a védelmében és hőszigetelésben is. Ez nem meglepő, hisz az átnedvesedett falszerkezet stabilitása rohamosan romlik, a nedvességet kapott homlokzati hőszigetelő anyag pedig elveszíti hőszigetelő képességét.

A homlokzati fal és a lábazat kialakításától függően többféle lehetősége van a lábazat víz és hőszigetelésének a megoldására.

Többrétegű homlokzatburkolat esetén, amikor a falra kerülő hőszigetelésre (ami jellemzően elsősorban polisztirol lemez vagy kőzetgyapot szigetelés lehet) még homlokzati vakolat is kerül, viszonylag könnyen megoldható a lábazat megfelelő víz és hőszigetelése.

  • Hisz a homlokzati falra – a falazóanyag hőszigetelő képességétől függően persze – kőzetgyapot szigetelés esetén is legalább 10 centiméteres szigetelést érdemes rakni, és erre kerül még fel az alapvakolat és a fedővakolat.
  • Hagyományos EPS polisztirol szigetelésnél a falszerkezet hőszigetelését is figyelembe kell venni, de általában érdemes bőven 10 centiméter feletti vastagságban felrakni a fehér színű EPS szigetelést.
  • Grafitos polisztirol szigetelésnél az előbbi hagyományos polisztirolnál vékonyabb szigetelés is elég, hisz ezeknek a grafitos lemezeknek a hőszigetelő képessége 20-30%-kal is jobb az EPS lemezeknél. De a fűtési költségek elvárt szintű megtakarításához grafitos hőszigetelésnél is érdemes a 10 centiméteres vastagságban gondolkodni.

A homlokzati fal szigetelésének ez a vastagsága biztosítja a lábazat megfelelő víz és hőszigetelését is. Ugyanis a lábazati betonszerkezetre egy 4 centiméterrel vékonyabb víztaszító szigetelés kerülhet, ami bentebb lesz a homlokzati fal síkjánál, és ez biztosítja a homlokzati falról lecseppenő esővíz lefolyását is. Vagyis a homlokzati falról lecsorgó eső nem a kiálló lábazati szigetelésbe próbál bejutni, hanem lecseppen felette. Ezzel pedig nem fog károsodni a szerkezet.

Jellemzően ezt a homlokzati és lábazati szigetelési szerkezetet lehet alkalmazni az utólagos szigeteléseknél, és azoknál az új építéseknél is, ahol a homlokzati fal megfelelő hőszigetelését nem a korszerű falazóanyag biztosítja önmagában, hanem külön hőszigetelő anyag kerül fel a homlokzatra.

A polisztirollal szigetelt homlokzatok lábazati hő és vízszigetelésének megoldására kétféle szerkezet is kiváló megoldást nyújt:

  • Az Austrotherm által gyártott Expert Fix lemezek formahabosítással készülnek. Minimális a vízfelvételük, és jó a hőszigetelő képességük is. Az Expert Fix lapok hővezetési tényezőjének értéke alacsonyabb, mint a hagyományos fehér színű EPS lemezeké, ezért 2-4 centiméterrel vékonyabb vastagságban is megfelelő hőszigetelést képes biztosítani a lábazaton, emellett pedig a felcsapódó esővel szemben is védi az épületet. Nem mellesleg a 2-4 centiméterrel vékonyabb vastagsága biztosítja, hogy a homlokzatról lecsorgó eső lecseppenjen a homlokzatról. Bordázott felületén pedig jól megtapad a felvitt lábazati vakolat.
  • Az XPS polisztirol lemezek hővezetési tényezőjének értéke hasonló az Expert Fix lemezekéhez, ezért ezek is megfelelő hőszigetelést képesek biztosítani 2-4 centiméterrel vékonyabb vastagságban is. A vízszigetelésük pedig még jobb is, mint az előbbi, formahabosítással készülő Expert Fix lemezeknél.

A két lábazati szigetelésre használható lemez közül bármelyiket választja, megfelelő lehet a lábazat szigetelése. Természetesen a lábazati szigetelés anyagának és vastagságának a megválasztásakor vegye figyelembe azt is, hogy milyen építőanyagból épült a homlokzati fal, és milyen vastag, valamint a homlokzatra kerülő szigetelés típusát és vastagságát is.

Ha viszont a homlokzati fal olyan korszerű falazóanyagból készül, amely már önmagában is megfelelő hőszigetelést biztosít a homlokzaton, akkor a lábazat megfelelő hő és vízszigetelésére már az épület tervezésekor gondolni kell.

Az épület megfelelő statikájának biztosításával meg lehet oldani úgy a korszerű anyagból, pl. Porotherm Klíma téglából épült fal építését, hogy a néhány centiméterrel kintebb hozott téglafal alá befér még a lábazati szigetelés is. Ekkor a lábazat védve van a homlokzatról lecsorgó csapadéktól.

Ha az épület tervezésekor nem gondoltak a lábazat hőszigetelésére, akkor a lábazati vízszigetelésre ragasztott 4-8 centiméter vastag hőszigetelés, és a még erre felkerülő lábazati vakolat síkja kintebb lesz a homlokzati fal síkjánál, és a homlokzatról lecsorgó eső még egy 45 fokos kialakításkor is beszivároghat az épületszerkezetbe. Ez azért rossz, mert károsíthatja a falat és a lábazatot is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.