37
éve
Építőanyag kedvező áron
Építsen velünk! Számíthat ránk...
Építőanyag kereső
Termékeink

Grafit Reflex
Minőségi lakások Ürömön

Alapvakolat, simító vakolat

Alapvakolat, vakolóhabarcs

Az alapvakolatok a belső és külső falazatok és betonalapok szerkezetének bevonására, védelmére, felületének kiegyenlítésére készülnek. Használatukkal egyenletes falszerkezet alakítható ki a fedővakolat felhordásához.

  • Az alapvakolatokat egy vagy több rétegben is fel lehet vinni a vakolandó vastagság függvényében.

A több rétegben felvitt alapvakolatnál az egyes rétegek között várni kell a száradásra, de nem mindegy, hogy mennyi időt.

  • Annyit mindenképp várni kell, hogy kellően kiszáradjon a felvitt réteg ahhoz, hogy a következő réteg ne zárja a megfelelően ki nem száradt réteg nedvességét. Sokat azonban nem lehet várni, mert az alsó rétegnek még kellően frissnek kell lennie ahhoz, hogy az egymásra felvitt rétegek megtapadjanak, együtt dolgozzanak.
  • Az egyes rétegek közötti várakozási időt a gyártók pontosan megadják az alapvakolatokhoz. Mész-cement kötőanyagú vakolatoknál ez a várakozási idő akár 6-8 óra is lehet. Sokkal több ennél azonban nem.

Az alapvakolatokkal nemcsak kiegyenlíthető a fal egyenetlensége, hanem

  • javítható a hőszigetelése,
  • a vízzel szembeni ellenállóképessége,
  • fagyállósága is.

Utólagos homlokzati szigetelésnél a kiválasztott hőszigetelő rendszer nagy biztonsággal olyan falfelületre rakható fel, amelynek az egyenestől való eltérése nem haladja meg a plusz, mínusz fél centimétert.

  • Ha ennél egyenletlenebb a szigetelendő falfelület, akkor a fal egyenetlenségeit ki kell egyenlíteni. Ennel pedig a legegyszerűbb módja a falfelület vakolása valamilyen alapvakolattal. Ez azonban sokszor nem így történik.
  • A  homlokzati fal egyenetlenségét gyakran a hőszigetelő rendszer ragasztásának vastagságával igyekeznek megszüntetni. Ez azonban nem szerencsés megoldás. A hőszigetelő rendszereket nem arra találták ki, hogy a falak egyenetlenségét „kozmetikázzák”. A hőszigetelés ugyanis akkor a leghatékonyabb, ha a szigetelő párhuzamos a falfelülettel. Ezt pedig egyenetlen falfelületnél a fal alapvakolásával biztosíthatja a leginkább.

Simító vakolat

A vakolat végleges felületi megjelenését a simító vakolat adja meg.

A simító vakolatok gyárilag előkevert külső és belső kézi vakolatok, amelyek a kézzel vagy géppel felvitt alapvakolatok felületi elsimítására szolgálnak.

  • Az előkevert simító habarcsok vízzel való felkeverésük után azonnal hordhatók fel a falra, és simíthatók.
  • A simítás utáni felület egyenletessége természetesen nagymértékben függ az alapvakolattól, az alapvakolás minőségétől, egyenletességétől.

A simító vakolat felvitele után esztétikus, sima, festhető felületet biztosít a külső homlokzaton és a belső falakon is.