Csemperagasztó kiválasztása

Kültérre vagy beltérre keres csemperagasztót? Fagyálló legyen? Vagy flexibilis csemperagasztó? Milyen még? Mire figyeljen a csemperagasztó kiválasztásakor? Hogyan előzheti meg, hogy a drága pénzen vett burkolat idő előtt felváljon a konyhában, a teraszon vagy más helyen, ahova a csemperagasztóval fogja felragasztani?

Ne csak a legjobban tetsző burkolat kiválasztására figyeljen, hanem arra is, hogy milyen tartósan fogja tudni felragasztani a burkolatot. A nem megfelelő csemperagasztóval való ragasztásnak ugyanis könnyen az lehet a vége, hogy a leragasztott lapok hamar felválnak. Ezt érdemes megelőzni a megfelelő csemperagasztó kiválasztásával.

Mikor flexibilis és mikor fagyálló a csemperagasztó?

Mit jelent a fagyálló és mit jelent a flexibilis csemperagasztó? Mikor melyiket használja?

A fagyálló csemperagasztó azt jelenti, hogy a hideg, fagypont alatti hőmérsékletnek kitett burkolat ragasztásához ilyen ragasztóra van szükség. Ilyen hideg időjárási körülmény a szabadban lévő burkolatnál bármikor előfordulhat a téli időszakban. A fagyálló csemperagasztóval ragasztott burkolatnak nemcsak a fagypont alatti hőmérsékletet kell károsodás nélkül elviselni, hanem a hőmérsékletváltozás miatti térfogatváltozást, a hideg miatti összehúzódást és a meleg miatti tágulást is. Valamit azt is károsodás nélkül kell elviselni a burkolatnak, ha jelentős csapadék hull a burkolatra.

Vagyis a fagyálló csemperagasztó azt jelenti, hogy a téli időszakban előforduló 20-40 fagyás-olvadási napon, amikor hajnalban fagypont alatti, napközben viszont fagypont feletti a hőmérséklet, az ilyen csemperagasztóval ragasztott burkolat károsodás nélkül alkalmazkodik a hőmérséklet változásaihoz. Vagyis hiába van éjszaka fagyos hideg, nappal pedig olvadás, a fagyálló csemperagasztóval ragasztott burkolat lapjai nem repedeznek meg a hőmérséklet ingadozásától, és nem is válnak el a burkolat alapjától. Mit jelent akkor a rugalmas, flexibilis csemperagasztó?

baumit flextop csemperagasztó

Baumit Flextop flexibilis csemperagasztó

A flexibilis csemperagasztó azzal több a fagyállónál, hogy sokkal nagyobb és gyorsabb hőmérséklet ingadozást is elvisel a flexibilis ragasztóval ragasztott burkolat. Mit jelent ez? Azt, hogy nemcsak a hajnali legnagyobb hideg és a déli, kora délutáni legnagyobb meleg közötti több órás hőingadozás nem tesz kárt a flexibilis ragasztóval ragasztott burkolatban, hanem a hirtelen hőmérsékletváltozás sem. Mikor fordul elő ilyen gyors hőmérsékletváltozás?

Például akkor, amikor a tűző naptól átforrósodott burkolatra hirtelen egy nyári záporeső vagy zivatar zúdul. Mi történik ilyenkor a burkolattal?

  • Az akár 66 fokra is felmelegedett burkolatra hirtelen lezúdul a hideg eső. Ekkor előbb a burkolólapok hőmérséklete csökken le gyorsan, utána pedig a lapok ragasztására használt ragasztó, majd pedig a ragasztás alatti felület is. A lényeg az, hogy a 60 fokos hőmérséklet hirtelen csökken, és ráadásul nem egyenlegesen, hanem először a burkolólapok felszínén, majd pedig egyre lentebb a burkolatban és annak alapjában.
  • Ráadásul a burkolólapoknak, a ragasztónak és a burkolat alapjának a hőtágulása és a hőmérsékletcsökkenés miatti zsugorodása sem egyforma. Ez még a hirtelen hőmérsékletcsökkenésen túl jelentős feszültséget is okoz a különböző hőtágulási együtthatókkal rendelkező szerkezetben.

Ezt tehát azt jelenti, hogy ha a burkolatot a déli vagy kora délutáni órákban éri a napsütés, akkor a burkolat akár 55-60 fokra is felforrósodhat. Minél sötétebb a burkolat, annál inkább elnyeli a nap sugarait, ezért annál melegebb. A lapok felforrósodása általában lassan, fokozatosan következik be, ahogy melegszik az idő. Ha erre a 60 fokra felforrósodott burkolatra egy hirtelen nyári zivatar zúdul, akkor a burkolat hőmérséklete akár fél óra alatt is visszaeshet akár 20 fokra is. Ezt a nagyon gyors hőmérsékletcsökkenést csak akkor képes a burkolat a lapok felválása nélkül elviselni, ha nemcsak fagyálló, hanem rugalmas, flexibilis ragasztóval vannak leragasztva a burkolólapok.

Csemperagasztó kiválasztásakor mire figyeljen?

Hol ragasztja a burkolatot?

Nem mindegy, hogy kültérben vagy beltérben ragasztja a burkolatot. Kültérben el kell bírni a burkolatnak a fagypont alatti hőmérsékletet és a nyári nagy meleget, sőt akár még a tűző nap perzselő sugarait is. Kültérben jóval nagyobb igénybevételnek van kitéve a burkolat az időjárás változó körülményei miatt.

Ha egy sötét tónusú, antracit burkolatot egész délután éri a tűző nap, akkor akár 60 fok feletti hőmérsékletre is felmelegedhet. Egy hirtelen zivatarban pedig akár 20 fok alá is csökkenhet a burkolat hőmérséklete akár 10 percen, negyedórán belül. Ezt a jelentős hőmérséklet ingadozást csak nagy rugalmasságú ragasztással képes elviselni a burkolat.

Ugyanez lehet azonban beltérben is akkor, ha padlófűtés van a burkolat alatt. Ugyan ilyenkor nem ennyire rövid idő alatt nő meg a burkolat hőmérséklete, azonban padlófűtésnél is rugalmas, flexibilis ragasztóra van szükség a burkolat megfelelő ragasztásához.

Milyen burkolólapokat ragaszt?

Minél nagyobb méretű lapokat ragaszt, annál rugalmasabb ragasztóra van szükség a ragasztáshoz.

A csemperagasztó kiválasztásakor figyeljen arra is, hogy nedvszívó vagy nem nedvszívó lapokat fog ragasztani. Nem nedvszívó lapok például a greslapok. Nedvszívó lapok az égetett kerámiából készülő csempék, a térkövek vagy a természetes kövek is.

A burkolólapok vastagsága is fontos szempont a ragasztó kiválasztásakor. Különösen akkor, ha a falra ragasztja a lapokat függőlegesen. Még nagyobb gondossággal kell eljárni akkor, ha a mennyezetre ragaszt burkolólapokat. Ilyenkor akár még külön megerősítésre is szüksége lehet a ragasztó mellett.

A burkolólapok színe is fontos szempont a csemperagasztó kiválasztásakor. A sötét színű lapok sokkal jobban elnyelik a fényt, ezért jobban felmelegszenek. A sötétebb színű lapok ragasztásához jó minőségű flexibilis csemperagasztóra van szükség.

Milyen alapra ragasztja a burkolatot?

Nem mindegy az sem, hogy milyen alapra ragasztja a burkolatot. A jól nedvszívó vakolatra vagy az aljzatbetonra való ragasztásnál nincs különösebb probléma, mert a nedvszívó felületre jól tud ragasztani. Ha viszont egy már meglévő csempefelületre ragaszt egy újabb csempét a falra, akkor jó tapadószilárdsággal rendelkező ragasztóra van szüksége. Mégpedig annál jobb tapadásúra, minél vastagabb a felragasztandó csempe.

Milyen csemperagasztó jelölések vannak?

A cement kötésű csemperagasztókat C betűvel jelölik. A normál tapadású cementes csemperagasztó 1-essel van megjelölve, C1. A fokozott tapadással bíró, vastagabb lapok ragasztására is alkalmas csemperagasztó C2 jelöléssel van ellátva.

T jelöléssel látják el a falra való ragasztáshoz használható csemperagasztót. Ezek a csemperagasztók használhatók a felülről lefelé haladó burkoláshoz is. Azért, mert nem csúsznak meg a már felülre felragasztott csempék.

A gyorsan kötő csemperagasztókat F betűvel jelölik.

E jelöléssel látják el azokat a csemperagasztókat, amelyek lassan száradnak, és a felkenéstől számított akár 30-40 percig is képesek megőrizni a ragasztóképességüket. Ennek az az előnye, hogy egyszerre nagyobb felületre lehet felhordani a ragasztót, és könnyebben, gyorsabban lehet haladni a burkolással.

A csemperagasztók rugalmasságát, alakváltozási képességét az S1 és S2 jelölés mutatja. Az S1-es jelölésű csemperagasztó megkötött állapotban akár 2,5 mm-es elmozdulásra is képes anélkül, hogy leválna a burkolólap. Az S2-es jelöléssel ellátott csemperagasztó pedig akár 5 mm-es elmozdulásra is képes rugalmasan reagálni. Mi ennek a jelentősége? Az, hogy a burkolat egy nagyon gyors felmelegedésnél vagy lehűlésnél képes rugalmasan alkalmazkodni a gyors hőmérsékletváltozáshoz, és képes elviselni a burkolat és a ragasztott felület eltérő hőtágulási együtthatóját is.

Például egy napsugárzásnak kitett kültéri burkolatnál a teraszra a világos lapokat érdemes S1-es hőtágulással bíró csemperagasztóval felrakni. A sötétebb színű lapokból álló burkolatot pedig érdemes inkább S2-es ragasztóval lerakni. Azért, mert ezzel a ragasztással még egy kánikulai napon lezúduló hirtelen zivatarnál sem kell tartani a hirtelen hőmérsékletcsökkenés miatti lapleválásoktól.

Ezt a jelölést követve a C1-es, normál tapadású csemperagasztók csempék beltéri ragasztásához jók. Ha T jelöléssel is el van látva a ragasztó, akkor felülről lefelé haladó ragasztásra is használható.

A C2-es jelölésű, nagyobb tapadóképességű csemperagasztók a rugalmas, flexibilis csemperagasztók. Ha T jelöléssel is el van látva a ragasztó, akkor felülről lefelé haladó ragasztásra is használható, az E betű pedig a ragasztó lassú száradására utal. Ezek már kültérben való ragasztásra is jól használhatók, azonban tűző napnak kitett burkolat ragasztásához még nem elég a ragasztó rugalmassága.

A cementes C2TES1 ragasztó már igazán komoly rugalmas csemperagasztó. Sötét színű, nagyméretű lapok napsütésnek kitett kerti pihenő vagy teraszburkolat ragasztására is nagy biztonsággal használható ez a rugalmas csemperagasztó.

Még nagyobb rugalmassága van a C2TES2 jelöléssel ellátott csemperagasztónak. Azért, mert ez a ragasztó akár 5 mm-es elmozdulásra is képes anélkül, hogy leválna a felragasztott burkolat. Ilyen kimagasló rugalmasságú ragasztára tényleg csak ritkán, extrém igénybevételnél lehet szükség.

Ha valami miatt szorít az idő, és gyorskötésű csemperagasztóra van szüksége, akkor a gyors kötést jelölő F betűnek is szerepelni kell a csemperagasztó jelölésében. Ilyen gyors kötésű, nagy rugalmasságú csemperagasztó a C2FTS1 jelölésű ragasztó.

Ha még mindig bizonytalan a csemperagasztó kiválasztásában, akkor a Hogyan válasszon csemperagasztót kérdőív kitöltésével tud segítséget kérni a burkolatának és a burkolat körülményeinek megfelelő csemperagasztó kiválasztásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük