Kémény problémák, kémény hibák

A gáz tüzelés elterjedésével háttérbe szorultak a hagyományos, téglából épített kémények. A kéménytéglából és kisméretű téglából épített kémények „csak” a hagyományos vegyes tüzelésnél alkalmasak az égéstérben keletkezett füst biztonságos elvezetésére. A cserépkályhába és a kandallóba jellemzően fával tüzelünk. A vegyes tüzelésű kazánban a tűzifa mellett tüzelhet még szénnel, brikettel és pellettel is. Emellett a kertben keletkezett bármilyen megszárított növényi hulladékkal is bátran tüzelhet a vegyes tüzelésű kazánban. Ezeknek az égéstermékét is biztonsággal elvezeti a hagyományos tégla kémény.

A gáz tüzelés füstelvezetésére azonban nem alkalmasak a hagyományos téglából épített kémények. A gáz tüzelésekor ugyanis sokkal alacsonyabb a tűztérből kilépő füstgázok hőmérséklete, a vízgőztartalma viszont jóval nagyobb. Emiatt a nagyobb víztartalom miatt gázfűtésnél az égéstérből távozó savas füstgázok idővel egyszerűen kioldanák a téglából épített kémény fugáiból a habarcsot. Emiatt a kémény hamar leomolhatna, ami nemcsak a füstgázok eltávozását tenné lehetetlenné, hanem még balesetveszélyes is.

De ha a kémény leomlása rövid távon nem is fenyeget, akkor is a savas füstgázok oldó, maró hatása miatt a téglából épített kémény tégla darabjai beomolhatnak a kéménybe, ami akár el is tömítheti a kéményt. Ha pedig nem is tömíti el a füst elvezetésére kialakított kéménykürtőt, akkor is akadályozza a füstgázok akadály nélküli zavartalan eltávozását.

Ezért sem lehet a hagyományos téglakéménybe bekötni gáztüzeléssel működő tüzelőberendezést. A biztonságos füstelvezetéshez megfelelő béleléssel kell ellátni a hagyományos kéményeket.

Hagyományos kémények hibái származhatnak

A kandalló, cserépkályha, a vegyes tüzelésű kazán vagy tűzhely tűzterében keletkezett füstgáz kéményt károsító hatásától.

Az időjárás, például egy orkán erejű szél vagy kemény fagy is okozhat olyan kárt a tégla kéményben, ami rontja a füst elvezetésének biztonságát.

A kémény szakszerű karbantartásának vagy pedig rendszeres tisztításának elmaradásából.

A hagyományos tégla kémény nem megfelelő működését okozhatja a kémény nem megfelelő huzathatása, ami például származhat a kis kürtőméretből vagy pedig a kémény nem megfelelő hosszából. Ilyen esetben azonban a kémény a kéményseprő hatóságtól nem is kap használatbavételi engedélyt. Ez azért veszélyes, mert a tűztérben keletkezett füstgázok nem távoznak el a kéményen át a szabadba, hanem visszaáramolhatnak a lakásba, és ott akár mérgezést is okozhatnak.

Elemes készkémények hibái származhatnak

leier kémények

Leier elemes kémények bármilyen tüzelési módhoz használhatók. Természetesen a megfelelő típust beépítve

Az elemes készkémények nemcsak vegyestüzeléshez hanem gáztüzeléshez is használhatók a füst biztonságos elvezetésére. Természetesen a készkéménynek a tüzelőberendezéshez, illetve a tüzelési módhoz biztonságosan használható típusát kell kiválasztani és beépíteni a füst elvezetéséhez.

Hiába jó azonban a kiválasztott kémény, ha valamilyen hibát elkövetnek a kémény beépítésekor.

A füst elvezetésével kapcsolatos hibák itt is előfordulhatnak:

  • Gondot okozhat az, ha nem a tüzelési módnak és a tüzelőberendezésnek megfelelő típusú készkémény vezeti el a füstgázokat a tűztérből. Nem kaphat használatbavételi engedélyt a kéményseprő vállalattól az a kémény, ahol a kivitelezést végző szakember nyilatkozatban nem igazolja, hogy a kémény építésekor, beépítésekor betartotta a kémény építésével kapcsolatos előírásokat. Csak akkor kaphat a kémény használatbavételi engedélyt, ha a szakember nyilatkozatban igazolja, hogy a tüzelőanyagnak és a tüzelőberendezésnek megfelelő kéményt építette be a kémény építésével kapcsolatos előírásokat betartva. Ha viszont tüzelési módot váltanak, akkor a kéménynek ennek az újabb tüzelési módnak is megfelelőnek kell lenni, vagy pedig át kell alakítani a kéményt vagy pedig az új tüzelési módnak megfelelő kémény beépítésére van szükség. Ha ez elmarad, akkor nagyon hamar probléma lehet a füst biztonságos elvezetésével.
  • A kémény nem megfelelő beépítése is nem várt problémát okozhat a füst biztonságos elvezetésében. Például a kémény túlterhelése a kelleténél kisebb kürtőméretű kémény beépítésével vagy a tökéletes égéshez szükséges levegőnél kevesebb levegő biztosítása.
  • A készkémény szakszerű karbantartásának az elmaradása is okozhat gondot a kémény üzemeltetésében.
  • A szélsőséges időjárási körülmények, például egy orkánerejű szél is okozhatják a kéményrendszer biztonságos füstelvezetésének problémáját.

Az előregyártott elemes készkémények szakszerű beépítésénél is körültekintően kell eljárni ahhoz, hogy a füstgázok akadálytalanul eltávozzanak a kéményen át, és áramoljanak vissza a lakótérbe. Azért különösen fontos ez, mert a legtöbbször a kémény beépítésekor elkövetett hibák okozhatnak problémát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük