Családi ház aljzatbetonozása

Az aljzatbetonozás során készül el a hő és hangszigetelő rendszerre lerakott aljzatbeton. Családi házában milyen legyen az aljzatbeton, és mire figyeljen az aljzatbetonozáskor?

Talajon fekvő padlónál az aljzatbeton új családi ház építésénél a szerelőbetonra lerakott víz és hőszigetelésre kerül. A hőszigetelésre az aljzatbetonozás előtt kerül még egy technológiai fólia is, ami az aljzatbetonozás nedvességétől védi meg a szigetelő hőszigetelő képességét.

Szintközi födémnél a két meleg oldal között hőszigetelésre nincs szükség. Fontos azonban a lépéshangok szigetelése. Szintközi födémnél ezért a födémre lerakott lépéshangszigetelőre kerül a nedvesség elleni védelmet biztosító technológiai fólia, és erre kerül az aljzatbeton.

aljzatbetonozás

Aljzatbetonozás talajon fekvő padlónál

Meglévő családi ház felújításakor nem biztos, hogy van annyi hely a küszöbszint alatt, hogy a talajon fekvő padló elkészítésekor az összes rétegrend a megfelelő vastagságban beférjen a küszöbszint alá. Ezért felújításkor sokszor kompromisszumot kell kötni az egyes rétegek vastagságában. A küszöbszint alatti kevés helynek sokszor a padló szigetelés vastagsága látja kárát. Pedig minél vastagabb a padlószigetelés, annál a nagyobb fűtési költség megtakarítás, és annál komfortosabb érzés mezitláb járkálni a padlón.

A talajon fekvő padló hőszigetelésekor is van azonban lehetőség a jobb hőszigetelő képességű padlószigetelő beépítésére. Ezzel pedig a vékonyabb hőszigetelés is jobb hőszigetelést képes biztosítani a padlón.

Mi az aljzatbeton szerepe?

Az aljzatbeton több feladatot is ellát:

  1. Ha padlófűtés van a házban, akkor az aljzatbetonba kerül a padlófűtés csőrendszere. Padlófűtésnél még fontosabb az aljzatbeton alá kerülő hőszigetelés milyensége. Ugyanis minél jobb a hőszigetelés a padlófűtés alatt, annál hatékonyabb lehet a padlófűtés.
  2. rockwool steprock nd padlószigetelés

    Rockwool Steprock ND padlószigetelés

    A lépésálló szigetelés a pontszerű terhelést nem bírja, ezért a szigetelőre kerülő aljzatbetonnak teherelosztó szerepe van. A pontszerű terhelést nagyobb felületre terheli rá. Az aljzatbetonnal nagyobb felületre elosztott terhelést pedig már jól bírja a padlószigetelő.
  3. A padlóburkolatnak is szilárd alapot ad az aljzatbeton. A padlóburkolat lehet meleg burkolat, például szőnyegpadló vagy parketta, és lehet hidegburkolat, például természetes kőburkolat, padlólap.
  4. Választhat azonban olyan megoldást is, amikor az aljzatbeton egyben a padlóburkolat is. Ilyenkor az aljzatbetonozáskor elkészült betonra már nem kerül más burkolat. Ekkor az aljzatbeton a tökéletesen lesimított és csiszolt felületével látszóbetonként funkcionál, és járófelületként jelenik meg a talajon fekvő padlón vagy szintközi födémen.

Milyen betont használjon az aljzat betonozásához?

Aljzatbetonozáshoz jól bedolgozható, kis zsugorodású betonra van szüksége. Az elkészülő beton csekély zsugorodása azért fontos, hogy ne repedjen meg a beton. Ehhez C20 vagy C25-ös betonra van szükség. A beton aljzatba való jó bedolgozhatóságát a képlékeny (F3-as) mixerbeton tudja biztosítani. A mixerbeton készítésekor a beton alacsony zsugorodását a megfelelő adalékanyag hozzáadásával érik el.

Mire van szüksége az aljzat betonozásához?

Ha mixerbetont rendel az aljzatbetonozáshoz, akkor „csak” a beton bedolgozásához szükséges szerszámokra van szüksége. A beton behordásához szüksége lesz talicskára, a bedolgozáshoz pedig kéziszerszámokra, serpenyőre és kőműves kanálra.

Fontos a beton simítás előtti tömörítése. A beton tömörítéséhez bérelhet vibrogerendát, vagy pedig akár egy döngölőfával is megoldhatja a beton megfelelő tömörítését. A beton elsimításához simítóra van szükség. Ez lehet kézi és gépi simító is.

Az aljzatbeton magasságának pontos meghatározásához szüksége lesz egy slagos vízmértékre, és nem árt, ha egy kézi vízmértéke is van a beton simítás közbeni ellenőrzéséhez.

Ha nem mixerbetont rendel az aljzatbeton elkészítéséhez, akkor be kell szerezni a betonhoz szükséges összetevőket, és bérelni kell egy betonkeverőt. Bár az így kevert beton nem lesz olyan jó minőségű, mint a pontos recept alapján készülő mixerbeton, azonban pontos, precíz betonkeveréssel jó minőségű betont tud keverni házilag is.

A beton keveréséhez szüksége lesz cementre, vízre és töltőanyagként kavicsra. A repedésmentes aljzatbeton elkészítéséhez az ennek megfelelő adalékanyagot is érdemes belekeverni a betonba.

Családi háza aljzatbetonozásához választhat beremendi és váci zsákos cementet is. Érdemes a váci cementek közül a CEM II/B-S 42,5 N, a beremendi cementek közül pedig a CEM II/A-M (V-LL) 42,5 N típusút választani a betonozáshoz.

Akár mixerbetont vásárol a betonozáshoz, akár betonkeverővel házilag keveri, a betonozással, és a beton elsimításával még nem lesz kész a betonozással.

A beton a betonozás után köt, ezért a kötés biztosításához állandóan nedvesen kell tartani a betont. A beton 28 napig köt, és különösen kritikus az első néhány nap a betonozás után. A betonozást követő 6-8 órán belül érdemes elkezdeni a beton locsolását, és legalább két, de inkább három hétig locsolni az aljzatbetont. Természetesen a harmadik héten már nem kell olyan sűrűn, mint az első napokban.

Érdemes az aljzatbetonra takarófóliát rakni, és ezt állandóan nedvesen tartani locsolással. A nedvesség fogja biztosítani a betonban lévő cement zavartalan kötését. Locsolás nélkül a beton megégne, aminek a következtében hamar megrepedne és porladna a beton.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük