Családi ház alapozása

Családi ház alapozásnál a nagy munka a ház alapjának kiásása, majd pedig az alap zsaluzása akkor, ha nem zsalukő lábazatot készít, és ebbe önti a betont. Utána pedig magának az alapnak az elkészítése következik.

A ház alapozásának költsége, az anyagköltség és a munkadíj együtt a családi ház építés teljes költségének a 10-15%-a lehet. Az alapozásnál azonban oda kell figyelni. Azért, mert az alapozáshoz elhasznált beton mennyisége jóval, akár 20%-kal több is lehet a szükségesnél akkor, ha nem figyel oda az alap kiásásakor és a betonozáskor.

Mire figyeljen családi ház alapozáskor?

Alap kiásása és a zsaluzás

családi ház alapozás

Családi ház alapozása

Az alap kiásásakor mindenképp el kell érni a kb. 80 cm-re lévő fagyhatárt. Fontos, hogy ne legyen laza föld az alap ásásakor. Azért, mert a laza talaj könnyen beomolhat az alapozás, betonozás közben, és nem is ad szilárd tartást a földbe öntött betonnak.

A föld felszínétől kezdve a zsaluzat fog szilárd tartást adni az alapnak, ezért az elkészülő zsalunak kellően stabilnak és megerősítettnek, támasztékokkal kitámasztottnak kell lenni.

kengyelezett betonvas

Kengyelezett betonvas az alapozáshoz

Az alapozáskor a szükséges zsaluzatnak rendelkezésre kell állni. Először a földfelszínig töltődik meg az alap megfelelő döngöléssel tömörítve, és vasalással megerősítve. Utána állítják fel a zsaluzatot stabil rögzítéssel és megtámasztással. Az elkészült zsaluzatba dolgozzák be a földfelszín feletti beton alapot. Itt is ugyanolyan fontos a betöltött beton folyamatos döngölése és a vasalással való megerősítés. Fontos azonban a vízvezetékeknek szükséges védőcsöveknek és a szennyvízcsatornának az alapba helyezése is. Sokkal könnyebb lesz így a víz bevezetése és a szennyvíz elvezetése, mintha vésni kellene az alapot.

A betonozás közben végig oda kell figyelni a beton tömörítésére, folyamatos döngölésére. Azért fontos ez, hogy a légbuborékok eltávozzanak a bedolgozott betonból. Különösen fontos a beton tömörítése a vasalásnál. Azért, mert minél stabilabban be van döngölve a beton a vasaláshoz, annál jobban tapad majd a beton a betonacélhoz, és annál jobb lesz a beton repedéssel szembeni ellenállóképessége. A vasalás a beton ridegségét csökkenti és repedésmentességét biztosítja.

Figyeljen oda a cement kiválasztásakor

Ha saját maga, az alapozáskor keveri a betont az alapozáshoz, akkor érdemes körültekintőnek lenni a cement választásakor. Saját keveréskor érdemes gyorsan és könnyen megkeverhető és bedolgozható cementet választani családi háza alapozásához szükséges beton keveréséhez. A váci vagy beremendi CEM II/B-M (V-LL) 32,5 R zsákos kompozit portlandcementet érdemes választani. A 32,5 N/mm2 nyomószilárdságú, gyorsan kötő cement a betonba bekeverve jó vízmegtartó és csökkentett hőfejlesztő képességével megfelelő utógondozással, locsolással biztosítja az alap megfelelő szilárdságát, minőségét és tartósságát.

Házi keverés helyett mixerbetont is választhat az alapozáshoz

A betonkeverőben pontos recept alapján megkevert beton az egyes alkotórészeket pontosan tartalmazó összetételben, és tökéletes keveréssel készül el. A mixerbeton egyenletesebb keverésű és jobb minőségű, mint a házilag betonkeverőben megkevert beton.

Nem kell a beton keveréséhez szükséges kavicsot, cementet és vizet beszerezni, valamint a betonkeverőt kibérelni az otthoni keveréshez. A mixerautó kihozza az alapozáshoz szükséges mennyiségben a kész mixerbetont. Betonpumpával bele is nyomja a kiásott alapba és elkészült zsaluba a kész betont. A beton tömörítéséről és vasalásáról azonban gondoskodni kell. Sőt a kiérkező mixerbetont gyorsan be kell dolgozni az alapba, mert a mixerbeton gyorsan köt.

Elkészült beton alap locsolása alapvető fontosságú

A beton kötéséhez és megszilárdulásához vízre van szükség. A betonban lévő víz a cement kötésekor hamar elpárolog, ezért az elpárolgó vizet pótolni kell. Ha nem pótolja a vizet, akkor a cement nem tud megkötni, a beton megég.

Az alapozás elkészülte után legalább 6 órán belül el kell kezdeni a beton égésmentes kötését biztosító locsolását. A beton kötésekor az első 4-5 nap a legkritikusabb, mert ekkor köt a leggyorsabban a beton. Az első 4-5 napban az a legjobb, ha állandóan nedvesen van a beton. Ezért van az, hogy ha nem szükséges, akkor a deszkából készült zsaluzatot csak meglazítják az alap körül, és így locsolják az alapot. A vízzel átitatott deszka zsalu is nedvesen tartja az alapot, és segíti a beton égésmentes kötését. A betont érdemes letakarni valamilyen nedvszívó fóliával, zsákvászonnal, és ezt állandóan nedvesen tartani.

Az alapozás utáni első 4-5 nap köt a leggyorsabban a beton, ezért ekkor vagy sűrűn kell locsolni az alapot, vagy betakarni, és a takarásra használt anyagot állandóan nedvesen tartani. A beton azonban 28 napig köt, ezért a betont nem 4-5 napig kell locsolni, hanem legalább 2 hétig. Minél nagyobb a meleg, és minél jobban éri az alapot a tűző nap, annál fontosabb a beton állandó locsolása és nedvesen tartása az alap repedésmentes kötéséhez.

Ha nem locsolná rendszeresen és tartaná nedvesen az alapot, akkor a betonban lévő cement a vízhiány miatt megégne. Emiatt pedig a beton sokkal könnyebben megrepedne és elkezdene porladni. Ezt mindenképp el kell kerülni az alap locsolásával.

Hogyan tud takarékoskodni a betonnal a családi ház alapozáskor?

Az alap kiásásakor pontosan a tervben meghatározott szélességű és mélységű alapot ássa ki. Ha a 40 cm széles alap helyett az alapásást végző gépnek csak 50 centis kanala van, akkor máris 25%-kal több betonra lenne szükség a földben lévő alaphoz. Ezt el tudja kerülni a kanálméret pontos megbeszélésével.

Ha viszont laza szerkezetű a talaj, és ez csak az alap ásása közben derül ki, akkor előfordulhat, hogy mélyebbre kell ásni az alapot, és ezt a plusz betont nem tudja megspórolni a laza talajszerkezet miatt. Ilyen sokszor előforduld, amikor töltött földbe kerül az alap.

Ha a laza talajszerkezet miatt az alap széle beomlik, akkor a beomlott részen mindenképp érdemes bezsaluzni az alapot. Azért, mert zsaluzás nélkül a beomlott részt is betonnal kellene feltölteni. Ez nem növeli meg az alap stabilitását, csak jóval több beton kell az alapozáshoz.

Ha mixerbetont vásárol az alapozáshoz, akkor számoljon a mixerbeton szállításának díjával is. Érdemes több betonkeverőtől is árajánlatot kérni. Arra azonban számítson, hogy a mixerbeton szállítása 20-30 km-en belül a leggazdaságosabb. Ha messzebbről kell szállítani a betonkeverőből az alapozáshoz szükséges betont, akkor a szállítás díja megnöveli a mixerbeton árát.

Arra is figyeljen oda, hogy pontosan adja meg a mixerbeton szükséges mennyiségét. Ugyanis a kiszállított mixerbetont a mixerautó nem fogja visszavinni az alapozás elkészülte után. Azért, mert ezt a kimaradt betont már nem tudják egy másik betonozásnál felhasználni. Azért, mert a megkevert betont azonnal be kell dolgozni. Nincs idő arra, hogy a kimaradt mixerbetonnal a mixerautó még odaérjen egy másik betonozáshoz.

Az sem jó azonban, ha kevesebb mixerbetont rendel. Azért, mert a másnap kiszállított betont már nem fogja tudni egybedolgozni a ma beöntött betonnal. Nem fog megkötni egybekötni a beton.

Ha a földfelszín feletti részt nem zsaluzással, hanem zsalukő beépítéssel oldja meg, akkor nem kell zsaluzni az alapozáshoz. A zsalukövek berakása, vasalása és betonnal való feltöltése, majd később pedig a beton locsolása ugyanúgy fontos feladat az alapozáskor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük