Burkolás házilag

A burkolás házilag több előnyös megoldással is járhat. A burkolás házilagos kivitelezésével nemcsak a kivitelezés díját tudja megtakarítani, hanem pontosan olyan burkolatot alakíthat ki a fürdőszobában, a konyha padlóján vagy bárhol máshol családi házában, amilyet szeretne.

A házilagos burkolással „csak” a burkoláshoz szükséges anyagokat kell megvásárolni és a burkoláshoz szükséges eszközöket kell beszerezni. A munka elvégzése nem kerül külön pénzbe. Ez is jelentős megtakarítást jelenthet a fürdőszoba, a konyha vagy otthona bármelyik helyiségének a felújításakor.

A burkolás házilagos kivitelezésének megvan az az előnye is, hogy nem kell akár hónapokat is várni a burkolóra. A burkolás házilagos kivitelezésének az előnyei mellett persze vannak hátrányai is. Például akkor, ha nem burkolt még korábban, akkor nem biztos, hogy jobban fog járni a saját kivitelezéssel. Ha viszont nagy tapasztalata van a ház körüli munkákban, és szeret is ezekkel foglalkozni, akkor érdemes lehet belejönni a házilagos burkolásba is. Ha nemcsak egyetlen munkát kell elvégezni a lakásfelújításkor, hanem nagyobb felújítást tervez, akkor a fürdőszoba, a konyha és vagy a nappali felújításának házilagos kivitelezésével jelentős kiadást tud megtakarítani a felújítás, a burkolás házilagos kivitelezésével.

Mit burkolhat házilag?

Családi házában több helyiséget is burkolhat. Hideg és melegburkolatot is lerakhat a házban.

Leggyakrabban a fürdőszobában van szükség burkolásra. A padló burkolása mellett a falakat is érdemes csempézni kb. 2 méteres magasságig. Olyan magasságban mindenképp érdemes burkolni a fürdőszoba falát, ameddig a fürdéskor és zuhanyozáskor a vízcseppek felcsapódnak a falra.

A konyha padlója mellett a fal burkolására is szükség van, különösen a mosogató és gáztűzhely környezetében. Azért praktikus a csempékkel való burkolás, mert a nedvesség nem a falat fogja érni, és a csempeburkolat könnyen tisztítható is.

Az előszoba és a folyosók burkolása is gyakori, mert a padlólappal vagy természetes kövekkel való lerakás nemcsak díszíti, hanem könnyen tisztán tarthatóvá is teszi ezeket a helyiségeket.

A nappali padlólapokkal való burkolása mellett egyre gyakoribb a természetes kőburkolatokkal való burkolása is.

A hálószoba burkolásához is használhatók a padlólapok. A hálószoba burkolásához jóval nagyobb arányban használják a melegpadlókat. A parkettával, hajópadlóval vagy szőnyegpadlóval való burkolás nemcsak széppé, hanem praktikussá is varázsolja a hálószoba burkolását. Leggyakrabban talán a hálószobában sétál mezitláb. Ezért a melegpadló jóval praktikusabb lehet itt a hidegpadlónál. Még akkor is praktikusabb a parkettával való burkolás, ha szőnyeget rak le a hálószobában. A szőnyeg és a padlószőnyeg lerakásával akkor kell csínján bánni, ha porallergiától szenved valaki a családban.

A terasz és a kerti pihenő és járófelületek burkolása is egyre gyakoribb ma már. Ha fedett a terasz, akkor bátran burkolhatja valamilyen faburkolattal is. Ha viszont nyitott a terasz, akkor érdemes járólappal burkolni. Egy járólap burkolatban nem tesz kárt az eső és a téli hóesés sem.

A lépcső burkolásánál még a terasznál is jobban oda kell figyelni arra, hogy csúszásmentes legyen az elkészült lépcsőburkolat. Erre a lapok kiválasztásakor érdemes odafigyelni.

Házi burkolás anyagai ezek lehetnek

A legfontosabb a burkolásra használt járólapnak, padlólapnak, termetes kőburkolatnak vagy csempének a megfelelő kiválasztása. Fontos a helyiség stílusának megfelelő választás. A másik legfontosabb szempont természetesen a burkolatra szánt összegnek a meghatározása.

A padlólapok és csempék burkolásához szükség van a megfelelő csemperagasztóra is. A burkolat leragasztása után pedig a padlólapok és csempék közötti hézagok kitöltésére fugázóanyagra lesz szükség.

Melegburkolatként a parketta és a szőnyegpadló mellett választhat laminált padlót vagy PVC burkolatot is.

Milyen szerszámokra van szüksége az otthoni burkoláshoz?

Hidegburkoláskor szüksége lesz a padlólapok és csempék pontos méretre vágásához szükséges vágóeszközre is. Ezt nem kell megvásárolnia, mert akár bérelhet is.

A burkoláshoz használt ragasztó majd pedig a fugaanyag felviteléhez serpenyőre, kőműveskanálra és simítókra is szüksége lesz.

Érdemes az egészségére is gondolni a burkolás előtt. Ezért a padlólapok és csempék vágásához egy védőszemüveget és porvédő maszkot mindenképp érdemes beszerezni. Ha pedig nem szokott hozzá a kétkezi munkához, akkor mindenképp érdemes védőkesztyűket is beszerezni. Azért, mert a burkolás bizony hamar elkoptatja a kezét a csempék és padlólapok emelgetése közben.

A burkolat egyenességének biztosításához a gondos munkája és szemmértéke mellett mindenképp szüksége lesz még egy vízmértékre is.

Burkolás házilag lépései

Mire figyeljen oda a burkolás házilagos kivitelezésekor?

Burkolás helyének előkészítése

A legfontosabb az, hogy a burkoláshoz a burkolás területe megfelelően elő legyen készítve. Ehhez arra van szükség, hogy megfelelően sima legyen a felület, és meg legyen tisztítva. A burkolás területének megtisztítása után, ha nem elég sima a felület, akkor egyenletesre kell simítani, és ennek megszáradása után száraznak és pormentesnek kell lenni a felületnek.

A burkolás megtervezése

Még akkor is érdemes megtervezni a burkolásra kiválasztott padlólap, csempe vagy más burkolólap elrendezését, ha előtte többször is burkolt már. Ehhez nemcsak a burkolás területét kell pontosan felmérni, hanem figyelembe kell venni a burkoláshoz használt padlólapok vagy csempék méretét, a burkolásba tervezett esetleges mintázatot és fugák méretét is.

Csempe vagy padlólap ragasztása

burkolás házilag

Burkolás házilag Baumit csemperagasztóval

A burkolás kezdete előtt pontosan ki kell választani a megfelelő ragasztót. A beltérben nem szükséges fagyálló ragasztó. Arra azonban figyelni kell, hogy megfelelő lesz a normál vagy pedig rugalmas, flexibilis ragasztóra lesz szüksége.

A ragasztó kiválasztásakor az sem mindegy, hogy a padlót vagy pedig a falat burkolja.

A ragasztót a burkolásra szánt csempe vagy padlólap hátoldalára kell egyenletesen felvinni, és ezután kell felragasztani a falra vagy a padlóra.

Burkolat fugázása

baumit flextop csemperagasztó

Baumit Flextop csemperagasztó tökéletes megszáradása után következhet a burkolat fugázása

Burkolás után a ragasztó tökéletes megszáradása után következhet a fugázás. A fugaanyagot a fugázókanállal kell felhordani a burkolat fugáiba úgy, hogy kitöltse a lapok közötti hézagot. A felesleges fugaanyagot el kell távolítani a burkolatról azelőtt, hogy megszáradna.

A fugázás után egy napot kell várni a fuga száradására, és ezután lehet majd rámenni a padlóra. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a fugázóanyag megszáradjon, megkeményedjen.

Mik lehetnek a házi burkolás leggyakoribb hibái?

Érdemes megismerni ezeket azért, hogy elkerülhesse őket.

Gyakori hiba a nem megfelelő ragasztó használata a kiválasztott padlólaphoz vagy csempéhez. Ezt megfelelő tájékozódással elkerülheti.

A másik talán leggyakrabban előforduló hiba akkor, ha nem rutinos burkoló, a ragasztóanyag nem megfelelő mennyiségű használata. Ahhoz, hogy egyenletesen és stabilan ragassza fel a lapokat egyenletesen kell adagolni a ragasztót is.

Arra is figyelni kell, hogy a csempéket a felragasztás előtt vízbe kell tenni, hogy nedves legyen a ragasztáskor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük