37
éve
Építőanyag kedvező áron
Építsen velünk! Számíthat ránk...
Építőanyag kereső
Termékeink

Grafit Reflex
Minőségi lakások Ürömön

Esztrich beton

Az Esztrich beton egy vékony, speciális aljzatbeton, amelyet a talajon fekvő vagy a födémen lefektetett padló szerkezetének részeként, a járófelületként lerakott burkolat közvetlen aljzataként alakítanak ki.

 • Jellemzően 2-8 cm közötti vastagságban készítik el.
 • Ez a speciális beton az aljzat építése során kerülhet közvetlenül az aljzatbetonra, vagy pedig egy közbenső, szigetelő rétegre is. Ezért egy vagy többrétegű is lehet.

Esztrich beton két fő feladata

 1. Az aljzatot érő teher egyenletes elosztása.
 2. Az esetlegesen egyenetlen aljzat kiegyenlítése.

Az aljzathoz tapadó híddal vagy pedig egy lépésálló szigetelő réteg közbeiktatásával kapcsolódik.

Esztrich többféle anyagból is készülhet. Magyarországon azonban döntően a cementesztrichet használjuk.  A cementesztrich egy nagyobb felületű, vékony (2-8 cm vastag) betonlemez, amit szerkezeti elhelyezkedése miatt akár aljzatbetonnak is nevezhetünk.

Az esztrichezés azonban alapvetően az egyenetlen aljzat, felület kiegyenlítése valamilyen formában. Az aljzat kiegyenlítéséhez pedig a cementesztrichen kívül más anyagokat, például

 • műgyantát vagy
 • gipszet is lehet használni. Ezért akár műgyanta vagy gipszesztrich is használható az egyenetlen felület kiegyenlítésére. Vagyis az adott épületszekezeten elérni kívánt cél eléréséhez legjobb anyagot érdemes kiválasztani az esztrichezéshez.

Estrichbeton réteg előnyei az aljzatban

 1. Teherelosztó funkciójában átveszi és el is osztja a felületet érő terheket. A tömör betonfelület szilárdsága mellett kellően rugalmas is.
 2. Jól vezeti a hőt, és ez padlófűtésnél kifejezetten előnyös az aljzatban a fűtés melegségének átadásához.
 3. Kellően kopásálló, ezért kopórétegként is szolgálhat a járó felületen. Vagyis akár burkolás nélküli járófelület is lehet.
 4. Az esetlegesen egyenetlen aljzat kiegyenlítésére is tökéletesen megfelelő.

Milyen lehet az Esztrich beton vastagsága?

Alapesetben az Estrich beton egy vékony, 2-8 cm vastag egyenletes aljzatbeton, amit az aljzatra vagy pedig a kopogó hangok szigetelésére használt lépésálló szigetelésre is be lehet építeni egy technológiai fólia közbeiktatásával.

Speciális változatai azonban ettől eltérő vastagságokra, és önterülő kialakításuknak köszönhetően az egyenetlen aljzat kiegyenlítésére is használhatók. 

 • A Baumit Nivello 10 önterülő aljzatkiegyenlítő Esztrich beton a nevéből is következően, 3-12 mm közötti eltérések kiegyenlítésére is alkalmas az aljzaton. Ugyanilyen vastagságú aljzatkiegyenlítésre használható a Baumit Nivello Duo önterülő aljzatkiegyenlítő.
 • A Baumit Nivello Quattro önterülő aljzatkiegyenlítő 3 mm-től 2 cm-ig terjedő egyenetlenség kiegyenlítésére alkalmas.
 • A Baumit Estrich cementesztric beton minimum 3,5 cm vastag aljzat úsztatott, csúsztatott és kötőesztrich építésére alkalmas minden burkolat alatt, minden aljzaton. Padlófűtéshez is használható.

Melyek az Esztrich beton előnyei a hagyományos aljzatbetonnal szemben?

Az egyik legfontosabb előnye a hagyományos aljzatbetonnal szemben, hogy gyorsabban és könnyebben teríthető le az aljzatra.

Megfelelő adalékanyagokat használva hozzá jelentősen lerövidíthető a beton szokásos 28 napos száradási ideje is. Ez pedig időszűkében alapvető fontosságú lehet.

Bármilyen aljzatra és bármilyen burkolat alá használható. Hidegburkolatok (járólapok, padlólapok) és melegburkolatok (padlószőnyeg, parketta, laminált padló, linóleum, PVC) alá, és padlófűtéshez is bepíthető.

Az Estrich beton úsztatott lerakásakor lehetővé teszi a lépésálló padlószigetelés beépítését is a szigetelőre fektetett technológiai fólia felhasználásával.

További előnye, hogy az Esztrich beton közvetlenül burkolható. Lerakható, ragasztható rá a padlólap, burkolólap, csempe.

2 dolog, amire figyeljen oda az Estrich beton fektetésekor

 • Az Estrich aljzatbeton túl hirtelen száradáskor megég, repedezik. Ezért a száradás első napjaiban nem lehet huzat a lebetonozott helyiségben, mert a huzat hirtelen szárítja a betont. Ezt azt jelenti, hogy legalább 3-4 napig nem lehet huzatos a frissen betonozott helyiség.
 • A gyors kiszáradástól még árnyékolással és letakarással is érdemes védeni az Estrich betont.

+5 fok alatt nem érdemes, fagypont alatt pedig nem szabad betonozni. A lefektetett Esztrich beton már másnap járható, lépésálló felületet ad, nagyobb terhelést azonban 7-10 nap után bír el a felület. A kötési ideje azonban az Esztrich betonnak is 28 nap, pontosan annyi, mint minden betonnak. Természetesen, ha szükséges, akkor különféle száradást gyorsító adalékanyagokkal meg lehet gyorsítani az Esztrich száradását. Ennek azonban felára van.

Ha azonban sürgős a burkolás, akkor a száradásgyorsító adalékanyagot tartalmazó betonozás után 10 nappal akár már parkettával is burkolható a betonozott helyiség. Csak összehasonlításképpen. A parkettázás a betonozást követő másfél, 2 hónap után érdemes elvégezni, mert ekkorra szárad ki tökéletesen az aljzatbeton a parketta alatt.

Egyenetlen aljzat kiegyenlítése önterülő aljzatkiegyenlítővel

Az önterülő aljzatkiegyenlítő cementestrich segítségével a 3 mm és a 4 cm közötti aljzategyenetlenségeket tökéletesen ki tudja egyenlíteni. Ezeknek az önterülő aljzatkiegyenlítő esztricheknek a felhasználásával tökéletesen vízszintes, tükörsima felületet alakíthat ki a helyiségben.

Vásárlása után a RAKLAPOKAT telephelyünkön teljes áron visszavásároljuk.