Ajtó áthidaló

Az ajtó áthidaló a tartófalakban és a válaszfalakban a fal teherbírását biztosítja az ajtó felett. Áthidaló nélkül egyszerűen leszakadna a fal az ajtó felett. Azért, mert az ajtót a tartófalban egyszerűen összenyomná az ajtó feletti fal és a tető súlya. A válaszfalban a tető súlya nem nyomja a falat. Azonban az ajtó felett az áthidaló megfelelő tartása nélkül a válaszfalba beépített falazóanyag közvetlenül az ajtót terhelné.

Ajtó áthidaló milyen anyagokból készülhet családi házában?

A legcélszerűbb az, ha a tartófal, illetve a válaszfal anyagának megfelelő áthidalót építenek be az ajtó felé. Ez 2 szempontból is előnyös.

  • Egyrészt a falazóanyagnak megfelelő anyagból készülő áthidaló a fal egységes vakolását biztosítja.
  • Másrészt viszont a külső falaknál a hőhídmentes építkezést biztosítja a homlokzati falba beépített ajtók felett is. Megfelelő kiegészítő szigeteléssel az ajtó feletti áthidaló a homlokzati fal más pontjainak megfelelő hőszigeteléssel hőhídmentes beépítést biztosít.

Ajtó feletti áthidaló kerámiából

Porotherm áthidaló ajtónyílás felett

Teherhordó Porotherm áthidaló az ajtónyílás felett

Hazánkban téglából építik a legtöbben családi házukat. A téglából épített házakban az ajtók feletti áthidalást is érdemes kerámia áthidalóval megoldani. Mivel a legtöbben a Porotherm téglát választják az építkezéshez, ezért ezekben a családi házakban az ajtók felé is a Porotherm áthidalókat érdemes beépíteni.

Ha pedig Leier téglából építkezik, akkor a Leier áthidalóit érdemes választani az ajtók feletti áthidaláshoz.

Ajtó feletti áthidaló pórusbetonból

A tégla helyett egyre többen építik családi házukat jó hőszigetelő képességű pórusbetonból. Ezekben a házakban az áthidalókat is pórusbetonból érdemes beépíteni. A pórusbetonbetonból készült Ytong áthidalók jól vakolható, egységes falszerkezetet adnak, és megfelelő beépítéssel a homlokzati falon is tudják biztosítani a hőhídmentes szigetelést az ajtó felett.

Ajtó áthidaló kiválasztása családi házához?

A homlokzati falba és a belső tartófalba kerülő ajtó áthidalók teherbíró képessége az épület stabilitásában is fontos szerepet játszik. Ezért ezeknek az áthidalóknak a teherbíró képességén nem érdemes spórolni. Ha nem megfelelő a beépített áthidalók teherbírása, akkor az egész ház stabilitása romlik, és ez veszélyeztetné a ház biztonságát. Nem érdemes kockáztatni a teherhordó áthidalók kiválasztásánál.

Érdemes a falazóanyagnak megfelelően választani az áthidalók között is.

A falazóanyagnak megfelelő áthidaló kiválasztása után pedig az ajtó méretétől és a falra eső terheléstől függően választhatja ki az ajtók feletti áthidalók méretét családi háza építéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük