Dryvit rendszer, dryvitozás

A dryvit rendszer vagy dryvitozás kifejezéseket a hungarocellből készült homlokzati hőszigetelő rendszerekre használjuk.

Korábban, évtizedekkel ezelőtt a Dryvit a Balatonfűzfői Nikecell gyár közismert márkaneve volt. Ma már azonban a dryvit vagy dryvit rendszer kifejezést köznévként használjuk a hungarocell homlokzati hőszigetelésre.

A dryvitozás az új építésű családi házak építésekor és az évtizedekkel korábban épültek utólagos szigetelésekor is jelentősen növeli az épület értékét, és csökkenti az üzemeltetés költségét. Nemcsak télen kell jóval kevesebb gázt, tűzifát vagy bármilyen más tüzelőanyagot elhasználni a fűtéshez, hanem nyáron is kellemesebb hőmérséklet van a lakásban a dryvit rendszer szakszerű felrakása után.

hungarocell homlokzat szigetelés

Hungarocell szigetelés a homlokzatra

A homlokzatra felrakott hungarocell szigetelés nemcsak a lakás melegét tartja sokkal tartósabban benn a lakásban télen, hanem a kinti perzselő hőség házba való bejutását is jelentősen megnehezíti. Ezzel pedig azt éri el, hogy a kinti negyven fokos kánikulában is kellemesebb hőmérséklet van a házban a klíma működtetése nélkül is.

Ezzel el is jutottunk a dryvit rendszer legfőbb előnyeihez.

Mik a dryvit rendszer fő előnyei?

Az egyre drágább energia pazarló felhasználását csökkenti a téli fűtésre használt energia mennyiségének akár 50%-os lefaragásával. A kánikulai nyári napokon pedig a klímaberendezés nem fogyasztja annyira az áramot, mert megfelelő vastagságú homlokzati dryvit szigeteléssel órákkal később kell bekapcsolni a klímát ahhoz, hogy kellemesen érezze magát családi háza falai között.

Nemcsak az energiafelhasználást csökkenti a dryvitozás, hanem a ház értékét is növeli. Mégpedig a hőszigetelés bekerülési költségénél is jelentősebb mértékben. Ennek legfőbb bizonyítéka az, hogy egészen más árakon lehet eladni és megvásárolni azokat a családi házakat, amelyek megfelelő hőszigeteléssel vannak ellátva.

A dryvitozás két talán legfőbb előnye mellett egy kicsit háttérbe szorul, mégis fontos a lakás kellemesebb levegőjének és komfortosabb klímájának a tartós biztosítása. Nemcsak a téli meleg és a nyári kellemesen hűvösebb levegő benti biztosítása kerül jóval kevesebbe, hanem még egészségesebb levegőt is biztosít az, hogy nem süt a hideg a falakból télen, mint a hőszigetelés nélküli falakból akkor, ha kinn napközben is fagypont alatt van a hőmérséklet.

A dryvit rendszer a homlokzati fal lehűlését is megakadályozza, ezért sokkal kisebb lesz a falszerkezetben a fal külső és belső oldalának a hőmérsékletkülönbsége. Ezzel pedig megelőzheti a fal penészedését, gombásodását is.

Dryvitozás folyamata családi háza homlokzati hőszigeteléséhez

A dryvitozás szakszerűsége határozza meg azt, hogy milyen tartós lesz a homlokzatra felrakott dryvit rendszer. Ezért célszerű odafigyelni a rendszer felrakásának gondosságára.

Homlokzati fal előkészítése a dryvitozáshoz

A dryvit rendszer felrakása a homlokzatra több évtizedre szól. A hőszigetelés azonban csak akkor lesz tartós, ha stabilan áll a falon. Ehhez pedig a fal szerkezetének stabilnak kell lenni a hungarocell táblák alatt.

austrotherm hungarocell szigetelő

Hagyományos EPS vagy inkább grafitos hungarocell szigetelőt rak a homlokzatra?

Ezért a szigetelés előtt a laza, málló vakolatrészeket le kell verni a falról, és portalanítani is kell a falat. A portalanított falon ki kell javítani a hibákat, és a kijavítás után megszáradó falra lehet majd felrakni a hőszigeteléshez kiválasztott hungarocellt.

Indítósín felfogatása

A homlokzati szigetelés alsó sorának tökéletesen vízszintes felrakásához van szüksége az indítósín pontos, precíz felrakására. Az indítósínnek tökéletes vízszintesen kell állni ahhoz, hogy a rákerülő hungarocell táblák hézagmentesen illeszkedhessenek egymáshoz. A táblák hézagmentes illesztése a hőhidak elkerülése miatt fontos.

Hungarocell táblák felrakása

A hungarocell táblákat a stabil felfogatás érdekében a „perem-pont” módszerrel érdemes felragasztani a homlokzatra. Ez azt jelenti, hogy a táblák szélét kell a ragasztóval bekenni, és a táblák közepére kell még 2-3 pogácsát rakni a ragasztóból. Ezzel azt éri el, hogy a táblák légmentesen ragasztódnak fel a falra, és a széleiken nem lesz olyan hely, ahol egy viharnál a szél bele tudna kapni a táblák széleibe, és bejutva a táblák mögé leszakítaná azokat a falról. A „perem-pont” ragasztással a viharos szél ellen védi dryvit rendszerét családi háza homlokzatán.

A felrakott táblák pontos, hézagmentes illesztése a szigetelés hőhídmentességének biztosításához szükséges.

Dübelezés a ragasztó megszáradása után

A felragasztott polisztirol táblákat a ragasztó teljes száradása után dübelekkel is meg kell erősíteni. Több kivitelező szakember azt mondja, hogy 10 cm-es vastagság alatt nem szükséges a dübelezés, azonban ez sem teljesen igaz. Az igaz, hogy a hungarocell jóval könnyebb a kőzetgyapotnál, ezért kisebb a táblák leszakadásának a veszélye. Azonban a szigetelés 3-4 évtizedes élettartamát alapul vége, érdemes a felrakott szigetelés tartósságát a dübelezéssel is biztosítani.

Lehet, hogy 20 évente csak egyszer van 100 km feletti erősséggel fújó viharos szél, azonban nem lenne szerencsés, ha ez a ritka erősségű vihar 10 vagy 20 év múlva megrongálná a szigetelést.

Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi magas energiaárak miatt még a 10 cm-es szigetelés is meglehetősen vékonynak tűnik a homlokzaton. Tehát a javasolt 15 cm vagy még ennél is vastagabb dryvit szigetelésnél már fel sem merül, hogy nem kell dübellel megerősíteni a táblák felragasztását.

Felület csiszolása

A felragasztott és a ragasztó száradása után dübelekkel megerősített táblák esetlegesen kiálló széleit és a táblák közötti esetleges hézagok kitöltésére befűjt purhab kiálló részeit le kell csiszolni a felületről.
Az egyenes és egyenleges falfelület biztosításához persze az is kell, hogy a dübelek feje ne álljon ki, és ne legyen magasabb a táblák síkjánál.

Üvegszövetháló felrakása a dryvit szigetelésre

A hálózásnak kettős szerepe van a dryvitozásnál:

  • Egyrészt egyben tartja a szigetelő lapokat, és ezzel is biztosítja a szigetelés tartósságát.
  • Másrészt pedig az esetleges ütődéses sérülésektől is védi a homlokzatot. Sokszor előfordul, hogy biciklit támasztanak a falnak, vagy a gyerekek játék közben a falra dobják vagy rúgják a labdát. Nem lenne jó, ha már egy kis erejű ütődésre is megsérülne a homlokzat. A hálózással megelőzheti az esetleges sérüléseket.

A lecsiszolt felületre fogazott simítóval kell felhordani a ragasztót, és erre kell felfektetni az üvegszövet hálót. Két háló összeillesztésénél 10 centis átfedést kell biztosítani a háló tökéletes tartásáért.

Sőt az ajtók és ablakok 30-40 cm-es széleit még külön is meg kell erősíteni a 45 fokban elfordított üvegszövetháló ragasztóanyagba nyomkodásával.

Alap és fedővakolat felhordása a homlokzatra

jó vakolat

Milyen legyen? Mit tud a jó homlokzati vakolat?

Amikor a hálózással való megerősítés és elsimítás után megszáradt a ragasztó, akkor tudja felvinni a falra az alapozót. Ennek a felhordott és elsimított alapozónak is meg kell száradnia a színező vakolat felhordása előtt.

Az alapozó nem fog látszani a homlokzaton. A színező vakolat felrakását és elsimítását azonban megszakítás nélkül, egy munkamenetben kell elvégezni. Azért, hogy ne legyen foltos a vakolat.

A vakolat felhordásakor arra is figyelni kell, se túl hideg, se meleg ne legyen.

  • 5 fok alatti hőmérsékletnél már nem szabad vakolni a homlokzatot. Azért, mert még a száradás előtt megfagyhat, és akkor néhány év alatt elporlad, leválik a falról.
  • 25 fok feletti hőmérsékletnél pedig azért nem érdemes vakolni a homlokzatot, mert a nagy melegben a túl gyors száradás miatt a vakolat megrepedezhet. Lehet, hogy a nagy melegben vakolt homlokzat repedései nem látszanak azonnal. Néhány év alatt azonban a melegben vakoláskor kialakult hajszálrepedések egyre nagyobbak lesznek, és szabad szemmel is jól láthatók. Még nagyobb a veszély akkor, ha a napos, déli oldalon a tűző nap éri a falat. A vakolat repedezését a legjobb megelőzni azzal, hogy odafigyel a hőszigeteléskori hőmérsékletre is.
  • Sőt nemcsak nagy hidegben és melegben nem érdemes vakolni a falat, hanem viharos, zivataros időben sem. A zivatar ugyanis könnyen lemoshatja a falról a frissel felhordott, még nem száradt vakolatot.

Dryvit rendszer választása a homlokzatra

hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Ha még nem választott ki az EPS szigetelést homlokzatára, akkor, akkor töltse ki a Hogyan válasszon dryvit rendszert családi házára kérdőívét! A rezsi lefaragására válassza ki az Önöknek legjobb megoldást!

A dryvitozásra vonatkozó kérdések gondos megválaszolása segíteni fog a hőszigetelő rendszerek közötti legjobb választásban családi háza hőszigeteléséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük