Lapostető szigetelés felújítása

A XX. század második felében épült 4 és 10 emeletes panelházak lapos tetejű építményekként épültek. A panelházak mellett társasházak és családi házak is épültek az elmúlt évtizedekben lapostetővel.

Több évtized után ezek a lapostető szigetelések szinte biztos, hogy felújításra szorulnak. Több okból is:

  • Egyrészt azért, mert évtizedek alatt elhasználódott a vízszigetelésre használt anyag. Emellett pedig az akkoriban használt anyagok korszerűsége is igencsak megkérdőjelezhető lett az elmúlt évtizedek alatt.
  • Másrészt pedig nemcsak a szigetelésre használt anyag használódott el az évek során, hanem a tetőszerkezet egyéb részei is bőven felújításra szorulhatnak.

A megkopott lapostető szigetelés felújítása a csapadék beszivárgásától védi meg az épületet.

Lapostető szigetelés kivitelezése

villas bitumenes lemez

Villas bitumenes lemez házalap, talajon fekvő padló és lapostető vízszigetelésére

A szigetelést úgy kell elvégezni, hogy beázásmentes legyen évtizedeken át. Ez jó minőségű vízszigetelő szakszerű beépítését igényli. Úgy, hogy a több évtizedes használat alatt se sérüljön meg a szigetelés. A magastető szigetelése könnyebb, mint a lapostetőé.

A magastető szarufák közötti szigetelését kellő gondossággal még szakmai tapasztalat nélkül is jó minőségben el tudja végezni. Ha saját magának végzi a magastető szigetelést, és utánanéz az interneten a szigetelésnek, akkor odafigyeléssel minden bizonnyal jó minőségű munkát fog tudni végezni.

A lapostető szigetelés azonban összetettebb munkafolyamat. Megfelelő szaktudás és szakmai tapasztalat nélkül nem célszerű nekilátni a szigetelés felújításának. Érdemes a lapostető szigetelését és a szigetelés felújítását is gyakorlattal rendelkező szakemberre bízni. Az ilyen összetett munkafolyamatok még kellő gondossággal sem igazán sikerülnek első próbálkozásra. Persze könnyebben végzi az építkezésekkel kapcsolatos munkákat az, akinek van tapasztalata az építkezésben. Építési tapasztalattal még akkor is könnyebb, ha egy más munkafolyamatot kell elvégezni.

Azt azonban még a felújítást végző kivitelező megbízásakor is érdemes tudni, hogy mire érdemes odafigyelni a felújításkor.

Lapostető szigetelés felújításakor mire figyeljen oda?

A vízszigetelésre használt bitumenes lemez az évtizedek alatt elmozdulhatott, felgyűrődhetett. Ilyen előfordul a szigetelés alatti rétegek mozgásakor például. Ha a szigetelés ép, akkor ezeket a gyűrődéseket a vízszigetelő megfelelő rögzítésével meg kell szüntetni.

A tető bádogos fedése is minden bizonnyal kicserélésre szorul a felújításkor. Ezeket ugyanis közvetlenül éri az eső és a hó, és elkopnak, elhasználódnak az évtizedek alatt. A bádogos fedésbe vezetett szigetelések is felválhattak, berepedeztek. A repedéseken át pedig az esővíz és az olvadó hólé könnyen bejuthat a szigetelés alá.

A tető felújításakor meg kell nézni a tető rétegeinek nedvesedését. Különösen a hőszigetelő nedvességtartalmát, és a hőszigetelő alatti párazáró réteg épségét kell megnézni. Ha nedves a hőszigetelő, akkor a felújításkor cserélni kell.

A tető rétegeinek épsége mellett a különböző rétegek egymáshoz való rögzítése és egymás feletti elhelyezkedése is fontos.

A tetőszerkezet épsége mellett meg kell nézni a tető lejtését is a csapadékvíz megfelelő elvezetéséhez.

A tető hőszigetelésekor az előírások szerint ma már az új épületeknél a 0,17 W/m2K hőátbocsátási tényező értéket kell elérni. Évtizedekkel ezelőtt még nem volt ilyen szigorú a hőszigetelés mértéke. A jövőben pedig még várhatóan tovább fog szigorodni az előírás. A most elvégzett tetőfelújításoknál azonban a jelenleg érvényes szabályozásnak, a 0,17-es hőátbocsátási tényezőnek megfelelő értéket el kell érni.

  • lapostető szigetelése

    Lapostető szigetelése grafitos polisztirollal és a vízszigetelés biztosításával

    Ez azt jelenti, hogy a jól ismert Austrotherm AT-N 100-as lemezből legalább 20 cm vastag szigetelésre van szükség.
  • Ha pedig grafitos szigetelést rak le, akkor a Grafit 100-as szigetelőből legalább 17 centis vastagságra van szükség.
  • Ha viszont még jobb hőszigetelést szeretne elérni, akkor vastagabb szigetelést érdemes beépíteni ezekből a szigetelőkből.
  • Természetesen más szigetelőket is használhat a lapostető hőszigetelésére.

Ha a hőszigetelésre használt anyag nedvesedik vagy pedig összeroskadt az évtizedek alatt, akkor mindenképp ki kell cserélni a tető felújításakor. Semmiképp sem érdemes a nedves, összeroskadt szigetelőre felrakni az új, száraz réteget. Azért, mert a nedvesség a tetőt ért napsütésre elpárologhat, és gőzzé alakulhat. Ez a gáz pedig a felé rakott új szigetelést felfeszítheti.

Lapostető szigetelésnél nemcsak a megfelelő rétegrendre és szakszerű kivitelezésre kell figyelni, hanem a tető megfelelő lejtésére is a csapadékvíz elvezetéséhez. Ha egy eső után víztócsa áll a tetőn, akkor biztos lehet benne, hogy a tető lejtése, vízelvezetése nem megfelelő. Ez előfordulhat azért, mert a tető lejtése nem elégséges. Vagy pedig azért is, mert az évtizedek alatt egyenetlenségek, mélyedések alakultak ki a tetőn. A tető felújításakor a csapadék megfelelő vízelvezetését a tetőfelület egyenletességének és megfelelő lejtésének kialakításával biztosítani kell.

Biztonságképp olyan páraszellőzőket is be kell építeni a tetőbe, ami biztosítja az esetleges kisebb beázások kiszellőzését, és a hőszigetelő anyag hőszigetelő képességnek a megőrzését.

Emellett a tetőn lévő áttörések szegélyezését is vízzáró módon kell elkészíteni. Azért, hogy ne folyjék be az áttöréseknél a tetőszerkezetbe a csapadék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük