Kivitelezés közben is védje a hőszigetelőt

Új építésnél a fal teljes kiszáradását meg kell várni a homlokzati hőszigetelő rendszer felrakása előtt. Ha falazóhabarccsal készült a fal, akkor érdemes várni néhány hetet a habarcs tökéletes száradására. Milliméterpontos illesztésnél, ragasztóhabos falazásnál a falazáshoz használt ragasztóhab a pontos illesztés révén sokkal kisebb mennyiségű ragasztóhab felhasználását igényli. Ezért sokkal hamarabb szárad. Jóval hamarabb felkerülhet a falra a kiválasztott hőszigetelő rendszer.

Utólagos hőszigetelésnél is van feladat. A falat meg kell tisztítani a lehulló, málló vakolatrészektől, és utána pedig portalanítani kell a szigetelés felrakása előtt. A nagy hézagokat ki kell tölteni a szigetelő lapok felrakása előtt. Azért, hogy nagyobb hézagok nélkül simuljon a falra a hőszigetelés.

A málló részek nélküli, portalanított és hézagok nélküli falra már felkerülhetnek a hőszigetelő lapok a jól ismert perem-pont módszerrel. Ennek a módszernek az a legfőbb előnye, hogy a táblák széleinek pontos felragasztásával nem fog a táblák alá bejutni a viharos szél, és nem fogja a táblákat letépni a falról. Ehhez persze a táblák precíz felragasztása mellett még dübelezéssel is meg kell erősíteni a szigetelő lapok felragasztását. A táblák pontos felragasztására és dübelezéssel való megerősítésére a kőzetgyapot és hungarocell szigetelésnél is szükség van.

hőszigetelés védelme

Hőszigetelés védelme az esőtől és a tűző naptól. A felrakott hőszigetelő táblákat meg kell védeni az esőtől, a grafitos hungarocell szigetelést pedig a tűző naptól is addig, amig nem kerül fel rá a vakolat

A hőszigetelő rendszer felrakása után és az alap, illetve színező vakolat felrakása előtt pedig a csapadéktól és a tűző napsütéstől kell megvédeni a hőszigetelő rendszert.

A túlzott napsütés ellen leginkább persze akkor tudja megvédeni a homlokzati szigetelőt, ha nem júliusban vagy augusztusban hőszigetel, hanem figyel arra, hogy lehetőleg ne legyen 25-28 foknál melegebb a hőszigeteléskor. Ez nemcsak a hőszigetelő lapok felrakásához, hanem a vakolatra felhordott alap és színező vakolat repedésmentes száradásához is alapvető fontosságú.

Ha a homlokzati szigeteléssel elkerüli a kánikulai meleget, akkor a legnagyobb gond a nyári zivatarokkal szokott lenni. A hirtelen lezúduló zivatarok ugyanis megfelelő védelem nélkül eláztatják a kőzetgyapot és hungarocell szigetelést is. Ha pedig többször is elázik a homlokzatra frissen felrakott szigetelő, akkor még jobban átázhat a falon a már nedves szigetelés. Márpedig a vakolat felvitele előtt jobb, ha nem ázik el a falra frissen felrakott hőszigetelés.

Mire figyeljen kőzetgyapot szigetelés közben?

A kőzetgyapot ugyan jó páraáteresztő, de nem vízálló, a táblákra eső csapadékot magába szívja. A kőzetgyapot táblákba bekerülő nedvesség nagyon nehezen tud távozni. A legjobb állványozással végezni a hőszigetelést, mert akkor az állványra felrakott fólia megvédi a homlokzatot az esőtől. Nem lesz nedves a felrakott szigetelés.

Azért fontos ez, mert ha mégis elázna a kőzetgyapot szigetelés, akkor a táblák teljes kiszáradásáig nem lehet folytatni a szigetelést. A lehető legrosszabb megoldás lenne a nedvesség bezárása a kőzetgyapotba. A nedvesség ugyanis jelentősen csökkentené a kőzetgyapot hőszigetelő képességét.

A másik fontos feladat a táblák felragasztása után a dübelezés. Ez biztosítja táblák biztos felfogatását évtizedeken át. A dübelezésnél fokozottan ügyelni kell arra, hogy nehogy túlságosan beütődjenek.

  • kétrétegű, vakolható kőzetgyapot

    Kétrétegű kőzetgyapot lemez előkészítése felragasztáshoz perem-pont módszerrel. Miért olyan kiváló hőszigetelő a Rockwool kétrétegű vakolható kőzetgyapot lemeze homlokzatára?

    Különösen kétrétegű kőzetgyapot szigetelésnél kell arra figyelni, hogy a beütött dübelek ne szakítsák át a külső, keményebb kőzetgyapot réteget.
  • Egyrétegű kőzetgyapotnál is fennál a dübelek túlzott beütésének a veszélye. Itt azonban nem fog beszakadni a kőzetgyapot, mert nincs keményebb, külső rétege, hanem a lazább kőzetgyapotba nyomódik be.
  • A dübelek túlzott beütése nem szerencsés, mert nemcsak a kőzetgyapot felső keményebb rétege szakad be, illetve lazább réteg nyomódik be, hanem hőhidas lesz a szigetelés a túlságosan beütött dübelnél. Különösen akkor nagy a baj, ha teljesen a falsíkig húzza be a hőszigetelőt a túlütött dübel.

Mire figyeljen grafitos hungarocell szigetelésnél?

Hungarocell szigetelésnél is ugyanolyan fontos a homlokzatra felrakott szigetelés esővel szembeni védelme. A hungarocell szigetelést sem szabad nedves állapotban vakolni, mert a nedvesség jelentősen csökkenti a hőszigetelő képességét.

Ha hőszigetelés közben nem tudja megvédeni a szigetelést az esőtől, akkor a hőszigetelés folytatásával meg kell várni, amíg teljesen ki nem szárad a hungarocell.

A dűbelek beütésekor a hungarocell szigetelésnél is figyelni kell arra, hogy nehogy túlságosan behúzza a táblákat. Ezt leginkább azzal lehet kivédeni, ha a dübeleket a perem-pont ragasztásos módszerrel felvitt táblák olyan pontjaiban üti be, ahol vakolat ragasztja oda a falhoz. Ekkor kisebb lesz a túlzott behúzás veszélye.

Austrotherm homlokzati hőszigetelés

Austrotherm Grafit Reflex homlokzati hőszigetelés grafitos hungarocell lapokkal, rózsaszín fényvisszaverő bevonattal

Grafitos hungarocell szigetelésnél az Austrotherm Grafit Reflex lemezei rózsaszín fényvédő bevonattal vannak ellátva. Ez a fényvédő bevonat visszaveri a napsugarakat, és megakadályozza, hogy a táblák túlságosan felmelegedjenek. Ezért a lapok a meleg hatására nem fognak felmelegedni, és nem fognak tágulni. Nem fognak leválni a falról.

Ha viszont a szürke színű grafitos hungarocell szigetelés nincs fényvédő bevonattal ellátva, akkor vagy figyel arra, hogy a legmelegebb júniusi, júliusi és augusztusi időszakon kívül fogja hőszigetelni a házát, vagy pedig a lehető leghamarabb dübelezi, üvegszövet hálózza, utána pedig vakolja a felrakott homlokzati szigetelést. Azért, hogy a szürke grafitos lapok ne melegedjenek át a napsütéstől, és nehogy leváljon a ragasztó a falról még a ragasztó megkötése előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük