Szakszerű hőszigetelés energetikai audittal

Szakszerű hőszigeteléssel a fűtési költség felét is megtakaríthatja a téli fűtési időszakban. Mi kell a fűtésszámla felezéséhez a hőszigetelés tervezésekor?

Energetikai audit családi házára

Családi háza energiahatékonyságának felméretésével szakember méri fel a ház energetikai állapotát. A vizsgálattal feltárja, hogy hol szökik meg a legtöbb energia. Ez alapján a hőszigetelést itt érdemes elkezdeni, mert ezzel a szigeteléssel tud a legtöbbet megtakarítani a fűtés költségén.

Mivel a meleg levegő felfelé száll, ezért egy négyzetméterre vetítve a födémen, illetve a tetőn keresztül szökik meg a legtöbb energia. Ezért általában a födém vagy a tető hőszigetelésével érdemes kezdeni a hőszigetelést.

energetikai audit

Energetikai audit családi ház hőszigetelésekor a szigetelés pontos sorrendjének meghatározásához

A homlokzat szigetelését pedig a lábazat szigetelésével együtt kell elvégezni. Előtte viszont érdemes a külső falon lévő nyílászárókat hőszigeteltre cserélni. Azért, hogy ne utólag kelljen beépíteni, és esetlegesen ezzel sérülést okozni a homlokzat szigetelésén.

Az energetikai audit nemcsak az épület energiahatékonyságát méri fel. A felmérésről elkészített energetikai tanúsítványban a vizsgálatot végző szakember javaslatot állít össze az épületben elhasznált energia megtakarításának a lehetőségeire.

A vizsgálatot végző szakember javaslatot tesz arra, hogy milyen hőszigetelő képességű és milyen vastagságú szigetelést érdemes a ház homlokzatára, födémére, tetőjére felrakni ahhoz, hogy az adott épületszerkezet a szigetelés után megfeleljen az érvényben lévő energetikai rendeletnek.

Ennek a konkrét javaslatnak két előnye is van:

  1. Egyrészt az energetikai auditban javasolt szigetelés elfogadásával nem lesz az otthona alulszigetelt. Ezért új építésű családi háznál biztosan meg fogja kapni a használatbavételi engedélyt. Utólagos hőszigetelésnél pedig el fogja tudni érni vele a tervezett fűtési költség megtakarítást.
  2. Másrészt pedig megelőzheti a túlszigetelés pazarlását is. Vagyis nem fogja olyan mértékben túlszigetelni az épületet, hogy az már nagyobb beruházási költségnövekményt jelentsen a szigeteléssel elérhető fűtési költség megtakarításánál. Így nem terheli feleslegesen a család pénztárcáját.

Új építésű családi háznál a kiviteli terv része a hőtechnikai terv is. Ebben van leírva pontosan a rendeletnek megfelelő javasolt hőszigetelés a különböző épületszerkezetekre.

Meglévő épület felújításánál azonban sokszor elmarad a hőtechnikai terv elkészítése. Ugyanis a felújítást végző nem tartja ezt annyira fontosnak, hogy kifizesse a terv elkészítésének a díját. Nem könnyű ebben a kérdésben határozottan állást foglalni.

  • Nem kétséges az, hogy a tervezési jogosultsággal rendelkező építészmérnök tudja pontosan meghatározni, hogy milyen fajtájú, típusú, minőségű és vastagságú szigetelő kerüljön a lábazatra, homlokzatra, a födémre vagy a tetőtérbe. A terv részeként a tervezést végző építészmérnök anyagkiírást is készít a szigeteléshez. Ezzel az anyagkiírással éppen a szükséges minőségű és mennyiségű anyagokat tudja beszerezni a szigeteléshez. Nem lesz kénytelen se többet, se kevesebbet vásárolni a szükségesnél.
  • Ezzel szemben az is igaz, hogy a homlokzat szigetelésére is lehet választani a hungarocell vagy kőzetgyapot szigetelés között, és mindkettő tökéletesen jó minőségű lehet. Sőt még a hungarocell szigetelésen belül is lehet választani a grafitost és a hagyományos fehér színű szigetelést is. Ugyanígy a tetőtér vagy a födém hőszigetelésére is többféle anyag közül lehet választani. Ugyanolyan jó tetőtér vagy födémszigetelő anyag lehet a kőzetgyapot és az üveggyapot is. Nincs tehát egyetlen jó, tökéletes megoldás a különböző épületszerkezetek hőszigetelésére.

A másik jelentős választási lehetőség a hőszigetelő anyaghoz szükséges kiegészítők köre a tökéletes hőszigeteléshez.

baumit openreflect

Baumit OpenReflect homlokzati hőszigetelés megvásárlása rendszerben az összes szükséges kiegészítővel együtt rendszergaranciával

A gyártók a szigeteléshez szükséges anyagok rendszerben való megvásárlását ajánlják az építkezőknek és az utólagos hőszigetelést végzőknek. Ennek vannak kétségtelen előnyei.

  • Ha a szigetelés szükséges hőszigetelőt, ragasztóanyagot, dübelt, üvegszövet hálót, valamint az alapvakolatot és a fedővakolatot rendszerként vásárolja meg, akkor szakszerű kivitelezés mellett jár a hőszigetelésre a rendszergarancia. Ez azt jelenti, hogy bármilyen probléma merül fel később a garanciális idő alatt, akkor a gyártó állja a javítás esetleges költségét.

Ezzel szemben az egyes elemeket külön-külön, más-más gyártóktól összeválogatva olcsóbb lehet, akár jelentősen olcsóbb a szigetelés anyagköltsége. Ezzel a kétségtelen előnnyel szemben azonban két akár jelentőssé is váló hátránnyal is számolni kell.

  • Egyrészt azzal, hogy ha nem megfelelően válogatja össze a szigeteléshez szükséges anyagokat, akkor a szigeteléssel elérhető megtakarítás bizony el fog maradni a tervezettől. Ez pedig évtizedek alatt jelentős fűtési költség növekedést is jelenthet.
  • Másrészt pedig a különböző gyártók termékeiből összeállított hőszigetelésre nem jár a rendszergarancia. Ha bármilyen probléma lenne a szigeteléssel, akkor a felújítás, a javítás költségét a családi ház tulajdonosának kell állni. A kivitelező ugyanis nem valószínű, hogy vállalni fogja a felelősséget a különböző anyagokért. Neki csak a kivitelezés szakszerűségéért szükséges vállalni a felelősséget.

Hőszigetelés szakszerűen

Ha hőszigetelő rendszer vásárlásában gondolkodik, akkor az anyagkiírásban szereplő hőszigetelő rendszerre érdemes több építőanyag kereskedőtől árajánlatot kérni.

hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Mire figyeljen? Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi háza rezsicsökkentésére? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Ha viszont a kiviteli terv részeként nincs anyagkiírása a hőszigetelésre, akkor érdemes konkrét tanácsot kérni az építőanyag kereskedő hőszigetelő anyagokkal foglalkozó tanácsadójától az Önnek legjobb hőszigetelő rendszer kiválasztásához.

  • Ehhez állítottuk össze Önnek a Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi háza építéséhez vagy felújításához kérdőívét. Ennek a kitöltésével akár Ön is pontosabban fogja már tudni, hogy mire lehet szüksége. Ha pedig elküldi nekünk a kitöltött kérdőívet, akkor az Önnek fontos szempontok ismeretében szakemberünk az Önnek legjobb hőszigetelő rendszerre tud javaslatot tenni Önnek.

Utólagos hőszigetelésnél a kivitelező kiválasztását is érdemes körültekintően elvégezni. A legfontosabb az, hogy időben kezdje el keresni a megfelelő kivitelezőt. Ez azt jelenti, hogy akár már egy évvel a tervezett hőszigetelés előtt érdemes érdeklődni az ismerősöknél, akik most készítették el homlokzatuk utólagos hőszigetelését, hogy mennyire elégedettek az elvégzett munkával. Ha egy kivitelezővel többen is elégedettek, és nem talál olyan megrendelőt, aki elégedetlen lenne a munkájával, akkor bízhat benne, hogy jó eséllyel az Ön családi házának a hőszigetelését is kellő szakértelemmel és elvárt gondossággal végzi majd el.

Ha viszont nincs olyan kivitelező, akinek a munkájával több ismerőse is elégedett, akkor érdemes több kivitelezőtől ajánlatot kérni. Minél részletesebb az árajánlat, annál jobb. A hőszigetelésről készült ajánlatnak nemcsak a kivitelezés összesített árajánlatát kell tartalmaznia, hanem részletezetten is. A részletes árajánlat az hőszigeteléshez szükséges állványozást, a szigetelendő felület előkészítését, a hőszigetelő táblák felragasztását, dübelezését, az élvédők felrakását, az üvegszövetháló felragasztását, valamint az alapvakolat és a színező vakolat felvitelét is tartalmazza, mégpedig négyzetméterre meghatározva. Sőt emellett még a homlokzatszigeteléssel együtt elvégzendő lábazat szigetelését is.

Ilyenkor az elkészült ajánlat részletessége lehet egy fontos fokmérője az elvégzendő hőszigetelés minőségének. Ugyanis az a kivitelező, aki pontos és részletes árajánlatot készít, az vállalja is az árajánlatban szereplő tételek gondos és szakszerű kivitelezését is. Ezzel szemben, amelyik kivitelező csak egy általános árajánlatot készít, az a részletek pontossága miatt sokkal nehezebben kérhető számon.

Még nehezebben kérhető számon az a kivitelező, aki csak szóban ad árajánlatot. Az ő esetében semmilyen írásos anyag nem áll majd az Ön rendelkezésére a hőszigetelés szakszerűségének számonkérhetőségére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük