Falazóanyagok hőszigetelő képessége

A homlokzati falak építéséhez használt falazó anyagok nemcsak az épület teherbíró képességét biztosítják, hanem nagyban hozzájárulnak a homlokzati fal hőszigetelő képességéhez is.

A homlokzati fal teherbíró képességéhez természetesen legalább a falhoz hasonló mértékben járul hozzá az alap stabilitása és teherbírása is. A stabil alapra épített homlokzati falak és a belső teherhordó falak tartják a padlást és a tetőszerkezetet, vagy pedig emeletes épületeknél a szintközi födémet és az emeleti falakat.

Az épületek évtizedeken keresztüli biztonságos használatához kiemelten fontos a falazóanyagok megfelelő teherbíró képessége. Emellett azonban az egyre jobban emelkedő energiaárak és egyre jobban fogyó energiahordozók miatt a falazó anyagok hőszigetelő képessége is meghatározó fontosságú. Az energia árának emelkedésével egyre meghatározóbb fontosságú.

Nézzük a napjainkban leggyakrabban használatos két falazóanyagot.

Leggyakoribb falazóanyag a tégla

porotherm 44 x-therm rapid tégla

Porotherm 44 X-therm Rapid tégla kiváló hőszigeteléssel homlokzati fala építéséhez

A tégla az egyik legősibb építőanyag. Már évezredek óta használjuk az építkezésekhez. Az évezredek alatt persze a tégla is jelentős fejlődésen ment keresztül. Emellett a téglának is egyre többféle változata jelent, illetve jelenik meg. A külső homlokzati falak építéséhez használt korszerű üregszerkezetű téglák talán nem annyira masszívak, mint az ősi tömör téglák, azonban még a korszerű üregszerkezettel együtt is évszázados stabilitást adnak a felhúzott homlokzati falaknak. A hőszigetelő képességük pedig kiemelkedő az üregszerkezetben található levegő hőszigetelő képessége révén.

A falazóanyagok, ezáltal a tégla választásánál is a teherbíró és a hőszigetelő képesség mellett a fal hangszigetelő képessége és hőtároló tömege is alapvető fontosságú.

porotherm 38 x-therm rapid tégla

Porotherm 38 X-Therm Rapid tégla kiváló hőszigeteléssel külső teherhordó fal építéséhez

Minél tömörebb és masszívabb a tégla, annál nehezebb. Nagyobb tömegű, tömör tégláknak nagyobb a teherbírása, és nagyobb a hangszigetelő, valamint a hőtároló képessége is. Ezzel szemben a lyukacsos, korszerű üregszerkezetű téglák kevesebb anyagot tartalmaznak. Ezért ezeknek a tégláknak a tömör téglákhoz képest kisebb a teherbíró képessége, a hangszigetelése és a hőtárolása is. Ezért cserébe a korszerű üregszerkezet révén sokkal jobb hőszigetelést biztosítanak. Azt kell megnézni, hogy az ellentétesen viselkedő teherbírás és hőtartó tömeg és a kiváló hőszigetelő képesség milyen arányára van szükség a homlokzati fal felépítésekor.

llletve azt, hogy hogyan biztosítja a homlokzati fal megfelelő teherbírását, hőtartó képességét és kiváló hőszigetelését. A kimagasló hőtároló képességű tömör tégla hőszigetelő képessége is javítható ugyanis külső homlokzati szigeteléssel. Ez persze külön költséggel jár. Ezért lakóépületek építéséhez ma már ritkán választják azt a megoldást, amikor tömör téglából építik meg a homlokzati falat. Még akkor is lyukacsos szerkezetű téglából épül a külső fal, amikor külső homlokzati szigetelés kerül a homlokzatra.

Persze érdemes nagy hőtároló tömegű téglát választani a homlokzati fal építéséhez is. Azért, mert a fal hőtároló képességének fontos szerepe van abban, hogy milyen hamar hűl ki, és melegszik fel a ház. Ugyanis a nagy tömegű, nagy hőtároló képességgel rendelkező falak télen lassabban hűlnek ki. Még ennél is nagyobb jelentősége van azonban annak, hogy a nyári kánikulában sokkal lassabban forrósodnak át. Ezért sokkal hosszabb ideig képesek a falakon kívül tartani a júliusi, augusztusi perzselő hőséget, és ezzel kellemesen hűs hőmérsékletet biztosítani a házban.

A nagy tömegű, tömör téglák kiváló hőtartó képességével szemben a korszerű üregszerkezetű tégláknak sokkal jobb a hőszigetelő képessége.

A homlokzati falak építéséhez jelenleg érvényes szabályozás szerint 0,24 W/m2K hőátbocsátási tényező értéket kell elérni ahhoz, hogy lakhatási engedélyt kaphasson az épület. Ez a hőátbocsátási tényező érték azt jelenti, hogy az 1 m2 falfelületen 1 Kelvin fok hőmérsékletkülönbségre 0,24 Watt hőenergia megy át. Ezért a falszerkezet hőátbocsátási tényező értékének, valamint a külső és belső hőmérséklet különbségének ismeretében ki tudja számolni, hogy a téli fűtés idején egy négyzetméter falon mennyi fűtési energia szökik meg. Vagyis ki tudja számolni azt, hogy mennyi lesz az energiaveszteség.

A jogszabályi előírások által engedélyezett hőátbocsátási tényező értéknél jobb hőszigetelő képességű homlokzati falszerkezettel még jobb hőszigetelést érhet el. Például a Porotherm 50 Thermo Rapid téglából épített homlokzati falnál a hőátbocsátási tényező 0,12 W/m2K lesz. Ez azt jelenti, hogy ezzel a felére csökkentheti az energiaveszteséget a homlokzati falon keresztül.

porotherm 50 thermo rapid tégla

Porotherm 50 Thermo Rapid tégla falazóhabarccsal kimagasló hőszigetelő képességű homlokzati fal építéséhez

Például, ha kinn mínusz 10 fok van januárban hajnalban, és a lakásban 20 fokos hőmérsékletet tart fenn, akkor 1 m2 falfelületen a jogszabályban meghatározott 0,24 W/m2K hőátbocsátási tényező értéknél 30×0,24W, azaz 7,2 Watt energia szökik meg. Ezt a hajnali hőveszteséget tudja a felére lecsökkenteni a 0,12 W/m2K hőátbocsátási tényező értékű, 50 centis fal építésére alkalmas Porotherm 50 Thermo Rapid tégla homlokzati falba való beépítésével.

Minél jobb a homlokzati fal hőszigetelő képessége, annál kevesebbet kell fizetni évtizedeken át a ház fűtéséért. Érdemes ezért alaposan átgondolni, hogy milyen téglát választ a homlokzati fal építéséhez.

Pórusbeton falazóelemek

A porrá őrölt mészből és pernyéből, valamint cementből és kvarchomokból víz hozzáadásával kevert habarcsot formába öntik, és a gyártáskor hőalagúton vezetik keresztül, ahol eléri a pórusbeton a végleges térfogatát, és közben kialakul a pórusbeton kiváló hőszigetelését biztosító pórusszerkezet. Ezeknek a falazóanyagba zárt légbuborékoknak köszönhető a pórusbeton jó hőszigetelő képessége.

A pórusbetonnál is a nagyobb testsűrűség a falazóelem nagyobb teherbíró és hőtartó képességét segíti. Ugyanakkor a kisebb testsűrűségű pórusbetonban a légbuborékokat tartalmazó pórusok száma jóval több, ezért a hőszigetelő képessége a kisebb testsűrűségű pórusbetonnak nagyobb.

Jobb a vastagabb fal és a jobb hőszigetelő képesség

Minél vastagabb fal, annál jobb a fal hangszigetelése, hisz a vastagabb falban több anyag van. A homlokzati fal jobb hőszigetelő képessége pedig az épület energiafelhasználásának a csökkenését biztosítja.

hogyan válasszon falazóanyagot

Hogyan válassza ki családi háza falazóanyagát? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Minél jobb a fal hőszigetelő képessége, annál kevesebbe kerül az az energia, ami az épület fűtéséhez szükséges. Emellett pedig a fal hőtároló képességének a növelése, a falszerkezet tömegének a növelése is javítja az épület hőtartását. Ez biztosítja azt, hogy télen a benti meleg lassabban szökik meg a falakon, míg nyáron a kinti perzselő kánikula jut be sokkal lassabban a jobb hőtároló képességű külső falakon. Éppen ezért érdemes alaposan végiggondolni, hogy hogyan válasszon falazó anyagot családi háza homlokzati falának építéséhez.

  • A falazóanyag választást segítő kérdőív kérdéseinek megválaszolása segíteni fog az Önnek legjobb falazóanyag kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük