Utólagos tetőtér beépítés családi házában

Ha családi házában a padlásteret csak lomosként, a megunt dolgok tárolására használja, akkor adja magát a lehetőség a tetőtér utólagos beépítéséhez. A tartófalak és a födém megfelelő statikájának biztosításával a padlástér könnyen lakótérré alakítható. Ha pedig a tetőtér beépítéséhez az alapot, a tartófalakat és a födémet még nem is kell megerősíteni, akkor a tetőtér beépítés igencsak gazdaságos lehet akkor, ha a családnak több térre van szüksége családi házukban.

Ha viszont a ház alapozása, a tartófalak és a födém állapota nem megfelelő a padlástér beépítéséhez, akkor tud mérlegelni. Azért, mert ha az alap, a falak vagy a födém megerősítésre szorul, akkor már nem biztos, hogy valóban gazdaságos lehet a tetőtér beépítése. Ezt azonban pontosan fel tudja mérni az átalakítás előtt.

A padlástér utólagos lakótérré alakításának költségét érdemes reálisan felmérni a tetőtér beépítés előtt. Ha jól látszik a számokból, hogy nem éri meg a beépítés, akkor nem érdemes belevágni a tetőtér kialakításába. Ha viszont gazdaságos lesz a padlástér lakótérré alakítása, akkor nem érdemes gondolkodni az átalakításon. Érdemes belevágni. Főleg akkor, ha nagyobb lakótérre van szüksége a családnak.

A tetőtér beépítésével akár 50%-kal is meg tudja növelni családi háza hasznos alapterületét. Ez pedig lehetővé teszi azt is, hogy nem kell elköltözni egy nagyobb alapterületű házba a város másik részébe vagy egy másik településre.

A tetőtér beépítésével lakcímváltoztatás nélkül nagyobb családi házuk lehet. Egy olyan ház, ami a család bővülésével is megfelelő lakhatást tesz lehetővé.

Nem elvetendő szempont a ház értékének a növekedése sem. A tetőtér beépítésének ugyan jelentős költsége van, ez azonban nem vész el, hanem megnöveli a ház értékét.

A tetőtér beépítésénél az sem elhanyagolható szempont, hogy az átalakítással nem csökken a zöldfelület a kertben. A ház oldalirányú bővítésével ugyanis csökkenne a zöldfelület aránya a beépített területhez képest. Ha az önkormányzati rendeletben meghatározott zöldfelület aránya még meg is maradna a ház oldalirányú bővítésével, még akkor is veszíthet az értékéből az ingatlan. Azért, mert akárhogy is jelöli ki a bővítés területét, az oldalirányú bővítéssel csökken a kertben a zöld felület.

A tetőtér beépítésével viszont a ház felfelé bővül, és a lakótér akár 50%-os megnövelésével sem csökken egyetlen négyzetmétert sem a zöldfelület a kertben. A tetőtér beépítéssel a ház telekhez viszonyított mérete nem változik, mégis jóval nagyobb lesz a hasznos alapterület.

utólagos tetőtér beépítés

Utólagos tetőtér beépítés családi háza hasznos alapterületének megnöveléséhez

A tetőtérbe beépített tetőtéri ablakokon át bőséges fény fog bejutni a tetőtéri szobákba. És még az utca zaja is sokkal kevésbé fogja zavarni, mintha oldalirányban bővítették volna ki családi házukat.

Egy esetleges költözéssel szemben az is a tetőtér beépítése mellett szól, hogy nem kell elhagyniuk jól megszokott környezetüket. Nem kell lemondani a szomszédokkal való kapcsolatról. A gyerekeknek sem kell másik iskolába járni, és nem kell nagyobb távolságról bemenni a munkahelyükre sem.

Az sem elhanyagolható szempont sokszor, hogy az alap és a tartófalak megfelelő statikája esetén a tetőtér beépítése hamarabb elkészülhet, és kisebb felfordulással jár, mint az épület oldalirányú bővítése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük