Gipszkarton hangszigetelése

A gipszkarton fal könnyen és gyorsan megépíthető. Egy válaszfalat sokkal gyorsabban megépíthet gipszkartonból, mint téglából. Téglafalnál a habarcs száradására heteket kell várni. A szárazépítésű gipszkarton falnál viszont nem kell várni a száradásra. Az építéskori törmelék, kosz és piszok is sokkal kevesebb lesz a gipszkarton fal építésekor.

Egy szoba megosztására néhány nap alatt meg tudja építeni a gipszkartonból épült válaszfalat. A gipszkarton lap azonban messze nem olyan jó hangszigetelő, mint a tégla.

A gipszkarton hangszigetelése azért fontos, mert a könnyű szerkezetű gipszkartonból épült falban nincs hangszigetelő tömeg, ami biztosítaná a léghangok és a testhangok szigetelését. Ezért a gipszkarton válaszfal hangszigetelését hangszigetelő anyag beépítésével tudja biztosítani.

knauf naturoll pro üveggyapot

Knauf Naturoll Pro üveggyapot gipszkarton válaszfal hangszigetelésére

A gipszkarton fal hangszigetelésére a jó hőszigetelő képességű kőzetgyapot és üveggyapot szigetelés is jó választás lehet.

  • Minél nagyobb a testsűrűsége a kiválasztott kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelőnek, annál jobb lesz a fal hangszigetelése. A nagyobb testsűrűségű szigetelőnek a tartása, az állékonysága is nagyobb. Egyszerűen azért, mert nem roskad össze a szigetelő, és az évtizedek alatt a mennyezettől nem fog padló felé összeroskadni a berakott táblás vagy tekercses szigetelés. Ez pedig a függőleges gipszkarton fal hangszigetelésénél bizony nem elhanyagolható szempont.
  • A hangszigetelést a szigetelő testsűrűségén túl a hangszigetelő anyag vastagsága is befolyásolja. Minél vastagabb a szigetelés, annál jobb lesz a fal hangszigetelése.
  • A hangszigetelés szakszerűsége és a kivitelezés pontossága is meghatározza azt, hogy milyen lesz a megépített gipszkarton válaszfal hangszigetelése.

A hangszigetelő kőzetgyapot vagy üveggyapot kiválasztásakor a szigetelő testsűrűségén és vastagságán túl abban is dönteni kell, hogy tekercses vagy táblás szigetelőt választ a gipszkarton hangszigetelésére. A tekercses és a táblás szigetelésnek is van előnye és hátránya is.

  • A táblás kőzetgyapot és üveggyapot szigetelővel könnyebb dolgozni, mert könnyebb berakni a gipszkarton lapok közé a falba. A tekercses üveggyapot vagy kőzetgyapot szigetelést a beillesztés előtt még méretre is kell vágni. A pontos méretre rá kell hagyni 1-2 cm-t, hogy mindenütt teljesen kitöltse a rendelkezésre álló helyet, és nehogy hézag maradjon. Azért fontos ez, mert a hézagokban a rossz szigetelés miatt hanghíd alakul ki. Az egyben lévő, méretre vágott tekercset nehezebb beilleszteni a falba. Egyszerűen azért, mert nagyobb a mérete, és a tartása sem olyan, mint a táblás szigetelőnek. A tekercsben megvásárolt szigetelőt sokkal lazább tartása miatt nem lehet egyszerűen csak beállítani a falba, pontosan be kell igazítani.
  • Ugyanakkor a táblák illeszkedésénél még pontos illesztéskor is hanghíd alakul ki. Ha pedig a táblák illesztése nem pontos, akkor még nagyobb a táblák csatlakozásánál kialakult hanghíd. Tekercses szigetelőnél a gipszkarton teljes magasságát egyetlen vágás nélküli szigetelő adja ki. Hossztoldásra nincs szükség, ezért hanghíd sem alakulhat ki a profilok közé egyben berakott hangszigetelő tekercs pontos beillesztése után.

Különösen a tetőtérben közkedvelt a gipszkarton válaszfal építése. Azért, mert a koszmentes és gyors építkezés mellett még a gipszkarton válaszfal könnyű súlya is kifejezett előny. A gipszkartonból épített válaszfal nem terheli meg a födémet, ezért nem kell azt megerősíteni.

Gipszkarton hangszigetelése miért fontos?

rigips hanggátló gipszkarton

Rigips Blue Acoustic hanggátló gipszkarton lapok jól hangszigetelő válaszfal építéséhez

A gipszkarton válaszfallal kialakított szobák hangszigetelése miatt.

Azért, hogy a levegőben terjedő léghangok, és a szerkezeti elemeken terjedő testhangok ne hallatszódjanak át a másik szobába. Gipszkarton válaszfalnál a házon belüli két szoba között kell megoldani a hangszigetelést. A lakások közötti lakáselválasztó falnál viszont a szomszéd lakások közötti hangszigetelést kell biztosítani. Azt, hogy az egymás mellett lakó szomszédok ne zavarják egymást az egyik lakásból a másikba áthallatszó hangokkal, zajokkal.

Gipszkarton válaszfal építésénél mire figyeljen?

A legfontosabb az, hogy a megfelelő hangszigetelést biztosítsa a két szoba között megépített gipszkarton fallal.

rockwool airrock xd

Rockwool Airrock XD kőzetgyapot gipszkarton válaszfal hangszigetelésére

A gipszkarton hangszigeteléséhez a nagyobb testsűrűségű, kiváló hangszigetelést biztosító kőzetgyapot beépítése azért éri meg, mert a nagy testsűrűségű kőzetgyapotnak egyszerűen jobb a hangszigetelése. A nagy testsűrűségű kőzetgyapot beépítésekor még jobb hangszigetelést érhet el, ha vastagabb szigetelést épít be. Vagyis jobb lesz a gipszkarton fal hangszigetelése, ha szélesebb a gipszkarton fal. A nagyobb testsűrűségű, vastagabb hangszigetelő beépítésével a léghangok terjedését tudja még jobban megakadályozni.

A hangszigetelést nagymértékben meghatározza a beépítés szakszerűsége és precizitása is. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a hangszigetelő táblákat vagy tekercseket pontos, hézagmentes illesztéssel kell a gipszkarton lapok és profilok közé berakni, hanem azt is, hogy a léghangok terjedésén túl érdemes a testhangok terjedését is megakadályozni. De a hangszigetelő táblák beillesztésén túl mit tehet még a testhangok terjedése ellen?

A hangszigetelő beillesztésén túl úgy tudja még tovább javítani a hangszigetelést, ha hangszigetelő csíkokat ragaszt a vízszintes profilokra. Ezt a még jobb hangszigetelést úgy tudja elérni, ha a födémre és a padlóra rögzített vízszintes gipszkarton profilok padló, illetve mennyezet felőli oldalára precízen felragasztja a profilokhoz tapadó hangszigetelő csíkokat. Ez akadályozza meg az épületszerkezetekben terjedő testhangok terjedését.

Ezek a vízszintes profilokra felragasztott lágy anyagok, például a profilra felragasztott szivacscsíkok elnyelik a testhangok miatti rezgéseket. Az elnyelt rezgések miatt pedig a nem továbbított testhangok nem növelik a zajt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük