Puhafa és keményfa fajták

A fa természetes anyagként kedvelt építőanyag és a bútorgyártásban is széles körűen használják. A faanyagot használhatja beltérben és kültérben, a szabadban is.

A szabadban való beépítéskor különösen fontos a beépített faanyag időjárással szembeni ellenálló képessége. Itt különösen a csapadékkal szembeni vízállósága, valamint a napsütés hatására bekövetkező zsugorodása és vetemedése a meghatározó fontosságú. Minél kevésbé ellenálló a fa, annál kevésbé használható a szabadban.

A faanyag beltérben való használatakor kevésbé fontos az időjárással szembeni ellenálló képessége. Helyette a kiválasztott faanyag szépsége, erezete és színe, a megmunkálhatósága, a faraghatósága és a keménysége fontos szempont. A faanyag keménysége befolyásolja a megmunkálhatóságát és meghatározza a tartósságát, használhatóságának az idejét is.

Faanyagok megmunkálhatóság szerint lehetnek

faanyag tetőhöz

Milyen faanyagra van szüksége a tetőszerkezet megépítéséhez?

Az építőiparban és bútoriparban használt faanyagok megmunkálhatóság szempontjából kétfélék lehetnek.

  • A puhafa könnyebben megmunkálható és beépíthető. A puhafából kivágott gerenda, szarufa, deszka vagy tetőléc könnyen megmunkálható, könnyen szegelhető. Ugyanakkor a puhafát megfelelő felületkezeléssel kell ellátni az esővel és napsütéssel szemben. Ha a puhafából készült faanyagokat nem látják el megfelelő felületkezeléssel, akkor nem lesz tartós.
  • A puhafával szemben a keményfa éppen ellenkezőleg viselkedik. Nehéz megmunkálni, ugyanakkor jóval tartósabb. Sokkal jobban ellenáll az esőnek, napsütésnek.

Keményfa fajták

A keményfa fajták közül hazánkban a bükk, a tölgy, a cseresznye és a dió közkedvelt fafajta a bútoriparban. Még ezeknél is keményebb fa az akác. Az igazán keményfa pedig az Afrikából behozott ébenfa.

Tölgyfa bútorok, parketta és nyílászárók gyártásához

A tölgyfa nagyon tartós, kevésbé vetemedő, sokoldalúan használható keményfa.

A tömör faanyagú tölgynek többféle változata is van, ezért a tölgyfa színe is többféle lehet. Vörös és fehér árnyalatú is lehet. A tömörsége olyan nagy, hogy csak gőzölve lehet meghajlítani. Parketta, ajtó, ablak és faburkolatok készítésére nagyon jól használható.

A tölgyfából készült masszív tölgyfa bútorok tartóssága legendás. Méltán mondják, hogy a tölgyfából készült bútorokat 100 évre vásárolják. A tölgyfa erezete révén lakkozott vagy natúr állapotban is nagyon szép bútorok készülnek a tölgyfából. Emellett azonban festhető is a tölgyfa.

Bükkfa

A bükkfa parketta és bútorfa gyártásakor arra kell figyelni, hogy gyorsan szárad. A gyors száradása miatt is könnyen vetemedik, ezért a szárításakor figyelni kell a vetemedésre.

Cseresznyefa

A cseresznye közkedvelt bútorfa, és a hangszergyártásban is gyakran használják. Elsősorban azért, mert tükörfényesre lehet csiszolni a feldolgozás során. Annál szebb, mélyebb vöröses árnyalata van, minél idősebb, vastagabb a fa. Feldolgozottan is mélyül a színárnyalata a cseresznyefából készült bútoroknak, hangszereknek.

Diófa

A diófa közkedvelt bútorfa. A látványos rajzolatú, csokoládészínű diófának a szépségét a leginkább a lakkozás adja meg.

Akácfa

Az egyik legtartósabb keményfa a szabadban való felhasználáskor is. Akár felületkezelés nélkül sem korhad. Megfelelő felületkezeléssel azonban még tartósabb. Szárításkor az akácfa könnyen reped és hajlamos a vetemedésre is. Kerítésdeszka, kerítésoszlop, gerenda, alapozáshoz karó készíthető belőle.

Puhafa fajták

A puhafa fajták közül messze a legtöbbet a fenyőfát használják a bútoriparban és az építőiparban is.

Házépítéskor a tetőszerkezet építéshez felhasznált gerendákat, szarufákat, deszkákat és léceket fenyőfából vágják. Elsősorban lucfenyőből, vörösfenyőből, borovi fenyőből. Kapuk, kerítések készítésére is használják.

Hazánkban is termelik ezeket a fenyőket az erdőgazdaságokban. Elsősorban azonban külföldről, a tőlünk északabbra lévő országokból hozzák be ezeket a fákat.

A nyárfa a fenyőnél is puhább fa. Az építőiparban való felhasználása még nem igazán terjedt el. Hazánkban azonban az Alföldön nagy mennyiségben terem. Ezért, amikor a fenyőfa fűrészáruk ára a koronavírus járvány idején több mint kétszeresére emelkedett elsősorban az ellátás hiánya, valamint a kereslet megnövekedése miatt komolyan elgondolkodtak rajta, hogy a családi házak tetőszerkezetének építéséhez jól fel lehetne használni a nyárfából vágott gerendákat, szarufákat, deszkákat és léceket is.

A fenyőfa fűrészáru kétszeresnél nagyobb áremelkedésekor már gazdaságosan feldolgozható lett volna az Alföldön nagy mennyiségben megtermő nyárfa is építőipari fűrészárunak. Emellett pedig az importnak való kitettségünk is jelentősen mérséklődne a nyárfa fűrészáruként való felhasználásával.

Közkedvelt bútorfa még az alma, az eper és a körtefa is. Ezek azonban kisebb mennyiségben érhetők el, ezért bútorfaként való felhasználásuk jelentősen elmarad az erdőgazdaságokban nagy mennyiségben megtermelt fafajták mögött.

Melyik kemény vagy puhafa fajtát fogja használni épületfaként vagy bútorfaként?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük