Milyen a jó kémény?

Milyen a jó kémény? Kémény vásárlás előtt biztos feltette már magának ezt a kérdést. Ha pedig tényleg jó kéményt szeretne vásárolni, akkor érdemes pontosan meg is válaszolni a kérdését.

A jó kémény nemcsak biztonságosan elvezeti a kazánban, kályhában vagy kandallóban égő tűz füstjét, hanem más dolgokat is tud még.

  • A jó kémény például jól hőszigetel, és nem pazarolja el a tüzelés energiáját.
  • Javítja az égés hatékonyságát.

Mi tud még egy korszerű kémény?

Jól bírja a nedvességet

A tüzelés füstjének elvezetésekor ez azért fontos, mert minél nedvesebb a tüzelő, annál több víz szabadul fel a tüzelés során. Például a gázkazánban egy köbméter gáz eltüzelésekor akár másfél liter víz is felszabadulhat. Nem szárazabb a tüzelés a vegyes tüzelésű kazánban sem, mert a nyers tűzifa elégetésekor is sok víz szabadul fel. Minél nyersebb a tüzelő, annál nagyobb a víztartalma.

Márpedig tüzeléskor nemcsak az égéskor kicsapódó víz, hanem kondenzátum is kialakulhat. A jó kémény a tüzeléskor felszabadult nedvességet, savakat és gázokat károsodás nélkül el tudja vezetni a tűztérből a szabadba. A biztonságos kémény béléscsöve nem reped meg, és nem szökik meg a nedvesség és a savas gáz a kémény nem létező repedésein át.

Jól hőszigetelt

Tüzeléskor a tűztérben több száz fokos is lehet a hőmérséklet. A szabadban pedig télen nem ritka a mínusz 10 fok alatti hőmérséklet sem. A kazán hatásfokának meghatározásakor nem mindegy, hogy a tűztérből milyen hőmérsékletnél távozik a füstgáz a kéménybe. A kondenzációs kazánok a tűztérből távozó füstgázok energiájának hasznosításával biztosítják a tüzelés hatásfokának jelentős javítását.

A kémény épületen kívüli szakaszát érdemes szigetelni vagy burkolni. Ez nemcsak a hőszigetelését biztosítja, hanem a fagyástól is megvédi a kéményt.

Kiégésbiztos

leier kémények

Leier elemes kémények bármilyen tüzelési módhoz

A jó minőségű kéménycső kiégésbiztos. Ez azt jelenti, hogy a kéménycső a hő hatására sem reped meg, nem szökik meg rajta a meleg, és nem távozik a füst a repedéseken. Azért, mert nincsenek repedések a kéménycsövön. A Leier kémények kerámia kéménycsöve a hő hatására is megőrzi füsttömörségét évtizedeken át.

Vegyes tüzelésnél a kémény béléscsövének akár 200-400 fokos füstgázok biztonságos elvezetését is biztosítani kell.

Gáztüzelésnél nincs ilyen magas hőmérséklet. Itt viszont a gáztüzeléskor keletkezett gázok és savas gőzök biztonságos elvezetéséhez van szükség a füsttömör, repedésmentes kéménycsőre.

Energiahatékony

Az energiahatékonyság a kémény esetében azt jelenti, hogy a távozó füstgázok a kéményen át nem vezetik el a tüzelés melegét a szabadba, hanem a felszabadult hő hasznosul a ház melegének biztosításában.

Biztosítja az égéshez szükséges levegőt

A jól hőszigetelt épületekben az égéshez szükséges levegőt már nem a lakás levegőjéből biztosítják, hanem a kéményrendszeren át vezetik be a tüzeléshez. Az égéshez szükséges oxigén a távozó füstgázzal ellentétes irányban, például a szellőzőkürtőn át jut be a tűztérbe.

A jó kémény bármilyen hőmérsékletnél biztonságosan vezeti el a tüzeléskor keletkezett füstgázokat.

A kémény kiválasztásakor és beépítésekor fontos figyelni a kémény magasságára és kürtőméretére vagyis a belső átmérőjére is.

Fontos szabály, hogy a kéménynek legalább 80 centivel magasabbnak kell lenni a tetőgerinc magasságánál. A kémény belső átmérőjének pedig biztosítani kell a füstgázok biztonságos elvezetését. Az átmérő nem lehet túl kicsi sem, mert akkor nem tud biztonsággal eltávozni a tüzeléskor keletkezett füstgáz. Nem lehet azonban túl nagy sem az átmérő. Azért, mert minél nagyobb a kémény belső átmérője, annál kisebb benne a huzat. Ha túl nagy a kémény belső átmérője, és emiatt kisebb a huzat a kéményben, akkor a kifelé áramló füst hamarabb kihűl, és ezért a harmatpont alacsonyabban lesz. Ilyenkor a kondenzvíz kicsapódik a kéményben.

  • Például kandalló füstelvezetéséhez 16 vagy 18 cm-es kürtőméretet érdemes választani.
  • Cserépkályhához már a 14 centis kürtőméret is jó választás.

Milyen tüzeléshez keres biztonságos füstelvezetést adó kéményt?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük