Tetőtéri ablak beépítése

A tetőtéri ablak beépítése a tetőtéri szoba természetes fénnyel való ellátottsága, a jó hőszigetelés és a csapadékkal szembeni védelem miatt kiemelt fontosságú családi háza tetőjén. Mire figyeljen oda a tetőablak beépítésekor?

Az eső, hó és a szél leginkább a tetőt és a tetőtéri ablakot éri családi házán. Ezért fontos megbízható védelmet kialakítani a csapadékkal szemben a tetőn. A tető biztonságos csapadékvédelme azonban a tetőtéri ablak beépítésekor 3 fontos területen is gyengül. Melyik ez a 3 kritikus terület a tetőablak beépítésekor?

velux tetőtéri ablak beépítése

Velux tetőtéri ablak beépítése a tetőszerkezetbe

Amikor a tetőtéri ablakot beépíti a kivitelező szakember, akkor a tetőfedésen átvágja a tetőfedés alatti vízzárást biztosító tetőfóliát, a hőszigetelést biztosító tetőszigetelő anyagot, és a tetőszigetelő anyag alatti párazáró fóliát is. Éppen ezért, ezeket a tetőtéri ablak beépítése miatti átvágásokat szakszerűen kell megcsinálni a tetőablak beépítésekor.

Azért, hogy a kinti csapadék ne tudjon bejutni a tetőszerkezetbe, a tető hőszigetelése ne romoljon a hőszigetelő anyag nedvesedésével, valamint a lakásban keletkező pára se jusson be a tetőszigetelő anyagba rontva annak hőszigetelő képességét.

Tetőtéri ablak vízzáró, hőszigetelő és párazáró beépítése

velux integra elektromos tetőablak

Velux Integra GGL műanyag bevonatos napelemes és elektromos tetőablak

A mai korszerű tetőtéri ablakok a vízzárás, a hőszigetelés és párazárás hármas követelményének megfelelően vannak kialakítva.

Ehhez el vannak látva azokkal a kiegészítőkkel is, amelyeket szakszerűen összeillesztve az átvágott fóliákkal könnyen biztosítani tudja a csapadékkal szembeni védelem, a hőszigetelés és a párazárás hármas követelményét a tetőtéri ablak tetőbe való csatlakozásánál is.

Ehhez 2 fontos dologra van szükség:

  • Egyrészt arra, hogy az elvárt hőszigetelő képességet biztosító tetőtéri ablakot válassza ki, és építtesse be tetőtéri szobájába.
  • Másrészt pedig az átvágott alsó párazáró és felső páraáteresztő és vízzáró fóliát nedvességet át nem eresztő módon ragassza hozzá a kivitelező a beépítéskor a tetőablak felső vízzáró és alsó páraáteresztő csatlakozójához.
bramac tetőfólia

Tetőfólia kiválasztásakor figyeljen a megfelelő választásra

A tetőfedés alatt a páraáteresztő és vízzáró tetőfóliát a tetőablak vízzáró csatlakozásához kell ragasztani. A ragasztás nagyon fontos, mert a tűzés kevés lesz. Ragasztás nélkül a csapadék át fog szivárogni a tűzésen, és a szél is átfújhat rajta. A tökéletes vízzáráshoz a tetőablak vízzárást biztosító csatlakozója tartalmazza az alumínium profilt, a sarokelemeket és a ragasztószalagot is. A ragasztószalag biztosítja a tökéletes vízzárást, a sarokelemek pedig a mindig kritikus sarkaknál lesz tökéletes a vízzárás.

A tetőablakhoz tartozó hőszigetelő kerettel pedig a tetőablak hőhídmentes hőszigetelését tudja biztosítani. A hőszigetelő kerettel való beépítéssel teszi teljessé a tetőtéri ablak többrétegű üvegezésével biztosított kiváló hőszigetelést.

A tökéletes belső párazárás biztosításáért pedig a tetőtéri ablakba beragasztott párazáró fóliát kell légmentesen hozzáragasztani a tetőtér párazáró fóliájához. Ezzel a kivitelezéssel biztosítja a tökéletes vízzárás, hőszigetelés és párazárás hármas követelményét a tetőtéri ablak beépítésekor.

Tetőtéri ablak beépítése a tető síkjába

A tetőtéri ablak beépítésekor figyelni kell a tetőfedés módjára is. Azért, mert más burkolókeretre lehet szükség az eltérő fedésekhez. Kombi keretre van szükség akkor, ha több tetőablak kerül egymás mellé vagy fölé a tetőn.

Magastetőnél figyelni kell még a tető hajlásszögére is. Azért, mert ha alacsony hajlásszögű a tető, akkor a tetőtéri ablakot ki kell emelni a tetősíkból.

Ha a szarufaközbe pontosan beilleszthető a tetőtéri ablak, akkor tökéletes az illesztés. Akkor sincs gond, ha néhány centivel kisebb a tetőablak a szarufaköznél. Ilyenkor 1-1 deszkát rá kell szegezni a két szomszédos szarufára, és máris pontosan beilleszthető a tetőablak a megmaradó helyre.

A tetőablak beszerelésekor az ablakszárny kivétele után az ablaktokot a rajta lévő rögzítővasak facsavarokkal való becsavarásával tudja beilleszteni. Arra kell figyelni, hogy a rögzítővasak a tetőlécek közé essenek.

Állítsa be a tetőtéri ablak magasságát, és a rögzítővasakkal facsavarozza hozzá a szarufához. Arra kell figyelni, hogy az ablakban ne legyen csavarodás. Ha nem pontosan illeszkedik az ablaktok, akkor műanyag alátétet kell berakni, és így kell a rögzítővasakat a szarufához csavarozni a facsavarokkal.

Amint az ablaktok stabilan rögzítve van, fel lehet rakni az ablakszárnyat az ablakra, és ki lehet próbálni az ablak nyitását, zárását. Ha jól záródik az ablak, akkor jól van beállítva az ablaktok, és lehet folytatni az ablak beszerelését. Érdemes azonban újra levenni az ablakszárnyat, mert így kényelmesebben elfér.

Az ablaktok rögzítése után következik a tetőfedéshez való csatlakoztatás. Először a páraáteresztő fóliát kell betenni plusz fólia berakásával. Így a lecsapódott pára nem fog tudni becsorogni az ablak mellett. A páraáteresztő fóliára rakott felső vízelvezető csatornával a vizet az ablak melletti szarufaközhöz tudja vezetni.
A tetőablak alatt a tetőfedés legutolsó sorát meg kell igazítani, és a burkolókeret alsó elemét kell elhelyezni az ablak típusától függően.
Alulról felfelé haladva tudja az ablakhoz a burkolókeretet beépíteni. Az alsó elem után az oldalsó burkolókeret elemeit, majd az ablak takarólemezeit, és a burkolókeret felső részét kell behelyezni.

Cseréptetőnél érdemes még a tetőablak alatti és melletti elvágott cserepeket csavarral is rögzíteni. Sokkal stabilabban fognak állni az elvágott cserepek. Havazás után vagy nagy szélben lesz ennek nagy jelentősége.

Tetőtéri ablak burkolása belülről

A tetőablak körüli káva belső oldali burkolását többféle anyagból is szépen meg tudja csinálni. Készülhet a belső burkolat gipszkartonból vagy rétegelt lemezből is. Lehet a belső burkolat burkolatból is. Az elkészült burkolatot pedig lehet festeni és lambériázni is. A gipszkarton lapokat a szarufákra is fel tudja rögzíteni. Ha lambériázni szeretne, akkor ahhoz sűrűbb felfogatásra van szükség, ezért ezt csak háttérlécezéssel tudja megoldani.

A tetőablak körüli szigetelést meg tudja oldani kőzetgyapottal és üveggyapottal is. Ha nem pontosan az ablaktokig ér a szigetelő, akkor purhabbal is kitöltheti a néhány centis rést.

A belső burkolókeretet külön tudja összeállítani, és utána pedig beemelni végleges helyére. A keretet facsavarokkal rögzítheti a szarufákra. Érdemes még a kávaburkolat és a belső falburkolat éltakarását is elkészíteni. Azért, hogy ne látszódjon az élek esetleges eldolgozatlansága.

Tetőtere tökéletes komfortjáért mire figyeljen még a tetőtéri ablak beépítésekor?

Tetőtéri ablak hol lesz elhelyezve?

Mire figyeljen a tetőtéri ablak tetőn való elhelyezésekor?

  • Milyen világosságot szeretne a tetőtérben, és ehhez milyen méretű tetőablakra van szüksége?
  • Az igénye mellett persze annak az előírásnak is meg kell felelni, hogy a tetőtéri ablak és a tetőtérben az ablak által megvilágított hasznos alapterület arányának meg kell lenni legalább az 1:10-hez. Ekkor lehet elegendő természetes fény a tetőtérben.
  • Persze a ház tájolása is befolyásolja a tetőtéri ablak beépítését. A sokkal naposabb déli oldalra érdemes inkább tenni a tetőablakot és nem az északi oldalra.
  • A tető szerkezete is meghatározza azt, hogy hova lehet beépíteni a tetőablakot.
  • Természetesen a szarufák elhelyezkedése és a szarufaközök mérete is befolyásolja a tetőablak beépítését.

A kiválasztott tetőtéri ablakot akkor a legkönnyebb beépíteni, ha a szarufák egyenlő távolságra vannak egymástól, és a szarufaközök mérete megegyezik a tetőablak tokszélességével. Persze akkor sincs gond, ha a szarufaköz legfeljebb 6 centivel nagyobb, mint az ablak tokszélessége.

  • Ha viszont a szarufaköz kisebb, mint a tetőablak, akkor el kell vágni a szarufát.
  • Ha pedig túl nagy a szarufaköz, akkor a tetőlécek alatt kell egy kereszthevedert beépíteni a tetőablak rögzítéséhez.

Arra is érdemes még figyelni, hogy az ablak könnyű nyitása-zárása miatt a tetősíkba rakott ablak szemöldökének a magassága 180-200 centi körül a legjobb. Felső kilincses ablaknál a kilincs ideális magassága is 180-200 centi.

hogyan válasszon tetőablakot

Hogyan válasszon tetőtéri ablakot a tetőtérbe? Kattintson a képre a legjobb választást segítő kérdőívéért!

Kiválasztotta már tetőtéri ablakát családi háza tetőtéri szobájához? Ha még nem választott, akkor a Hogyan válassza ki tetőtéri ablakát kérdőív kitöltése segíteni fog az Önnek legjobb tetőablak kiválasztásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük