Szulfátálló cement előnyei

A szulfát, ha érintkezik az épület betonszerkezetével, akkor az épületekbe beépített beton korrózióját okozza azzal, hogy roncsolja a cement szerkezetét. A roncsolással gyengíti az épületek cementet tartalmazó betonelemeit, és ezzel csökkenti az épületek élettartamát. Nem véletlen, hogy a szulfát az épületek földbe épített betonszerkezeteit, a betonalapot roncsolja, hisz itt közvetlen az érintkezés.

crh speciál plusz szulfátálló cement

CRH Speciál Plusz szulfátálló cement

Szulfátálló cement használatával azonban a betonalapok szulfát miatti korróziója megelőzhető. A betonozáskor szulfátálló cement használatával az alapozáskor megépített betonalap is szulfátálló lesz, ami ellenáll a szulfátkorróziónak.

A szulfátnak is ellenálló szürke színű portlandcement a kötés során jelentős hőmennyiséget fejleszt, és a teljes kötés után a beton nagyszilárdságú lesz. Nagyon jól használható agresszív szulfátkorróziónak kitett betonalapok korrózióbiztos építéséhez.

  • Minden olyan épületszerkezetnél érdemes használni a betonozáskor, amikor az elkészülő betonszerkezet szulfátionnal szennyezett környezetbe kerül. Állattartó telepek alapjainál vagy szennyvízfeldolgozók betonszerkezeteiben nélkülözhetetlen a használata, hisz a betonszerkezet vizes környezetbe kerül.
  • Hidak építésénél is elsődleges fontosságú a szulfátálló szerkezet megépítése.
  • Csatornázásnál is fontos a használata betonozáskor.

Az ipari és mezőgazdasági létesítmények, valamint közművek mellett azonban minden olyan betonszerkezetnél jól használható a szulfátálló cement, ahol a betonszerkezet talajvízzel érintkezik, vagy nagy kopásállóságot kell biztosítani.

Szulfátálló cement felhasználásával ugyanis nagy igénybevételnek kitett kopásálló betonszerkezetek és fagyálló betonok is készülhetnek. Ezért nem véletlenül használják tartós térburkolatok kopásálló kialakításához.

Szulfát ionokkal szennyezett talajvizes környezetben is érdemes használni az épületek alapozásának elkészítéséhez.

A betonozáskor fontos betartani a technológiai előírásokat. Nem szabad a betont túl folyóssá tenni plusz keverővíz hozzáadásával. Ha cseppfolyósabb betonra van szükség, akkor a víz helyett folyósító adalékszereket érdemes használni.

A szulfátálló cementtel megkevert betont minél hamarabb be kell építeni a betonszerkezetbe.

A beton beöntése előtt az aljzatot és a zsaluszerkezetet elő kell nedvesíteni.

Ugyanilyen fontos a betonozás után a beton utókezelése, a kötési idő alatti rendszeres locsolása. A beton nedvesen tartását a betonszerkezet takarásával, és a takarásra használt anyag nedvesen tartásával tudja biztosítani.

A szulfátálló cementet a nagyobb építkezésekhez ömlesztett kiszerelésben szállítják. A kisebb építkezések betonalapjához is elérhető azonban a szulfátálló cement zsákos kiszerelésben. A szulfátkorrózió káros hatásának megelőzésére mindkét kiszerelésű szulfátálló cement jó választás a betonozáshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük