Homlokzati burkolat hibáinak kijavítása

A homlokzati burkolat nemcsak díszíti a külső falat, hanem megvédi az időjárással szemben is. Ha esik az eső, vagy a hó, akkor a nedvesség nem jut be a falba a homlokzati vakolaton át.

A vakolat nemcsak a nedvességgel szemben, hanem a széllel szemben is védelmet ad. A vakolat zárt pórusszerkezete nemcsak a nedvességnek állja útját, hanem a szélnek is. Nem fúj át rajta a szél. Ha nem lenne levakolva a fal, akkor az időjárás idővel nagy kárt tudna tenni a legjobb minőségű homlokzati falazóanyagban is.

kétrétegű, vakolható kőzetgyapot

Rockwool kétrétegű, vakolható kőzetgyapot lemez homlokzati szigetelésre

Az évek, évtizedek alatt azonban különféle hibák lehetnek a homlokzaton. Még akkor is, ha bármiféle különösebb esemény nélkül telnek el évtizedek a homlokzat szigetelése és a homlokzati vakolat homlokzatra való felhordása után. Az egyre szélsőségesebb időjárás azonban egyre nagyobb szélviharok formájában is veszélyezteti a homlokzati szigetelés és a homlokzatot borító vakolat épségét. Ezeknek a váratlan szélviharoknak a pusztító hatását lehet mérsékelni a hőszigetelő lemezek perem-pont módszerrel való felragasztásával. Ekkor ugyanis a táblák szélein megszakítás nélkül fedi a ragasztó, és nem marad hely, ahol a szél a táblák alá tudna kapni. A perem-pont módszerrel való felragasztás a széleken való kihagyás nélküli és a táblák közepén való felragasztással stabilan rögzíti a szigetelő lemezeket.

A szigetelő táblák ragasztóval való stabil rögzítését erősíti tovább a dübelekkel való megerősítéssel. Ez még nagyobb stabilitást ad a táblák homlokzatra való felfogatásának. Ha a dübelekkel olyan pontokon erősíti meg a táblákat, ahol ragasztva vannak, akkor nem tudja meghúzni a táblákat, és a táblák feszülése sem fogja feszíteni a szigetelést. Ezért kell a táblák ragasztóval felragasztott szélein, és a táblák közepére ragasztott ragasztónál befúrni a dübeleket.

Az egyre szélsőségesebb viharos időjárás azonban még a hőszigetelő táblák gondos és pontos rögzítésekor is megbonthatja a vakolatot évtizedek alatt. A madarak is okozhatnak károkat akkor, ha valamilyen rovar fészkeli be magát a vakolat alá, a szigetelőbe, és a madarak észlelve a rovarokat, megpróbálják kiszedni a befészkelt rovarokat.

Ezeken túl azonban bármilyen ütésből vagy nyomódásból is megsérülhet a vakolat a homlokzaton. Ilyenkor a legkisebb sérülést is érdemes kijavítani. Azért, hogy ne folyjék be a nedvesség a hőszigetelő táblákra, rontva azok hőszigetelését. Emellett pedig azért is, hogy ne legyen még nagyobb vakolat hiányossága.

homlokzati burkolat hibák

Homlokzati burkolati hibánál mindig meg kell nézni, hogy mi okozhatta a hibát

A fal szerkezetében is lehetnek hibák, például repedések, amelyek a homlokzati vakolaton látszódnak meg azonnal. Ilyenkor nemcsak a vakolaton kialakult repedést kell kijavítani, hanem azt is meg kell nézni, hogy mi okozta a fal repedését. A hiba javításakor a repedés okát kell megszüntetni.

Bármilyen hiba alakul ki a homlokzaton, érdemes pontosan meghatározni, hogy mi történt, és milyen anyagban alakult ki a hiba. A javítást ugyanis érdemes az eredeti anyaggal, a homlokzaton lévő hőszigetelő tábla ugyanolyan márkájával és típusával, valamint a falon lévő vakolattal. Különösen fontos a színező vakolat megfelelő kiválasztása azért, hogy még árnyalatnyi különbség se legyen a javítás helyén. Ezért érdemes az ugyanolyan árnyalatú színező vakolatot ugyanattól a gyártótól is választani. Ugyanis különböző gyártók azonos árnyalatú homlokzati vakolata között is lehet árnyalatnyi különbség.

Örök kérdés, hogy a vakolatban, illetve a hőszigetelésben keletkezett kisebb-nagyobb hibáknál hívjon inkább szakembert, vagy pedig saját maga is kijavíthatja a hibát. Egyértelmű, igen vagy nem válasz nincs. Ha állandóan barkácsol, és saját maga végzi a háznál a kisebb-nagyobb javításokat, akkor nyilván a homlokzat esetleges hibáit is nagy biztonsággal ki tudja javítani saját maga.

Ha viszont még egy villanyégő kicserélése is nehézséget szokott okozni, akkor nem érdemes a homlokzaton keletkezett hiba kijavításába egyedül belefogni. Érdemes inkább szakembert hívni. Vagy legalább segítséget kérni a munkához egy ház körüli barkácsolásban nagy tapasztalattal rendelkező ismerőstől.

Az időjárásra a homlokzati hibák kijavításakor is tekintettel kell lenni. Ezt legfőképpen azt jelenti, hogy 5 fok alatt nem érdemes a vakolat hibáit javítani. Azért, mert az esetleges fagyás veszélyével is számolni kell. Nem lenne jó, ha 1-2 éven belül lehullana a javításkor felhordott vakolat azért, mert megfagyott a teljes kiszáradás előtt.

Ugyanez van kánikulában és tűző napnál is. Ilyenkor pedig a túl gyors száradástól repedezhet be könnyen a felhordott vakolat. Márpedig a berepedezett vakolat is jóval hamarabb elporladhat, és lehullhat a falról a stabilan álló vakolathoz képest.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük