Vízszigetelés hőszigetelés előtt

A gáz és az áram árának drasztikus emelkedése miatt még sürgetőbb lett a hőszigetelés nélküli családi házak utólagos szigetelése a rezsi lefaragására. A Magyarországon található 2,8 millió családi házból még közel 2 millió nem hőszigetelt. Ezért igencsak pazarló módon akadály nélkül szökik a fűtés melege, és bejár a téli hideg levegő a szigetelés nélküli homlokzati falakon.

Ebből a közel 2 millió hőszigetelés nélküli családi házból több százezer lehet az olyan épület, amelyet nem is érdemes hőszigetelni. Azért, mert az alap és tartófalak nincsenek olyan műszaki állapotban, hogy bátran számolni lehessen azzal, hogy kibírják a homlokzati hőszigetelésre meghatározott 30-50 éves élettartamot. Utólagos hőszigetelés helyett inkább lebontani kellene ezeket. Természetesen erre nincs lehetőség, hisz nem lehetséges megoldani az épületekben élő családok lakhatását.

Van azonban másfélmillió olyan családi ház, amelynek a utólagos hőszigetelésével jelentősen csökkenteni lehet a téli fűtés és a nyári klímatizálás költségét. Ezeknek a családi házaknak az utólagos hőszigetelése nemcsak a rezsi költségét csökkentené jelentősen, hanem még az ország téli energiafelhasználását is.

A homlokzat szigetelése előtt azonban érdemes a lábazat és a homlokzati fal vízszigetelését is megoldani.

villas vízszigetelés

Villas vízszigetelés családi háza vízszigetelésére tökéletes vízzárással

Sok családi háznál okoz gondot a talajvíz. Ha nem megfelelő a vízszigetelés, akkor magas talajvízszintnél a nedvesség felszivárog a falakon, és könnyen salétromos lesz a homlokzati fal. Ez meglátszik a külső vakolaton is. Ha pedig hosszú időn keresztül nedves a fal, akkor akár le is hullik a vakolat.

A vizesedés miatti nedvesség nem kíméli a belső falakat sem. A belső falaknál a nedvesedésen túl még falakon megjelenő penészesedéssel és a lakásban terjedő dohos szaggal is számolhat. A vakolat bizony a belső falakról is könnyen lehullhat. A nedvesedés nemcsak a falakat támadja meg és terjed a levegőben, hanem beissza magát mindenben, ami a házban található. Nem kíméli a parkettát és a házban lévő bútorokat sem.

Ilyen mértékű vizesedésnél már utólagos hőszigetelés nélkül sem lehet sokáig halogatni a vízszigetelést. A homlokzat utólagos szigetelése előtt pedig mindenképp meg kell csinálni, mert semmi értelme a vizes falakra felrakni a homlokzati szigetelőt. A nedves falaktól jelentősen romlana a felrakott szigetelő hőszigetelő képessége, és a falak hosszútávú tartóképessége is igencsak kérdéses lehet az állandó vizesedés miatt.

Milyen lehetőségei vannak a vízszigetelésre a homlokzat szigetelése előtt?

Lábazati szigetelésre mindenképp szükség van

villas bitumenes lemez

Villas bitumenes lemez házalap, talajon fekvő padló és lapostető vízszigetelésére is. Családi háza utólagos vízszigetelésére keres szigetelőt?

Még akkor is, ha tökéletes az épület vízszigetelése. Megfelelő vízszigetelésnél is a lábazat felett van szigetelve az alap bitumenes szigetelővel. A lábazatot a felcsapódó esőtől is védeni kell, ezért érdemes a lábazatot vizet át nem eresztő XPS szigeteléssel szigetelni. Erre a vízhatlan szigetelőre mehet rá a lábazati vakolat.

Ha pedig nedvesek a falak, akkor a lábazat felületi vízszigetelése nem elegendő. Azért, mert a talajból felszivárgó nedvesség ellen is szigetelni kell azért, hogy ne nedvesedjenek tovább a falak.

Injektálás magasnyomással

Ilyenkor a vízszigetelés nélküli falba befúrnak, és ezekbe a furatokba injektáló szelepeket rögzítenek magas nyomással. A magas nyomás kifejezetten magas nyomást jelent, mert megfelelő berendezéssel 300 bar nyomással nyomják be a vízszigeteléshez megfelelő anyagot. Ezt a homlokzati fal anyagától függően választják meg.

Vízszigetelés falátvágással

A falátvágásnál a falat több szakaszban, lépésről-lépésre átvágják, és bitumenes vízszigetelést raknak be a vágatba. Az átvágás miatt az átvágott falszakaszt ki kell ékelni. Azért, hogy a fal nehogy leomoljon. A bitumenes lemez berakása után cementes injektáló habarccsal az átvágott rést teljes szélességben be kell injektálni.

Akár egy méteres falvastagságot is át lehet vágni az erre alkalmas falátvágó fűrésszel.

Lemezbepréselés a falazatba

Ennél az eljárásnál a talajvízből felszivárgó nedvesség ellen egy szigetelőlemezt préselnek be a falba. Ezzel a vízszintesen bepréselt lemezzel a felszivárgó nedvesség ellen elzárják a függőleges vízvezetőket. Az acéllemez szigetelőt az alap és a falazóanyag első sora között lévő habarcsrétegbe préselik. Ezt a lemezbepréselést megcsinálják a fal teljes szélességében, és ezzel garantáltan elzárják a nedvesség felszivárgását.
A vízszigeteléshez rozsdamentes acéllemezre van szükség. A lemezpréseléssel nemcsak téglafalakat, hanem vályogfalakat is lehet utólagos vízszigetelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük