Hidegburkolati fugázó kiválasztása

A hidegburkolat a kültérben és beltérben is a terasz, az erkély, a szoba padlójának vagy a burkolt falnak a jól látható, végső megjelenését adja. Ezért nem véletlen, hogy fontos szerepe van a burkolat jó minőségének és igényes megjelenésének is.

Nem véletlen ez, hogy hisz a lerakott hidegburkolattal nemcsak burkolja a padlót vagy a falat, hanem az ízléséről, az igényességéről is egy rápillantás alatt fontos információt ad át. A burkolat megjelenése nemcsak a burkolatról, hanem az építtetőjéről is beszél.

padlólap burkolat

Milyen széles legyen a fuga? És milyen színű burkolatában?

A hidegburkolatok megjelenésében fontos szerepet játszik a burkolathoz kiválasztott fugázó. Nemcsak lezárja a burkolólapok közötti hézagot, hanem segíti a burkolat egyenletes fektetését, és a felületet is ritmizálja. A fuga színvilága harmonikus összhangban is állhat a burkolat megjelenésével, azonban a burkolattal kontrasztot alkotva, akár élesen el is üthet a burkolat megjelenésétől. Mindkét megjelenésnek fontos üzenete lehet. A burkolat színvilágával harmonizáló fuga egyensúlyt, harmóniát sugároz. A burkolattal éles kontrasztban megjelenő fuga viszont szinte kiabál a lapok között elütő színvilágával.

A burkolathoz szükséges fuga kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell venni. Mik ezek a legfőbb fuga kiválasztási szempontok a hidegburkolatokhoz?

Milyen széles legyen a fuga?

A keskeny fuga 1 és 10 mm közötti szélességű, a széles fuga pedig 5-től 20 mm szélességig használható. A kettő között tehát van némi átfedés az 5 és 10 mm közötti szélességi határoknál.

Ha a burkolat színével harmonizáló fugát választ, akkor érdemes keskeny fugát választani. Azért, mert a harmonizáló fuga szín összeköti a burkolólapokat.

Ha viszont a burkolattal éles kontrasztban lévő fugaszínt választ, akkor bátran választhatja a széles fugát is. Azért, mert az eltérő szín mellett a fuga megnövelt szélessége még tovább növeli a kontrasztot a burkolólapok és a fuga között.

Milyen színű legyen a fuga?

Ha a burkolat egységes megjelenését szeretné hangsúlyozni, akkor a lapok színével harmonizáló fugaszínt válasszon. Ha viszont kontrasztos megjelenést szeretne burkolatának, akkor a lapoktól élesen elütő színű legyen a fuga.

A lapoktól élesen elütő színű fugával látványos, karakteres megjelenést alakíthat ki burkolatának.

A fuga színének kiválasztásakor figyeljen arra, hogy két gyártó ugyanolyan színű fugája között is lehet árnyalatnyi eltérés. Ezért, ha utólagos vásárlásra lesz szüksége a burkoláshoz, akkor figyeljen arra, hogy ugyanattól a gyártótól vásárolja meg a pótláshoz szükséges fugát. Ekkor lehet biztos benne, hogy teljesen azonos árnyalatú lesz a pótláshoz használt fuga is.

Könnyen tisztán tartható és tisztítható legyen a fuga?

Ha igen, akkor mindenképp vízlepergető fugát válasszon. Ezek nem szívják be magukba a vizet, emiatt sokkal könnyebben tudja majd tisztán tartani a burkolatot. Ha világos színű a burkolat, akkor a tisztán tarthatóságnak még fontosabb szerepe van. A világos burkolaton ugyanis sokkal könnyebben meglátszik a legkisebb szennyeződés is.

Különösen a világos színű padlóburkolatnál fontos a könnyű tisztán tarthatóság. Azért, mert a padló sokkal könnyebben koszolódik, mint a falburkolat.

Szilárd vagy rugalmas legyen a fuga?

Különösen a padlónál fontos a burkolat teherbírása. Ezért a padlóburkolat fugázásához érdemes a nagyobb terhelést bíró szilárd fugák közül választani. Falburkolat fugázásakor már szabadabban választhat a rugalmasabb fugák közül is.

Mennyire számít a fuga könnyű bedolgozhatósága?

A vödrös kiszerelésű fugát megkeverheti a vödörben is víz hozzáadásával. A zsákos kiszerelésnél keverőedényre is szüksége lesz.

Persze a fuga bedolgozhatóságát az is meghatározza, hogy mennyi ideig használhatja fel a bekeverés után. Minél hosszabban tudja bedolgozni, annál jobb. A legtöbb fugázót a bekeveréstől számított egy órán belül be kell dolgozni.

Fontos az is, hogy a burkolólapok közötti hézagokba felhordott fugát a lapokról mennyi ideig tudja viszonylag könnyen lemosni. Itt is az a jó, ha minél több ideje van a burkolólapok letisztítására.

A jól bedolgozott fuga egy nap alatt szárad meg. Ez azt jelenti, hogy a fugázás után egy nap múlva lehet a burkolaton járni.

Arra is figyelni kell azonban, hogy a fugázás előtt a lapok felragasztásához használt ragasztó tökéletesen száradjon meg. Ugyanis, ha hamarabb fugázna, akkor a gyors fugázással a még meg nem száradt ragasztó nedvességét bezárná a burkolatba. Ezt mindenképp kerülje el a ragasztó fugázás előtti tökéletes kiszáradásával.

A fugázáskor figyeljen arra, hogy csak a lapok ragasztásához használt ragasztó tökéletes száradása után kezdjen hozzá a fugázáshoz. A fugázás előtt tiszta legyen a lapok felülete, mert csak ekkor fogja tudni könnyen letisztítani fugázóanyagot a burkolólapok felületéről.

Az olyan mázas kerámia lapokat, amelyeknek a szélein nincs máz, a máztalan részeken érdemes nedvszíváskiegyenlítő alapozóval átkenni. Ekkor fog egyenletesen kötni a fuga.

A fugázás után a burkolólapokról takarítsa le a lapokra feleslegesen felhordott fugázót. Utána tiszta vízzel mossa le a felületet. Ekkor lesz tiszta a burkolat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük