Ablak áthidaló családi házához

Az ablak áthidaló családi házában a tartófal stabilitását biztosítja a beépített ablak felett. Új családi ház építésénél és új ablak meglévő épületbe való beépítésénél is alapvető fontosságú a teherhordó falak teherhordó képességének biztosítása a természetes fényt biztosító ablak felett is.

Családi háza évtizedeken keresztüli stabilitásához ugyanis a tartófalaknak az ablakok felett is ugyanolyan teherhordó képességgel kell rendelkezni, mint a fal bármely más pontján. Ezt a teherhordó képességet biztosítja az ablak feletti áthidaló az ablaknál.

Az ablak áthidaló beépítésével az ablak felett a tartófalra eső terhelést az áthidaló szakszerű beépítésével az ablak két oldalán felhúzott falszerkezetnek adja át. Az áthidaló biztosítja a beépített ablak tehermentesítését. Azért, hogy ne nyomja össze az ablakot a felette lévő fal és a tetőszerkezet nyomása.

Az ablakok homlokzati falba való beépítésével nemcsak a házba jutó természetes fény mennyiségét tudja szabályozni, hanem a ház megjelenését is. Ezért is fontos meghatároznia külső falon, hogy hova helyezi el az ablakokat, és milyen nagyságúak lesznek az ablakok. Azért, mert az ablakok elhelyezkedése és nagysága határozza meg, hogy mennyi természetes fény fog bejutni rajtuk keresztül a házba.

Az ablak feletti áthidalók sokat fejlődtek az elmúlt évszázadban. Korábban évszázadokon át a keményfából kifaragott, majd kifűrészelt fagerendákat építették be a leggyakrabban. Az áthidalók készültek azonban vasból, majd pedig acélból is, az acélgyártás elterjedésével.

Ha pedig még nagyobb távolságot kellett áthidalni az ablakok vagy a szabadon álló nyílások felett, akkor a hosszú, egyenes áthidalók helyett boltíves szerkezetet építettek ki. A boltíves kialakítással ugyanis ezek a szerkezetek képesek biztosítani a megfelelő teherbíró képességet. Ezzel pedig feleslegessé válik az áthidaló beépítése az ablak vagy bármilyen egyéb nyílás felé az épületben.

A fa azonban viszonylag gyorsan korhad, és a fém áthidalók sem elég korszerűek ma már. Ezért a falazóanyagnak megfelelő áthidaló terjedt el napjainkban.

Milyen anyagokból készülhet az ablak áthidaló?

Új családi ház építésénél a leggyakrabban választott megoldás a falszerkezetnek megfelelő ajtó áthidaló kiválasztása. Ez biztosítja a homlokzati fal egységes megjelenését és tökéletes vakolását. Sok tartós építésű családi ház épül téglából és pórusbetonból. Ilyenkor érdemes a falszerkezetnek megfelelő áthidalókat választani az ablakok fölé.

Családi ház felújításánál azonban nem biztos, hogy évtizedekkel ezelőtt a tartófalat téglából vagy pórosbetonból építették. Nagyon sok családi ház épült az elmúlt évtizedekben vályogból, sőt gyakoriak a vert sárfallal épített családi házak is.

A pórosbeton helyett évtizedekkel ezelőtt a gázszilikát téglát használták a falazáshoz. Ezekben az épületekben az ablakok cseréjénél nem tudnak a falszerkezetnek megfelelő áthidalót beépíteni a kicserélt ablak felé. A szilikát téglából épült épületekben természetesen be lehet építeni az ablak felé az Ytong áthidalót, mint a falazóanyaghoz leginkább hasonló áthidalót.

A vályog és sárfal épületekben azonban gyakran használják az ablak felé a fából készült áthidalót. Sőt fából készülnek a könnyűszerkezetes házakban is az ablak feletti áthidalók.

Fából készült ablak áthidalók

A fa viszonylag gyors korhadása miatt a fából készült áthidalókat ma már nem építik be a téglából épített hagyományos házakba. A fából épített könnyűszerkezetes házakban azonban nemcsak az áthidalók, hanem az egész épület fából és egyéb könnyűszerkezetes elemekből épül.
A könnyű szerkezet miatt a tartófalaknak is jóval kisebb terhelést kell elviselniük. Ezért az ablak áthidalók is készülhetnek fából.

Kerámia ablak áthidalók

porotherm a-12 áthidaló

Porotherm A-12-es áthidaló az ablak felé

A hagyományos építésű családi házak többségét téglából építjük. Éppen ezért az ablakok felé is a kerámia köpennyel ellátott kerámia áthidaló kerül.

Ha pedig nem a Wienerberger által gyártott Porotherm áthidalót szeretné beépíteni, akkor választhatja a másik nagy hazai építőanyag gyártó, a Leier áthidalóit is.

Miért jó a téglából épített családi házakba az ablakok felé kerámia áthidalót beépíteni?

  • Azért, mert ezeknek a kerámia áthidalóknak a vakolása pontosan ugyanúgy lehetséges, mint a téglafalnak a vakolása. Kerámia áthidalók beépítésével egységes a falszerkezet. Márpedig az egységes falszerkezetet jó minőségben, egységesen, repedés nélkül lehet vakolni a téglafal teljes száradása után.
  • Azért is jó a téglából épült házakba az ablakok felé kerámia áthidalót beépíteni, mert a megfelelő kiegészítő szigetelés beépítésével az ablak felett is pontosan ugyanolyan hőszigetelést lehet biztosítani a fal teljes keresztmetszetében, mint a téglafal többi részén. Ezzel pedig hőhídmentes lehet a falszerkezet az ablakok felett is.

Pórusbeton áthidalók az ablak felé

A jó hőszigetelő képességű pórusbetonból épített családi házakban az ablak felé is érdemes a pórusbetonból készült áthidalókat beépíteni. A pórusbeton családi házakban az ablakok feletti áthidalást az Ytong áthidalók adják.

Hogyan válassza ki az ablak áthidalót családi házához?

Az ablak áthidalók teherbíró képességén nem érdemes spórolni. Azért, mert ha az ablak felett szakítaná be az áthidalót a felette lévő falazat és a tető terhelése, akkor az nemcsak az épületben tenne nagy kárt, hanem még házban élő család biztonságát is veszélyeztetné. Nem véletlenül kell megfelelő teherbírással rendelkezni a beépített áthidalóknak.

A legjobb választás az épület anyagának megfelelően választani áthidalót is.

Könnyűszerkezetes családi házban az ablak feletti áthidaló is fából készüljön.

A családok többsége téglából építkezik. A téglából épített családi házakban a falszerkezettel egységes kerámia áthidalók biztosítják a legjobb megoldást.

Ha pedig pórusbetonból építik a házukat, akkor az ablak feletti áthidaló is pórusbetonból készüljön. Ezzel az ablak feletti áthidaló választással hőhídmentes és jól hőszigetelő falat építhet családi házában.

Ha pedig már megvan a falazóanyagnak megfelelő áthidaló kiválasztása, akkor az ablak méretétől és a falra eső terheléstől függően választhatja ki az áthidaló méretét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük