Hatékony hő és hangszigetelés kőzetgyapottal

A kőzetgyapot szigetelés előnyeit ismeri?

Otthona hőszigetelése előtt megismerné a legfontosabb előnyöket?

A régebben épült családi házak és a lakások utólagos szigetelése egyáltalán nem számít manapság ritkaságnak. Aki régi építésű otthonát felújítja, sok pénzt takarít meg a téli gáz és a nyári villanyszámlájában. Ha egy otthon céljára szolgáló ház falai gondosan le vannak szigetelve, akkor télen sokkal kevesebb energiát vesz el a felfűtése, aminek köszönhetően jóval alacsonyabb lesz a fűtésszámla, nyáron pedig a perzselő hőséget tudjuk kiszorítani a szigetelésnek hála, így a klíma költségein spórolhatunk. A szigetelésre többféle anyag is alkalmas. Ezeknek a szigetelőanyagoknak azonban igen eltérőek lehetnek a tulajdonságaik, így a döntés előtt nem árt alaposan tájékozódni. Ha nem nagyon ismeri ki magát a szigetelőanyagok világában, a legokosabb, ha szakember tanácsát kéri ki. Így jó esélye lesz arra, hogy a legjobb döntést hozhassa meg.

Nem könnyű választani a különféle anyagok között, és a rövid és hosszabb távú célok is ellentétes irányba mutatnak a hőszigetelésnél. Minél jobb minőségű, illetve minél vastagabb hőszigetelőt választ majd, annál többe kerül a felújítandó ház szigetelése. Cserébe azonban jóval többet spórolhat a téli fűtés és a nyári klimatizálás költségein. Minél hosszabb távra tervez, annál jobban megéri a jobb minőségű, vastagabb homlokzati szigetelés. Nyilvánvaló azonban, hogy van egy olyan optimális vastagság, amely felé már nem érdemes menni, mert a többletszigeteléssel elérhető megtakarítással már nincs arányban a vastagabb szigetelés falra való felfogatásának költsége, és a szigetelés esetleges károsodásának esetleges kockázata. Ezzel együtt természetesen a vastagabb szigetelőanyag is többe kerül.

Környezetbarát megoldás a kőzetgyapot

kőzetgyapot tekercs

A kőzetgyapot kiváló hő és hangszigetelő tekercses kivitelben is

A kőzetgyapot elég nagy népszerűségnek örvend a szigetelőanyagok között. Ennek alapvetően az az oka, hogy kiváló hő- és hangszigetelő, emellett pedig még környezetbarát is. Természetes kőből, bazaltból és mészkőből készül oly módon, hogy a bazaltot és a mészkövet magas hőmérsékleten megolvasztják. Ezt követően pedig keskeny szálakat fújnak belőle, amiket aztán egyforma vastagságú, vattaszerű táblákká préselnek.

Az így kapott tábláknak zöldes-sárga színük van. Azon kívül, hogy a kőzetgyapot kifejezetten környezetbarát, az is ráerősít a népszerűségére, hogy nem korrodálja a vele érintkező egyéb anyagokat. A falban futó vezetékek megóvásánál ez kifejezetten fontos szempont. További fontos pozitív tulajdonsága még, hogy éghetetlen, így rendkívül biztonságos is. Ez egy lakóház esetében elengedhetetlen szempont.

Ellenáll a környezeti hatásoknak

A kőzetgyapotot hőszigetelés mellett hangszigetelésre is lehet használni, és emellett rezgéscsillapító tulajdonsága is közismert. Mivel olvadáspontja 1100 Celsius fok fölött van, a hőhatásoknak ellenáll. Nem kell attól tartani, hogy idővel le kell cserélni, mert változik a mérete. Nincs se zsugorodás, se korhadás, és még a rovarok, gombák és a rágcsálók sem tudnak kifogni rajta. Ha tehát kőzetgyapottal szigeteli az otthonát, mindenképpen jó döntést hoz, ugyanis – ahogy azt az előzőekből láthatja – választásával több legyet üthet egy csapásra.

Önnek a kőzetgyapot melyik tulajdonsága a legvonzóbb?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük